Beleggen in Hong Kong

Hong Kong wordt door veel mensen ook wel als de toegangspoort tot China gezien. Veel Chinese aandelen zijn namelijk niet toegankelijk voor buitenlandse beleggers. De aandelen die genoteerd staan aan de beurs van Hong Kong zijn echter wel vrij verhandelbaar. Maar waar kan je nu eigenlijk het beste beleggen in aandelen uit Hong Kong?

Waar kan je het goedkoopste in Hong Kong aandelen kopen?

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de aandelen die aan de beurs van Hong Kong genoteerd staan fysiek te kopen. Andere beleggers kiezen ervoor om een indexfonds te kopen waarmee ze de koers één op één kunnen volgen. De prijzen die brokers rekenen voor het kopen en verkopen van aandelen uit Hong Kong schommelen sterk. Niet elke partij is even goedkoop. Hieronder zie je wat de prijzen zijn voor het kopen van aandelen in Hong Kong bij de verschillende aanbieders:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 voor Hong Kong aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
DEGIRO-review-logo€10 + 0,06% voor Hong Kong
0,15% met HKD 50 minimum
BinckBank logo€1 + 0,1% met €6 minimum

Waar kan je het Hong Kong aandelen verhandelen?

Wil je actief beleggen in aandelen die aan Hong Kong genoteerd staan? Deze optie is aantrekkelijk wanneer je constant wilt inspelen op de laatste marktomstandigheden. Door gebruik te maken van de CFD’s van Plus500 kan je orders plaatsen op stijgende en dalende koersen. Met de onderstaande knop kan je de mogelijkheden geheel zonder risico uitproberen met een demo:


Let op de wisselkoers

Het is belangrijk om de wisselkoers van de Hong Kong dollar goed in de gaten te houden. Wanneer je in aandelen genoteerd aan de beurs van Hong Kong belegt, beleg je indirect ook in de Hong Kong dollar. Wanneer de koers van een aandeel stijgt, krijg je de winst uitgekeerd in Hong Kong dollar. Wanneer de euro waarde verliest tegenover deze valuta kan je alsnog een negatief resultaat behalen.

beleggen Hong Kong

Tip: klik hier om de openingstijden van de beurs van Hong Kong te bekijken.

Wat zijn voordelen van beleggen in Hong Kong?

Sinds Hong Kong is omgezet naar een speciale administratieve regio van China in 1997 trekt het land veel investeringen aan. De financiële sector van het land is dan ook goed ontwikkeld en trekt veel geld aan.

Hong Kong bevindt zich in het midden van de groei in Azië en je kan via Hong Kong ook investeren in diverse Chinese bedrijven.

Wat zijn de nadelen van beleggen in Hong Kong?

De Hong Kong aandelenmarkt is sterk verbonden met de internationale markten. Wanneer er een economische crisis uitbreekt, dan is de kans groot dat de aandelen die genoteerd staan in Hong Kong ook flink onderuit gaan.

Ook zijn er de nodige geopolitieke risico’s verbonden aan een investering in Hong Kong. Sociale problemen en een groeiende invloed van China over Hong Kong kunnen buitenlandse investeringen afremmen. Doordat Hong Kong sterk afhankelijk is van de financiële sector, is de economie bovendien erg kwetsbaar voor negatieve economische ontwikkelingen.

Hoe behaal je betere resultaten in Hong Kong?

Wanneer je aan de beurs in Hong Kong gaat beleggen, dan is het aan te raden om de bedrijven goed te onderzoeken. Op de korte termijn zie je veel volatiliteit op de beurs: dit soort sterke bewegingen zeggen echter weinig over de echte waarde van een bedrijf. Onderzoek de bedrijven waarin je wilt beleggen dan ook goed en onderzoek hoe China het doet op het wereldtoneel.

Wat is de Hong Kong aandelenbeurs?

De moderne aandelenbeurs van Hong Kong opende op 6 oktober in 1986 en begon met 249 bedrijven met een waarde van 245 miljard Hong Kong dollar.

Interessant aan deze beurs is dat de openingsprijs van aandelen wordt bepaald door een sessie voor de opening van de beurs te houden. Pas om 9:20 in de ochtend wordt bepaald tegen welke koers de aandelen worden verhandeld.

Ook grappig is de lunchpauze van één uur die de handel ook daadwerkelijk stillegt. Tussen 12 en 1 uur in de middag sluit de beurs.

De aandelen die genoteerd staan aan de beurs worden verhandeld in lots. Een lot kan bijvoorbeeld bestaan uit 100 of 1000 aandelen. Het is dan niet mogelijk om 50 aandelen te kopen. Er bestaan wel weer speciale markten waarop je kleinere hoeveelheden Hong Kong aandelen kunt verhandelen.

Een laatste interessante regel is dat limiet orders dichtbij de huidige aandelenkoers moeten worden geplaatst: ze mogen niet meer dan 24 ticks verwijderd zijn van de aandelenkoers.

Hong Kong aandelenindex: Hang Seng Index of HSI

Je kan ook in de Hang Seng Index of HSI investeren. Deze index volgt de grootste bedrijven die genoteerd staan aan de aandelenbeurs in Hong Kong. Door een ETF te kopen op deze index kan je beleggen in een gespreid mandje van aandelen die genoteerd staan aan de aandelenbeurs van Hong Kong.

HSBC aandelen kopen