fbpx

De gevolgen van rente op de aandelenmarkt

Waar veel spaarders zich verheugen op een hoge rente is een hoge rente op spaargeld voor beleggers zelden reden tot feest. Wanneer de Europese Bank aankondigt dat een renteverhoging er aan zit te komen dalen de koersen al direct, maar hoe kan dit nu eigenlijk?

In het kort: rente & de aandelenmarkt

  • Een verhoging van de rente zorgt ervoor dat geld lenen duurder wordt.
  • Bedrijven en consumenten besteden daardoor minder geld.
  • Hierdoor neemt de winstgevendheid van bedrijven af.
  • Aandeelkoersen zullen bij een hogere rente daardoor dalen.
  • Veel beleggers stappen over van aandelen naar obligaties.

Rente stijgt, lenen wordt duurder

Wanneer de rente stijgt kunnen zowel consumenten als bedrijven minder goedkoop geld lenen. Bijna alle bedrijven lenen wel eens geld, dit doen ze om te investeren of om een hogere winst te behalen.  Consumenten lenen daarnaast ook regelmatig geld om aankopen te doen.

Zelfs de grootste bedrijven lenen geld; dit doen ze niet omdat ze te weinig geld hebben maar omdat ze winst maken op dit krediet. Wanneer je een rendement van zeven procent behaalt op het vermogen binnen het bedrijf en je kunt geld lenen voor vijf procent dan betekent dit dat iedere geleende euro je meer oplevert.

Investeringen en rente

Investeringen nemen af bij een hoger rentepercentage

Wanneer de rente stijgt, neemt deze marge echter af waardoor de winstgevendheid van het bedrijf zal dalen. Doordat de winst per aandeel daalt, zullen aandeelhouders hun aandelen verkopen waardoor de koers daalt.

Bovendien maken veel beleggers gebruik van geleend geld binnen de portefeuille. Dit kan bijvoorbeeld door een hefboom toe te passen. Wanneer de rente stijgt, zal de vereiste marge echter ook toenemen. Ook dit maakt beleggen minder aantrekkelijk. Een dalende vraag naar aandelen zal vervolgens leiden tot een lagere prijs.

Minder investeringen & consumpties

Wanneer lenen duurder wordt kunnen bedrijven minder investeren. Voor grote uitbereidingen en nieuwe innovaties is geld nodig. Wanneer de prijs of rente voor deze investeringen toeneemt, zullen bedrijven de minder noodzakelijke investeringen uitstellen of geheel schrappen. Investeringen hebben doorgaans een positief effect op de winstgevendheid van het bedrijf in de toekomst.

Een hogere rente zal tevens een daling van de bestedingen tot gevolg hebben. In de vorige alinea kon je al lezen dat bedrijven minder investeren, hierdoor hebben veel bedrijven die deze investeringen realiseren minder werk. Consumenten zullen echter ook minder besteden, aangezien ze minder voordelig consumptiegoederen met krediet kunnen aanschaffen. Wanneer de algehele bestedingen dalen, verkopen bedrijven minder waardoor de winstgevendheid op aandelen omlaag gaat.

Beleggers ontrekken hun geld van de beurs

Wanneer er een hogere rente geldt, ligt het rendement op spaarrekeningen en obligatieleningen hoger. Het is bekend dat deze mogelijkheden minder risico met zich meebrengen. Wanneer de beloning of het rendement op deze methodes van vermogensbeheer toeneemt, wordt het automatisch aantrekkelijker om geld uit beleggingen in aandelen terug te rekken en te stallen op spaarrekeningen of om deze tegoeden te gebruiken voor het kopen van obligatieleningen.

Wat kan je doen wanneer de rente stijgt?

Veel mensen stellen een bepaald rendement vast dat ze op jaarbasis willen behalen. Wanneer de rente toeneemt, zullen de aandelenkoersen vaak dalen terwijl het rendement op spaarrekeningen en obligatieleningen toeneemt. Het is dan ook verstandig om geld terug te trekken en om te kiezen voor één van deze minder risicovolle mogelijkheden, zeker wanneer je bedenkt dat de waarde van aandelen zal dalen in een periode met een hoge rente.

Het is overigens ook prima mogelijk om te profiteren van een stijging van rente. Je kan bijvoorbeeld short gaan door middel van CFD’s of sprinters op bijvoorbeeld de AEX of bepaalde aandelen. Je ontvangt dan geld wanneer de koers van het effect daalt.

Met de rente recessies voorspellen

Het is ook mogelijk om rentes te gebruiken om een toekomstige recessie te voorspellen. Normaal gesproken zijn de rentes op korte termijn leningen lager dan op lange termijn leningen. Dit is het geval omdat er een hoger risico op inflatie is, wat de winstgevendheid voor de kredietgever doet afnemen. Soms kan er echter sprake zijn van een omgekeerde rentecurve.

Een omgekeerde rentecurve is een situatie waar de korte termijn rente juist hoger ligt dan de lange termijn rente. In het verleden was dit een indicatie voor de start van een nieuwe recessie. Er is dan minder vertrouwen in de toekomst. Wanneer dit gebeurt, kan het wel aantrekkelijk zijn om in obligaties met een korte looptijd te beleggen. De rentes op deze obligaties liggen dan immers hoger. Aandelen kan je dan beter links laten liggen.

Omgekeerde rentecruve

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!