Ikea aandelen kopen

Ikea is van oorsprong een Zweedse multinationale groep. Het bedrijf ontwerpt en verkoopt onder andere kant-en-klare meubels, woonaccessoires en keukens. Dit Zweedse bedrijf werd in 1943 opgericht door de 17-jarige Ingvar Kamprad. Sinds 2008 is Ikea de grootste meubelhandelaar ter wereld. De oprichter van het bedrijf behoort tot de rijkste personen in de wereld. In 2018 stond hij wat rijkdom betreft op de achtste plaats. Er zijn heel veel Ikea-winkels. In juni 2019 waren er 433 winkels in 52 landen.

Hoe kan je Ikea aandelen kopen?

Ikea is op het moment van schrijven nog een volledig private onderneming. Dit betekent dat het nog niet mogelijk is om Ikea aandelen te komen. Als het bedrijf in de toekomst naar de beurs gaat, dan laten we je het direct weten. Wil je weten hoe je wel goedkoop andere aandelen kunt kopen? Dan kan je ons artikel over het kopen van aandelen lezen:

De naam van het bedrijf

Waar komt de naam van het bedrijf vandaan. De eerste 2 letters van de naam zijn de intialen van de oprichter Ingvar Kamprad. De derde letter is afkomstig van Elmtaryd, de familieboerderij van de oprichter. De vierde letter is afkomstig van zijn geboorteplaats Aggunnaryd.

De geschiedenis van Ikea

Toen Ingvar Kamprad Ikea in 1943 oprichtte was het voornamelijk een postorderbedrijf. In 1958 werd in Almhut de eerste meubelwinkel geopend. De naam van die winkel Was Mobel-IKEA. Buiten Zweden werden de eerste winkels geopend in Noorwegen (1963) en Denemarken (1969). Buten Scandinavië werden de eerste winkels geopend in Zwitserland (1973) en Duitsland (1974).

Later in de jaren zeventig werden er winkels geopend in onder ander Japan, Australië, Canada en Singapore. Na de jaren 70 breidde het bedrijf zich steeds verder uit. In april 2016 waren er 328 IKEA-vestigingen in 28 landen. Ikea bezat toen 267 vestigingen. De andere vestigingen waren franchises.

Ikea aandelen kopen

Herkenbare IKEA-winkels

Doorgaans zijn de oude IKEA-winkels blauwe gebouwen met gele accenten. Blauw en geel zijn ook de nationale kleuren van Zweden. De vaak in en eenrichtingslay-out ontworpen winkels moedigen de klanten aan om de hele winkel te zien.

Ikea in Nederland

Ook in Nederland werd Ikea een succes. In 1958 opende in Sliedrecht de eerste Nederlandse Ikea winkel. Er is ook in Nederland veel behoefte aan betaalbare meubels voor bijna iedereen. Met meer dan 10.000 producten is er bij Ikea alles te koop om een huis in te richten. Het succes van het bedrijf is ook te danken aan het feit dat Ikea erin geslaagd is om van het bezoeken van een Ikea winkel een beleving te maken. Een goedkoop restaurant, een ballenbak voor kinderen en knusse hoekjes maken een bezoek van de winkels voor veel mensen de moeite waard.

De catalogus van Ikea

Het bedrijf is ook bekend geworden door de Ikea-catalogus. In 2006 had deze catalogus een wereldwijde oplage van 175 miljoen exemplaren. De catalogus, die verspreid werd in 34 landen, was beschikbaar in 29 verschillende talen. Tegenwoordig worden er vanwege de duurzaamheid geen papieren catalogi meer gemaakt. Sinds 2019 kan de catalogus in Nederland alleen online worden bekeken.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *