fbpx

Wat zijn prioriteitsaandelen?

In principe zijn alle aandeelhouders van een bedrijf gelijk. Ze hebben bijvoorbeeld dezelfde dividendrechten, maar ook dezelfde stemrechten. Toch kan het voorkomen dat een aandeelhouder meer rechten heeft dan andere aandeelhouders. In dit geval heeft de betreffende aandeelhouder prioriteitsaandelen. Meer over deze aandelen, lees je op deze pagina.

Prioriteitsaandelen: een korte introductie

Een prioriteitsaandeel wordt ook wel een Gouden Aandeel of een Golden Share genoemd. Dit geeft aan dat het aandeel een belangrijk stuk eigendom van het bedrijf is. De financiële rechten van een prioriteitsaandeel zijn hetzelfde als de financiële van de andere aandelen van de organisatie. Het verschil tussen een standaard aandeel en een prioriteitsaandeel, is dat een Gouden Aandeel meer zeggenschap geeft aan de aandeelhouder.

Aandelen met extra rechten

Een prioriteitsaandeel is in feite een gewoon aandeel, maar dan is hier extra zeggenschap aan toebedeeld. Daarom hebben aandeelhouders met prioriteitsaandelen extra zeggenschap. Zij kunnen bijvoorbeeld een bindende voordracht voor een bepaalde bestuurder doen of een bepaalde beslissing binnen de organisatie stoppen met het vetorecht.

Kijken we naar aandeelhouders met standaard aandelen en aandeelhouders met prioriteitsaandelen, dan staat de laatste groep hoger. Zij hebben simpelweg meer voor het zeggen binnen de organisatie, door hun speciale aandelen. In welk opzicht ze precies meer voor het zeggen hebben, verschilt overigens per aandeel. Dit wordt altijd vastgelegd. Een aandeelhouder met prioriteitsaandelen weet dan ook precies welke rechten hij of zij heeft.

Speciale aandelen met een beschermingsconstructie

Het extra zeggenschap dat een prioriteitsaandeel met zich meebrengt, biedt een bepaalde vorm van bescherming. Stel, er is mogelijk sprake van een vijandige overname. Als deze doorgaat, kan de partij die de organisatie overneemt alsnog niet beslissen over zaken waar de aandeelhouders met prioriteitsaandelen een extra recht hebben. Dit maakt het minder interessant om de andere aandelen over te nemen, ofwel de overname door te laten gaan.

Ook bieden prioriteitsaandelen uiteraard bescherming aan de mensen die deze aandelen in hun bezit hebben. Staan zij niet achter een bepaalde beslissing, bijvoorbeeld omdat deze mogelijk negatief voor hen uit kan pakken, dan kunnen ze de beslissing met hun speciale rechten mogelijk tegenhouden. Ook dit biedt een aantrekkelijke vorm van bescherming voor de aandeelhouder.

Prioriteitsaandelen en preferente aandelen

Naast prioriteitsaandelen, zijn er ook preferente aandelen. Aandeelhouders met deze aandeelhouders staan ook iets ‘boven’ de andere aandeelhouders van een organisatie. Zij krijgen namelijk een vast rendement met hun aandelen. Dit rendement is niet gelinkt aan het bedrijfsresultaat. Ook wordt het rendement op preferente aandelen altijd uitgekeerd voor het rendement op de normale aandelen, ofwel de aandelen van de andere aandeelhouders.

Preferente aandelen bieden financieel voordeel, prioriteitsaandelen bieden meer zeggenschap. De twee aandelen hebben andere voordelen, maar hebben wel een ding met elkaar gemeen. Zo staan beide aandelen altijd iets boven de andere aandelen van een organisatie.

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!