Hoe werkt de beurshandel?
De beurs is enorm belangrijk voor de economie van het land. Op de beurs komt namelijk al het kapitaal samen. Doordat kapitaal samen komt, ontstaat er een markt voor effecten, zoals onder andere aandelen. Maar wist je dat je zelf ook kunt handelen op de beurs? In dit artikel bespreken we hoe de beurshandel precies werkt en hoe je zelf kunt beginnen met het verhandelen van effecten op de beurs.
De beurshandel, hoe werkt het nu echt?
Als we aan de beurshandel denken, denken we al gauw aan mannen in pakken die proberen héél veel geld te verdienen. Maar hoe dit precies in zijn werk gaat, dat vragen velen van ons zich toch nog af.
De koers op de beursmarkt wordt elke minuut opnieuw vastgesteld. Het handelen op de beurs kan dus de gehele dag. Als we het hebben over de beurs, dan hebben we het in principe over de effectenbeurs. Een paar bekende namen zijn bijvoorbeeld de Dow Jones, Nasdaq en AEX, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.
Op de beurs wordt meer verhandeld dan alleen aandelen, daarom wordt het ook wel de effectenbeurs genoemd. Je kunt ook zelf handelen op deze beurs: je kan ervoor kiezen om dit actief te doen of minder actief.
Hoe kan je zelf actief handelen op de beurs?
Je kunt ervoor kiezen om actief te speculeren op de beurs. Je maakt dan gebruik van derivaten om snel in te spelen op zowel dalende als stijgende koersen. Met een short positie kan je bijvoorbeeld zelfs profiteren van slecht nieuws, aangezien je dan juist een positief resultaat behaalt bij een dalende koers.
Het is aan te raden om actieve handel eerst uit te proberen met een gratis demo. Op die manier ontdek je of deze manier van beleggen bij je past. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen en begin met handelen op de beurs:
Zelf effecten kopen op de beurs
Wil je ook op de lange termijn investeren op de beurs? Dan kan je ervoor kiezen om effecten te kopen: dit doe je bij een broker. Een broker is een partij die het voor particulieren mogelijk maakt om toegang te verkrijgen tot de beurs.
Wil je weten hoe je zelf kunt beginnen met het kopen van beursgenoteerde aandelen? Lees dan onze special over het kopen van aandelen & ga direct aan de slag:
Waarin kan je handelen op de beurs?
Er zijn in principe drie soorten effecten, deze worden onderverdeeld in aandelen, obligaties en afgeleide producten. Op de beurs wordt er handelgedreven in deze drie effecten. Als een bedrijf hun kapitaal wil vergroten, dan doen zij dit door aandelen of obligaties uit te geven.
Aandelen verhandelen op de beurs
Aandelen zijn waardepapieren die een bedrijf verkoopt aan een belegger. De belegger krijgt hiermee een stukje van het bedrijf in handen. De belegger kan hiervan profiteren als het bedrijf winst maakt. Naast dat je meeprofiteert van de winst van een bedrijf, heb je ook wat te zeggen over het bedrijf. Dit noemen ze stemrecht. Dit stemrecht kan worden gebruikt op een aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Daarnaast krijg je ook nog eens voorrang wanneer een bedrijf opnieuw aandelen wil verkopen.
Aandelen zijn overigens niet altijd winstgevend. De koersen van de aandelen kunnen sterk schommelen. Wanneer het aandeel goed loopt, willen beleggers graag meer geld hiervoor neerleggen, maar wanneer het juist niet zo goed loopt, willen de beleggers van het aandeel af en daalt de koers.
Dus, aan de ene kant bestaat het aandeel uit de koerswinsten (of verlies) en aan de andere kant uit de uitkeringen vanuit de beleggingen.
Obligaties verhandelen op de beurs
Obligaties zijn in het kort gezegd leningen die worden uitgegeven door bedrijven. Wanneer je dus een obligatie koopt, leen je het bedrijf als het ware geld. Er zijn twee manieren om je rendement te behalen uit de obligaties.
- Couponrente
- Koersrendement
Als je een obligatie koopt, krijg je couponrente. Dit houdt in dat jij een vergoeding krijgt voor het geld dat je uitgeleend hebt. De hoeveelheid van de rente is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de uitgever. Hoe minder riskant de uitgever is, hoe lager de couponrente is.
Vaak is het al bekend hoeveel de couponrente is. Dit wordt dan bij het afnemen van de obligatie al verteld.
Het koersrendement is een andere manier om rendement te halen uit je obligaties. Naast de couponrente, deel je ook mee in het koersrendement. Dit gebeurt wanneer de beurswaarde van de obligatie stijgt.
Er zijn veel verschillende soorten obligaties te vinden. Er is veel te vinden over de obligaties en wanneer je interesse hebt om zelf obligaties te kopen, kun je op zoek gaan naar de rating van deze specifieke obligatie. De rating is een indicatie van de kredietwaardigheid van de uitgever.
Afgeleide producten
Je weet nu meer over aandelen en obligaties. Maar er zijn nog een aantal andere producten die op de beurs verhandeld worden. Deze worden gecategoriseerd onder ‘afgeleide producten’. De meest bekende zijn de ‘opties’. Wanneer je ‘opties’ koopt, koop je als het ware het recht om op een bepaalde datum of binnen een bepaalde termijn een onderliggende waarde te kopen. De prijs hiervan wordt dan vooraf besproken en vastgezet. Je betaalt hiervoor een optiepremie aan de uitgever. Je bent dus niet verplicht om het onderliggende effect daadwerkelijk te kopen.
Er zijn nog een aantal afgeleide producten waar we je graag meer over vertellen. Namelijk:
- Warrants
- Futures
Warrants lijken enorm op de opties, je koopt met warrants namelijk ook het recht om de onderliggende waarde aan te schaffen, of juist te verkopen. Dit wordt ook een vast termijn ingesteld en de prijs wordt net als bij de opties, vooraf vastgesteld. De grootste verschillen van warrants in verhouding met opties zijn:
- Warrants worden uitgegeven op de beursmarkt en hier ook ook verhandeld.
- Warrants worden uitgegeven door financiële instellingen en/ of door bedrijven.
- De uitgever bepaalt de voorwaarden, dit houdt in dat het een stuk flexibeler is dan de opties.
Futures zijn termijncontracten. Net als warrants, lijkt ook futures veel op de opties. Het grote verschil is, dat je met futures snel kunt profiteren van stijgingen. Wanneer je kiest voor een ‘future long’ zet je als het ware in op de stijging van de waarde. De waarde is afhankelijk van de financiële instelling of onderneming.
Met een future heb je maar een klein deel, maar deel je wel mee in de volledige stijging van de future.
Beleggingsfondsen & beurshandel
Je kunt ook als leek starten met beleggen. Wel is het aan te raden om dan gebruik te maken van beleggingsfondsen. Met een beleggingsfonds hoef je zelf geen lastige beleggingsbeslissingen te nemen. Hierdoor kan je langzaam toewerken naar een bepaald vermogen.
Je hebt hierbij de keuze tussen actieve en meer passieve beleggingsfondsen. Met een passief fonds volg je een bepaalde index: we noemen dit type fonds ook wel een ETF. Met een ETF kan je goed op de beurs handelen door direct een beurs één op één te volgen.
In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je in dit soort fondsen kunt handelen:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | ||
€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
De beurshandel
De beurs is dus enorm belangrijk als het gaat om de economie van het land. Op deze manier kunnen bedrijven dus geld lenen of juist hun kapitaal verkrijgen, zodat ze kunnen investeren en groter kunnen worden.
Er gaat enorm veel geld om in de beurs. Daarom worden hier ook strenge controles uitgevoerd. In Nederland wordt dit door de lokale marktautoriteit uitgevoerd.
Van order naar beurskoers
Een beurs is niets anders dan een organisatie die de handel in effecten zoals aandelen mogelijk maakt. De beurs houdt constant bij hoeveel mensen een effect zoals een aandeel willen kopen of verkopen.
Wanneer je een account hebt bij een broker kan je zelf effecten zoals aandelen kopen en verkopen. Zodra je een order plaatst, wordt deze door je broker doorgegeven aan de beurs. De beurs vergelijkt vervolgens automatisch hoeveel mensen op een bepaald moment het aandeel willen kopen en verkopen en probeert kopers en verkopers zoveel mogelijk te matchen.
Wanneer er vervolgens een tekort aan kopers is, dan daalt de prijs. Bij een lagere prijs worden er weer meer kopers gevonden waardoor vraag en aanbod weer in balans raakt. Wanneer er juist een tekort aan verkopers is, stijgt de prijs om meer mensen ertoe te bewegen om hun aandelen te verkopen.
Wanneer kan je op de beurs handelen?
De aandelenbeurzen zijn niet altijd open: het is daarom belangrijk om de openingstijden van de beurzen goed te bestuderen. Houd ook rekening met de tijdzone waar de beurs zich in bevindt. Wil je weten wanneer de aandelenbeurs waarin je wilt beleggen opengaat? Bekijk dan direct ons overzicht van de openingstijden op de beurs:
Gaan beurzen alleen maar omhoog?
Aandelenbeurzen kunnen jammer genoeg ook crashen: dit zag je bijvoorbeeld in 2008 toen de aandeelprijzen fors daalden. Het duurde vele jaren voordat de koersen weer wat hersteld waren. De aandeelbeurzen gaan dan ook zeker niet alleen maar omhoog.
Dit hoeft gelukkig geen probleem te zijn. Wanneer de beurzen fors dalen, kan je op zoek gaan naar mooie instapmomenten. Door gespreid in te stappen voorkom je bovendien dat je al je geld op het hoogtepunt van de beurskoers investeert.
Slim inspelen op de beurs
Wanneer je gaat handelen op de beurs, dan kan je hier slim op inspelen. Verwacht je dat door recent nieuws de vraag naar een aandeel op de aandelenbeurs toeneemt? Dan kan het slim zijn om in het aandeel te investeren.
Het is wel belangrijk om te onthouden dat beurshandel risico’s met zich meebrengt: er bestaat altijd het risico om een deel van of je volledige inleg te verliezen. Beleg daarom alleen op de beurs met geld dat je kunt missen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!