Beleggen in koffie

Ontzettend veel mensen staan iedere dag op met een kopje koffie. Wist je bijvoorbeeld dat koffie na aardolie de meest verhandelde grondstof is op aarde? Deze populariteit gecombineerd met het feit dat het aanbod afhankelijk van de kwaliteit van de oogst fluctueert, maakt het erg aantrekkelijk om te beleggen in koffie.

Hoe kan je beleggen in koffie?

Er zijn verschillende manieren waarop je in koffie kunt beleggen. Je kan ervoor kiezen om direct in de prijs te handelen van de grondstof. Ook is het mogelijk om aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in de koffiesector. Ten slotte is het mogelijk om te investeren in een fonds dat zich bezighoudt met deze grondstof.

Actief beleggen in koffie

Het is vanzelfsprekend erg onpraktisch om zakken koffie te laten thuisbezorgen. Ook het opkopen van alle pakken koffie in de plaatselijke supermarkt is niet te doen. Gelukkig zijn er praktische manieren om te beleggen in koffie.

Beleggen in koffie gebeurt doorgaans met derivaten. Derivaten zijn contracten op bijvoorbeeld een grondstof waarbij je alleen handelt in de onderliggende prijs en niet in de grondstof zelf. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat er kilo’s koffie worden bezorgd; dat scheelt de postbode ook weer rugpijn!

Deze contracten of CFD’s kan je verhandelen bij een online broker. Een goede online broker om koffie bij te verhandelen is eToro. eToro is een broker waar je in CFD’s kunt handelen op alle bekende grondstoffen. Hierbij is het mogelijk om direct te kopen of om short te gaan. Wanneer je short gaat op koffie speculeer je juist op een dalende koffie prijs.

Je kunt beleggen in koffie geheel zonder risico uitproberen met een demo bij eToro. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Koffie aandelen kopen

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in koffie aandelen. Diverse bedrijven zijn actief in het produceren en verkopen van koffie. Niet alle bedrijven zijn echter puur afhankelijk van de prijs van koffie. Smuckers staat bijvoorbeeld bekend om jam, maar is ook de eigenaar van het koffiemerk Folger’s. Ook Nestlé verdient aardig wat geld met koffie, maar heeft ook tientallen andere producten in het assortiment.

Voordat je koffieaandelen koopt, is het daarom belangrijk om goed te onderzoeken waar het bedrijf zich zoal mee bezig houdt. Onderzoek of het bedrijf een goed toekomstperspectief heeft en bekijk hoe het bedrijf er financieel voorstaat. Door te beleggen in een bedrijf dat diverse producten exploiteert, spreid je je risico’s.

Nadat je hebt besloten dat je een bepaalt koffieaandeel wilt kopen, moet je nog een broker kiezen. Het is altijd verstandig om een voordelige broker te kiezen. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om aandelen te kopen. Hieronder zie je direct bij welke brokers je het beste terecht kunt:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies

Beleggen in fondsen of ETF’s

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in koffie via een fonds of ETF. Een bekend voorbeeld van een koffie ETF is het Dow Jones-IBS Coffee ETN. Dit fonds volgt iedere maand een koffie future en rolt de contracten automatisch door naar de volgende periode.

Een andere optie is het Pure Beta Coffee ETN. Dit fonds is wat minder transparant, doordat de contracten niet automatisch iedere perioden doorrollen. Het fonds neemt beslissingen op basis van schommelingen in de prijs die samenhangen met de opslag van fysieke koffie.

Bij DEGIRO kan je tegen lage tarieven handelen in ETF’s. Op ETF’s genoteerd in de kernselectie betaal je zelfs helemaal geen kosten bij een koop & verkoop. Gebruik de knop om direct een account te openen:

beleggen in koffie

Futures in koffie

Zelf zou ik de beginnende belegger nooit aanraden om te beleggen in futures. Met futures heb je namelijk de verplichting tot afname aan het einde van de looptijd. Wanneer je het contract onverhoopt niet kan verkopen, zit je plotseling met een vrachtlading aan koffie.

Eén future heeft betrekking op 37.500 pond aan koffie. Hierdoor heb je een behoorlijk bedrag nodig om te investeren in koffie met futures. Voor de meeste niet professionele speculanten zijn CFD’s dan ook een aantrekkelijkere optie.

Waarom is beleggen in koffie interessant?

Beleggingen in koffie kunnen goed uitpakken. Hieronder bespreken we waarom het interessant kan zijn om juist nu te investeren in koffie.

Koffie is een basisproduct

Koffie wordt door veel mensen gezien als een basisproduct. Hierdoor is er zelfs in economisch slechte tijden veel vraag naar koffie. In grote delen van de wereld wordt koffie gezien als het perfecte drankje om de dag mee te beginnen. Hierdoor zal de prijs van koffie nooit het nulpunt naderen. Een belegging in koffie op de lange termijn hoeft dus niet erg risicovol te zijn.

Stijgende wereldconsumptie

Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die extra producten kunnen kopen. In opkomende economieën zoals China en India zie je dat steeds meer mensen koffie drinken. Hierdoor neemt de vraag steeds verder toe. Wanneer we de economische trends volgen, dan lijkt het erop dat deze regio’s alleen maar welvarender zullen worden. Hierdoor neemt de afzetmarkt voor koffie alleen maar verder toe. De wereldwijde consumptie van koffie neemt dan ook gemiddeld zo’n twee procent per jaar toe.

Relatief transparant

Beleggen in een grondstof als koffie is lekker transparant. Doordat het om een fysiek product gaat, is het makkelijker om te begrijpen hoe vraag en aanbod elkaar beïnvloeden. Je kan de ontwikkeling van de prijs van koffie dan ook eenvoudiger begrijpen dan de ontwikkeling van de prijs van een aandeel.

Prijsschommelingen

De prijs van koffie kan flink schommelen. In 2011 werd een prijs van ruim 280 dollar bereikt terwijl in 2020 de koers is gedaald tot 100 dollar. Slimme handelaren weten hoe ze kunnen inspelen op dit soort schommelingen. Het is met een short positie bijvoorbeeld mogelijk om te speculeren op een dalende koers.

Bescherming tegen inflatie

Beleggen in grondstoffen zoals koffie, kan je beschermen tegen inflatie. Geld op je bankrekening wordt sowieso minder waard. De grondstoffen stijgen echter mee met de algemene prijsstijgingen. Daarnaast kan je door te beleggen in koffie verdere spreiding toepassen op je beleggingsportfolio.

Hoe komt de prijs van koffie tot stand?

De prijs van koffie komt tot stand door het spel van vraag en aanbod. Wanneer er door goede oogsten plotseling veel meer koffie beschikbaar is, dan kan dit de prijs drukken. Tegelijkertijd zal de toenemende vraag de prijs op de lange termijn verder laten stijgen.

De wisselkoersen van de pond en de dollar spelen ook een belangrijke rol. Koffie wordt namelijk verhandeld op de beurs van Londen en New York. Wanneer je koffie in een andere valuta koopt, dan kan de wisselkoers een grote rol spelen bij het bepalen van je resultaat.

In de meeste gevallen beleg je in de grootste en bekendste koffiesoort: Arabica-koffie. 70% van de handel hangt samen met dit type koffie. De overige 30% bestaat voornamelijk uit Robusta-koffiebonen. Het is goedkoper om deze bonen te produceren, maar de kwaliteit is daardoor ook wat minder. Het type koffie waarin je handelt kan dus ook invloed uitoefenen op de prijs.

Waarvoor moet je oppassen bij koffie beleggingen?

Het grootste deel van de koffieproductie vindt plaats in meer onstuimige regio’s. Je vindt bijvoorbeeld veel plantages in Afrika en Zuid-Amerika. Politieke instabiliteit en misoogsten kunnen een directe bedreiging zijn voor de toevoer van koffie. Hierdoor kan de prijs van koffie plotseling flink stijgen.

Wanneer je gaat beleggen in koffie, is het daarom belangrijk om deze internationale ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Schaarste kan de prijs van elke grondstof zomaar laten stijgen tot enorme hoogten.

koffieproductie wereldwijd

Een goed voorbeeld hiervan zagen we in 2009 toen een schimmel begon te groeien op de koffiebladeren in Zuid-Amerika. Hierdoor verloren veel boeren de bonen al voor de oogst. De opbrengsten daalden in sommige regio’s tot wel 40%.

Monocultuur en het gebruik van chemische middelen kunnen grote gebieden ongeschikt maken voor de productie van koffie. Wanneer de boeren in deze regio’s zich niet op de juiste manier ontwikkelen, bestaat er een grote kans dat de prijzen van koffie verder zullen stijgen.

In welke koffieaandelen kan je beleggen?

In dit deel van het artikel bekijken we enkele koffieaandelen waarin je kunt beleggen. Onderzoek het bedrijf uitgebreid, voordat je besluit om de aandelen te kopen.

Starbucks aandelen kopen

Iedereen kent Starbucks wel, en dat is niet zo gek! Starbucks is het grootste en belangrijkste koffie gerelateerde bedrijf in de wereld. Met ongeveer 20.000 locaties wereldwijd heeft Starbucks koffie drinken tot een ervaring gemaakt. Vooral onder millenials is koffie drinken populairder dan ooit.

Toch lijkt de trend enigszins te keren. Diezelfde groep jonge volwassenen wil steeds meer koffie drinken op een bewuste en verantwoorde manier. Ze zijn op zoek naar organische en lokale koffie. In verschillende regio’s lijkt Starbucks dan ook marktaandeel te verliezen tegenover kleinere, lokale partijen.

Denk je dat Starbucks nog steeds veel groeipotentieel heeft? Met nieuwe concurrenten zoals het Chinese Luckin Coffee kan Starbucks in ieder geval niet teveel achterover leunen.

beleggen in koffie aandelen

Dunkin’ Donut

Bij de merknaam Dunkin’ Donut zou je niet direct aan koffie denken. Toch is dit bedrijf in Amerika de nummer twee wanneer het aankomt op bedrijven die actief zijn in de koffie branche. In tegenstelling tot Starbucks werkt Dunkin’ Donut volledig met franchises. Hierdoor liggen de operationele kosten erg laag.

Ook in het geval van Dunkin’ Donut zie je dat andere, kleinere aanbieders populairder worden. Door de sterke positie van zowel Starbucks als Dunkin’ Donut lijkt het er echter niet op dat de bedrijven ook maar enigszins in de problemen komen.

Luckin Coffee

Luckin Coffee was lange tijd een erg aantrekkelijke belegging. Het bedrijf wist erg snel een groot marktaandeel te veroveren en opende winkel na winkel. Na een groot fraudeschandaal daalde de koers echter enorm. Dit laat dan ook zien dat je bij beleggingen in aandelen altijd goed moet onderzoeken hoe het bedrijf het doet. Zelfs wanneer de koffieprijs of koffiemarkt het goed doet, kan een bedrijf als Luckin Coffee slechte resultaten neerzetten.

Koffie aandelen kopen verstandig?

Of het verstandig is om koffie aandelen te kopen, hangt af van de markt. Grote koffiebedrijven blijven het naar alle verwachting goed doen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de prijs van een aandeel tot stand komt door wat mensen ervoor willen betalen. Wanneer andere investeringen relatief gezien aantrekkelijker worden, dan kan de prijs van koffieaandelen alsnog dalen.

Wat is de actuele prijs van koffie?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van de grondstof koffie? In de onderstaande grafiek zie je tegen welk tarief je koffie kan kopen met CFD’s. Door gebruik te maken van de knoppen kan je direct een positie openen.

Succes met koffie beleggingen

Wanneer je gaat beleggen in koffie, is het belangrijk om het aanbod in de gaten te houden. Een groot voordeel van koffie is het feit dat veel mensen erg gewend zijn aan het drankje; de vraag zal dan ook niet plotseling extreem dalen. Het is dan ook vooral de aanbodkant die de uiteindelijke prijs van koffie zal bepalen. Bovendien is koffie een basisproduct wat ook vaak geconsumeerd wordt in economisch zwakke tijden; dit maakt het eenvoudiger om de prijs van koffie te voorspellen dan bijvoorbeeld de prijs van een social media aandeel.

Volg daarom goed het nieuws en probeer te ontdekken hoe het met de oogsten gaat. Veel koffie komt uit Colombia en daar hadden ze lange tijd last van bladroest. Zo’n ongeluk kan een sterke invloed hebben op de aanbodkant van koffie en dit kan de koffieprijs naar nieuwe hoogtes brengen. Ondertussen zijn ze erin geslaagd om een roestresistente struik te ontwikkelen waardoor dit probleem is verholpen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *