Wat zijn oprichtersaandelen?

Na het oprichten van een organisatie, kunnen er oprichtersaandelen (founder shares) uitgegeven worden. Maar wat zijn oprichtersaandelen nu eigenlijk? We bespreken de betekenis in dit artikel.

Wil je lezen wat aandelen zijn? klik dan hier!

Oprichtersaandelen in het kort

  • Oprichtersaandelen kennen geen nominale (=vaste) waarde
  • Oprichters ontvangen de aandelen vaak gratis voor hun inspanning
  • Oprichtersaandelen keren vaak dividend uit
  • Oprichtersaandelen geven vaak stemrecht
  • Oprichtersaandelen zijn vaak tijdelijk

Wat zijn oprichtersaandelen?

Oprichtersaandelen worden uitgegeven aan de mensen die een organisatie hebben opgericht. Dit gebeurt niet altijd, maar hier kan het bestuur van de organisatie wel voor kiezen. Zo kunnen oprichtersaandelen bijvoorbeeld uitgegeven worden als er sprake is van grote (persoonlijke) investeringen in een organisatie.

Oprichtersaandelen geven houders vaak recht op een bepaald deel van de winst. Bij verlies leveren de oprichtersaandelen, net zoals standaard aandelen, niets op.

Oprichtersaandelen kunnen uitgegeven worden aan de mensen die een organisatie daadwerkelijk hebben opgericht, maar ook aan investeerders. Zij besturen het bedrijf niet, maar hebben wel geld in de organisatie gestoken.

Aandelen met of zonder stemrecht

Als je standaard aandelen hebt van een bedrijf, heb je stemrecht. Wanneer er een belangrijke beslissing moet worden genomen, dan mag je naar de aandeelhoudersvergadering komen om jouw mening te laten horen. Bij oprichtersaandelen is dit niet altijd het geval. In de meeste gevallen hebben oprichtersaandelen echter ook stemrecht.

Oprichtersaandelen verzilveren: de waarde

In veel gevallen kan je ervoor kiezen om je oprichtersaandelen te verzilveren. Je ontvangt hiervoor vaak een vast bedrag terug. De meeste oprichtersaandelen kennen een einddatum waarop de houders tegen een vaste som worden uitgekocht. In sommige gevallen kunnen de oprichtersaandelen worden ingeruild voor normale aandelen.

Uitkeren van oprichtersaandelen bij een start-up

Oprichtersaandelen worden vaak beschermd via een vesting schedule. Werknemers en oprichters vertrekken soms al snel bij een nieuwe onderneming. Door de oprichtersaandelen te beschermen, wordt voorkomen dat individuen die niet meer verbonden zijn met de onderneming profiteren van het succes.

Het bedrijf kan bij vertrek de aandelen dan vaak terugkopen tegen een vaste som geld.

De aandelen worden uitgekeerd in meerdere schalen:

  • Helemaal bovenaan zie je de early founders die het grootste deel van de aandelen in handen hebben.
  • In de tweede laag vind je de eerste echte werknemers. Ze accepteren misschien een lager salaris in de hoop een hoog rendement te behalen met hun oprichtersaandelen.
  • In de derde laag vind je werknemers die er pas veel later bijkwamen.

Afhankelijk van de grootte van de organisatie, duurt het ongeveer een jaar om door elk jaar heen te gaan.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *