Gemalto aandelen kopen

Gemalto is een Nederlands-Frans bedrijf dat diverse beveiligingsproducten en software produceert. Kan je nog beleggen in Gemalto?

Kan je beleggen in Gemalto?

Het is niet langer mogelijk om te beleggen in Gemalto aandelen. Het bedrijf is in 2019 overgenomen door het Franse Thales. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om in het Franse Thales aandeel te investeren.

Wil je leren hoe je het beste aandelen kunt kopen? Lees dan onze gids over dit onderwerp:

Wat doet het bedrijf Gemalto?

Het Nederlands-Franse bedrijf Gemalto N.V. produceert beveiliging, chipkaarten en gerelateerde software. Het bedrijf houdt zich bezig met digitale veiligheid. Klanten van het bedrijf kunnen in deze moderne tijd veilige diensten leveren aan hun klanten. Bovendien zorgt Gemalto ervoor dat haar klanten in deze moderne tijd professioneel over kunnen komen. Het hoofdkantoor van deze wereldleider op het gebied van digitale veiligheid bevindt zich in Amsterdam.

Divisies, afdelingen en producten

  • De drie divisies van het bedrijf zijn Security, Secure transactions en Communications
  • De afdelingen van het bedrijf zijn human resources, finance, marketing, operations en legal.

De door het bedrijf gemaakte chips en beveiliging wordt gebruikt voor paspoorten en auto’s. Bovendien maakt het bedrijf simkaarten die gebruikt worden voor mobiele telefoons.

Nederlands simkaart bedrijf gehackt

In 2015 werd bekend dat Gemalto, een bedrijf dat meer dan 2 miljard simkaarten per jaar produceert, is gehackt door NSA en GCHQ. Dit zijn de geheime diensten van respectievelijk de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Deze geheime diensten hadden de computers van het bedrijf gehackt. Daardoor kregen ze de beveiligingssleutels van simkaarten in handen. Die sleutels maakt het voor de geheime diensten gemakkelijk om het telefoonverkeer te onderscheppen. Zo kunnen ze het telefoonverkeer onderscheppen zonder toestemming van de telecomproviders.

Uit documenten blijkt dat de geheime diensten ook het internetverkeer van medewerkers van Gemalto hebben onderschept. Dit deden ze om zo de beveiligingssleutels van simkaarten proberen te achterhalen. Ook blijkt uit documenten dat er door de geheime diensten spionagesoftware op het netwerk van het bedrijf werd geïnstalleerd. Gemalto adviseerde Kamerleden om hun simkaart om te ruilen.

Dit soort negatief nieuws kan de aandelenkoers van Gemalto onder druk zetten. Het kan dan slim zijn om een short positie op het bedrijf in te nemen. Op die manier profiteer je ook bij een dalende koers.

Bedrijven die Gemalto willen overnemen

Enkele bedrijven hebben geprobeerd om Gemalto over te nemen:

Branchegenoot Atos bood in 2017 3,4 miljard euro om het bedrijf over te nemen. Volgens Atos was het een vriendschappelijk overnamebod. Het bod werd afgewezen door Gemalto.

Direct na het afwijzen van het bod van Atos meldde zich een andere belangstellende: het Franse technologiebedrijf Thales wilde het bedrijf overnemen voor een bedrag van 4,75 miljard dollar. Dit technologiebedrijf heeft vooral belangstelling voor de door het bedrijf gemaakte beveiligingssystemen en -software. Het bestuur van Gemalto stemde in met het overnamebod. De overname van het bedrijf werd begin april 2019 afgerond. Thales heeft op dat moment 80% van de aandelen van Gemalto in handen.

Wat gebeurt er na de overname van Gemalto?

Thales heeft van  toezichthouders uit diverse landen de vereiste toestemming gekregen om het bedrijf over te nemen. Thales mag het bedrijf echter niet in zijn geheel overnemen. De afdeling van het bedrijf die de beveiligingsmodule nShield produceert moet worden verkocht. De afdeling nShield-technologie genereert sleutels en versleutelt data.

Gemalto blijft na de overname zakendoen over zijn eigen naam. Wat is er gebeurd met de beursnotering van het bedrijf? Die beursnotering is op 29 mei 2019 beëindigd. Er kunnen dus geen aandelen van dit bedrijf meer worden verhandeld op de Euronext.

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *