Beleggen in techaandelen: hoe doe je dit?
Wil je beleggen in techaandelen? Lees dan deze uitgebreide gids! Ik bespreek hoe je het beste kunt investeren in techaandelen en ook bespreek ik de voor- en nadelen van dit type aandeel.
Wat zijn techaandelen?
Techaandelen zijn aandelen in bedrijven die actief zijn in de technologische industrie. Je kunt techbedrijven verdelen in:
- Software: bedrijven die software ontwikkelen voor bedrijven & particulieren (Microsoft, Adobe en Salesforce)
- Tech hardware: bedrijven die computers en andere hardware produceren (Apple Dell, HP)
- Telecommunicatie: bedrijven die telefoonnetwerken opzetten en onderhouden (Vodafone, Verizon, Deutsche Telekom)
- Semiconductors: bedrijven die chips produceren (ASML, Intel, Texas Instruments).
- Diensten: bedrijven die technologische diensten bieden (Meta, Uber, Alphabet)
Hoe kan je beleggen in techaandelen?
Optie 1: zelf in techaandelen investeren
Wanneer je voldoende verstand hebt van aandelen, kan je zelf techaandelen selecteren en kopen. Het is aan te raden om voldoende spreiding aan te brengen. Stop dan ook niet al je geld in één los aandeel.
Bij de volgende aanbieders kan je zelf in techaandelen investeren:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | ||
€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Optie 2: met een ETF beleggen in techaandelen
Wanneer je niet veel tijd beschikbaar hebt, kan je ervoor kiezen om in techaandelen te beleggen met een ETF. Een ETF is een fonds waarmee je in één klap investeert in een mandje aan aandelen.
Er bestaan ETF’s die betrekking hebben op een breed aanbod aan techaandelen en ETF’s die de focus leggen op één specifieke sector. In dit artikel kan je meer lezen over beleggen in ETF’s.
Waarom is beleggen in techaandelen aantrekkelijk?
Wist je dat de vijf grootste bedrijven in de S&P500 allemaal techaandelen zijn:
- Apple
- Microsoft
- Amazon
- Tesla
- Alphabet
In de afgelopen 10 jaar hebben deze techaandelen het bovendien gemiddeld beter gedaan dan de S&P500 zelf.
Dit komt vooral doordat techbedrijven naar de toekomst kijken. Deze bedrijven innoveren en zijn op zoek naar producten die het in de toekomst goed doen. Deze bedrijven streven er dan ook naar om het beter te doen dan de markt wat het potentieel interessante investeringen maken.
Wat zijn de risico’s van techaandelen?
- Hoog risico: techaandelen zijn erg risicovol. Doordat hoge groei wordt verwacht, kan de koers fors dalen wanneer deze groei niet wordt waargemaakt.
- Rentegevoelig: techaandelen zijn erg gevoelig voor stijgende rentes. Bij een stijgende rente, dalen de aandelen eigenlijk direct.
- Bubbel: lang niet alle techaandelen doen het goed. Soms stijgen techaandelen naar ongekende hoogtes om vervolgens helemaal in te storten.
In welke techaandelen kan je het beste beleggen?
Naar mijn mening zijn techaandelen van grote ondernemingen het interessants. Deze bedrijven laten vaak een sterke groei zien en hebben tegelijkertijd een goede financiële basis.
Veel beleggers proberen de volgende Apple of Amazon te vinden. Wanneer dit lukt behaal je een enorm rendement, maar de kans op falen is groot. Hoe herken je immers het bedrijf van hoge kwaliteit tussen de duizenden matigen ondernemingen?
Techaandelen van de NASDAQ
Heb je besloten dat je inderdaad in techaandelen wil investeren, dan kun je dit doen aan de NASDAQ. Dit is een Amerikaanse technologiebeurs, waar we een groot deel van de bekende techaandelen terugvinden. Het gaat voornamelijk om techaandelen van Amerikaanse bedrijven, zoals bijvoorbeeld Alphabet, Meta en Apple.
Niet alle techaandelen aan de NASDAQ doen het even goed. Ook bedrijven die op deze gerenommeerde beurs terecht komen, kunnen slechte prestaties neerzetten. In 2023 daalde de koers van Meta bijvoorbeeld met meer dan 50%! Daarom is het belangrijk om goed na te denken in welk aandeel je uiteindelijk wil investeren.
Waarom doen techbedrijven het slecht bij een hoge rente?
Techbedrijven presteren slecht bij stijgende rentes. In 2023 zag je dan ook dat veel techbedrijven tientallen procenten daalden.
Dit komt gedeeltelijk doordat techbedrijven veel financiering nodig hebben. Een bedrijf als Uber maakt bijvoorbeeld nog geen winst en is geheel afhankelijk van leningen. Wanneer de rente stijgt, dan nemen de kosten van deze schulden fors toe. Hierdoor komt de bedrijfspositie van het bedrijf verder onder druk te staan.
Bovendien is er veel groei opgenomen in de koers. Techbedrijven groeien vaak sterk en de waarde van deze groei neemt af bij een stijgende rente. Wanneer je op je spaarrekening plotseling meer rente ontvangt, eisen beleggers een hoger rendement om een investering aantrekkelijker te maken. Wanneer de positie van het bedrijf niet verbeterd, dan wordt het aandeel in vergelijking met andere investeringsopties minder aantrekkelijk.
Conclusie: is beleggen in techaandelen interessant?
Op de lange termijn is beleggen in techaandelen zeker interessant. De digitalisering heeft door corona alleen maar een extra boost gekregen en in opkomende economieën neemt de vraag naar hoogwaardige technologie toe. Investeringen in techaandelen zijn echter risicovol en zeker op de korte termijn kan je flink verliezen.
Het kan daarom interessant zijn om te beleggen met Dollar Cost Averaging (DCA): je investeert dan periodiek een vast bedrag in techaandelen. Op die manier verklein je de volatiliteit van je beleggingen in deze interessante sector.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!