Barrick Gold aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Wanneer je indirect in goud wilt beleggen, dan kan je ervoor kiezen om in een goudmijn bedrijf te investeren als Barrick Gold . Maar waar kan je nu eigenlijk het beste investeren in dit Canadese aandeel en wat moet je weten voordat je Barrick Gold aandelen koopt?

Hoe kan je Barrick Gold aandelen kopen?

Een investering in Barrick Gold kan interessant zijn, zeker wanneer je erop vertrouwt dat goud in de toekomst meer waard wordt. Je kunt een investering in Barrick Gold ook als hedge zien: goudaandelen doen het doorgaans beter in economisch onzekere tijden. Wanneer je andere aandelen in waarde dalen, is er ruimte voor het aandeel Barrick Gold om verder te stijgen.

Ben je benieuwd waar je Barrick Gold aandelen kunt kopen? Bekijk dan direct ons overzicht:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Barrick Gold. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Barrick Gold & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de aandelenkoers van Barrick Gold?

De aandelenkoers van Barrick Gold kan erg schommelen: in de onderstaande grafiek zie je direct hoe de aandelenkoers zich in de afgelopen periode heeft ontwikkeld. Gebruik de knoppen om direct een belegging op het bedrijf te openen:

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Barrick Gold

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Barrick Gold.

Beurskoersen van Barrick Gold over de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Barrick Gold zien van de laatste 5 dagen:

Waarom kan het interessant zijn om te beleggen in Barrick Gold?

 • Winstgevend: Barrick Gold heeft een lange geschiedenis van winstgevendheid over de laatste 10 jaar.
 • Grote goudreserves: Barrick Gold heeft één van de grootste goudreserves van de wereld, wat het bedrijf een competitief voordeel geeft tegenover de concurrentie.
 • Diversificatie: Barrick Gold bezit mijnen in verschillende landen, waardoor het minder afhankelijk is van een specifieke regio.
 • Dividend: Barrick Gold keert een aantrekkelijk dividendrendement uit, wat het een interessantere belegging kan maken dan fysiek goud.

Wat zijn de risico’s van aandelen Barrick Gold?

 • Volatiliteit: de prijs van goud is volatiel, waardoor de waarde van het goud dat Barrick Gold verkoopt ook constant schommelt.
 • Politiek risico: de mijnen van Barrick Gold staan in politiek instabiele regio’s. Wanneer er een oorlog uitbreekt, kan Barrick Gold haar mijn niet langer exploiteren.
 • Milieu: mijnbouw vervuilt sterk. Wanneer het Barrick Gold niet lukt om de vervuiling te beperken, kan het bedrijf te maken krijgen met hoge boetes.
 • Gevaar: mijnbouw is gevaarlijk en ongelukken liggen op de loer. Ongelukken kunnen de activiteiten in de mijn tijdelijk verstoren.

Wat zijn de grootste concurrenten van Barrick Gold?

 • Newmont
 • AngloGold Ashanti
 • Rio Tinto
 • Freeport-McMoRan
 • Goldcorp
 • Yamana Gold
 • Agnico Eagle Mines
 • Kinross Gold
 • Coeur Mining
 • Gold Fields

Hoe kan je beleggen in Barrick Gold aandelen?

 1. Brokers vergelijken: neem de tijd om de verschillende brokers waar je Barrick Gold aandelen kunt kopen met elkaar te vergelijken.
 2. Plan opstellen: bepaal vervolgens hoe Barrick Gold aandelen binnen je portfolio passen en stort voldoende geld op je beleggingsrekening.
 3. Aandeel selecteren: zoek de Barrick Gold aandelen op binnen je beleggingsrekening.
 4. Aandelen kopen: vul vervolgens het bedrag in dat je wilt investeren in Barrick Gold aandelen en druk op kopen om de order naar de aandelenbeurs te versturen.
 5. Evalueer: beoordeel regelmatig of je belegging nog bij je past. Je kunt de aandelen van Barrick Gold op elk moment verkopen.

Is het verstandig om te investeren in Barrick Gold?

Een sterk punt voor een investering in Barrick Gold, is de verspreiding van het bedrijf over de wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in meerdere landen, waardoor regionale problemen de productie van het bedrijf niet volledig zullen stilleggen. Dit maakt een investering in Barrick Gold wat veiliger.

De mijnen van het bedrijf bevatten naar schatting nog 130 miljoen ounce aan goud, waardoor het bedrijf de komende decennia nog flink veel geld kan verdienen met het verkopen van goud. Doordat de vraag naar goud nog steeds verder stijgt, is het ook niet moeilijk om een markt te vinden voor de verkoop van al dat goud.

Barrick Gold investeert ook steeds meer geld in milieu-initiatieven: dit is wel nodig nadat het bedrijf negatief in het nieuws kwam vanwege het niet naleven van de milieuwetgeving in Zuid-Amerika. Een investering in Barrick Gold kan zeker goed uitpakken: doordat het bedrijf ook voldoende investeert in uitbreidingen, kan je met Barrick Gold een mooie vermogensgroei behalen.

Barrick Gold aandelen kopen

Over het bedrijf Barrick Gold

Het bekende mijnbouwbedrijf Barrick Gold, dat zowel goud als koper produceert, was tot 2019 het grootste goudmijnbedrijf in de wereld. Het is een bedrijf met zestien vestigingen in dertien landen. De mijnen van dit bedrijf bevinden zich onder andere in Argentinië, Australië, Canada, Chili, Peru, de Verenigde Staten en Zambia.

Ruim 75% van het door Barrick Gold geproduceerde goud is afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika. Van de omzet komt 90% uit goud en 10% uit koper. Het hoofdkantoor van dit bedrijf bevindt zich in Toronto, de hoofdstad van de Canadese provincie Ontario.

Geschiedenis van het bedrijf

Het bedrijf Barrick Gold, dat werd opgericht door Peter Munck, komt voort uit het door Peter Munk opgerichte Barrick Resources Corporation. Toen hij grote verliezen had geledend in olie en gas besloot hij om zich te richten op goud. In 1986 veranderde hij de naam van zijn bedrijf in American Resources Corporation. Dit deed hij omdat hij zich wilde onderscheiden van zijn Zuid-Afrikaanse concurrenten. In februari 1987 veranderde hij de naam van zijn bedrijf in Barrick Gold Corporation.

Barrick Gold heeft diverse bedrijven overgenomen. In december 2005 deed het bedrijf een vijandig overnamebod van 9,6 miljard dollar op de Canadese goudmijn Placer Dome. In december 2006 werd de transactie voor een bedrag van 10,6 miljard dollar afgerond. De fusie in 2018 van Barrick Gold met Randgold Resources was een deal van 6,5 miljard dollar.

Het is als belegger slim om dit soort overnames goed in de gaten te houden. Onderzoek of de overnames een positief effect hebben op de prestaties van het bedrijf. Wanneer dit het geval is kan je het kopen van Barrick Gold aandelen overwegen.

Beursgang van Barrick Gold

In februari 1987 kreeg Barrick Gold een beursnotering aan de Toronto Stock Exchange. Sinds de overname van Randgold Resources heeft het bedrijf ook een notering aan de New York Stock Exchange. Door die overname kreeg het bedrijf belangrijke mijnen in bezit. Het bedrijf slaagt erin om goud te produceren tegen een prijs die één van de laagste is in deze sector.

Het is een bedrijf met een duidelijke toekomstvisie en een bewezen track-record. Bij een stijgende goudprijs is het een aantrekkelijk aandeel, terwijl een dalende goudprijs roet in het eten kan gooien.

Barrick Gold: controverses

De activiteiten van Barrick Gold zorgden op diverse plaatsen voor controverses. Zo zou de particuliere beveiligingsmacht van Barrick in 2011 in de Porgera-mijn in Papoea-Nieuw Guinea zich schuldig hebben gemaakt aan groepsverkrachtingen en geweld.

In 2014 verdween er in Argentinië na een lekkage ruim een miljoen liter cyanide oplossing in een rivier. In 2016 spande aandeelhouders een rechtszaak aan tegen Barrick Gold, omdat het bedrijf de aandeelhouders bewust misleid zou hebben over de naleving van de milieuregels in Argentinië en Chili.

Dit soort ontwikkelingen kunnen de aandeelkoers van Barrick Gold onder druk zetten. Het is dan ook verstandig om als investeerder de laatste ontwikkelingen goed in de gaten te houden voordat je een investering uitvoert.

Wel of niet aandelen Barrick Gold kopen?

Of het verstandig is om in Barrick Gold aandelen te kopen, hangt uiteindelijk van je persoonlijke situatie af. Een investering in een bedrijf dat met goud bezig is, kan je beschermen tegen economisch zwakke tijden. Wanneer het minder goed gaat met de economie, stijgt de prijs van goud namelijk.

Onthoud echter dat de aandelenkoers van Barrick Gold niet alleen afhangt van de goudprijs. Wanneer de mijnen van het bedrijf problemen ondervinden, kan de aandelenkoers onder druk komen te staan. Duik daarom in de cijfers en onderzoek hoe het gaat in de regio’s waar Barrick Gold actief is. Op die manier voorkom je dat je op het verkeerde moment aandelen Barrick Gold koopt.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *