Wat is de winst per aandeel (EPS)?

De winst per aandeel (WPA) of in het Engels earnings per share (EPS) is een belangrijk getal wanneer je wilt beleggen in aandelen. In dit artikel lees je wat de winst per aandeel is en hoe je deze zelf kunt berekenen!

Wat is de winst per aandeel?

De winst per aandeel geeft aan hoeveel winst er per aandeel wordt gemaakt. Dit getal is erg nuttig, aangezien je op die manier duidelijk ziet hoeveel van de winst die het bedrijf maakt uitkomt bij de aandelen die je bezit. De WPA geeft bovendien een mooie indicate van de hoeveelheid dividend die er maximaal per aandeel kan worden uitgegeven.

Hoe kan je de winst per aandeel berekenen?

Je kunt de winst per aandeel eenvoudig berekenen door de volgende stappen te volgen:

 1. Onderzoek wat de nettowinst van het bedrijf was.
 2. Onderzoek hoeveel aandelen er momenteel uitstaan.
 3. Deel de nettowinst door het aantal uitstaande aandelen.

Met het onderstaande voorbeeld laat ik zien hoe dit werkt:

 1. Een bedrijf heeft een nettowinst van €1.000.000
 2. Er staan in totaal 1.000.000 aandelen uit.
 3. WPA = €1.000.000 / 1.000.000 = €1

Let op: bij het berekenen van de WPA trek je eerst het dividend af dat aan preferente aandeelhouders wordt uitbetaald. Wanneer in het voorbeeld €100.000 aan dividend werd uitgekeerd aan preferente aandeelhouders, zou de WPA als volgt worden berekend: (€1.000.000-€100.000) / 1.000.000 = €0,90.

Wat kan je als belegger met de winst per aandeel?

De WPA is een belangrijke indicator waarmee je de resultaten van het bedrijf kunt onderzoeken:

 • Zo kan je de WPA gebruiken om het bedrijf te vergelijken met vergelijkbare bedrijven in dezelfde sector.
 • Je kan de WPA ook gebruiken om de winst van het bedrijf over verschillende jaren te vergelijken.
 • Ook kan je de WPA gebruiken om de koers-winstverhouding van een bedrijf te berekenen.

Wat is de verwaterde WPA?

De verwaterde of verdunde WPA is de winst per aandeel wanneer alle contigente effecten worden uitgeoefend. Contigente effecten zijn effecten die kunnen worden omgezet in aandelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld openstaande opties of convertibles.

Pas op voor ongebruikelijke winsten & verliezen

Ongebruikelijke winsten & verliezen kunnen de EPS vertekenen. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande voorbeelden:

 • Ongebruikelijke winst: eenmalige verkoop van een dure fabriek.
 • Ongebruikelijk verlies: afbranden van een geproduceerde raket.

Je kunt dit soort eenmalige winsten & verliezen buiten beschouwing laten bij het berekenen van de WPA.

EPS en het benodigde kapitaal

Niet ieder bedrijf is even efficiënt:

 • Bedrijf A: heeft een WPA van €1, maar gebruikt hiervoor €1.000.000 aan kapitaal
 • Bedrijf B: heeft een WPA van €1, maar gebruikt hiervoor €10.000.000 aan kapitaal

Bedrijf A is in dit geval efficiënter en daardoor een betere keuze. Wil je weten wat het resultaat op kapitaal is? Dan kan je de return on equity (ROE) berekenen.

Beperkingen van de WPA

De WPA zegt weinig over de kwaliteit van het aandeel. Je kunt met de WPA dan ook niet direct zien of een aandeel is onder- of overgewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Een bedrijf kan een deel van haar aandelen terugkopen, waardoor de WPA stijgt.
 • Door de boekhouding anders in te delen kan de WPA stijgen.

De gewogen winst per aandeel

Je kunt de winst per aandeel van een bedrijf berekenen om te achterhalen of je wel of niet in deze organisatie moet investeren, maar je kunt ook een stapje verder gaan. Zo kun je er ook voor kiezen de gewogen winst per aandeel te achterhalen. Deze berekening is nauwkeuriger, omdat er in de berekening ook rekening wordt gehouden met het dividend dat door de organisatie aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Om de gewogen winst per aandeel te berekenen, achterhaal je eerst het dividend op de preferente aandelen. Vervolgens neem je de nettowinst van het bedrijf. Hier haal je het dividend van de preferente aandelen van dit bedrag af. Het verschil dat je nu krijgt, deel je door het aantal uitstaande aandelen.

Stel, een organisatie maakte 50 miljoen euro winst in 2023. In dat jaar had het bedrijf 1 miljoen uitstaande aandelen. Er werd 5 miljard aan dividend uitgekeerd. De winst per aandeel is in deze berekening 50 euro. De gewogen winst per aandeel ligt echter lager, namelijk 47,50 euro.

Veelgestelde vragen over WPA

Er is niet één goede WPA, aangezien dit sterk afhankelijk is van het type bedrijf en de sector. Of een aandeel bij het rapporteren van de winst per aandeel stijgt of daalt, hangt vaak af van de verwachtingen. Een bedrijf met een positieve WPA kan toch te maken krijgen met dalende aandeelkoersen wanneer een nog betere WPA was verwacht.

Dit hoeft zeker niet zo te zijn! Wanneer de WPA per aandeel laag ligt, kan er sprake zijn met een hoge koers-winst verhouding. Beleggers zijn dan bereid om vele malen de aandeelprijs te betalen. Dit doen beleggers alleen wanneer ze een sterke groei binnen het bedrijf verwachten wat een teken van vertrouwen is.

Bij de aangepaste WPA worden eenmalige kosten en verliezen uit de berekeningen gehaald.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *