Wat zijn je rechten bij een aandeel?

Als aandeelhouder steek je in sommige gevallen veel geld in een organisatie of fonds. Dan is het fijn om te weten dat je bepaalde rechten hebt. Dankzij de regels en handhaving van onder andere de SEC (Securities and Exchange Commission) uit Amerika, worden organisaties en fondsen die op de NASDAQ, SP500, DOW JONES of andere grote beurzen worden verhandelt goed gecontroleerd.

Zo wordt ervoor gezorgd dat een organisatie geen illegale handelingen verricht rondom hun aandelen. Zo werd Tesla ceo Elon Musk een jaar geleden nog aangeklaagd door de SEC omdat hij via Twitter de aandelen van Tesla zou hebben beïnvloed. Hij gaf in die twee namelijk aan dat hij de financiële middelen had om het bedrijf weer privé te maken. De SEC houdt dan ook goed in de gaten of alle bedrijven en fondsen zich aan de wetten houden. Dit om de aandeelhouders te beschermen.

Maar welke rechten heb je nu eigenlijk precies wanneer je gaat beleggen? En waar heb je recht op wanneer je een aandeel koopt? In dit artikel gaan we in op deze vragen:

De rechten van de broker, belangrijk om te weten!

Als aandeelhouder van een bedrijf, fonds of future, heb je altijd standaard rechten die bij je aankoop horen. Zo mag je een aandeel altijd weer verkopen, mag je ten aller tijden nieuwe aandelen bijkopen en heb je recht op een eerlijk gedeelte van de (vooraf vastgestelde en constant veranderende) dividenden percentages, de dividend yield.

Het is als belegger vooral belangrijk om te kijken naar de rechten die je hebt bij je broker. Door de enorme wildgroei van online brokers en beleggingsfondsen op het internet, is het heel erg belangrijk om een goed beeld te hebben van bij welke broker je zit en wat hun voorwaarden zijn.

Natuurlijk vallen zij ook onder het oog van Europese regels en de SEC, maar ze hebben nog steeds het recht om bijvoorbeeld rollover kosten te rekenen, geld af te schrijven als je kosten maakt, et cetera. Door deze voorwaarden goed te lezen en verschillende brokers te vergelijken, weet je zeker dat je op een eerlijke en veilige manier kunt beleggen.

Wil je weten wat goede, betrouwbare brokers zijn om te beleggen? Gebruik dan de onderstaande knop om direct de beste brokers te vergelijken:

Wie worden bedoeld met de aandeelhouders?

Hierboven hebben we kennis gemaakt met de standaard rechten die een normale aandeelhouder heeft. Met normaal bedoel ik een belegger die via een bank of broker aandelen koopt van een organisatie of fonds. Jouw rechten, die dus neerkomen op het recht van nieuwe aandelen, recht op verkoop en recht op een eerlijke deling in dividenden en de financiële papierwerken van het bedrijf, zijn goed beveiligd en duidelijk.

In de rest van het artikel gaan we in op wat de rechten zijn van een aandeelhouder die echte aandelen heeft in een bedrijf.

rechten aandeelhouders

De gewone aandeelhouder

Personen die gewone aandelen van bedrijfsaandelen bezitten, worden beschouwd als de echte eigenaren van dat bedrijf. Door het feit dat hij of zij deze aandelen bezit, heeft een gewone aandeelhouder specifieke privileges en rechten. Deze worden beheerst door de wetten die gelden in het land waar het bedrijf zijn hoofdkantoor heeft. Bij internationale bedrijven is het dus belangrijk om te weten waar het hoofdkantoor gevestigd is. Zo heeft het Amerikaanse bedrijf NXP haar hoofdkantoor in Nijmegen en staat het ook gewoon als NV ingeschreven.

De belangrijkste rechten die alle gewone aandeelhouders bezitten, omvatten het recht om te delen in de winstgevendheid, inkomsten en activa van de onderneming, een bepaalde mate van controle en invloed op de keuze voor het bedrijfsmanagement, voorkeursrechten op nieuw uitgegeven aandelen; en stemrecht voor de algemene vergadering van aandeelhouders.

Wat zijn de rechten van de aandeelhouders?

Hieronder bespreken we de belangrijkste rechten van aandeelhouders. Wanneer je aandelen koopt op de beurs kan je deze rechten doorgaans uitoefenen.

Het recht om nieuwe aandelen te kopen

Gewone aandeelhouders hebben voorkeursrechten. Als het bedrijf nieuwe aandelen aan het publiek uitgeeft, hebben de huidige aandeelhouders het recht om een bepaald aantal aandelen te kopen voordat het aandeel wordt aangeboden aan nieuwe aandeelhouders in de rest van de wereld. Voorkeursrechten kunnen waardevol zijn voor gewone aandeelhouders, omdat ze vaak worden aangeboden tegen een lagere prijs per aandeel. Hierdoor zijn de risico’s veel lager en de kans op aantrekkelijke rendementen veel hoger.

Het recht om te delen in netto winst

Als gedeeltelijke eigenaren van het bedrijf hebben gewone aandeelhouders het recht om deel te nemen aan de winstgevendheid van een bedrijf, zolang ze de aandelen bezitten. De winstverdeling is gebaseerd op het aantal aandelen dat in het bezit is van een aandeelhouder. De winst kan in de loop van de tijd aanzienlijk zijn voor de aandeelhouders die er vanaf het begin bij waren.

Naast een aandeel in de door de onderneming gecreëerde winst, hebben aandeelhouders ook recht op inkomens uitkeringen door middel van dividenduitkeringen. Als de raad van bestuur van een bedrijf een dividend in een bepaalde periode bekend maakt, staan ​​gewone aandeelhouders in de rij om het te ontvangen. Dit zijn vaak hoge percentages of een vast bedrag per aandeel.

Dividenden zijn echter niet gegarandeerd. Als de onderneming wordt geliquideerd, hebben gewone aandeelhouders het recht op activa en inkomsten van de onderneming nadat obligatiehouders en preferente aandeelhouders zijn betaald.

Stemrecht

Het grootste recht voor gewone aandeelhouders is zonder twijfel het vermogen om stemmen uit te brengen in de jaarlijkse of algemene vergadering van een bedrijf. Over grote veranderingen binnen een beursgenoteerd bedrijf moet worden gestemd voordat er wijzigingen kunnen plaatsvinden en gewone aandeelhouders hebben het recht om hierbij te stemmen. De meest voorkomende stemrechten van aandeelhouders komen overeen met één stem per aandeel, wat resulteert in een grotere invloed van aandeelhouders die een groter aantal aandelen bezitten.

Het recht om te vervolgen wegens onrechtmatige handelingen

Gewone aandeelhouders die vinden dat hun rechten zijn geschonden, hebben ook het recht om de uitgevende onderneming te dagvaarden. Een rechtbank heeft de bevoegdheid om gemeenschappelijke aandeelhoudersrechten af ​​te dwingen wanneer wordt vastgesteld dat bedrijven hun rechten hebben geschonden.

Het recht om management te beïnvloeden

Gewone aandeelhouders hebben ook het recht om het bedrijfsmanagement te beïnvloeden door middel van de verkiezing van de raad van bestuur van een bedrijf. In kleinere bedrijven is de president of voorzitter van de raad doorgaans de persoon die het grootste deel van de gewone aandelen bezit.

Grotere bedrijven hebben mogelijk een grotere diversiteit in de gemeenschappelijke aandeelhouders groep. In die gevallen zijn grote vergaderingen van belang. Zo kent BRK elk jaar een enorme aandeelhoudersvergadering in Omaha in de Verenigde Staten. Hier wordt een stadion gevuld met aandeelhouders  van het bedrijf, waarna de eigenaren Warren Buffett en Charlie Munger hun plannen en succes van het afgelopen jaar bekend maken.

In beide gevallen bezitten individuen in het management van de onderneming niet genoeg aandelen in de onderneming om te beïnvloeden wie in de raad van bestuur zit. Aandeelhouders hebben het recht om te beïnvloeden wie managementposities bekleedt door controle over de verkiezing van bestuursleden.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *