Wat is een rating bij aandelen?

Voor je in een aandeel investeert, wil je wel zeker weten dat je een goede investering doet. Er zijn diverse manieren om aandelen op kwaliteit te beoordelen. Zo kun je hier de rating van een aandeel voor gebruiken. Op deze pagina lees je meer over de rating van aandelen.

De rating van aandelen

De ratings van aandelen worden uitgegeven door grote ratingbureaus. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit Amerika. Daarom zijn het voornamelijk de grote en internationale bedrijven die ratings ontvangen.

De rating van een onderneming geeft aan in hoeverre dit bedrijf kredietwaardig is. Heeft het bedrijf een hoge rating, dan is het bedrijf financieel gezond en dus kredietwaardig. Heeft het bedrijf een lage rating, dan is er sprake van financiële onzekerheid of zelfs van financiële problemen. In dit geval is het bedrijf in kwestie dan ook niet kredietwaardig.

Niet alleen bedrijven kunnen ratings krijgen. Ratingbureaus geven bijvoorbeeld ook beoordelingen aan landen. Heeft een land een hoge rating, dan is dit land kredietwaardig en dus interessant voor obligatiebeleggen. Bij een lage rating heeft het beleggen in obligaties meer risico.

Rating aandelen

Rating en risicoprofiel

Je kunt de rating van een aandeel of obligatie gebruiken om te bepalen of dit beleggingsproduct bij jou past. Dit doe je door de rating naast jouw risicoprofiel te leggen.

Ben je bereid veel risico’s te nemen bij het beleggen in aandelen en/of obligaties, zodat je hopelijk beloond wordt met een hogere winst? Dan past een aandeel of obligatie met lage rating goed bij jouw profiel. Wil je zo min mogelijk risico nemen, dan investeer je in een aandeel of obligatie met hoge rating.

De hoogste rating

De hoogste rating die een aandeel of obligatie kan krijgen, is de Triple A (AAA) rating. Heeft een aandeel of obligatie deze rating, dan hoef je je bijna geen zorgen te maken over jouw investering in dit beleggingsproduct. Bedrijven of landen met een Triple A rating staan er financieel goed voor: de kans op financiële problemen is klein. Dit maakt de kans op verlies voor jou als belegger ook klein.

Beleggingsproducten met een hoge rating bieden over het algemeen een beperkt positief rendement. Het risico van de beleggingen is kleiner, maar hier staat wel tegenover dat het rendement ook niet erg hoog is. Het zijn stabiele investeringen, die je op de lange termijn een aardig zakcentje op kunnen leveren.

Lagere ratings

Lang niet alle bedrijven en landen die door ratingbureaus beoordeeld worden, hebben een Triple A rating. Een bedrijf of land met een B-rating is over het algemeen nog wel kredietwaardig, maar een C-rating of lager is al minder te vertrouwen. Alleen als je echt bereid bent risico te nemen bij het beleggen, investeer je in bedrijven of landen met een C-rating of lager.

Een verlaging van de rating

De rating van een bedrijf of land staat niet vast. Dit is logisch, want de kredietwaardigheid van een bedrijf of land kan altijd veranderen. Zo kan een rating hoger worden, maar kan er ook een verlaging doorgevoerd worden.

Wordt er een lagere rating doorgevoerd, dan kan dit van invloed zijn op de koers van jouw belegging. Obligaties met een verlaagde rating verliezen bijvoorbeeld altijd een deel van hun waarde, aangezien de onzekerheid van deze investering in dit geval toeneemt. Wordt de rating van een bedrijf lager, dan wordt de waarde van het aandeel doorgaans ook lager.

Schandalen met ratings

Het is ten slotte belangrijk om de reputatie van het bureau dat de rating uitdeelt kritisch te bekijken. Tijdens de economische crisis van 2008 was er vaak sprake van incorrecte ratings. Deze kwamen tot stand doordat de bedrijven die de ratings uitdelen ook betaald werden door de bedrijven die de ratings ontvangen. Wanneer het bedrijf geen goede rating ontving, verlieten ze het rating bedrijf voor een ander rating bedrijf.

Hierdoor hadden veel bedrijven onterecht een te hoge rating. Uiteindelijk hebben deze schandalen met de rating bureaus bijgedragen aan het ontstaan van de economische crisis van 2008. Het is daarom belangrijk om altijd kritisch te kijken naar de rating van het bedrijf. Bestudeer de economische situatie van het bedrijf nog eens goed door voordat je besluit om daadwerkelijk aandelen te kopen.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!