Barrick Gold aandelen kopen

Wanneer je indirect in goud wilt beleggen, dan kan je ervoor kiezen om in een goudmijn bedrijf te investeren als Barrick Gold . Maar waar kan je nu eigenlijk het beste investeren in dit Canadese aandeel en wat moet je weten voordat je Barrick Gold aandelen koopt?

Waar kan je Barrick Gold aandelen kopen?

Een investering in Barrick Gold kan ook interessant zijn, zeker wanneer je erop vertrouwt dat goud in de toekomst meer waard wordt. Je kunt een investering in Barrick Gold ook als hedge zien: goudaandelen doen het doorgaans beter in economisch onzekere tijden. Wanneer je andere aandelen in waarde dalen, is er ruimte voor het aandeel Barrick Gold om verder te stijgen.

Ben je benieuwd waar je het beste Barrick Gold aandelen kunt kopen? Bekijk dan direct ons overzicht:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 voor Barrick Gold. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€1 voor Barrick Gold
Mexem aandelen kopen$0,01 per aandeel met CAD 2 minimum
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen$0,01 per aandeel met CAD 1 minimum
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in Barrick Gold?

Barrick Gold is een aandeel dat zich goed leent voor actieve speculatie: de koers van het aandeel is over de jaren dan ook flink gedaald en gestegen. Een belangrijke factor die de prijs van het aandeel beïnvloedt, is de wereldwijde vraag naar goud: wanneer die toeneemt, kan het bedrijf vanzelfsprekend meer verdienen met het produceren van goud. Tegelijkertijd kunnen schandalen de ontwikkeling van de beurskoers flink drukken.

Wanneer je actief wilt handelen in het koersverloop van CFD Barrick Gold aandelen, dan kan je dit doen bij Plus500. Plus500 is een betrouwbare broker waar je posities kunt openen op zowel stijgende als dalende koersen. Wil je de mogelijkheden zonder risico proberen met een demo? Gebruik dan direct de knop om een account te openen:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wat is de aandelenkoers van Barrick Gold?

De aandelenkoers van Barrick Gold kan erg schommelen: in de onderstaande grafiek zie je direct hoe de CFD zich in de afgelopen periode heeft ontwikkeld. Gebruik de knoppen om direct een belegging op het bedrijf te openen:

78% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Barrick Gold

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Barrick Gold.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Barrick Gold zien van de laatste 5 dagen:

Is het verstandig om te investeren in Barrick Gold?

Een sterk punt voor een investering in Barrick Gold, is de verspreiding van het bedrijf over de wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in meerdere landen, waardoor regionale problemen de productie van het bedrijf niet volledig zullen stilleggen. Dit maakt een investering in Barrick Gold wat veiliger.

De mijnen van het bedrijf bevatten naar schatting nog 130 miljoen ounce aan goud, waardoor het bedrijf de komende decennia nog flink veel geld kan verdienen met het verkopen van goud. Doordat de vraag naar goud nog steeds verder stijgt, is het ook niet moeilijk om een markt te vinden voor de verkoop van al dat goud.

Barrick Gold investeert ook steeds meer geld in milieu initiatieven: dit is wel nodig nadat het bedrijf negatief in het nieuws kwam vanwege het niet naleven van de milieuwetgeving in Zuid-Amerika. Een investering in Barrick Gold kan zeker goed uitpakken: doordat het bedrijf ook voldoende investeert in uitbreidingen, kan je met Barrick Gold een mooie vermogensgroei behalen.

Barrick Gold aandelen kopen

Over het bedrijf Barrick Gold

Het bekende mijnbouwbedrijf Barrick Gold, dat zowel goud als koper produceert, was tot 2019 het grootste goudmijnbedrijf in de wereld. Het is een bedrijf met zestien vestigingen in dertien landen. De mijnen van dit bedrijf bevinden zich onder andere in Argentinië, Australië, Canada, Chili, Peru, de Verenigde Staten en Zambia.

Ruim 75% van het door Barrick Gold geproduceerde goud is afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika. Van de omzet komt 90% uit goud en 10% uit koper. Het hoofdkantoor van dit bedrijf bevindt zich in Toronto, de hoofdstad van de Canadese provincie Ontario.

Geschiedenis van het bedrijf

Het bedrijf Barrick Gold, dat werd opgericht door Peter Munck, komt voort uit het door Peter Munk opgerichte Barrick Resources Corporation. Toen hij grote verliezen geleden had in olie en gas besloot hij om zich te richten op goud. In 1986 veranderde hij de naam van zijn bedrijf in American Resources Corporation. Dit deed hij omdat hij zich wilde onderscheiden van zijn Zuid-Afrikaanse concurrenten. In februari 1987 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Barrick Gold Corporation.

Barrick Gold heeft diverse bedrijven overgenomen. In december 2005 deed het bedrijf een vijandig overnamebod van 9,6 miljard dollar op de Canadese goudmijn Placer Dome. In december 2006 werd de transactie voor een bedrag van 10,6 miljard dollar afgerond. De fusie in 2018 van Barrick Gold met Randgold Resources  was een deal van 6,5 miljard dollar.

Het is als belegger slim om dit soort overnames goed in de gaten te houden. Onderzoek of de overnames een positief effect zullen hebben op de prestaties van het bedrijf. Wanneer dit het geval is kan je het kopen van Barrick Gold aandelen overwegen.

Barrick Gold gaat naar de beurs

In februari 1987 kreeg Barrick Gold een beursnotering aan de Toronto Stock Exchange. Sinds de overname van Randgold Resources heeft het bedrijf ook een notering aan de New York Stock Exchange. Door die overname kreeg het bedrijf belangrijke mijnen in bezit. Het bedrijf slaagt erin om goud te produceren tegen een prijs die één van de laagste is in deze sector.

Het is een bedrijf met een duidelijke toekomstvisie en een bewezen track-record. Bij een omhoog kijkend goudprijs is het een aantrekkelijk aandeel, terwijl een dalende goudprijs roet in het eten kan gooien.

Barrick Gold: controverses

De activiteiten van Barrick Gold zorgden op diverse plaatsen voor controverses. Zo zou de particuliere beveiligings macht van Barrick in 2011 in de Porgera-mijn in Papoea-Nieuw Guinea  zich schuldig hebben gemaakt aan groepsverkrachtingen en andere gewelddadig misbruik.

In 2014 verdween er in Argentinië na een lekkage ruim een miljoen liter cyanide oplossing in een rivier. In 2016 spande aandeelhouders een rechtszaak aan tegen Barrick Gold, omdat het bedrijf de aandeelhouders bewust misleid zou hebben over de naleving van de milieuregels in Argentinië en Chili.

Dit soort ontwikkelingen kunnen de aandeelkoers van Barrick Gold onder druk zetten. Het is dan ook verstandig om als investeerder de laatste ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *