Winst per aandeel

Voor je in een bedrijf investeert, is het verstandig je goed in de organisatie te verdiepen. Hierbij kijk je niet alleen naar de nettowinst van het bedrijf in kwestie, maar ook naar de winst per aandeel. Wat de winst per aandeel precies inhoudt, lees je op deze pagina. Ook lees je in dit artikel hoe je de winst per aandeel van een organisatie kunt berekenen.

Wat is de winst per aandeel?

De winst per aandeel van een organisatie wordt ook wel de wpa genoemd. De wpa geeft aan hoeveel winst er per aandeel beschikbaar is. Het is een indicatie van het maximale dividend dat per aandeel uitgekeerd kan worden.

Door de winst per aandeel van een bepaalde organisatie te berekenen, kun je goed bepalen of een investering in deze organisatie een goede investering is. Ook kun je met de wpa berekenen of de aandelenprijs die een organisatie hanteert, realistisch is.

Natuurlijk kijk je niet alleen naar de wpa van een organisatie als je wil bepalen of je wel of niet in dit bedrijf moet investeren. Het is verstandig de gehele organisatie goed onder de loep te nemen, waaronder ook de wpa van het bedrijf.

Aandelen winst

De winst per aandeel berekenen

Het is niet lastig de winst per aandeel van een organisatie te berekenen. Hier hoef je enkel onderstaande stappen voor te volgen:

  1. Achterhaal de nettowinst van de organisatie van het jaar ervoor. Neem geen oude nettowinst, want dan is de uitkomst van jouw berekening niet realistisch en dus niet bruikbaar.
  2. Controleer hoeveel uitstaande aandelen de organisatie heeft.
  3. Deel de nettowinst door het aantal uitstaande aandelen.

Stel, een organisatie maakte 1 miljoen euro winst in 2017. In dit jaar had het bedrijf 500.000 uitstaande aandelen. Als je de wpa van dit bedrijf berekent, kom je uit op een bedrag van 2 euro per aandeel.

De gewogen winst per aandeel

Je kunt de winst per aandeel van een bedrijf berekenen om te achterhalen of je wel of niet in deze organisatie moet investeren, maar je kunt ook een stapje verder gaan. Zo kun je er ook voor kiezen de gewogen winst per aandeel te achterhalen. Deze berekening is nauwkeuriger, aangezien er in de berekening ook rekening wordt gehouden met het dividend dat door de organisatie aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Om de gewogen winst per aandeel te berekenen, achterhaal je eerst het dividend op de preferente aandelen. Vervolgens neem je de nettowinst van het bedrijf. Hier haal je het dividend van de preferente aandelen van dit bedrag af. Het verschil dat je nu krijgt, deel je door het aantal uitstaande aandelen. Nu heb je het gewogen winst per aandeel berekend.

Stel, een organisatie maakte 50 miljoen euro winst in 2017. In dat jaar had het bedrijf 1 miljoen uitstaande aandelen. Er werd 5 miljard aan dividend uitgekeerd. De winst per aandeel is in deze berekening  50 euro. De gewogen winst per aandeel ligt echter lager. Dit bedrag is namelijk 47,50 euro.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *