Wat is een rating bij aandelen? De triple A (AAA) rating

De aandelen rating geeft aan hoe het met de kredietwaardigheid van een bedrijf zit. In dit artikel bekijken we hoe de rating van aandelen werkt.

De rating van aandelen

De ratings van aandelen worden uitgegeven door grote ratingbureaus. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit Amerika. Daarom zijn het voornamelijk de grote en internationale bedrijven die ratings ontvangen.

De rating van een onderneming geeft aan in hoeverre dit bedrijf kredietwaardig is:

  • Bij een hoge rating is het bedrijf financieel gezond & kredietwaardig.
  • Bij een lage rating is het bedrijf financieel ongezond & niet kredietwaardig.

Niet alleen bedrijven kunnen ratings krijgen. Ratingbureaus geven bijvoorbeeld ook beoordelingen aan landen.

Wie geven kredietbeoordelingen?

Kredietbeoordelingen worden gegeven door zogenaamde ‘rating agencies’, enkele bekende zijn:

  • Standard & Poor’s
  • Moody’s
  • Fitch

Rating aandelen

Rating en risicoprofiel

Je kunt de rating van een aandeel of obligatie gebruiken om te bepalen of dit beleggingsproduct bij jou past. Dit doe je door de rating naast je risicoprofiel te leggen.

Ben je bereid veel risico’s te nemen bij het beleggen in aandelen en/of obligaties, zodat je hopelijk beloond wordt met een hoger rendement? Dan kan je aandelen of obligaties met lage rating in overweging nemen. Onderzoek wel goed waar de lage rating door wordt veroorzaakt.

Wil je zo min mogelijk risico nemen? Investeer dan alleen in een aandeel of obligatie met hoge rating.

De hoogste rating: de Triple A (AAA) rating

De hoogste rating die een aandeel of obligatie kan krijgen, is de Triple A (AAA) rating. Heeft een aandeel of obligatie deze rating, dan hoef je je bijna geen zorgen te maken over de kredietwaardigheid. Bedrijven of landen met een Triple A rating staan er financieel goed voor: de kans op financiële problemen is klein.

Beleggingsproducten met een hoge rating bieden over het algemeen een beperkt positief rendement. Het risico van de beleggingen is kleiner, maar hier staat vaak ook een minder hoog rendement tegenover.

Lagere ratings

Lang niet alle bedrijven en landen die door ratingbureaus beoordeeld worden, hebben een Triple A rating. Een bedrijf of land met een B-rating is over het algemeen nog wel kredietwaardig, maar een C-rating of lager is al minder te vertrouwen. Alleen als je echt bereid bent risico te nemen bij het beleggen, investeer je in bedrijven of landen met een C-rating of lager.

Een verlaging van de rating

De rating van een bedrijf of land staat niet vast. Dit is logisch, want de kredietwaardigheid van een bedrijf of land kan altijd veranderen. Zo kan een rating hoger worden, maar kan er ook een verlaging doorgevoerd worden.

Wordt er een lagere rating doorgevoerd, dan kan dit van invloed zijn op de koers van je belegging:

  • Verbetering: wanneer de kredietwaardigheid verbeterd, zie je vaak een stijging.
  • Verslechtering: wanneer de kredietwaardigheid verzwakt zie je vaak een daling.

Schandalen met ratings

Het is ten slotte belangrijk om de reputatie van het bureau dat de rating uitdeelt kritisch te bekijken. Tijdens de economische crisis van 2008 was er vaak sprake van incorrecte ratings. Deze ratings kwamen tot stand doordat de bedrijven die de ratings uitdelen ook betaald werden door de bedrijven die de ratings ontvangen. Wanneer het bedrijf geen goede rating ontving, verlieten ze het rating bedrijf voor een ander rating bedrijf.

Hierdoor hadden veel bedrijven onterecht een te hoge rating. Uiteindelijk hebben deze schandalen met de rating bureaus bijgedragen aan het ontstaan van de economische crisis van 2008. Het is daarom belangrijk om altijd kritisch te kijken naar de rating van het bedrijf. Bestudeer de economische situatie van het bedrijf nog eens goed door voordat je besluit om daadwerkelijk aandelen te kopen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties

Laat een antwoord achter aan Alex Mostert Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *