H&M aandelen kopen

H&M is een bekende en relatief gezien voordelige modeketen. Het bedrijf heeft grote ambities en groeit jaarlijks nog steeds. Een investering in H&M aandelen kan dan ook erg winstgevend uitpakken. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste H&M aandelen kopen? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten en je kan hier bovendien de laatste aandelenkoers vinden.

Waar kan je H&M aandelen kopen?

Een investering in H&M kan interessant zijn: het bedrijf opent nog steeds nieuwe winkels op meerdere continenten. Hierdoor is het bedrijf beschermd tegen regionale tegenvallers. Bovendien investeert het H&M veel in de webshop wat waarschijnlijk een goede zet is. Steeds meer klanten kiezen ervoor om vanuit het gemak van hun luie stoel kleding te bestellen.

Het is belangrijk wanneer je H&M aandelen koopt om op de kosten te letten. Te veel beleggers laten duizenden of zelfs tienduizenden euro’s liggen over de lange termijn doordat ze hoge transactiekosten betalen. Wil je weten waar je voordelig in H&M aandelen kunt handelen? Bekijk dan direct ons broker overzicht:

BrokerKostenAanmelden
DEGIRO-review-logo€3,90 voor H&M
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Mexem aandelen kopen0,12% met SEK 20 minimum voor H&M
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen0,09% met €3,90 minimum
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in H&M?

De koers van het aandeel H&M kan heftig schommelen. Wanneer het bedrijf een populaire kledinglijn lanceert, dan kunnen de verkopen flink stijgen. Hierdoor kan de winstgevendheid van het bedrijf toenemen wat natuurlijk goed is voor de aandelenkoers. Heftige concurrentie en slecht nieuws kunnen de koers vervolgens weer laten dalen. Als actieve belegger maakt dit allemaal niet uit: je kan dan in beide gevallen een positief rendement behalen.

Je kan actief handelen in H&M door gebruik te maken van CFD’s bij Plus500. Je handelt dan alleen in het prijsverloop van H&M en niet in het aandeel zelf. Je kan vervolgens zelf besluiten of je een order wilt plaatsen op een stijgende of een dalende koers. Wil je deze manier van beleggen risicoloos proberen met een demoaccount? Gebruik dan de onderstaande knop om er één te openen bij Plus500:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wat is de aandelenkoers van H&M?

Ben je benieuwd hoe het CFD-aandeel H&M presteert? In de grafiek zie je hoe het CFD-aandeel het over verschillende periodes heeft gedaan. Met de knoppen kan je direct een belegging openen.

Over het bedrijf H&M

H&M (Hennis & Maurits) is de op een na grootste modeketen in de wereld en is wereldwijd actief in 57 landen. H&M heeft bijna 5100 winkels en 20 productiekantoren. Het hoofdkantoor van deze Zweedse moderetailer bevindt zich in Stockholm.

De oprichting van H&M

De oprichter van H&M is Erling Person. Hij opende in 1947 de eerste winkel in Västerås. Deze vrij grote stad lig onder de rook van Stockholm. Bij de oprichting was de naam van de winkel Hennes wat in het Zweeds ‘voor haar’ betekent. In de winkel werd in het begin dan ook uitsluitend vrouwenkleding verkocht.

De oprichter introduceerde in Europe een concept dat in Amerika al een succes was: winkeleigenaren maakten daar forse winsten. Dit deden ze door het op grote schaal aanbieden van kleding tegen voordelige prijzen. Het toepassen van dit Amerikaanse concept bij Hennes werd een succes.

HM aandelen kopen

Ook mannenkleding

Aanvankelijk worden er in de winkels van H&M alleen collecties voor vrouwen aangeboden. Dat verandert in 1968 met de overname van het bedrijf Mauritz Wittfors. Dat is op dat moment een winkel en distributeur in jachtspullen en vishengels. Persson gebruikt het overgenomen bedrijf om ook in het mannensegment een voet aan de grond te krijgen. Hij voegde mannenkleding toe aan zijn bedrijf. De naam van zijn bedrijf wordt gewijzigd in Hennis & Mauritz.

Een succesvol bedrijf

In de jaren 80 en ’90 werd het bedrijf ook in diverse Europese landen succesvol. In het begin van deze eeuw ging een droom in vervulling: in New York werd de eerste H&M winkel geopend.

Er worden, verspreid over de wereld, steeds meer H&M winkels geopend. Zo worden er winkels geopend in bijvoorbeeld Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Het geheim van het succes

Wat is het geheim van het succes van de modewinkelketen H&M? Voor het grote succes is meer nodig dan het aanbieden van betaalbare kleding van relatief goede kwaliteit. Het geheim van het succes is het flexibel kunnen inspelen op de wensen van hun trendgevoelige doelgroep.

De modeketen biedt niet alleen twee nieuwe collecties per jaar aan. Met hun subcollecties, waar dagelijks aan wordt geschaafd, kan het bedrijf inspelen op trends. Zo kan het bedrijf direct inspelen op nieuwe trends, wat natuurlijk erg goed is voor de winstgevendheid van het bedrijf.

H&M en de goede doelen

2002: Vanaf 2002 gaat 10% van de opbrengst van de door het bedrijf verkochte badmode naar WaterAid. Deze organisatie is betrokken bij de watervoorziening in onder ander Tanzania, Bangladesh en Madagaskar. In 2008 werd er op die manier een bedrag van 243.000 euro ingezameld.

2008: start van de campagne ‘Fashion against AIDS’. Het bedrijf werkte bij deze campagne samen met de non-profit organisatie Designers Against AIDS. Het doel van de campagne was om jongeren bewust te maken van hiv en veilig vrijen. H&M ontwierp kleding voor dit goede doel en daarvan ging 25% van de opbrengsten naar projecten die gericht waren op hiv-preventie.

2013: Het bedrijf maakt doneert een bedrag van 58,5 miljoen euro aan de H&M Conscious Foundation. Deze stichting richt zich op het opbouwen van een betere wereld. Het uitgangspunt daarbij zijn de door de Verenigde Naties geformuleerde millennium doelstellingen.

Deze donaties aan goede doelen geven het merk een goede naam. Hierdoor kunnen klanten eerder voor het kledingmerk H&M kiezen wat natuurlijk goed is voor de winstgevendheid van het bedrijf. Dit kan dan ook een goede reden zijn om H&M aandelen te kopen.

Ondanks belofte H&M geen leefbaar inkomen voor kleermakers

De modeketen H&M deed in 2013 de belofte dat het zou zorgen voor een leefbaar inkomen voor circa 850.00 textielarbeiders die voor het bedrijf werken. Dit doel zou, volgens het bedrijf, eind 2018 worden bereikt. De internationale organisatie Schone Kleren Campagne deed in 2018 onderzoek in onder andere Bulgarije en Turkije.

Uit het onderzoek bleek dat het bedrijf zijn belofte van betere arbeidsomstandigheden en hogere lonen niet heeft waargemaakt. Veel werknemers leven, zo blijkt uit het onderzoek, in 2018 onder de armoedegrens. Bovendien maken de werknemers te veel uren. Zo verdienen in Bulgarije en Turkije de voor het bedrijf werkzame arbeiders slechts respectievelijk 9 en 29% van het in Europa geldende minimum.

Dit soort nieuws kan de koers van het aandeel onder druk zetten. Beleggers vinden het steeds belangrijker dat een bedrijf rekening houdt met alle stakeholders.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *