Wat is een aandeleninkoopprogramma?

Niet alleen particulieren kunnen aandelen kopen: bedrijven kunnen dit ook doen. Als een organisatie besluit kapitaal te investeren in aandelen, wordt er doorgaans een aandeleninkoopprogramma geïntroduceerd. Meer over dit programma, lees je op deze pagina.

Wat is een aandeleninkoopprogramma precies?

In een aandeleninkoopprogramma van een organisatie staat hoeveel geld het bedrijf in de eigen aandelen wil investeren. Als een bedrijf een aandeleninkoopprogramma introduceert, betekent dit simpelweg dat de organisatie een deel van de eerder uitgegeven aandelen van de aandeelhouders terug wil kopen.

Ben je aandeelhouder van een bedrijf en introduceert deze organisatie een aandeleninkoopprogramma? Dan weet je dat het bedrijf een deel van het organisatiekapitaal in de eigen aandelen wil investeren.

Waarom een aandeleninkoopprogramma?

Particuliere beleggers kopen aandelen om hier winst mee te maken. Bij bedrijven zit dit iets anders. Zij schrijven een aandeleninkoopprogramma om een deel van hun eerder uitgegeven aandelen terug te kopen van aandeelhouders. Vaak introduceert een organisatie een aandeleninkoopprogramma als er kapitaal over is. Zijn alle rekeningen betaald en is er voldoende budget gereserveerd voor alle activiteiten die er nog op de planning staan, dan kan er eventueel een aandeleninkoopprogramma geschreven worden.

Daarnaast kiezen bedrijven er regelmatig voor een aandeleninkoopprogramma te starten als de directie van mening is dat het aandeel van het bedrijf te laag gewaardeerd wordt. Als een aandeel van een organisatie laag gewaardeerd wordt, is het relatief goedkoop dit aandeel terug te kopen.

Worden de aandelen later weer verkocht, dan kan de organisatie hier winst mee maken. Bijkomend voordeel is dat de aandelen van het bedrijf interessanter kunnen worden voor de particuliere belegger. Door het goede voorbeeld te geven en zelf aandelen te kopen, kan een organisatie andere beleggers stimuleren ook aandelen aan te schaffen.

Het budget van een aandeleninkoopprogramma

In de meeste gevallen wordt er een budget opgesteld voor het aandeleninkoopprogramma. Er wordt niet aangegeven hoeveel aandelen er teruggekocht worden, maar hoeveel geld hier maximaal aan uitgegeven zal worden. Hoeveel aandelen er voor dit budget gekocht kunnen worden, is afhankelijk van de koers van het aandeel.

Een positief signaal

Als een bedrijf een aandeleninkoopprogramma introduceert, geeft dit een positief signaal af voor de aandeelhouder. Dit betekent namelijk dat de onderneming zelf vertrouwen heeft in de toekomst. Was er geen vertrouwen in de toekomst, dan zou de onderneming de aandelen niet terugkopen. Daarnaast geeft het introduceren van een aandeleninkoopprogramma aan dat er voldoende kapitaal is om aandelen terug te kopen. Ook dit is positief.

Is er sprake van een aandeleninkoopprogramma, dan raden wij je aan het betreffende bedrijf goed in de gaten te houden. Niet alleen omdat de koers van het aandeel vlak na de introductie van het programma zal stijgen, maar ook omdat het introduceren van een aandeleninkoopprogramma simpelweg een positief signaal afgeeft. Wellicht is dit een interessante organisatie om een deel van jouw vermogen in te investeren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *