De gevolgen van rente op de aandelenmarkt

Waar veel spaarders zich verheugen op een hoge rente is een hoge rente op spaargeld voor beleggers zelden reden tot feest. Wanneer de Europese Bank aankondigt dat een renteverhoging er aan zit te komen dalen de koersen direct, maar hoe kan dit eigenlijk?

Wat zijn de gevolgen van rente op de aandelenmarkt?

  • Een verhoging van de rente zorgt ervoor dat geld lenen duurder wordt.
  • Bedrijven en consumenten besteden daardoor minder geld.
  • Hierdoor neemt de winstgevendheid van bedrijven af.
  • Aandeelkoersen zullen bij een hogere rente daardoor dalen.
  • Veel beleggers stappen over van aandelen naar obligaties.

Wanneer de rente stijgt wordt geld lenen duurder

Wanneer de rente stijgt kunnen zowel consumenten als bedrijven minder goedkoop geld lenen. Bijna alle bedrijven lenen wel eens geld, dit doen ze om te investeren of om een hogere winst te behalen. Consumenten lenen daarnaast ook regelmatig geld om aankopen te doen.

Bedrijven investeren minder

Grote bedrijven lenen regelmatig geld: dit doen ze omdat ze geloven dat ze winst kunnen maken op het krediet. Wanneer een bedrijf zeven procent betaalt over leningen en ze daar een rendement op behalen van vijf procent, dan betekent dit dat iedere geleende euro ze geld oplevert.

Wanneer de rente stijgt, neemt deze marge echter af. Bedrijven lenen dan minder geld waardoor de investeringen afnemen. Hierdoor kan de winstgevendheid van het bedrijf dalen.

Investeringen en rente

Investeringen nemen af bij een hoger rentepercentage

Huidige financiering

Een stijgende rente heeft niet alleen invloed op de toekomstige investeringen van een bedrijf. Het kan er ook toe leiden dat  de huidige financiering van het bedrijf duurder wordt. Wanneer het bedrijf plotseling te maken krijgt met hogere rentelasten, dan kan de winstgevendheid van het bedrijf direct onder druk komen te staan.

Wanneer de winst per aandeel daalt, zullen aandeelhouders hun aandelen eerder verkopen waardoor de koers daalt.

Beleggers en geleend geld

Veel beleggers maken gebruik van geleend geld binnen hun portefeuille. Dit kan je doen door een hefboom toe te passen. Wanneer beleggers een hefboom toepassen, beleggen ze op marge. De broker legt dan een deel van de investering in. Over het ingelegde deel betaalt de belegger vervolgens rente.

Wanneer de rente stijgt, nemen de kosten voor het gebruik van de marge toe. Dit maakt beleggen met een hefboom minder aantrekkelijk. Wanneer de rente veel stijgt, kunnen beleggers zelfs besluiten om hun aandelen uit paniek te verkopen. Dit kan leiden tot een sterk dalende aandelenprijs.

Daling van de algehele consumptie

We bespraken in de vorige alinea al kort dat bedrijven minder zullen investeren wanneer de rente stijgt. Voor grote uitbreidingen en nieuwe innovaties is geld nodig. Wanneer de rente op deze investeringen toeneemt, zullen bedrijven de minder noodzakelijke investeringen uitstellen of geheel schrappen.

Daling werkgelegenheid

Een direct gevolg van de daling in het aantal investeringen, is dat bedrijven minder besteden. Wanneer bedrijven minder investeren, zal de werkgelegenheid afnemen. Er zijn immers minder projecten waar mensen voor nodig zijn. Een lagere werkgelegenheid leidt weer tot minder bestedingen. De afname in bestedingen zorgt weer voor een afname van de verkopen. Hierdoor neemt de winstgevendheid van het bedrijfsleven verder af waardoor de aandeelkoersen verder dalen.

Duurder consumentenkrediet

Tegelijkertijd zullen consumenten minder besteden doordat ze minder voordelig consumptiegoederen op krediet kunnen aanschaffen. Ook dit zorgt ervoor dat de bestedingen dalen. Bedrijven verkopen hierdoor minder waardoor de bedrijven minder goed presteren. Ook dit kan leiden tot dalende aandeelkoersen.

Beleggers ontrekken hun geld van de beurs

Beleggers zijn altijd op zoek naar het beleggingsproduct waar ze het hoogste rendement mee kunnen behalen. Wanneer er een hogere rente geldt, ligt het rendement op spaarrekeningen en obligatieleningen hoger. Tegelijkertijd weten beleggers dat aandelen het waarschijnlijk minder goed gaan doen.

Aandelen zijn altijd al beleggingsproducten met een risicovoller imago. Beleggers willen hier voldoende voor gecompenseerd worden. Wanneer obligaties of zelfs de gemiddelde spaarrekening aantrekkelijker worden, zullen steeds meer beleggers hun aandelen verkopen. Hierdoor kunnen de aandeelkoersen verder dalen.

Wat kan je doen wanneer de rente stijgt?

Wanneer de rente toeneemt, zullen de aandelenkoersen vaak dalen. Tegelijkertijd neemt het rendement op spaarrekeningen en obligatieleningen toe. Het kan dan verstandig zijn om een deel van je geld terug te trekken uit de beurs en om te kiezen voor één van deze minder risicovolle mogelijkheden.

Het is overigens ook prima mogelijk om te profiteren van een stijging van rente. Je kan bijvoorbeeld short gaan met CFD’s op bijvoorbeeld de AEX of bepaalde aandelen. Je ontvangt dan geld wanneer de koers van het effect daalt.

Je kan ook op zoek gaan naar koopjes. De hogere rente hoeft niet permanent te zijn en in de toekomst kunnen bedrijven weer betere resultaten neerzetten. Wanneer je aandelen wilt kopen, is het wel belangrijk om goed te onderzoeken of het bedrijf geen enorme schulden heeft waar ze nu veel meer rente over betalen.

Hoe kan je met de rente recessies voorspellen?

Het is ook mogelijk om rentes te gebruiken om een toekomstige recessie te voorspellen. Normaal gesproken zijn de rentes op korte termijn leningen lager dan op lange termijn leningen. De inflatie zorgt ervoor dat de winstgevendheid voor de kredietverstrekker daalt over een langere periode. Door inflatie wordt hetzelfde geldbedrag in de toekomst minder waard. De kredietverstrekker ontvangt dan ook een kleiner bedrag aan reële waarde terug. Soms kan er echter sprake zijn van een omgekeerde rentecurve.

Een omgekeerde rentecurve is een situatie waar de korte termijn rente juist hoger ligt dan de lange termijn rente. In het verleden was dit een aanwijzing voor de start van een nieuwe recessie. Er is dan minder vertrouwen in de toekomst. Wanneer dit gebeurt, kan het aantrekkelijk zijn om in obligaties met een korte looptijd te beleggen. De rentes op deze obligaties liggen dan hoger. Aandelen kan je in deze situatie beter links laten liggen.

Omgekeerde rentecruve

Let op de reële rente

Het is belangrijk om op de reële rente te letten wanneer je de marktsituatie analyseert. Hoe sterk de reële rente stijgt, hangt af van de inflatie. De inflatie is de mate waarin het gemiddelde prijsniveau stijgt. Wanneer de inflatie toeneemt, neemt de waarde van dezelfde hoeveelheid geld af. Bij een hogere inflatie neemt de reële rente minder toe. Een toename van de rente van 1% bij een inflatie van 1% is sterker dan een toename van de rente met 1% bij een inflatie van 3%.

Een hogere rente hoeft dan ook niet per definitie slecht te zijn voor de aandelenmarkt. Wanneer het erg goed met de economie gaat, kan de rente wat stijgen zonder dat dit een negatieve impact hoeft te hebben op de economie.

Hoe zit het met obligaties?

De koers van dezelfde obligatie neemt af wanneer de rente stijgt. Een obligatie met een vaste rente uitbetaling van 2% is immers aantrekkelijker wanneer de rente op spaarrekeningen 1% bedraagt dan wanneer deze 3% bedraagt.

Op nieuwe obligaties zal de rente echter hoger liggen. Wanneer je denkt dat de rente in de toekomst weer zal dalen, kan het interessant zijn om obligaties te kopen.

Beleggen in vastgoed

Wanneer de rente stijgt, kan beleggen in vastgoed minder aantrekkelijk worden. Bij een hogere rente ben je meer kwijt aan de vaste lasten. Tegelijkertijd zullen minder mensen een hypotheek kunnen afsluiten. Hierdoor daalt het aantal mensen dat een huis wilt kopen. Dit kan als gevolg hebben dat de huizenprijzen dalen.

Hoe wordt de rente vastgesteld?

De rente binnen economische zones wordt sterk beïnvloedt door de Centrale Banken. In Amerika is het bijvoorbeeld de Fed of federal Reserve die de rentepercentages vaststelt. Ze veranderen de rentepercentages regelmatig om ervoor te zorgen dat er geen te sterke inflatie ontstaat.

Door het rentepercentage te veranderen wordt het goedkoper of duurder om aan geld te komen. Ze beïnvloeden het bestedingspatroon binnen een economie hierdoor sterk.

De effecten van een renteverhoging of –verlaging zijn vaak direct terug te zien op de beurs. De daadwerkelijke gevolgen op de economie zie je vaak pas een jaar later.

FED centrale banken rente

In de bovenstaande grafiek zie je welke rente de Fed over tijd heeft berekend

Welke bedrijven profiteren het meest van lage rente?

Wanneer de rente erg laag is, zie je dat bedrijven die veel dividend uitkeren vaak het meest profiteren: denk hierbij bijvoorbeeld aan Shell. Ook bedrijven die veel van hun activiteiten moeten financieren met geleend geld profiteren van lage rentes: denk hierbij aan vastgoedbedrijven.

Welke bedrijven profiteren van een hoge rente?

Sommige aandelen doen het juist extra goed wanneer de rentes stijgen. Dit zijn vaak de aandelen in de financiële sector. Banken kunnen bijvoorbeeld hogere rentes vragen voor het uitlenen van geld. Hierdoor kunnen ze meer winst maken wat natuurlijk goed is voor de beurskoers van het aandeel.

Verwachtingen zijn key

Het zijn uiteindelijk de verwachtingen die het meest bepalend zijn voor het effect van rente op de aandelenkoers. De prijzen van aandelen komen tot stand door het spel van vraag en aanbod. De verwachtingen van miljoenen beleggers bepalen hoe de beurskoersen zich ontwikkelen.

Wanneer de meerderheid verwacht dat de Fed de rente gaat verlagen met 0,5 procent, maar ze doen dit met 0,25%, dan kunnen de aandeelkoersen alsnog dalen. Mensen hadden op basis van die verwachting de aandelen al gekocht. Ze zijn vervolgens teleurgesteld door de meer beperkte daling en besluiten daarom om hun aandelen te verkopen.

Het is daarom altijd belangrijk wanneer je gaat beleggen in aandelen om het sentiment in de gaten te houden.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *