Ierse aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Ierland?

Beleggen in Ierland hoeft zeker geen slecht idee te zijn. Voorbeelden van bekende Ierse bedrijven zijn Tesco, Ryanair en de Anglo Irish bank. Via online brokers is het zeker mogelijk om Ierse aandelen te kopen. Maar waar kan je dit nu eigenlijk het voordeligst doen?

Waar kan je Ierse aandelen kopen?

Je kunt Ierse aandelen kopen met een online broker. Let goed op de transactiekosten: op die manier kan je veel geld besparen! Het is bij sommige brokers tegenwoordig mogelijk om zonder commissies te beleggen in Ierse aandelen.

In het onderstaande overzicht zie je direct wat mijn favoriete brokers zijn voor het kopen & verkopen van aandelen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Handelen op de Ierse beurs

De Ierse beurs wordt verhandeld als Euronext Dublin en staat vooral bekend om de obligaties: op de beurs staan namelijk meer dan 35.000 obligaties genoteerd! Je kunt op de Ierse beurs echter ook beleggen in diverse bekende aandelen.

De bekendste Ierse aandelen staan genoteerd aan de ISEQ20 index. Binnen de ISEQ20 index vind je de 20 aandelen met de grootste marktkapitalisatie. Wanneer je in één klap wilt beleggen in de grootste Ierse ondernemingen, kan je een ETF op de index kopen. Een ETF volgt passief de index van de Ierse beurs. Wil je meer lezen over beleggen in ETF's? Lees dan dit artikel!

beleggen Ierland

Beleggen in Ierland kan interessant zijn!

Hoe kan je beleggen in Ierse aandelen?

Je kunt beleggen in aandelen op de Ierse beurs met een online broker. Met een broker account kan je aandelen kopen & verkopen.

Een belangrijke eerste stap is het selecteren van geschikte aandelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld letten op:

  • De verhouding tussen de koers & de winst
  • De concurrentiepositie van het bedrijf
  • De algemene prestaties van de sector waarin het bedrijf actief is

Nadat je een aandeel hebt gevonden dat je wilt kopen, kan je een order plaatsen. Dit doe je door op de kopen knop te drukken binnen het platform. Vervolgens moet je de volgende gegevens invullen:

  • Aantal: hoeveel aandelen wil je kopen?
  • Type order: met een marktorder koop je aandelen tegen de geldende prijs, met een limietorder tegen een vastgestelde prijs.

Nadat je de order hebt geplaatst, wordt deze verstuurd naar de Ierse beurs.

Waar moet je op letten bij beleggingen in Ierland?

Het is natuurlijk sterk aan te raden om te letten op de economische situatie binnen Ierland. Ierland is vaak sterk afhankelijk van de economische situatie binnen het Verenigd Koninkrijk: het is dan ook zeker aan te raden om ook daar de situatie goed in de gaten te houden.

Verder is het belangrijk om op de belastingen te letten die je als belegger in Ierland betaalt. Op Ierse aandelen wordt vaak een zogenaamde stamp duty geheven. Deze bedraagt 1% van de waarde van een aandeel. De koers van het aandeel moet dan flink meer stijgen om een goed rendement neer te zetten.

Waarom kopen mensen Ierse aandelen?

  • Inflatie: door aandelen te kopen, kan je jezelf beschermen tegen de effecten van inflatie.
  • Inkomen: aandelen keren soms dividend uit, op die manier kan je een inkomen opbouwen.
  • Pensioen: door te investeren in Ierse aandelen kan je een pensioen opbouwen.

Let op de wisselkoers

Het is belangrijk om bij beleggingen in Ierland ook rekening te houden met de wisselkoers. Ierse aandelen staan namelijk genoteerd in de euro. Wanneer je in een andere valuta belegt, kan de wisselkoers dan ook je resultaten beïnvloeden.

De wisselkoers kan ook de concurrentiepositie van een bedrijf verbeteren of verslechteren. Een bedrijf dat veel producten exporteert kan bijvoorbeeld profiteren van een goedkope euro. Ze kunnen dan goedkoper producten exporteren naar landen die een andere valuta gebruiken.

Tip: klik hier om de openingstijden van de Ierse beurs te bekijken.

Stripe aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Ryanair aandelen kopen (2024) – koers & analyse