Lego aandelen kopen

De Deense speelgoedfabrikant Lego is bekend geworden door zijn gekleurde kunststof blokjes. Dit speelgoed is tweevoudig winnaar van de prijs “speelgoed van de eeuw’’.  Lego verwijst niet alleen naar de fabrikant van dit bekende speelgoed: het is ook een soortnaam geworden, want het door de fabrikant gemaakte speelgoed wordt Lego genoemd. Wil je beleggen in Lego? In dit artikel bekijken we of het mogelijk is om Lego aandelen te kopen.

Hoe kan je beleggen in Lego?

De enige manier waarop je kunt ‘beleggen’ in Lego, is door zeldzame Lego sets te kopen en voor meer door te verkopen. Sommige lego sets zijn al snel honderden euro’s waard. Het bedrijf zelf is jammer genoeg niet genoteerd aan de beurs, waardoor het niet mogelijk is om Lego aandelen te kopen.

Wil je toch beleggen in andere aandelen? Dat kan! In onze special leer je hoe je het beste winstgevend kunt beleggen in aandelen. Gebruik de onderstaande knop om het artikel direct te bezoeken:

De oprichting van Lego

De Deense timmerman Ole Kirk Christiansen is de oprichter van Lego. Hij woonde in het Deense stadje Billund. In 1916 begon hij met het bouwen van huizen en meubels. In de jaren dertig, tijdens de depressie, besloot hij om miniatuurversies van zijn eigen producten te maken. Zo maakte hij miniatuurladdertjes en ijzeren bordjes. Ze vormden zijn inspiratiebron om speelgoed te gaan maken.

Van modern speelgoed naar Lego

Christiansen besloot om modern plastic speelgoed te gaan maken. Ook maakte hij een vrachtwagen die uit elkaar gehaald kon worden en weer opgebouwd kon worden. Toen zag hij plastic bouwsteentjes bij concurrent Kiddikraft. Dat was volgens Christiansen een mooie kans.

Vanaf 1949 begon Lego zelf plastic bouwsteentjes te produceren. Deze plastic bouwstenen zijn aan de onderkant hol. Aan de bovenkant bevatten ze een paar noppen. Daardoor kunnen ze eenvoudig met elkaar worden verbonden. Niet alle winkeliers waren in het begin enthousiast over het nieuwe product.

Tien jaar later was het een succesvol product: de steentjes werden goed verkocht. Zo goed dat de bij een brand in 1959 verloren gegane productielijn van houten speelgoed niet meer hoefde te worden herbouwd.

Lego aandelen kopen

Wat door de komst van Lego allemaal veranderde

Lego was een product dat geschikt was voor massaproductie. Dat was een verandering, want het houten speelgoed was destijds handwerk. De blokjes kunnen eindeloos aan elkaar worden gezet. Er kunnen steeds andere bouwsels van gemaakt worden. Hierdoor is er altijd wel vraag naar de blokjes. Bovendien kunnen kinderen, die zich met lego in hun eigen Madurodam wanen, volledige fantasiewerelden bouwen.

Lego speelt dus in op de beleveniswereld van die kinderen. Om die reden werd, in navolging van Disney, ook een eigen themapark geopend. Bovendien biedt Lego niet alleen vermaak: de kinderen kunnen er ook iets van leren. Lego ontwikkelt de creativiteit van kinderen en het helpt ze om te bedenken hoe ze problemen kunnen oplossen. ]

De themaparken van Lego

Er bestaan ook themaparken van lego. Het eerste park werd in 1968 geopend in het Deense stadje Billund. Er zijn inmiddels nog 3 andere parken geopend. In 1996 werd in Engeland Legoland Windsor geopend. In 1999 werd in de Verenigde Staten Legoland Californië geopend. Het vierde themapark, Legoland Deutschland, werd in 2002 geopend. Een park heeft jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers.

Dalende verkoop

In 2017 ziet Lego zijn verkoop voor het eerst in jaren dalen. De verkopen in zowel Europa als Noord-Amerika vielen tegen waardoor de voorraden moesten worden afgebouwd. Als gevolg van de tegenvallende verkoopcijfers, moest er veel speelgoed met korting worden verkocht. Voor de eerste keer in 13 jaar werd het bedrijf geconfronteerd met een dalende omzet. In september 2017 kondigde Lego aan dat er wereldwijd 1.400 bannen geschrapt zouden worden.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *