Japanse aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Japan?
De Japanse beurs is de derde beurs van de wereld na die van Amerika en China. Ondanks dat de Japanse beurs zo groot is, zijn nog maar weinig Nederlanders enthousiast. Toch kan beleggen in Japan in de toekomst aantrekkelijk zijn. In dit artikel bespreek ik uitgebreid hoe & waar je Japanse aandelen kunt kopen.
Waar kan je Japanse aandelen kopen?
Je kunt tegenwoordig bij verschillende brokers investeren in Japanse aandelen. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je kunt investeren:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | ||
€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Hoe kan je beleggen in Japan?
Optie 1: direct op de Japanse beurs
Je kunt ervoor kiezen om direct op de Japanse beurs te investeren. Doordat er nog weinig Nederlanders interesse hebben in de Japanse beurs, is dit wel lastig. Lang niet alle brokers bieden de mogelijkheid aan om te investeren op de Japanse beurs.
Optie 2: beleggen via de Amerikaanse beurs
De grootste Japanse ondernemingen zijn ook gewoon terug te vinden op de Amerikaanse beurs. Voor de meeste beleggers is deze optie dan ook het makkelijkst.
Optie 3: beleggen met een ETF
Wanneer je in één keer in de Japanse beurs wilt investeren, kan je een ETF overwegen. Een ETF is een beleggingsinstrument waarmee je een index kunt volgen. Met een ETF kan je op die manier in één keer in een groot aantal aandelen beleggen, waardoor je kunt profiteren van een gemiddeld rendement op de beurs van Japan. Voorbeelden van ETF's waarin je kunt beleggen zijn:
- iShares Core MSCI Japan: deze ETF staat genoteerd aan de beurs van Amsterdam en bevat ruim 1200 aandelen.
- Xtrackers Nikkei 225: deze ETF rekent slechts 0,09% aan kosten en je belegt op die manier direct in de grootste 225 Japanse bedrijven.
Waarom is beleggen in Japan interessant?
Veel ruimte voor groei
Beleggen in Japan kan erg kansrijk zijn: dit komt doordat de aandelenbeurs nog weinig in de belangstelling staat. Analisten besteden veel meer tijd aan Amerikaanse aandelen dan Japanse aandelen. Dit lijkt echter langzaam te veranderen. Warren Buffett heeft in 2020 bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in verschillende Japanse bedrijven.
In verhouding met andere landen, zijn de aandelen in Japan dan ook gunstig geprijsd. In de onderstaande grafiek afkomstig van Bloomberg zie je hoe de waardering van Japanse aandelen is in verhouding met de aandelen van andere landen.
Wanneer je gaat investeren in Japan, dan is het belangrijk om te onthouden dat de beurs veel cyclische waard aandelen bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autofabrikanten en banken. Deze aandelen doen het vooral goed wanneer de wereldeconomie in de lift zit.
Institutionele beleggers
Je ziet ondertussen ook dat de eigen institutionele beleggers meer investeren in Japan. Vroeger zag je dat Japanse pensioenfondsen veel van hun vermogen in buitenlandse aandelen stopten. Nu deze focus meer op de eigen markt komt te liggen, is de weg vrijgemaakt voor een verdere stijging van de aandeelkoersen.
Hervormingen
De hervormingen die doorgevoerd zijn door de oude premier van Japan, Abe, hebben het bedrijfsleven ook een forse boost gegeven. Zo kocht de Centrale Bank obligaties en aandelen op en werd het uitgeven van geld gestimuleerd via budgettaire stimuli.
Ook bij bedrijven gaat het roer steeds vaker om: er wordt meer naar de aandeelhouder geluisterd en kapitaalreserves worden vaker ingezet voor het uitbetalen van dividend en het inkopen van eigen aandelen. Dit kan het rendement op Japanse aandelen een boost geven.
Japan is dus zeker kansrijk en het kan interessant zijn om een deel van je vermogen in Japan te investeren. Zeker wanneer je bedenkt dat veel Japanse aandelen nog flink ondergewaardeerd zijn in vergelijking met Amerikaanse aandelen.
Innovatie & modernisering
Japan is de marktleider op het gebied van automatisering en robotisering. De producenten in Japan hebben ruim 30% van de markt in handen. De opkomst van deze interessante sector laat zien dat Japan opnieuw een speler op het wereldtoneel is.
Hoe kan je Japanse aandelen kopen in drie stappen?
Voordat je je eerste Japanse aandeel koopt, moet je enkele stappen doorlopen. In dit artikel bekijken we hoe je als buitenlander het beste kunt investeren in Japan.
Stap 1: kies een betrouwbare broker
Voordat je Japanse aandelen kunt kopen, moet je eerst een betrouwbare broker kiezen. De meeste brokers zijn gelukkig netjes geregistreerd bij een toezichthouder en doet dan ook geen gekke dingen met je geld. Wil je weten bij welke brokers je voordelig kunt beleggen in aandelen? Vergelijk dan direct de beste brokers op onze brokers vergelijken pagina:
Stap 2: selecteer een aandeel
Nu je een account hebt bij een broker, moet je nog bepalen welk Japans aandeel je het beste kunt kopen. Het is aan te raden om eerst voldoende onderzoek te doen naar het bedrijf waarin je overweegt te beleggen. Het is niet alleen de economie van Japan die bepalend is: er bestaan bijvoorbeeld sterke verschillen in hoe diverse sectoren presteren.
Je kan op verschillende manieren bepalen of het slim is om Japanse aandelen te kopen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door fundamentele of technische analyse toe te passen. Pas zodra je zeker weet dat je een aandeel wilt kopen, kan je een order plaatsen.
Stap 3: een order plaatsen
Het plaatsen van een order om een Japans aandeel te kopen is vaak snel gedaan. Binnen het softwareprogramma van je broker kan je doorgaans kiezen uit een market order en een limiet order. Met een marketorder open je de beleggingspositie tegen de best beschikbare prijs en met een limiet order open je de belegging alleen wanneer een bepaalde prijs is bereikt.
Nadat je een order geplaatst hebt kan je direct zien hoe je belegging verloopt. Het is aan te raden om regelmatig te controleren hoe je beleggingen het doen. Op die manier kan je besluiten of je meer of juist minder geld wilt investeren in Japan.
Waarom ging het zo lang slecht met de Japanse economie?
De all-time high van de Japanse Nikkei index stamt uit 1989: het ging in die periode flink mis. De Japanse aandelenmarkten stegen sterk wat kwam door innovatieve bedrijven zoals Toyota, Sony en Panasonic die veel banen creëerden. Hierdoor ontstond er een te optimistisch beeld waarbij banken geld uitleenden aan mensen die daar eigenlijk niet de kredietwaardigheid voor hadden. Op een gegeven moment was de beurs van Japan zelfs meer waard dan de beurzen van Amerika en Europa gecombineerd!
De Bank of Japan probeerde de rente te verhogen om deze oververhitting tegen te gaan, maar het mocht niet baten. In de jaren negentig knapte de bubbel en ontstond er een lange periode van deflatie doordat consumenten minder besteden. Ze noemen deze periode ik de volksmond ook wel de lost decade.
Beperkte groei
Japan is een land dat een structureel lage economische groei kent. De groei lag elk jaar rond de één procent wat vergeleken met veel andere landen niet erg hoog is. Dit komt onder andere door de vaak oude bevolking. Oude mensen produceren minder en kosten een land juist geld.
Wanneer je echter bedenkt dat de oude bevolking groeit, en de werkende populatie daalt, dan doet Japan het nog niet eens zo slecht. Met die steeds kleinere, productieve bevolking weten ze immers nog steeds winst te behalen.
Beleggen in Japan is nu interessanter
In 2012 begon de Japanse overheid onder het leiderschap van premier Abe met Abenomics. De overheid hield de rente laag en begon ook met het opkopen van obligaties & aandelen.
Recent heeft Japan bovendien de visumregels versoepelt, waardoor bedrijven makkelijker arbeidsmigranten kunnen aantrekken. Op die manier kan Japan ondanks de vergrijzing alsnog de economie laten groeien. Dit lijkt goed te werken, aangezien de economie van Japan in de afgelopen jaren weer groeit.
Openheid neemt toe
Een ander punt wat beleggen in Japan interessanter kan maken, is het feit dat het land steeds opener wordt. Vroeger was Japan een vrij gesloten land. Tegenwoordig komen er echter steeds meer toeristen naar Japan. Ook heeft het land besloten om de Olympische Spelen te organiseren en in 2025 houden ze ook de wereldexpo in Osaka. Dit soort grote, internationale evenementen kunnen veel aandacht trekken voor een land.
Het land is op technologisch gebied vergevorderd en er zijn dan ook veel interessante bedrijven die een investering waard kunnen zijn. Met deze technologische ontwikkelingen kunnen ze ook in het buitenland aan een grotere afzetmarkt werken.
Vernieuwing
Ook verandert de bedrijfscultuur in Japan sterk. Zo werd er in 2015 tot een nieuwe governance code besloten binnen de Tokyo Stock Exchange. Vroeger zag je dat veel bedrijven inefficiënt en traditioneel werden bestuurd. Vriendjes kwamen bijvoorbeeld eerder aan de macht en er werden geen vernieuwingen doorgevoerd binnen bedrijven.
Dit lijkt te veranderen: zo durven Japanse bedrijven hun prijzen weer te verhogen en worden bedrijven steeds beter bestuurd. Deze veranderde mentaliteit zorgt voor hogere winstmarges waardoor de winstgevendheid van Japanse bedrijven steeds verder toeneemt.
Bekende beursindexen van Japan
Bekende beursindezen in Japan zijn de Topix en de Nikkei. De Topix staat voor Tokyo Stock Price Index die vanaf 1968 bestaat. Het is een kapitaalgewogen index van rond de 1700 aandelen die genoteerd staan op de Tokyo Stock Exhcange. De Topix is dus een allesomvattend overzicht van de Japanse aandelenmarkt.
Internationaal bekender is de Nikkei-Index. De Nikkei index bestaat uit 225 liquide aandelen en het is een prijs gewogen index. De index is opgezet door een Japans financieel dagblad. De Nikkei is bekender, maar daardoor niet per se beter.
Bekende EFT’s
- Lyxor Japan (Topix)
- iShares Core MSCI Japan
- iShares Core MSCI Japan Hedged Amsterdam
In welke Japanse aandelen kan je beleggen?
Veel mensen vragen me wat de beste aandelen zijn om in te beleggen. Deze vraag is echter lastig te beantwoorden, aangezien dit afhangt van je persoonlijke situatie. In dit deel van het artikel bespreek ik enkele grote Japanse bedrijven waarin je kunt beleggen via de Amerikaanse beurs.
Nintendo
Nintendo is één van de succesvolste gamebedrijven van de wereld. Van de nieuwste Mario Kart alleen zijn er bijvoorbeeld al meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht. Gaming wordt bovendien steeds populairder, wat een belegging in Nintendo interessant kan maken.
Canon
Canon is een succesvolle producent van Camera's dat haar producten afzet in Japan, Europa en Amerika. Een investering in het Japanse Canon kan dan ook interessant zijn.
Sony Corporation
Sony is een bekende producent van elektronica en spelcomputers: toen ik jong was kocht ik al mijn eerste PlayStation. Een belegging in Sony kan zeker interessant zijn vanwege het grote aantal producten dat ze produceren.
7-eleven
7-eleven is misschien wel de bekendste supermarktketen van Azië. De handige, kleine supermarkten hebben een uitgebreid aanbod aan producten en nemen steeds meer landen over.
Mazda
Mazda staat bekend als één van de betrouwbaarste automerken. Deze reputatie maakt Mazda een potentieel interessante belegging.
Suzuki
Suzuki is een ander Japans automerk waarin je kunt beleggen. De auto's van Suzuki zijn vrij klein en daardoor perfect voor grote steden.
Toyota
Japan staat bekend om de diverse automerken. Ook Toyota is een sterk merk waarin je een investering zou kunnen overwegen.
Panasonic
Panasonic bestaat al sinds 1918 en produceert onder andere televisies en technologie voor auto's.
Let op de wisselkoers van de Japanse Yen
Wanneer je gaat beleggen in Japanse aandelen, dan is het belangrijk om de wisselkoers goed in de gaten te houden. Wanneer de Japanse Yen plotseling minder waard wordt tegenover de euro, krijg je plotseling minder euro’s voor je investering. Je kan je indekken tegen dit risico door gebruik te maken van bijvoorbeeld put opties.
Je kunt ook direct beleggen in de waarde van de Japanse Yen. Door op het juiste moment Japanse Yen te kopen, kan je dan koerswinst behalen. Wil je meer weten over beleggen in valuta's? Lees dan dit artikel!
Laatste tips voor beleggingen in Japan
Wanneer je gaat beleggen in Japan, is het belangrijk om dit op een verstandige manier te doen. Beleg sowieso alleen met geld dat je een tijdje kunt missen. Op die manier hoef je niet plotseling je portfolio uit paniek te verkopen.
Een andere tip is dat je altijd een plan moet hebben. Koop niet lukraak Japanse aandelen op omdat je dit wel stoer lijkt. Onderzoek de aandelen en duik in de cijfers. Doet het bedrijf het goed en heeft het bedrijf niet te maken met hoge schulden? Dan kan je het kopen van het aandeel zeker overwegen.