Canadese aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Canada?

Canada staat vooral bekend om de wietaandelen. Toch zijn er ook veel andere Canadese bedrijven die mogelijk aantrekkelijk zijn. In dit artikel bespreek ik hoe & waar je Canadese aandelen kunt kopen.

Waar kan je Canadese aandelen kopen & verkopen?

Wanneer je gaat beleggen, is het belangrijk om de kosten in de gaten te houden. Verspil geen geld door je Canadese aandelen bij een dure broker te kopen.

Hieronder zie je direct een overzicht van de brokers waar Canadese aandelen kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Beleggen op de Canadese beurs

De Toronto Stock Exchange (TSX) is de grootste aandelenbeurs van Canada en de zesde beurs van de wereld. De S&P/TSC 60 index is een index die de grootste zestig beursgenoteerde ondernemingen in Canada bevat. Je kunt in één keer in de beurs van Canada beleggen door een ETF op deze index te kopen. In dit artikel kan je lezen hoe dit werkt.

Tip: Bekijk hier de openingstijden van Canadese beurzen.

Waarom kan beleggen in Canada interessant zijn?

Laag overheidstekort

Beleggen in Canada kan de nodige voordelen hebben, maar wat zijn die eigenlijk? Een belangrijk eerste voordeel is het lage overheidstekort. In 2018 lukte het Canada zelfs om een overschot neer te zetten van 0,8% over het eerste halfjaar. In bredere zin is de maatschappij stabiel wat natuurlijk ook goed kan zijn voor het bedrijfsleven.

Canada is rijk aan grondstoffen

Een ander voordeel van beleggen in Canada is het feit dat het land rijk is aan grondstoffen als olie en edelmetalen. Hierdoor is het land minder afhankelijk van andere landen voor het importeren van grondstoffen. Dit maakt de Canadese economie robuuster dan die van landen die veel grondstoffen moeten importeren.

Relatief stabiele inflatie

Een ander voordeel van beleggen in Canada is de stabiele inflatie. Doordat de overheid een stabiel monetair beleid hanteert, ligt deze gemiddeld rond de twee procent. Dit brengt opnieuw meer stabiliteit naar je beleggingen in dit prachtige land. Overigens is deze stabiliteit afgenomen in 2023, maar dit geldt praktisch gezien voor alle landen in de wereld.

Canada heeft een grote economie

Canada is één van de grootste tien economieën van de wereld. Het ondernemingsklimaat in Canada is uitstekend: Canada is namelijk één van de beste landen om een bedrijf te starten. Bovendien is de ligging van Canada gunstig, aangezien je vanuit Montreal in 90 minuten naar zowel Boston als New York vliegt.

Diversificatie

Door te beleggen in Canada, kan je extra spreiding toevoegen aan je portefeuille. Canada is een stabiele economie die buiten de eurozone ligt.

beleggen Canada

Waar koop je Canadese aandelen?

Veel mensen kiezen ervoor om grote Canadese aandelen te kopen op de Amerikaanse beurs. Op die manier betaal je vaak lagere transactiekosten en staan je beleggingen bovendien genoteerd in dollars. Je kan er ook voor kiezen om in Canadese aandelen te investeren op de beurs van Canada. Let dan wel goed op de transactiekosten en het koersverloop van de Canadese dollar.

Let op de wisselkoersen

Wanneer je Canadese aandelen koopt, is het belangrijk om op de wisselkoers van de Canadese dollar te letten. Dit is vooral belangrijk wanneer je in een andere valuta Canadese aandelen koopt. Je belegging kan dan in waarde dalen wanneer je eigen valuta duurder wordt.

Indirect beïnvloeden de wisselkoersen natuurlijk ook de resultaten: het kan bijvoorbeeld de concurrentiepositie van een Canadees bedrijf verbeteren of verslechteren.

Waar moet je op letten om succesvol te zijn met je beleggingen?

Uiteindelijk wil iedereen natuurlijk succesvol zijn met beleggen. Je kan zowel rendement behalen door een verhoogde aandelenkoers of door dividendbetalingen.

Een goede broker kiezen

Een goede beleggingsstrategie slaagt of faalt met een goede broker. Genoeg mensen verliezen veel geld doordat ze met een malafide of dure broker samenwerken. Het is dan ook belangrijk om een broker te kiezen die onder toezicht staat van een betrouwbare partij. Op die manier weet je zeker dat je niet te maken krijgt met oplichting. Door voor een broker te kiezen met lage kosten blijft er simpelweg meer geld over om een goed rendement neer te zetten.

Wil je weten bij welke brokers je het voordeligst kunt beleggen? Met de onderstaande knop vergelijk je direct de verschillende opties:

Stort voldoende geld op je rekening

Bij veel brokers kan je tegenwoordig al in aandelen beleggen met 100 euro. Omdat het kan, is vaak niet een goede reden om het ook te doen. Het is daarom aan te raden om een bedrag van 500 euro of meer te storten. Op die manier heb je voldoende ruimte om verschillende aandelen te kopen. Dit verkleint je risico en verhoogt je kans op het behalen van een positief rendement.

Leer aandelen analyseren

Loop niet achter de massa aan: je zult niet de eerste zijn die op die manier veel geld verliest met zijn of haar investering. Als je investeringsadvies overneemt dan is het belangrijk om na te gaan of die persoon recht van spreken heeft. Vraag dan altijd om de resultaten die hij of zij de afgelopen jaren heeft behaald met beleggen.

Het is vaak beter om zelf te leren hoe je een aandeel kunt evalueren. Er zijn verschillende analyses die je hiervoor kunt gebruiken. Twee bekende voorbeelden zijn:

Nuttige concepten die je kunt gebruiken

Voordat je Canadese aandelen koopt, is het aan te raden om enkele basisconcepten door te nemen. Wanneer je onderzoekt of een aandeel de moeite van het kopen waard is, dan kan je in ieder geval deze cijfers onderzoeken.

Koers-winstverhouding ratio

De K/W ratio of price-earnings ratio laat zien hoeveel keer hoger de koers staat dan de prijs van een aandeel. Pas goed op wanneer een onderneming een erg hoge koers-winstverhouding heeft. Het bedrijf heeft dan een wel erg zonnig toekomstperspectief of er is sprake van een zeepbeleffect.

Rentabiliteit eigen vermogen

De rentabiliteit van het eigen vermogen of Return on equity laat zien hoe de nettowinst in verhouding staat tot het vermogen waarmee de opbrengst is verkregen. Een hoge rentabiliteit is positief: dan behaal je als bedrijf namelijk een hoger rendement uit je vermogen.

Debt-to-capital ratio

Deze verhouding laat zien hoe groot de schuld van een bedrijf is tegenover het totale kapitaal. Ondernemingen die een grote schuldenlast met zich meedragen hebben een groter risico op faillissement wanneer het slecht gaat. Je moet dan dus extra goed oppassen.

Belangrijke tip

Deze cijfers zeggen los niet zoveel: het ene Canadese bedrijf is namelijk het andere bedrijf niet. Vergelijk de cijfers daarom vooral met bedrijven uit dezelfde sector. Op die manier kan je beter vaststellen of een aandeel ondergewaardeerd of juist overgewaardeerd is.

investeren in Canada

Kies een beleggingsstrategie die bij je past

Niet iedere belegger heeft dezelfde tolerantie voor risico’s. Wanneer je van plan bent om Canadese aandelen te kopen, dan is het verstandig om aandelen te selecteren die bij je passen. Er is dan ook niet één Canadees aandeel dat in absolute zijn het beste is.

Waarde investeren (value investing)

Bij deze vorm van investeren ga je op zoek naar bedrijven die al lange tijd stabiele cijfers neerzetten. Je zoekt specifiek naar aandelen die onder de intrinsieke waarde handelen. Voor het halen van goede cijfers is voldoende onderzoek van belang.

Investeren voor een inkomen

Wanneer je op zoek bent naar stabiliteit en zekerheid, dan kan je investeren voor een inkomen. Het is dan slim om aandelen te kopen die een relatief hoog dividend uitkeren.

Groei investeren

Je kunt ook investeren in bedrijven die bovengemiddelde resultaten neerzetten. Je vindt dit soort bedrijven vooral onder de smal-cap bedrijven en in innovatieve industrieën. Dit type belegging kan erg belonend zijn, maar is tegelijkertijd ook risicovoller.

Tip: 3 keer risico’s spreiden

  • Beleg binnen Canada in verschillende sectoren.
  • Beleg niet alleen in Canadese aandelen, maar ook in aandelen afkomstig uit andere landen.
  • Stap gespreid in om te voorkomen dat je al je geld investeert op de top.

Een aandelenorder plaatsen

Wanneer je een Canadees aandeel wilt kopen, dan zul je een aandelenorder moeten plaatsen. Hierbij zijn de zogenaamde bied (bid) en laat (ask) prijs van belang. De biedprijs is de prijs die iemand bereid is om te betalen voor het aandeel en de laatprijs is de prijs waartegen je het aandeel kunt kopen. Er zit altijd wat ruimte tussen deze waardes: dit noemen we ook wel de spread.

Met een marktorder kan je een Canadees aandeel direct kopen tegen de gunstigste prijs die op dat moment aanwezig is. Bij een hoge liquiditeit kan je gerust gebruikmaken van deze optie. Wanneer er echter weinig mensen zijn die in het aandeel handelen, kan je beter gebruikmaken van een limiet order.

Met een limiet order stel je een bedrag in waarop je een Canadees aandeel koopt. Op die manier weet je zeker dat je de prijs betaalt die je wilt betalen voor het aandeel. Wel bestaat er het risico dat je uiteindelijk geen belegging opent en je de boot mist.

Wiet beleggingen

Veel mensen beleggen in Canada omdat ze veel vertrouwen hebben in de wiet business. Dit kan inderdaad goed uitpakken: in het verleden hebben sommige van deze aandelen enorme rendementen neergezet. Toch is het ook belangrijk om te onthouden dat er vaak sprake is van een hype. De koersen kunnen zomaar flink dalen wanneer het niet meer interessant is. Pas daarom op met beleggingen in wiet.

Shopify aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Barrick Gold aandelen kopen (2024) – koers & analyse
BlackBerry aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Canadian Solar aandelen kopen