Hoe kan je beleggen in Ierse aandelen?

Beleggen in Ierland hoeft zeker geen slecht idee te zijn. Voorbeelden van bekende Ierse bedrijven zijn Tesco, Ryanair en de Anglo Irish bank. Via Nederlandse brokers is het zeker mogelijk om Ierse aandelen te kopen. Maar waar kan je dit nu eigenlijk het voordeligst doen?

Hoe kan je in Ierse aandelen beleggen?

De bekendste Ierse aandelen staan genoteerd aan de ISEQ20 index. Wil je beleggen in Ierse aandelen of in een EFT op de index? Dan heb je een broker nodig.

Hoe kan je aandelen van Ierse bedrijven kopen?

Wil je Ierse aandelen kopen voor de lange termijn? Dat is ook zeker mogelijk! Dankzij de komst van commissievrije brokers hoef je vaak zelfs geen transactiekosten te betalen over je beleggingen in Ierland.

Hieronder zie je een tabel met de verschillende partijen waar je aandelen uit Ierland kunt aanschaffen.

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 voor Ierland. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€3,9 voor Ierse aandelen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
Geen Ierse aandelen

Waar kan je voordelig in Ierse aandelen handelen?

Wanneer je actief wilt beleggen kan je kiezen voor Plus500. Dit platform is ontworpen voor de actieve handel in aandelen met CFD’s. Je plaatst dan orders op stijgende of dalende aandeelkoersen. Wil je de mogelijkheden geheel zonder risico met een gratis demo uitproberen? Gebruik de onderstaande knop om een account aan te maken:

72% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

beleggen Ierland

Let op de wisselkoers

Het is belangrijk om bij beleggingen in Ierland ook rekening te houden met de wisselkoers. Ierse aandelen staan namelijk genoteerd in de Engelse pond. Stijgt de Engelse pond sterk in waarde tegenover de euro? Dan kan je zelfs bij stijgende aandeelkoersen alsnog een verlies behalen. Let bij beleggingen in Ierse aandelen daarom ook goed op de koersontwikkeling.

De wisselkoers kan ook de concurrentiepositie van een bedrijf verbeteren of verslechteren. Een bedrijf dat veel producten exporteert kan bijvoorbeeld profiteren van een goedkope pond. Ze kunnen dan goedkoper producten exporteren naar landen die een andere valuta gebruiken.

Tip: klik hier om de openingstijden van de Ierse beurs te bekijken.

Waar moet je op letten bij beleggingen in Ierland?

Het is natuurlijk sterk aan te raden om te letten op de economische situatie binnen Ierland. Ierland is vaak sterk afhankelijk van de economische situatie binnen het Verenigd Koninkrijk: het is dan ook zeker aan te raden om ook daar de situatie goed in de gaten te houden.

Verder is het belangrijk om op de belastingen te letten die je als belegger in Ierland betaalt. Op Ierse aandelen wordt vaak een zogenaamde stamp duty geheven. Deze bedraagt 1% van de waarde van een aandeel. De koers van het aandeel moet dan flink meer stijgen om een goed rendement neer te zetten.

Hoe kan je beleggen op de Ierse beurs?

De Ierse aandelenmarkt publiceert verschillende indexen waarmee je de economie van het land kunt volgen. De meest bekende index is de ISEQ 20 die de meest verhandelde aandelen bevat. Door een ETF af te sluiten op deze index kan je gespreid beleggen op de beursontwikkelingen in het land.

Stripe aandelen kopen
Ryanair aandelen kopen: beleggen in Ryanair