Hong Kong aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Hong Kong?

Hong Kong wordt door veel mensen ook wel als de toegangspoort tot China gezien. Veel Chinese aandelen zijn namelijk niet toegankelijk voor buitenlandse beleggers. De aandelen die genoteerd staan aan de beurs van Hong Kong zijn echter wel vrij verhandelbaar. Maar waar kan je nu eigenlijk het beste beleggen in aandelen uit Hong Kong?

Waar kan je Hong Kong aandelen kopen?

De prijzen die brokers rekenen voor het kopen en verkopen van aandelen uit Hong Kong schommelen sterk. Niet elke partij is even goedkoop. Hieronder zie je wat de prijzen zijn voor het kopen van aandelen in Hong Kong bij de verschillende aanbieders:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Let bij het selecteren van een broker voor het kopen van Hong Kong aandelen op de transactiekosten. Door een broker met lage transactiekosten te kiezen, kan je een hoger rendement behalen met je beleggingen.

beleggen Hong Kong

Tip: klik hier om de openingstijden van de beurs van Hong Kong te bekijken.

Hoe koop je aandelen genoteerd op de beurs van Hong Kong?

Je kunt Hong Kong aandelen vaak op twee manieren kopen: via de Hong Kong beurs of via de Amerikaanse beurs. Veel grote ondernemingen staan namelijk zowel op de beurs van Hong Kong als op de beurs van Amerika genoteerd.

Wanneer je een aandeel wilt kopen, heb je eerst een account nodig bij een online broker. Zoek vervolgens binnen je beleggingsaccount het aandeel op waarin je wilt beleggen. Je kunt de belegging vervolgens direct openen tegen de geldende prijs (marktorder) of tegen een vastgestelde prijs (limietorder). Nadat je het aandeel hebt gekocht, kan het nog enkele minuten duren voordat je deze terugziet binnen je account.
Hong Kong aandelen kopen

Wat zijn voordelen van beleggen in Hong Kong?

Sinds Hong Kong is omgezet naar een speciale administratieve regio van China in 1997 trekt het land veel investeringen aan. De financiële sector van het land is dan ook goed ontwikkeld en trekt veel geld aan.

Hong Kong bevindt zich in het midden van de groei in Azië en je kan via Hong Kong ook investeren in diverse Chinese bedrijven. De grootste voordelen van beleggen in Hong Kong zijn:

  • Je krijgt via de beurs van Hong Kong toegang tot Chinese bedrijven.
  • Het rendement op Chinese aandelen ligt potentieel hoger, aangezien er nog meer groeipotentieel is.
  • Je kunt risicospreiding toevoegen aan je portfolio door te beleggen in Hong Kong aandelen.

Wat zijn de nadelen van beleggen in Hong Kong?

Economische tegenspoed

De Hong Kong aandelenmarkt is sterk verbonden met de internationale markten. Wanneer er een economische crisis uitbreekt, dan is de kans groot dat de aandelen die genoteerd staan in Hong Kong ook flink onderuit gaan.

Geopolitieke risico's

Ook zijn er de nodige geopolitieke risico’s verbonden aan een investering in Hong Kong. Sociale problemen en een groeiende invloed van China over Hong Kong kunnen buitenlandse investeringen afremmen. Doordat Hong Kong sterk afhankelijk is van de financiële sector, is de economie bovendien erg kwetsbaar voor negatieve economische ontwikkelingen.

Toen China haar grip op bedrijven in 2021 versterkte, zag je dat veel aandelen die aan de beurs van Hong Kong genoteerd staan sterk in waarde daalde. Chinese aandelen staan regelmatig onder druk door politieke druk en regelgeving. Dit maakt beleggen in aandelen op de beurs van Hong Kong onzekerder.

Hoe behaal je betere resultaten in Hong Kong?

Wanneer je aan de beurs in Hong Kong gaat beleggen, dan is het aan te raden om de bedrijven goed te onderzoeken. Op de korte termijn zie je veel volatiliteit op de beurs: dit soort sterke bewegingen zeggen echter weinig over de echte waarde van een bedrijf. Onderzoek de bedrijven waarin je wilt beleggen dan ook goed en onderzoek hoe China het doet op het wereldtoneel.

Wanneer je gaat beleggen in aandelen die genoteerd staan op de beurs van Hong Kong, is het aan te raden om in ieder geval de volgende tips te hanteren:

  • Stel een beleggingsplan op en bepaal met welk bedrag je in aandelen op de beurs van Hong Kong wilt beleggen.
  • Beleg niet met emoties: koop kwalitatief goede aandelen en blijf er daarna langere tijd vanaf.
  • Beleg vooral voor de lange termijn. Door op de lange termijn te beleggen, kan je optimaal profiteren van rente op rente, waardoor je rendement exponentieel kan groeien.

Let op de wisselkoers van de Hong Kong dollar

Het is belangrijk om de wisselkoers van de Hong Kong dollar goed in de gaten te houden. Wanneer je in aandelen genoteerd aan de beurs van Hong Kong belegt, beleg je indirect ook in de Hong Kong dollar. Wanneer de koers van een aandeel stijgt, krijg je de winst uitgekeerd in Hong Kong dollar. Wanneer de euro waarde verliest tegenover deze valuta, kan je alsnog een negatief resultaat behalen.

Het is ook mogelijk om te beleggen in de Hong Kong dollar zelf. Je speculeert dan op een koersstijging (of koersdaling) van de valuta. In dit artikel kan je lezen hoe dit werkt.

Wat is de Hong Kong aandelenbeurs?

De moderne aandelenbeurs van Hong Kong opende op 6 oktober in 1986 en begon met 249 bedrijven met een waarde van 245 miljard Hong Kong dollar.

Interessant aan deze beurs is dat de openingsprijs van aandelen wordt bepaald door een sessie voor de opening van de beurs te houden. Pas om 9:20 in de ochtend wordt bepaald tegen welke koers de aandelen worden verhandeld.

Ook bijzonder is de lunchpauze van één uur die de handel ook daadwerkelijk stillegt: tussen 12 en 1 uur in de middag sluit de beurs.

De aandelen die genoteerd staan aan de beurs worden verhandeld in lots. Een lot kan bijvoorbeeld bestaan uit 100 of 1000 aandelen. Het is dan niet mogelijk om 50 aandelen te kopen. Er bestaan wel weer speciale markten waarop je kleinere hoeveelheden Hong Kong aandelen kunt verhandelen.

Een laatste interessante regel is dat limiet orders dichtbij de huidige aandelenkoers moeten worden geplaatst: ze mogen niet meer dan 24 ticks verwijderd zijn van de aandelenkoers.

Hong Kong aandelenindex: Hang Seng Index of HSI

Je kan ook in de Hang Seng Index of HSI investeren. Deze index volgt de grootste bedrijven die genoteerd staan aan de aandelenbeurs in Hong Kong. Door een ETF te kopen op deze index kan je beleggen in een gespreid mandje van aandelen die genoteerd staan aan de aandelenbeurs van Hong Kong.

Wil je weten hoe je het beste in ETF’s kunt beleggen? In dit artikel leer je alles wat je moet weten!

HSBC aandelen kopen (2024) – koers & analyse