Hoe kan je beleggen op de aandelenmarkt?

Heb jij er ook wel eens over nagedacht om aandelen te kopen maar lijkt het erg ingewikkeld? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres! Hier zullen wij het volledige proces van de aankoop en verkoop van aandelen van A tot Z uitleggen. Na het lezen van dit artikel begrijp je precies hoe de aandelenmarkt werkt.

Hoe werkt de aandelenmarkt?

De aandelenmarkt werkt eigenlijk hetzelfde als de lokale markt in een klein dorp. Het is een marktplaats waar grote groepen mensen producten proberen te kopen & verkopen. De prijzen op de markt schommelen constant door het samenspel van vraag en aanbod.

Je kunt je misschien voorstellen dat wanneer men meer vis wil dan gemiddeld er een schaarste ontstaat. De visboer probeert vervolgens zijn winst te maximaliseren en kan de prijs van vis verhogen. Wanneer vlees door de opkomst van GroenLinks minder populair wordt, zullen de slagers hun prijs naar beneden moeten bijstellen om nog voldoende klanten te ontvangen.

Dit werkt eigenlijk hetzelfde op de aandelenmarkt, alleen kan je de vis nu vervangen door Apple of Microsoft aandelen en de marktkoopmannen door miljoenen beleggers. Via het internet ben je namelijk constant verbonden met de beurs, waar je tegen de geldende prijs aandelen kunt kopen & verkopen. Het mooie is dat tegenwoordig iedereen toegang kan verkrijgen tot de aandelenmarkt en nu je de werking van de aandelenmarkt begrijpt, kan ook jij aan de slag gaan!

Hoe kan je zelf beleggen op de aandelenmarkt?

Je kunt beleggen op de aandelenmarkt via een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt voor jou om te handelen met alle miljoenen andere beleggers op de markt. Je kunt de broker zien als de gemeente die de ruimte voor de markt beschikbaar stelt. Je kunt er vervolgens voor kiezen om te beleggen op de korte en lange termijn.

Langetermijnhandel

Voor veel beleggers is het verstandig om op de lange termijn te beleggen op de aandelenmarkt. Je investeert dan in aandelen om ze een langere periode vast te houden. Het gemiddelde rendement op aandelen bedraagt tussen de 6 en 8 procent op jaarbasis. Door je rendement te herinvesteren, kan je over een langere periode een mooi vermogen opbouwen.

Het is verstandig om een voordelige partij te kiezen wanneer je wilt beleggen op de aandelenmarkt. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je dit tegen gunstige tarieven kunt doen:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.

Kortetermijnhandel

Het mooie aan de werking van de aandelenbeurs, is dat de prijzen elke seconde worden aangepast. Hierdoor kan je als belegger constant inspelen op de laatste marktontwikkelingen. Wanneer je dit op de korte termijn doet, spreken we ook wel van speculatie. Je voorspelt dan wat een aandelenkoers in de komende dagen, uren, minuten of misschien zelfs seconden gaat doen.

Een goede partij waar je actief kunt speculeren op de aandelenmarkt is eToro. Bij eToro kan je met CFD’s namelijk actief handelen in zowel stijgende als dalende aandelenprijzen. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen bij eToro:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

werking aandelenmarkt

Waarom beleggen op de aandelenmarkt?

Wanneer je een leuk bedrag hebt opgespaard kan je er natuurlijk voor kiezen om dit op een spaarrekening bij een bank te zetten. Over het bedrag ontvang je dan rente. Helaas is het rentepercentage niet erg hoog: een bedrag van 10.000 euro levert bij de meeste banken een rentebedrag van 50 euro per jaar op.

Daarom zoeken steeds meer mensen naar andere manieren om van hun geld nog meer geld te maken. Sommige mensen kiezen ervoor om te investeren in de Bitcoin of andere soorten cryptocurrency, maar ook veel mensen kiezen voor een meer traditionele manier, en gebruiken hun spaargeld voor het beleggen in aandelen.

Door te beleggen op de aandelenmarkt, kan je toewerken naar een doel. Dit doel kan bijvoorbeeld je pensioen zijn of een mooie reis. Maar wat zijn aandelen nu eigenlijk en waar moet je rekening mee houden wanneer je gaat beleggen op de aandelenmarkt?

Wat zijn aandelen?

Voordat we verder gaan over de handel in aandelen, laten we eerst eens kijken wat een aandeel eigenlijk precies is. Hiervoor gaan we eerst even een stukje terug in de tijd.

De aandelenmarkt is ontstaan rond 1600. Daarvoor was er ook wel iets van een beleggingsmarkt waarbij mensen investeerden in de zaak van een ander, maar op kleinschalig niveau. Rond 1600 kwam de handel via de scheepvaart op gang. De Nederlandse kooplieden gingen met schepen naar Azië en Afrika om specerijen en slaven te kopen. Om deze reizen te sponsoren was natuurlijk behoorlijk wat geld nodig.

Rijke mensen gingen schepen sponsoren om de gevaarlijke lange reizen te ondernemen, en kregen dan een deel van de opbrengst van de lading wanneer het schip weer terug in de haven thuiskwam. Met de aankoop van een aandeel reserveerden de aandeelhouders een deel van de winst van de verkoop van de producten die door het schip mee teruggebracht zouden worden. Had het schip veel vertraging of slecht weer en was de scheepswaar tijdens de zeereis beschadigd, dan werd het aandeel minder waard. Maar met een goede kwaliteit van de specerijen en andere handel kon enorm veel geld verdiend worden.

Er waren behoorlijk veel onenigheden tussen de schepen en de beleggers. De handel zorgde voor onrust en problemen. Daarom besloot de Nederlandse regering dat het beter was om schepen die gebruikt werden voor deze reizen te verenigen, en regels voor het beleggen in de lading vast te stellen. Dit is gebeurd met de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, en dit idee ligt dan ook ten grondslag bij onze Effectenbeurs.

wat zijn aandelen

Een aandeel is dus simpelweg gezegd een stukje eigendom van het bedrijf waardoor je ook voor datzelfde deel deelgenoot wordt over de omzet. Dit is in de afgelopen 400 jaar niet veranderd. Door een aandeel te kopen kan je dus mee-profiteren van de resultaten van de onderneming, maar je loopt natuurlijk ook het risico om geld te verliezen wanneer het bedrijf slecht presteert.

Hoe kan ik geld verdienen met de handel in aandelen?

De bedoeling is natuurlijk om een aandeel zo goedkoop mogelijk te kopen, en wanneer het goed gaat met het bedrijf en het aandeel stijgt in waarde, het aandeel weer met winst te verkopen. Dit heet speculeren op de aandelenmarkt. De meeste particulieren geven dit uit handen aan een professional, een zogenaamde broker.

Als koper (belegger) loop je met het kopen en verkopen van aandelen wel altijd een risico: Wanneer het onverwacht slecht gaat met het bedrijf, of het bedrijf gaat onverwachts failliet, dan zal de waarde van je aandeel fors dalen en ben je dus (een deel van) je geld kwijt. In sommige extreme gevallen kan je zelfs je volledige inleg verliezen.

Soms gaat de waarde van een aandeel maar heel even naar beneden en gaat de waarde van het aandeel daarna weer omhoog. Als belegger is het natuurlijk de kunst om juist op deze trends in te springen.

Hoe gaat het handelen in zijn werk?

Vroeger was het alleen mogelijk om te handelen in aandelen op de Effectenbeurs in Amsterdam. Door de media en de filmindustrie krijgen de meeste mensen bij het noemen van de Beurs visioenen van druk gebarende, gestreste mannen in een pak die zwetend door hun telefoon schreeuwen en gestrest met briefjes wapperen. Deze tijden zijn (gelukkig) voorbij. Iedereen mag aandelen kopen. En de meeste handel vindt tegenwoordig plaats via het internet. Net als een winkel heeft de aandelenmarkt officieel openingstijden en is deze op bepaalde nationale feestdagen gesloten. Maar omdat de aandelenmarkten tegenwoordig via het internet te benaderen zijn en de verschillende aandelenmarkten in verschillende tijdzones zitten kun je in principe 24 uur per dag aandelen kopen en verkopen.

Zodra de aandelenmarkt geopend wordt, kunnen aandelen van het ene op het andere moment in waarde toenemen of afnemen. Deze veranderingen gaan vaak razendsnel. Bij de aankoop en verkoop van aandelen telt iedere seconde. Alle transacties die op de aandelenmarkt tot stand komen, worden afgehandeld onder toezicht van het Clearing House.

beleggen aandelenmarkt

Zelf handelen in aandelen

Als toekomstige belegger kan je niet zomaar inloggen op de website van de effectenbeurs en aandelen kopen of verkopen. Hiervoor dien je gebruik te maken van een tussenpersoon, ook wel effectenmakelaar of in het Engels ‘broker’ genoemd. De broker moet lid zijn van aandelenmarkt en mag zelf niet in aandelen handelen. De broker kan een persoon zijn, maar ook een (digitaal) bedrijf. De broker verdient geld door voor jou de aandelen te verkopen en te verkopen tegen een bepaalde vergoeding; transactiekosten. Iedere broker hanteert zijn eigen tarieven, kosten en voorwaarden.

Natuurlijk brengt het speculeren met aandelen op de Effectenbeurs ook risico’s met zich mee. Het is nooit van tevoren te zeggen of een aandeel in de toekomst in waarde zal gaan dalen of juist stijgen. Daarom is het verstandig om je goed te laten voorlichten en bijvoorbeeld eerst veel te lezen over het onderwerp. Ook raden wij aan om alleen te ‘spelen’ met geld wat je extra hebt, zodat je niet in de financiële problemen komt mocht het gekochte aandeel in waarde afnemen.

Broker of fonds

Wanneer je zelf aandelen wilt kopen, dan heb je een account nodig bij een broker. Ben je benieuwd bij welke brokers je het beste kunt handelen in de aandelenmarkt? Gebruik dan de knop om direct de beste brokers te vergelijken:

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het beleggen helemaal uit handen te geven. Er zijn veel experts die tegen betaling voor jou kunnen gaan handelen. In de meeste gevallen beleggen zij in een mix van aandelen van verschillende bedrijven. Dit noemen we beleggingsfondsen. Hierdoor wordt het risico verspreid: wanneer een bepaald aandeel zakt, dan gaat een ander wel omhoog. Maar er is ook een groot nadeel; de relatief hoge transactiekosten gaat ten koste van het rendement.

Wil je meer weten over beleggen in beleggingsfondsen? Dat kan! Gebruik de onderstaande knop om onze special over beleggen in beleggingsfondsen te lezen:

Zijn de aandelenmarkt en de beurs hetzelfde?

De aandelenmarkt en de beurs zijn twee verschillende dingen. De aandelenmarkt is slechts een klein onderdeel van de beurs. Op de beurs kan je namelijk ook andere producten verhandelen: denk hierbij aan obligaties en derivaten. Je kunt tegenwoordig bij een broker in al deze effecten handelen; je hebt dan ook maar één account nodig om op de volledige beurs te beleggen.

Tip: let op de openingstijden

De aandelenbeurzen zijn niet altijd open. Landen hebben vaak hun eigen aandelenbeurs: je kunt bijvoorbeeld beleggen op de Amerikaanse beurs, maar ook op de Japanse beurs. Door de tijdzones kan je op verschillende momenten aandelen kopen en verkopen op deze verschillende aandelenmarkten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je de werking van de aandelenmarkt goed wilt begrijpen.

Gebruik de onderstaande knop om de openingstijden van verschillende beurzen in Nederlandse tijd met elkaar te vergelijken:

Welke aandelen moet je kopen?

Wanneer je individuele aandelen wilt kopen op de aandelenmarkt, is het belangrijk om voldoende tijd te besteden aan onderzoek. Op die manier kan je bepalen welke aandelen een goed (potentieel) rendement kunnen neerzetten. Wil je weten hoe je goede aandelen kunt selecteren? In ons artikel over het selecteren van aandelen bespreken we hoe je dit het beste kunt doen:

Waarom geven ondernemingen aandelen uit?

De keuze of je als bedrijf een lening bij een bank wilt aanvragen of over wilt gaan tot het verkopen van aandelen hangt natuurlijk geheel af van de ondernemer. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wanneer je de werking van de aandelenbeurs goed wilt begrijpen, is het nuttig om te begrijpen hoe bedrijven besluiten om aandelen uit te geven.

Als je een bedrijf wilt opstarten heb je ook tegenwoordig nog steeds kapitaal nodig. Geld om de winkel in te richten, producten in te slaan, personeel te betalen, een pand te huren en ga zo maar door. Maar ook na de start is het belangrijk om in je zaak te blijven investeren, zodat je bedrijf door kan groeien. Dit geldt niet alleen voor kleine bedrijven maar zeker ook voor grote ondernemingen. Wanneer je als bedrijf geld nodig hebt om te investeren, dan heb je twee keuzes: Je kunt bij de bank een lening aanvragen, of je verkoopt aandelen van je bedrijf.

Een banklening afsluiten

Het grote nadeel van geld lenen bij de bank is natuurlijk de rente die er betaald dient te worden over het geleende bedrag. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer je een groot bedrag wilt lenen (bijvoorbeeld voor een reorganisatie of de aankoop van een nieuw product) het verschuldigde rentebedrag enorm kan oplopen. En de meeste banken zijn ook niet meer zo makkelijk te bewegen tot het verstrekken van een lening.

Hoe kan je aandelen van je bedrijf verkopen?

Om bedrijfsaandelen te kunnen verkopen dien je als bedrijf aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Je bedrijf dient minimaal 5 jaar te bestaan, waarvan in de laatste vijf jaar minimaal 3 jaar winst moet zijn gemaakt. Daarnaast dient het eigen vermogen van het bedrijf minimaal 5 miljoen te zijn, en de aandelen zelf moeten ook een totale waarde hebben van minimaal 5 miljoen. In Nederland kunnen alleen Naamloze Vennootschappen naar de beurs. Meer over deze voorwaarden kun je teruglezen in het Fondsenregelement van de Nederlandse Overheid.

Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet dien je een vertegenwoordiger te kiezen die voor jou je aandelen op de beurs gaat aanbieden. Dit heet een emittent. De emittent kan een bank zijn, een samenwerking van verschillende banken (bankensyndicaat), of een tussenpersoon (commissionair). De emittent is verantwoordelijk voor het opstellen van de prospectus. In de prospectus wordt uitgebreide informatie gegeven over de geschiedenis van het bedrijf, de bedrijfsorganisatie, de bedrijfsactiviteiten, en de toekomstperspectieven. Deze prospectus dient ervoor om potentiële aandeelhouders te verleiden om een aandeel te kopen en op deze manier te investeren in het bedrijf.

De verkoop van aandelen gebeurt op de aandelenmarkt. In Nederland is dat de Effectenbeurs in Amsterdam, de Korea Stock exchange, en zo heeft ieder land zijn eigen Aandelenmarkt. De meest bekende is de  New York Stock Exchange in New York, beter bekend onder de naam Wall Street.

De eigenaren van de bedrijven geven aan de emittent aan hoeveel aandelen ze willen verkopen, en voor welke prijs. De daadwerkelijke prijs die de emittent krijgt voor de verkoop van de aandelen hangt – zoals we dal eerder al hebben aangegeven – af van de vraag en het aanbod op de markt. Hoe groter de interesse in een aankoop van een aandeel, des te hoger stijgt de prijs.  Een aandeel van een succesvol bedrijf met een goed toekomstperspectief is natuurlijk meer waard dan een bedrijf wat niet zo bekend of succesvol is.

De koers (prijs) van een aandeel hangt grotendeels af van de vraag hoeveel mensen een aandeel willen hebben. Een belangrijk onderdeel van de werking van de beurs is natuurlijk hoe en waarom bedrijven aandelen uitgeven. Zoals we hebben beschreven, geven bedrijven aandelen uit om kapitaal op te halen waarmee ze weer verder hopen te groeien.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *