Italiaanse aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Italië?

Italië staat natuurlijk bekend om de heerlijke pizza’s en pasta’s. Tegelijkertijd staat het land niet bekend om een hoge mate van economische stabiliteit. Toch kan het voor beleggers en investeerders die niet bang zijn voor wat hogere risico’s interessant zijn om te beleggen in Italiaanse aandelen, maar hoe kan je dit nu eigenlijk het beste doen? In dit artikel lees je direct hoe & waar je het beste Italiaanse aandelen kunt kopen.

Waar kan je Italiaanse aandelen kopen?

Wil je voor de lange termijn investeren in Italiaanse aandelen? Dan is het verstandig om eerst goed te onderzoeken of de economie van Italië het momenteel goed doet. Wanneer dit het geval is kan je een investering overwegen. In de onderstaande tabel zie je direct bij welke brokers je Italiaanse aandelen kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Beleggen in de Italiaanse beurs

De belangrijkste beurs van Italië is de Borsa Italiana gevestigd in Milaan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om individuele Italiaanse aandelen te kopen, maar het kan ook interessant zijn om in één keer in de hele beurs te investeren.

Binnen de FTSE MIB vind je namelijk de 40 grootste Italiaanse aandelen. Met een belegging in deze index beleg je onder andere in Ferrari, UniCredit en Fiat Chrysler. De bedrijven binnen de index vertegenwoordigen 80% van de totale waarde van de Italiaanse beurs. De weging van elk los aandeel mag binnen de index niet meer dan 15% bedragen.

De beste manier waarop je in de FTSE MIB kunt beleggen, is door een ETF op de index te kopen. Een ETF is een effect dat je op dezelfde manier kunt verhandelen als een aandeel. Een ETF heeft als doel het zo accuraat mogelijk volgen van een index. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe beleggen in ETF's werkt.

Tip: in dit artikel kan je de openingstijden van de beurs van Milaan terugvinden!

Hoe kan je Italiaanse aandelen kopen?

Stap 1: open een account bij een betrouwbare broker

Voordat je kunt beleggen op de Italiaanse beurs, heb je een account bij een broker nodig. Een broker is een partij die namens jou aandelen kan kopen of verkopen.

Stap 2: aandelen selecteren

Wanneer je zelf gaat beleggen, zal je eerst een aandeel moeten selecteren dat je wilt kopen. Je kunt hierbij gebruikmaken van verschillende analyses:

  • Fundamentele analyse: onderzoek of het bedrijf financieel gezien goed in elkaar zit.
  • Technische analyse: speculeer op basis van bepaalde prijsniveaus.

Nadat je zeker weet dat je een bepaald Italiaans aandeel wilt kopen, kan je de order plaatsen.

Stap 3: Italiaanse aandelen kopen

Voor het plaatsen van een order, kan je bij de meeste brokers gebruikmaken van twee typen orders:

  • Marktorder: je koopt het aandeel direct tegen de beschikbare prijs.
  • Limietorder: je koopt het aandeel tegen een opgegeven prijs.

Nadat je de order hebt geplaatst, kan het even duren voordat deze daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Vergeet niet om regelmatig je belegging te evalueren.
Italiaanse aandelen kopen

Waarom kan investeren in Italië interessant zijn?

  • Italië is één van de grootste economieën van de wereld: met een BBP van 2,1 biljoen dollar is het de 3e grootste economie binnen de eurozone.
  • Innovatie en R&D: het ontwikkelen van nieuwe technieken staat centraal binnen de Italiaanse economie.
  • Personeel: het opleidingsniveau light hoog in Italië, terwijl de salarissen relatief lager zijn dan in Frankrijk en Duitsland.
  • Politiek beleid: de overheid probeert een beter investeringsklimaat neer te zetten, wat positief is voor beleggen in Italië.
  • Logistieke hub: Italië is vanwege de locatie het perfecte land om Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal Europe met elkaar te verbinden.

Wat zijn de beste Italiaanse aandelen?

De beste Italiaanse aandelen, zijn de aandelen die het hoogste rendement neerzetten. Welke aandelen dit zijn is echter lastig te zeggen en dit kan bovendien sterk verschillen per tijdsperiode. Soms kan een aandeel dat het een jaar lang slecht doet over tien jaar een veel hoger rendement neerzetten. Onderzoek daarom ook vooral welke aandelen goed passen binnen je eigen beleggingsportfolio. En vergeet nooit; met beleggen kan je geld verliezen!

Prada SpA aandelen kopen (2024) – koers & analyse
FIAT aandelen kopen (2024) – hoe kan je beleggen in Fiat?
Ferrari aandelen kopen (2024) – koers & analyse