Nadelen van beleggen in aandelen

Beleg je in aandelen en doe je dit goed, dan kun je hier veel geld mee verdienen. Ook kan het beleggen in aandelen erg leuk zijn. Sommige mensen zien het niet alleen als een manier om hun vermogen te laten groeien, maar ook als een leuke tijdsverdrijving.

Het beleggen in aandelen brengt dan ook diverse voordelen met zich mee, maar toch zijn er ook enkele nadelen. Ga je in aandelen investeren, dan is het goed om van deze nadelen op de hoogte te zijn. Daarom beschrijven we de nadelen van het beleggen in aandelen in dit artikel.

Er komt altijd risico bij kijken

Je kunt veel geld verdienen door in aandelen te investeren. Dat je geld verdient, is echter absoluut geen garantie. Maak je de verkeerde beleggingskeuze of stort de markt in, dan kun je jouw geld ook verliezen. Het beleggen in aandelen is dan ook nooit zonder risico. Het is belangrijk hier rekening mee te houden, bij iedere investering die je doet.

Het kost veel tijd

Voor je in een bepaald aandeel investeert, moet je veel research doen. Je onderzoekt niet alleen wat voor producten en/of diensten het bedrijf achter het aandeel verkoopt, maar ook of de organisatie hier winst mee maakt. Alleen als je een bedrijf van A tot Z kent, investeer je in de aandelen van deze organisatie. Voor dit het geval is, ben je al veel tijd kwijt met jouw uitgebreide research.

Het kost geld

Het is logisch dat je geld moet investeren als je aandelen wil kopen. De kosten van de aandelen die je koopt, zijn echter niet de enige kosten die je moet betalen bij het beleggen in aandelen. Zo moet je ook altijd aankoopkosten betalen als je in aandelen investeert. Wil je jouw aandelen weer verkopen, dan betaal je hier bepaalde verkoopkosten voor. Het is belangrijk hier rekening mee te houden.

De aan- en verkoopkosten die je moet betalen bij het beleggen in aandelen, zijn afhankelijk bij de partij waar je jouw aandelen koopt en verkoopt. Daarom raden wij je aan om de kosten van diverse partijen met elkaar te vergelijken, voor je officieel met een partij in zee gaat. Heb je een goede én goedkope partij gevonden, dan kun je op de lange termijn veel geld besparen.

Wel of niet beleggen in aandelen?

Zoals je ziet, heeft het beleggen in aandelen ook enkele nadelen. Vind je de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen? Dan kun je wellicht beter in een ander beleggingsproduct investeren. Vind je de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, dan kun je wel in aandelen beleggen.

Het is altijd verstandig meerdere beleggingsproducten aan jouw portefeuille toe te voegen. Op deze manier kun je namelijk een spreiding realiseren, die je beschermt als een bepaald beleggingsproduct verlies oplevert. Besluit je inderdaad in aandelen te gaan investeren, dan is het verstandig om een deel van jouw vermogen in een ander beleggingsproduct te steken. Dit kan een obligatie zijn, maar ook een grondstof, een index en ga zo maar door. Zorg voor een goede spreiding en je loopt minder risico als belegger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *