Beleggen in cacao

Beleggen kan in allerlei vormen en in allerlei verschillende markten. Welke markt je kiest hangt natuurlijk af van je kennis en welke markten je op dit moment het meest rendabel lijken. Het beleggen in aandelen is dan ook maar een he klein onderdeel van waar je allemaal in kunt beleggen. Het zorgen voor een goed verspreid portfolio is een van de belangrijkste technieken voor lange termijn succes.

Beleggen in cacao en andere grondstoffen  kan een stabiele en betrouwbare pilaar zijn in je portfolio. Wil jij gaan beleggen in cacao? Dan moet je de volgende dingen weten!

Waarom beleggen in cacao?

Het beleggen in soft commodities zoals cacao is een goede zet in het diversifiëren van je portfolio. Cacao is een commodity, wat betekent dat het een stabiel en natuurlijk product is, zoals suiker of koffie. Je koopt als het ware een aandeel in de grondstof, die er in principe voor een hele lange periode zal zijn. Wat het beleggen in commodities interessant maakt is het feit dat we altijd grondstoffen nodig blijven hebben.

Hoe kan je beleggen in cacao?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in Cacao. We bespreken hier hoe je het beste kunt investeren in deze grondstof.

Beleggen in cacao aandelen

De meeste bedrijven die zich bezighouden met het produceren van cacao zijn jammer genoeg niet beursgenoteerd. Wil je toch graag in aandelen beleggen die verbonden zijn met cacao? Dan kan je het kopen van aandelen die zich bezighouden met de productie van chocolade overwegen. Cacao is immers het belangrijkste ingrediënt voor een smakelijke chocoladereep.

Wil je weten hoe je het beste aandelen kunt kopen? In het onderstaande artikel vind je alle informatie die je nodig hebt:

Je kunt cacao aandelen kopen bij één van deze betrouwbare brokers:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wil je weten welke aandelen sterk afhankelijk zijn van de prijs van cacao? Hieronder zie je een lijstje met bekende bedrijven die zich bezighouden met het produceren van chocolade.

Bekende Amerikaanse chocolade aandelen

 • Hershey Co.
 • Mondelez International
 • Rocky Mountain Chocolate Factory
 • Tootsie Roll Industries

Bekende Zwitserse chocolade aandelen

 • Nestlé
 • Barry Cellebaut
 • Chocoladefabriken Lindt & Spruengi

Actief handelen met derivaten

Wil je actief handelen in de prijs van cacao? Dat kan door gebruik te maken van derivaten! Voor particuliere beleggers is het mogelijk om te speculeren op prijsstijgingen en –dalingen van de cacaoprijs met CFD’s. Met CFD’s kan je namelijk zowel orders plaatsen op een dalende als op een stijgende koers.

Je kunt met een demo het actief verhandelen van cacao gratis uitproberen:

Lange termijn investering in cacao

Wil je liever een lange termijn investering doen in cacao? Dat kan door een ETF te kopen die zich bezig houdt met cacao. Een cacao ETF is een fonds dat de cacao prijs zo nauwlettend mogelijk probeert te volgen. De meest bekende ETF om in cacao te handelen is ETF iPath Cocoa ETF (NIB). Een kleiner fonds waar je in kunt beleggen is iPath Pure Beta Cocoa ETF (CHOC). De laatste is echter minder liquide, omdat het fonds minder investeerders aantrekt. Klik hier om meer te lezen over beleggen in ETF’s.

Cacao versus andere grondstoffen

Ook tijdens een crisis hebben mensen cacao, koffie of suiker nodig. De consumptie van deze producten gaat gewoon door. Dit ligt anders bij de edelmetalen als goud en zilver, de hard commodities. Hier heb je namelijk te maken met een sterk vraag en aanbod.

Goud en zilver zijn in kleinere hoeveelheden beschikbaar en de hoeveelheid aanbod heeft een direct invloed op de markt. Bij cacao is dit niet het geval. Men ontdekt niet ineens een bos voor cacaoplantages die het aanbod plots verdubbelen en de prijs doen zakken. Hierdoor zal de koers van cacao dan ook nooit zo volatiel zijn zoals de koers van bedrijven, edelmetalen of cryptomunten.

Koffie, cacao en suiker exchange

De Coffee, Sugar and Cocoa Exchange (CS&CE) is een grondstoffenbeurs die in september 1979 werd opgericht om de handel in deze commodity futures gemakkelijk en veiliger te maken. Het is een specifieke markt die is gespecialiseerd in het handelen in futures van deze grondstoffen. Dit is dan ook dé plek om jouw futures in deze stabiele grondstoffen te verkrijgen.

Beleggen in cacao gaat vaak in de vorm van een future. In deze gevallen beleg je tot op een vooraf afgesproken datum, waarop ze automatisch voor je worden verkocht. Hierdoor behaal je het rendement dat op dat moment gevormd is, of het verlies in het geval van een daling.

beleggen cacao

Soft commodities en hard commodities

Grondstoffen, ook wel commodities genoemd,  zijn onderverdeeld in twee soorten: hard commodities en soft commodities.

Hard commodities zijn natuurlijke hulpbronnen die moeten worden gewonnen, zoals goud, rubber en olie. Soft commodities zijn de landbouwproducten of vee, zoals maïs, tarwe, koffie, suiker, sojabonen en varkensvlees.

Het is belangrijk om deze twee verschillen te kennen wanneer je gaat beleggen in cacao, omdat ze beide een verschillende werking en volatiliteit kennen. Zo zijn hard commodities afhankelijk van het natuurlijke aanbod en hebben we soft commodities veel meer in de hand als mens.

Investeren in cacao

Het is verstandig om de soft commodity futures als onderdeel te hebben van je portfolio. Door ook te beleggen in grondstoffen zoals cacao zorg je voor verdere diversificatie binnen je portfolio. Investeren in cacao kan via de meeste online brokers en hoeft niet perse direct via de SC&CE te gebeuren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

1 reactie


 • Stephanie van Oorschot

  Hoi Alex, bedankt voor het delen van dit artikel over beleggen in cacao. Weet jij of er ook cryptocurrencies zijn die verbonden zijn met cacao? En zijn er andere artikelen over cacao die je aanraad om eerst te lezen, mocht ik willen gaan beleggen in cacao.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *