Wat zijn oprichtersaandelen?

Na het oprichten van een organisatie, kunnen er oprichtersaandelen uitgegeven worden. Dit zijn speciale aandelen die, zoals de naam het al verklapt, uitgegeven worden aan de oprichters van de organisatie. Meer over deze aandelen, lees je op deze pagina.

Oprichtersaandelen: een korte introductie

Oprichtersaandelen worden uitgegeven aan de mensen die een organisatie opgericht hebben. Dit gebeurt overigens niet altijd, maar hier kan het bestuur van de organisatie wel voor kiezen. Zo kunnen oprichtersaandelen bijvoorbeeld uitgegeven worden als er sprake is van grote (persoonlijke) investeringen in een organisatie.

Door oprichtersaandelen uit te geven, kunnen de oprichters van de organisatie rekenen op een bepaald deel van de winst. Dit is wel zo prettig, gezien de grote investeringen die zij in het bedrijf hebben gedaan. Wel wordt er uiteraard alleen uitgekeerd als de onderneming in kwestie zich goed ontwikkelt. Bij verlies leveren de oprichtersaandelen, net zoals standaard aandelen, niets op.

Oprichtersaandelen kunnen uitgegeven worden aan de mensen die een organisatie daadwerkelijk hebben opgericht, maar ook aan investeerders. Zij besturen het bedrijf niet, maar hebben wel geld in de organisatie gestoken. Door speciale oprichtersaandelen te krijgen, worden zij beloond voor hun investering.

Aandelen zonder stemrecht

Als je standaard aandelen hebt van een bedrijf, heb je stemrecht. Moet er een belangrijke beslissing genomen worden, dan mag je naar de aandeelhoudersvergadering komen om jouw mening te laten horen. Bij oprichtersaandelen is dit niet het geval. Deze aandelen komen namelijk altijd zonder stemrecht.

Het is niet voor niets dat oprichtersaandelen geen stemrecht hebben. Hierdoor blijft de macht binnen de organisatie namelijk in handen bij het bestuur en de andere aandeelhouders. De investeerder is beloond voor zijn of haar investering in het bedrijf, maar heeft verder geen stemrecht. Dit betekent dat hij of zij geen invloed heeft op het bepalen van de koers van de organisatie.

Wil je als investeerder wel stemrecht binnen de organisatie? Dan moet je geen oprichtersaandelen accepteren, maar vraag je om standaard aandelen. Bij deze aandelen zit er namelijk wel een stemrecht.

Oprichtersaandelen verzilveren

Als je oprichtersaandelen hebt, krijg je een bepaald deel van de winst van het bedrijf. Ook kun je ervoor kiezen jouw aandelen te verzilveren, ofwel weer in te leveren. In dit geval krijg je de waarde van jouw aandelen uitbetaald. Als je jouw aandelen eenmaal verzilverd hebt, heb je geen recht meer op de winstdeling. Je hebt de aandelen nu namelijk niet meer in je bezit.

Het is niet nodig je aandelen te verzilveren om geld te verdienen. Vind je het voldoende om van de winstdeling van jouw aandelen te profiteren? Dan houd je de aandelen gewoon in je portefeuille. Alleen als je op de korte termijn even veel geld wil verdienen en het niet erg vindt jouw winstdeling te verliezen, is verzilveren interessant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *