Zweedse aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Zweden?

Denk je erover om te beleggen in Zweden door Zweedse aandelen te kopen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres! Hier vind je informatie over verschillende Zweedse bedrijven. Ook zie je hier overzichtelijk bij welke brokers je Zweedse aandelen kunt kopen.

Waar kan je Zweedse aandelen kopen?

Je kan er ook voor kiezen om Zweedse aandelen te kopen bij een online broker. Wil je weten bij welke andere brokers je kunt beleggen in Zweden? In de onderstaande tabel zie je bij welke brokers je dit het beste kunt doen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Let op de wisselkoers

Wanneer je belegt in Zweedse aandelen, is het belangrijk om op het zogenaamde wisselkoersrisico te letten. Tenzij je zelf de Zweedse kroon gebruikt, koop je de aandelen in een andere valuta. Wanneer je eigen valuta minder waard wordt in verhouding met de Zweedse dan kan je hierdoor geld verliezen.

Ook moet je bij brokers opletten op eventuele extra kosten voor het omwisselen van geld. Veel brokers rekenen een extra premie wanneer je aandelen koopt in een vreemde valuta.

Beleggen in de Zweedse kroon

Je kunt er ook voor kiezen om direct te beleggen in de valuta van Zweden: de Zweedse kroon. Zweden staat bekend als een politiek relatief stabiele zone, wat een belegging in de Zweedse kroon interessant kan maken. Dit betekent echter niet dat de waarde van de Zweedse kroon altijd stabiel is: in 2018 en 2019 stond de valuta bijvoorbeeld flink onder druk. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe je in valuta's kunt beleggen.

Wat zijn de beste Zweedse aandelen voor een investering?

Je wilt natuurlijk beleggen in Zweedse aandelen met een goed resultaat. Het is dan belangrijk om goed in de gaten te houden hoe bedrijven presteren. Op die manier kan je bepalen wat het beste Zweedse aandeel is waarin je kunt beleggen.

Zelf gebruik ik hiervoor vaak technische- of fundamentele analyse. Met deze analyses kan je bepalen of een aandeel ondergewaardeerd of overgewaardeerd is. Het is natuurlijk aan te raden om vooral ondergewaardeerde aandelen te kopen.

In welke Zweedse aandelen kan je beleggen?

Het is altijd belangrijk om goed zelf te onderzoeken welk aandeel het beste bij je past. Niet alle Zweedse aandelen passen binnen iedere beleggingsportefeuille. Hieronder behandel ik kort enkele bekende Zweedse bedrijven waarin je kunt beleggen:

 • H&M: dit is misschien wel één van de bekendste kledingmerken van de wereld.
 • Volvo: Volvo is waarschijnlijk het bekendste automerk van Scandinavië!
 • Spotify: dit grote merk is wereldwijd enorm bekend vanwege de muziek streaming.
 • Ericsson: dit bekende bedrijf is vooral bekend vanwege het aanleggen van mobiele netwerken.
 • Electrolux: met een investering in dit Zweedse bedrijf beleg je onder andere in AEX en Zanussi.
 • Essity: deze Zweedse onderneming produceert vooral hygiëne en cosmeticaproducten.

Hoe kan je Zweedse aandelen kopen

Stap 1: selecteer een broker

Voor het kopen & verkopen van Zweedse aandelen heb je een broker nodig. Ben je benieuwd bij welke partijen je in Zweden kunt beleggen? Bekijk dan mijn overzicht van favoriete brokers:

Stap 2: onderzoek & selecteer

Onderzoek vervolgens welk Zweeds aandeel je wilt kopen. Het is belangrijk om goed in de cijfers te duiken: op die manier ontdek je of een bedrijf financieel gezond is. Onderzoek bovendien of het bedrijf actief is in een sector met een veelbelovende toekomst. Bedrijven die actief zijn op het gebied van groene energie hebben bijvoorbeeld bovengemiddelde vooruitzichten.

Stap 3: plaats een order

Wanneer je ervan overtuigd bent dat het Zweeds aandeel een aantrekkelijke belegging is, kan je een order plaatsen. Bij bijna alle brokers heb je de keuze uit twee type orders:

 • Marktorder: met een marktorder open je de beleggingen tegen de geldende prijs.
 • Limietorder: met een limietorder open je de belegging tegen een opgegeven prijs.

Met een marktorder weet je zeker dat de beleggingen uitgevoerd wordt, maar kan de prijs minder gunstig uitvallen. Met een limietorder heb je de volledige invloed over de prijs, maar kan het voortkomen dat de belegging helemaal niet uitgevoerd wordt.
Zweedse aandelen kopen

Tips voor beleggingen in Zweden

Je wilt natuurlijk de beste resultaten neerzetten met je beleggingen! Met deze simpele tips behaal je betere beleggingsresultaten in zweden.

Onderzoek de economische situatie

Het is belangrijk om de economische situatie in het land goed te onderzoeken. Zweden is een welvarende economie met veel rijke mensen. Doordat het een verzorgingsstaat is, vallen de sociale problemen vaak mee. Dit kan het extra aantrekkelijk maken om in Zweden te investeren.

Risico's spreiden

In de bredere linie is het belangrijk om je risico’s te spreiden. Beleg niet al je geld in één bekend Zweeds aandeel: het is verstandiger om dit een beetje te spreiden. Je kan er ook voor kiezen om in de OMX Nordic 30 te investeren waarmee je de 30 grootste bedrijven van het land kunt volgen.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Tenslotte is het belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je echt kunt missen. Op die manier voorkom je dat je uit paniek een verkeerde beleggingsbeslissing neemt.

Tip: bekijk hier de openingstijden van de beurs van Zweden.

Beleggen in Zweeds vastgoed

Je kunt in Zweden ook investeren in vastgoed. In de afgelopen tien jaar is vastgoed in Zweden fors meer waard geworden. In 2023 zie je echter dat de prijzen onder druk van de hogere hypotheekrentes weer flink dalen. Let bij beleggen in Zweeds vastgoed op het volgende:

 • Bieden: de vraagprijs is in Zweden een vanaf prijs, mensen bieden vaak tegen elkaar op.
 • Sociaal: een bloemetje sturen naar je contactpersoon van de bank kan in Zweden goed uitpakken.
 • Prijs: de prijs per vierkante meter ligt gemiddeld tussen de €5000 en €7000.
 • Makelaar: er zijn geen aparte aankoopmakelaars; vaak werken makelaars voor beide partijen.
 • Onderhoud: veel huizen zijn van hout gemaakt, let dus goed op de staat van onderhoud.
 • Extra kosten: je hebt een pandbrief nodig voor de hypotheek (+/- 2% van de koopsom) en een 'lagfart' om de koop te registreren (+/- 1,5% van de koopsom)'
 • Intensief: het onderhouden en beheren van een woning in Zweden kost veel extra energie; aandelen kopen kost minder energie.

Verschillende type beleggingsaccounts in Zweden

Wanneer je zelf in Zweden woont, kan je te maken krijgen met verschillende soorten beleggingsaccounts. In dit deel van het artikel bespreek ik deze in het kort.

ISK

Met een ISK rekening worden je beleggingen door de bank doorgegeven aan de belastingdienst. De belasting over de rekening is beperkt (in 2023 vanaf 0,375%). Er wordt bovendien geen belasting geheven over het dividend, alleen de standaardbelasting wordt berekend.

Met een ISK rekening is het niet mogelijk om verliezen te verrekenen. Je betaalt bovendien altijd de standaardbelasting, zelfs bij verlies.

KF

Een KF account is vergelijkbaar met een ISK account op het gebied van regelgeving. Met een KF is de bank echter de eigenaar van je beleggingen.

Een KF is gunstig wanneer je in buitenlandse dividendaandelen wilt beleggen, aangezien de bank de voorheffing invordert. Het is bovendien mogelijk om een andere begunstigde te kiezen voor dit type rekening.

Naast de genoemde nadelen van de ISK zijn er nog enkele extra nadelen: zo heb je geen stemrecht op de algemene verzekering en ook kan je de aandelen en fondsen niet zomaar overboeken naar een andere rekening.

AF

Bij een AF rekening betaal je 30% belasting over de winst op je aandelen of fondsen. Bij een AF moet je zelf alle transacties aangeven. Een voordeel van dit type account, is dat je verliezen kunt verrekenen. Dit type beleggingsrekening in Zweden kan gunstig zijn voor beleggingen met een hoog risico. Nadelig is dat je ook over het dividend 30% belasting betaalt.

Welk type account is beter?

Een ISK rekening is vanwege het lage belastingpercentage bijna altijd de beste keuze. Je betaalt over je beleggingen dan een standaardpercentage. Alleen wanneer je een rendement van minder dan 2% verwacht of de risico's erg groot zijn, kan een AF uitkomst bieden.

Polestar aandelen kopen: hoe beleggen in Polestar?
Skanska aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Essity aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Electrolux aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Assa Abloy aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Ericsson’s aandelen kopen (2024) – koers & analyse
H&M aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Volvo aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Ikea aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Spotify aandelen kopen (2024): beleggen in Spotify