Zwitserse aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Zwitserland?

Wil je beleggen in Zwitserland? In dit artikel ontdek je direct hoe & waar je Zwitserse aandelen kunt kopen. Ook bespreek ik waar je op moet letten bij beleggen in dit enorm succesvolle land.

Waar kan Zwitserse aandelen kopen?

Wij Nederlanders houden natuurlijk van goedkoop. Wanneer het aankomt op aandelen is dat maar goed ook! Het is natuurlijk niet slim om te kiezen voor partijen die hoge transactiekosten rekenen.

Hieronder zie je een overzicht met brokers waar je Zwitserse aandelen kunt kopen. Heb je hier interesse in? Maak dan een account aan en koop je eerste Zwitserse aandelen!

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

beleggen ZwitserlandBeleggen op de Zwitserse beurs

Je kunt investeren in Zwitserland door individuele aandelen te kopen. Wanneer je echter geen tijd hebt om uitgebreide analyses uit te voeren, kan het interessant zijn om in de SMI-index te investeren. Deze index volgt de 20 belangrijkste en grootste beursgenoteerde ondernemingen in het bedrijf. Je kunt investeren in de SMI-index door hier een ETF op te kopen. Een ETF volgt passief de koers van een onderliggende index.

Houd er rekening mee dat de spreiding met een ETF op de beurs van Zwitserland kan tegenvallen. Door de hoge marktkapitalisatie van sommige bedrijven, maken de top drie aandelen al snel 50% van de MSCI Zwitserland index uit.

In welke Zwitserse aandelen kan je beleggen?

Zwitserland is een erg welvarend land met een krachtige economie. Vooral in de bankensector kent het land veel succes: het kan dan ook interessant zijn om in Zwitserse bedrijven te investeren.

Wil je beleggen in het beste Zwitserse aandeel? Dan zul je moeten onderzoeken welk bedrijf het beste bij je past. Bedrijven kunnen namelijk sterk verschillen in hun kwaliteiten en niet elk bedrijf past even goed bij elk type belegger.

Onderzoek daarom eerst goed wat de risico’s zijn van een investering in het aandeel dat je op het oog hebt. Dit doe je door bijvoorbeeld te onderzoeken wat de grootste concurrenten van het bedrijf zijn en door te onderzoeken wat de toekomstvisie van het bedrijf is.

Enkele bekende bedrijven in Zwitserland waarin je kunt beleggen zijn:

  • Nestlé is een bekende voedselproduct
  • Roche is een groot farmaceutisch bedrijf
  • Adecco is een bekend uitzendbedrijf
  • UBS is een grote financiële onderneming
  • Novartis is een ander Zwitsers farmaceutisch bedrijf

Hoe kan je Zwitserse aandelen kopen?

Bij veel Europese brokers kan je direct investeren in Zwitserse aandelen. Houd er wel rekening mee dan de transactiekosten op internationale beurzen hoger kunnen liggen.

Nadat je een account hebt geopend bij een online broker, kan je direct beginnen met het kopen van Zwitserse aandelen. Selecteer eerst het aandeel dat je wilt kopen en open het orderscherm. Je kunt vervolgens kiezen tussen een marktorder en een limietorder. Met een marktorder koop je de aandelen direct tegen de geldende prijs, terwijl je met een limietorder een maximumprijs kunt instellen die je wilt betalen.

Het is nadat je een aandeel hebt gekocht belangrijk om regelmatig te controleren of het aandeel nog goed binnen je portefeuille past. Op die manier voorkom je dat je beleggingen niet langer binnen je risicoprofiel passen.

Zwitserse aandelen kopen in Europa: conflict

Door een conflict in 2019 kan je Zwitserse aandelen alleen nog op de Zwitserse beurs zelf kopen. In het verleden hadden veel van deze bedrijven ook gewoon een notering op een Europese beurs. Het is goed om deze situatie in de gaten te houden wanneer je een investering in Zwitserland overweegt.

In sommige gevallen is het nog mogelijk om met ADRs te beleggen in Zwitserse aandelen op de Amerikaanse beurs. Een ADR is een American Depositary Receipt. De aandelen van Nestle, Roche en Novartis zijn bijvoorbeeld op deze manier te verhandelen.

Let op de wisselkoers van de Zwitserse frank

Wanneer je gaat beleggen in Zwitserland, is het belangrijk om op de wisselkoers te blijven letten. De Zwitserse frank is namelijk een andere valuta dan de euro.

Wanneer de waarde van de euro afneemt in verhouding tot de frank, dan kan je verlies maken op je beleggingen. Om te beleggen in Zwiterse aandelen, moet je namelijk eerst euro's verkopen voor Zwitserse franken. Wanneer je de aandelen vervolgens weer verkoopt, verkoop je de Zwitserse frank weer voor euro's. Wanneer je gaat beleggen in Zwitserland moet je dus op de koersontwikkelingen letten.

Koersverloop Zwitserse frank

De Zwitserse frank is een valuta die het vooral goed doet in economisch zware tijden. De munt wordt vaak gezien als een veilige haven. Je ziet dan ook dat de Zwitserse frank in waarde stijgt, wanneer de angst voor een recessie toeneemt. De Centrale Bank van Zwitserland probeert deze stijging af te remmen door de Zwitserse frank (CHF) te verkopen.

Zelf beleggen in CHF?

Het is ook mogelijk om zelf te beleggen in de munt van Zwitserland: de Zwitserse frank. Wanneer je er veel economische onzekerheid heerst, kan een vergelijkbare investering goed uitpakken. Wil je leren hoe je kunt beleggen in valuta's? Lees dan dit artikel!

Belastingen ontwijken met het bankgeheim

Vroeger gebruikte veel welvarende mensen hun Zwitserse bankrekening om in het geheim te beleggen en vermogen op te bouwen. Dit was mogelijk door het zogenaamde bankgeheim waardoor andere overheden niet konden zien hoeveel geld er op de rekening stond. Dit bankgeheim is echter grotendeels verleden tijd.

In de strijd tegen belastingontwijking en belastingontduiking werken overheden steeds meer samen en worden bankrekeninggegevens uitgewisseld. Het is dan ook niet aan te raden om je geld in Zwitserland te stallen en op die manier belastingen te ontwijken.

Nestlé aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Adecco aandelen kopen (2024) – hoe kan je beleggen in Adecco?
Novavax aandelen kopen