Belgische aandelen kopen: hoe beleggen in Belgische aandelen?

Wil je beleggen in Belgische aandelen? Op deze pagina ontdek je direct hoe & waar je in België kunt investeren!

Waar kan je beleggen in Belgische aandelen?

Je kunt beleggen in Belgische aandelen bij een online broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om aandelen te kopen & verkopen. In het onderstaande overzicht zie je enkele van mijn favoriete brokers waarmee je in Belgische aandelen kunt beleggen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Bij het selecteren van een geschikte broker is het belangrijk om op de kosten te letten. Transactiekosten zetten je rendement onder druk en kunnen je resultaten dan ook sterk beïnvloeden. Zeker wanneer je met een klein bedrag wilt beleggen, kunnen zelfs een paar euro aan kosten een grote invloed hebben op je resultaat.

Beleggen in de BEL20 index

Wil je beleggen in België, maar weet je niet in welk aandeel je wilt investeren? Dan kan je een investering in de BEL20 index overwegen. De BEL20 index is de benchmark van de Euronext beurs in Brussel. Binnen de index vind je de twintig bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie die verhandeld worden op de beurs van België. Het maximale gewicht van een aandeel binnen de BEL20 index bedraagt 15%.

Je kunt beleggen in de BEL20 index door een ETF te kopen. Een ETF volgt passief een onderliggend effect. Wil je in meer details lezen wat ETF’s zijn en hoe ze werken? Lees dan dit artikel!

Over België & de Belgische beurs

De economie van België is één van de grootste van Europa en leunt sterk op services. Naast services heeft België ook enkele grote industriële bedrijven. Er bestaan verschillende voordelen voor beleggingen in de beurs van België:

  • Diversificatie: door te investeren in verschillende landen, vergroot je de spreiding van je beleggingen.
  • Veiligheid: België wordt gezien als een veilig en stabiel land.
  • Liquiditeit: de aandelen op de Belgische beurs zijn liquide, waardoor je deze makkelijk kunt verhandelen.
  • Dividend: bedrijven op de beurs van België keren vaak een hoog dividend uit.

Hoe koop je Belgische aandelen?

Stap 1: open een account bij een betrouwbare broker

Voordat je Belgische aandelen kunt kopen, heb je eerst een account nodig bij een broker. Ben je benieuwd bij welke brokers je kunt beleggen in Belgische aandelen? Bekijk dan mijn overzicht van brokers:

Stap 2: een aandeel selecteren

Nadat je een account bij een broker hebt geopend & geld hebt gestort kan je beginnen met beleggen! Zoek hiervoor eerst het aandeel waarin je wilt beleggen. Bij de meeste brokers kan je simpelweg de naam van het aandeel invullen in de zoekbalk.

Belgische aandelen kopen

Belgische aandelen kopen bij DEGIRO

Stap 3: het aandeel kopen

Je kunt vervolgens een order plaatsen om het aandeel te kopen. Hierbij kan je kiezen tussen twee soorten orders:

  • Marktorder: met een marktorder koop je het aandeel direct tegen de geldende prijs.
  • Limietorder: met een limietorder stel je een prijs in waartegen je het aandeel koopt.

Met een marktorder kan je net wat meer betalen voor het aandeel dan je verwacht. Wanneer je voor de lange termijn investeert, maakt dit niet veel uit. Sommige beleggers kiezen er echter voor om actief te speculeren en dan kan een limietorder uitkomst bieden.

Beleggen in Belgie

Het is alleen mogelijk om in Belgische aandelen te beleggen wanneer de beurs geopend is. Klik hier om de actuele openingstijden van de beurs van Brussel te bekijken.

Welke Belgische aandelen kan je kopen?

Ab InBev

Ab InBev is één van de bekendste bierproducenten van de wereld. Ondanks de opkomst van ‘niet drinken’ uit gezondheidsoverwegingen, is bier nog steeds erg populair. Een investering in het Belgische Ab InBev kan dan ook interessant zijn.

Colruyt

Colruyt is een grote supermarktketen in België die ondertussen actief is in Frankrijk en Luxemburg. Levensmiddelen zijn altijd in trek, zelfs tijdens een economische crisis. Dit kan een belegging in het Belgische Colruyt een interessante optie maken.

Ageas

Ageas is een Belgische multinational die verzekeringen uitgeeft in 14 landen wereldwijd. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis, aangezien het al sinds 1824 bestaat. Ageas staat onder andere bekend om het ruime dividendbeleid.

KBC

KBC is één van de grootste bedrijven in de BEL 20 index en staat wereldwijd in de top 20 van grootste banken. Wanneer je vertrouwen hebt in de financiële sector, kan een belegging in KBC aandelen een goede optie zijn.

UMICORE

Umicore is een bedrijf dat zich onder andere bezighoudt met het produceren van chemische materialen en recycling. Deze grote multinational is het grootste chemiebedrijf van België.

Hoe beleg je verstandig in België?

Zorg voor voldoende spreiding

Sommige beleggers stoppen al hun geld in één asset: dit zie je vooral veel onder jonge beleggers. Dit is echter risicovol: wanneer het aandeel slecht presteert, kan je op die manier een groot deel van je inleg verliezen. Door te beleggen in verschillende beleggingsproducten, sectoren & op verschillende momenten verklein je de risico’s van je beleggingen.

Beleggen is persoonlijk

Iedere belegger heeft een persoonlijk risicoprofiel. Zelf ben ik bijvoorbeeld nog jong en houd ik ervan om grote risico’s te nemen met een hoog potentieel rendement als voornemen. Wanneer je liever niet al te grote risico’s neemt, dan zal je beleggingsstrategie anders zijn. Obligaties zijn bijvoorbeeld stabieler, maar betalen ook een lager rendement uit.

Beleg verstandig

Beleg alleen met geld dat je kunt missen in Belgische aandelen & leen geen geld voor beleggingen. Beoordeel regelmatig je investeringen: op die manier kan je bepalen of je beleggingen nog steeds bij je passen.

Colruyt aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Ab InBev aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Umicore aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Ageas aandelen kopen (2024) – koers & analyse