Finse aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Finland?

Wil je beleggen in Finland? Op deze pagina kan je direct zien bij welke brokers je Finse aandelen kunt kopen.

Waar kan je Finse aandelen kopen?

Wil je beleggen in Finland? Dan is het belangrijk om dit bij een betrouwbare broker te doen. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je Finse aandelen kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Let bij het selecteren van een broker goed op de kosten. Hoge kosten kunnen je rendement flink drukken. Onderzoek daarnaast of de software van de broker voldoende gebruiksvriendelijk is en bij je past.

Beleggen op de Helsinki Stock Exchange: waar moet je op letten?

Finse aandelen staan genoteerd op de NASDAQ OMX Helsinki. De belangrijkste aandelenindex van de beurs is de OMX Helsinki 25 waarbinnen het bekende Finse bedrijf Nokia de grootste is.

Beleggen in de OMX Helsinki 25

De OMX Helsinki 25 is de aandelenindex van de Finse beurs. Binnen de index mag één bedrijf niet meer dan 10% innemen. Wanneer dit niet het geval zou zijn, zou een bedrijf als Nokia de koers van de OMX Helsinki 25 te sterk beïnvloeden.

Wanneer je in Finland wilt beleggen, kan je dit doen door een ETF te kopen op de OMX Helsinki 25. Op die manier beleg je direct in een mandje van de 25 grootste Finse bedrijven.

Overnames op de beurs

Op de beurs van Helsinki worden steeds meer Finse bedrijven opgekocht door Chinese & Noorse bedrijven.

Er worden wel nieuwe aandelen toegevoegd aan de Helsinki Stock Exchange, maar veel van deze nieuwe bedrijven zijn kleiner dan de bedrijven die verkocht worden. Hierdoor lukt het veel kleinere Finse bedrijven niet om een hoge beurswaarde op te bouwen.

De Finse overheid heeft er daarom voor gekozen om Finse aandelen belastingvrij te gaan aanbieden. Finse beleggers ontvangen het dividend uit deze bedrijven ook weer belastingvrij. Dit zou de aandelenkoersen van Finse bedrijven in de toekomst kunnen opdrijven waar je als internationale belegger natuurlijk ook van kunt profiteren.

Tips voor de belegger op de Finse beurs

Verdiep je in de situatie binnen Finland

Een eerste belangrijke tip, is natuurlijk om de economische situatie in het land te onderzoeken. Veel Finse bedrijven zijn vooral actief in Finland zelf, waardoor het consumentenvertrouwen in het land extra belangrijk is.

Verdiep je in het bedrijf

Daarnaast moet je het bedrijf zelf natuurlijk goed onderzoeken. Bekijk of het bedrijf goede resultaten blijft neerzetten en of het bedrijf een sterke concurrentiepositie kan opbouwen. Wanneer dit niet het geval is, dan kan je het aandeel beter verkopen.

Pas spreiding toe

Door je vermogen zoveel mogelijk te spreiden over verschillende type bedrijven verklein je het risico dat je geld verliest met je investeringen. Veel beginnende beleggers investeren al hun geld in enkele populaire aandelen. Dit is onverstandig, aangezien het je risico onnodig vergroot.

Beleg verstandig

Beleg alleen met geld dat je kunt missen & leen nooit geld om te investeren in Finse aandelen. Onthoud: beleggen is risicovol!

Tip: Bekijk hier de openingstijden van de Finse beurs.

Hoe kan je Finse aandelen kopen?

Nadat je een account hebt geopend bij een broker, is het kopen van Finse aandelen relatief eenvoudig. Bij iedere online broker kan je met de zoekfunctie direct een aandeel vinden & selecteren. Vervolgens kan je binnen het orderscherm aangeven hoe je de positie wilt openen.

Finse aandelen kopen

Je kunt de aandelen direct kopen tegen de geldende prijs met een marktorder. Wanneer je meer invloed wilt hebben op de order, kan een limietorder uitkomt bieden. Met een limietorder stel je namelijk maximale prijs in die je bereid bent om te betalen. Wel loop je met een limietorder het risico dat de positie niet geopend wordt.

Nokia aandelen kopen (2024) – koers & analyse