Wat zijn prioriteitsaandelen?

In principe zijn alle aandeelhouders van een bedrijf gelijk. Ze hebben bijvoorbeeld allemaal recht op hetzelfde dividend en ook kunnen alle aandeelhouders stemmen. Toch kan het voorkomen dat een aandeelhouder meer rechten heeft dan andere aandeelhouders. Eén type aandelen waarmee dit mogelijk is, zijn de prioriteitsaandelen. De houder van prioriteitsaandelen heeft het veto recht op bepaalde beslissingen.

Wil je weten wat aandelen precies zijn? Klik dan hier!

Wat zijn Prioriteitsaandelen?

Nu wil je natuurlijk weten wat prioriteitsaandelen precies zijn. Een prioriteitsaandeel is in het kort een aandeel dat de eigenaar meer zeggenschap geeft. De eigenaar van een prioriteitsaandeel heeft meer rechten dan een normale aandeelhouder. De extra rechten worden echter beperkt tot het zeggenschap. De houder van dit type aandeel heeft niet meer financiële voordelen dan normale aandeelhouders.

Info: Een prioriteitsaandeel wordt ook wel een Gouden Aandeel of een Golden Share genoemd.

Welke extra rechten heb je?

Een prioriteitsaandeel is dus een aandeel waar extra rechten aan zijn verbonden. Maar wat zijn voorbeelden van de extra zeggenschap rechten die je hebt als houder van prioriteitsaandelen? Hieronder zie je voorbeelden van wat een prioriteitsaandeel aan extra rechten kan geven. Welke rechten een specifiek prioriteitsaandeel heeft, verschilt van situatie tot situatie. Soms kan je met een prioriteitsaandeel:

  • Beslissingen nemen over nieuwe of bestaande bestuurders.
  • Beslissingen nemen over de toekomst van het bedrijf
  • Veto uitspreken over gemaakte beslissingen binnen het bedrijf.
  • De statuten van het bedrijf wijzigingen.
  • Delen van het bedrijf in de verkoop doen.

In verhouding met gewone aandeelhouders, hebben houders van prioriteitsaandelen een gunstigere positie. Ze hebben door hun speciale aandelen meer te zeggen in de organisatie. In welk opzicht ze precies meer voor het zeggen hebben, verschilt per aandeel. Dit wordt altijd vastgelegd. Een aandeelhouder met prioriteitsaandelen weet dan ook precies welke rechten hij of zij heeft.

Prioriteitsaandelen worden vaak uitgegeven aan de oprichters van het bedrijf. Wanneer ze naar de beurs gaan willen ze een stevige vinger in de pap houden. Door middel van prioriteitsaandelen kunnen ze nog steeds de koers van het bedrijf bepalen.

De aanwezigheid van prioriteitsaandelen kunnen de koers van het aandeel wel omlaag brengen. Aandeelhouders weten dat ze minder te zeggen hebben, waardoor de waarde van een normaal aandeel lager ligt.

prioriteitsaandelen

Speciale aandelen met een beschermingsconstructie

Het extra zeggenschap dat een prioriteitsaandeel met zich meebrengt, biedt een bepaalde vorm van bescherming. Stel, er is mogelijk sprake van een vijandige overname. Als deze doorgaat, kan de partij die de organisatie overneemt alsnog niet beslissen over zaken waar de aandeelhouders met prioriteitsaandelen een extra recht hebben. Dit maakt het minder interessant om de andere aandelen over te nemen. De kans dat de overname doorgaat is dan kleiner.

Ook bieden prioriteitsaandelen bescherming aan de mensen die deze aandelen in hun bezit hebben. Wanneer ze niet achter een bepaalde beslissing staan, dan kunnen ze het met hun speciale rechten tegenhouden. Op die manier kunnen ze beslissingen die negatief voor ze uitpakken tegengaan.

Prioriteitsaandelen en preferente aandelen

Naast prioriteitsaandelen, zijn er ook preferente aandelen. Aandeelhouders met deze aandelen staan ook iets ‘boven’ de andere aandeelhouders van een organisatie. Zij krijgen namelijk een vast rendement op hun aandelen. Dit rendement is niet gelinkt aan het bedrijfsresultaat. Ook wordt het rendement op preferente aandelen altijd uitgekeerd voor het rendement op de normale aandelen, ofwel de aandelen van de andere aandeelhouders.

Preferente aandelen bieden financieel voordeel, prioriteitsaandelen bieden meer zeggenschap. De twee aandelen hebben andere voordelen, maar hebben wel één ding met elkaar gemeen: beide type aandelen geven de aandeelhouder een gunstigere positie tegenover de normale aandeelhouders.

Hoe werkt een gouden aandeel?

Een goeden aandeel is redelijk vergelijkbaar met een prioriteitsaandeel, maar er zijn enkele verschillen.

Een gouden aandeel is een type aandeel dat de aandeelhouder minimaal 51% van het stemrecht geeft. Deze aandelen worden in Engeland en Brazilië gebruikt binnen sommige staatsbedrijven. Binnen de Europese Unie zijn gouden aandelen echter niet toegestaan, aangezien ze teveel macht geven aan één partij. Dit zou niet goed zijn voor de economie en het bedrijf zelf.

Toch kunnen gouden aandelen in sommige gevallen gunstig zijn. Denk hierbij aan bedrijven die een cruciale taak voor de economie uitvoeren. Met een gouden aandeel kan de overheid er dan voor zorgen dat het bedrijf deze taken goed blijft uitvoeren.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *