Beleggen in suiker: hoe doe je dat?

Je kunt in aandelen beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen (een deel van) jouw vermogen in grondstoffen te investeren. Denk hierbij aan olie, aardgas, goud, zilver en koper, maar ook aan suiker. In dit artikel lees je hoe je kunt beleggen in suiker.

Suiker als beleggingsproduct

Als je aan grondstoffen denkt, denk je doorgaans aan producten als olie, aardgas en goud. Wat veel mensen niet weten, is dat suiker een van de meest gebruikte grondstoffen van de wereld is. Wil je beleggen in grondstoffen, dan kun je er ook voor kiezen in suiker te investeren.

Je doet suiker niet alleen in je koffie, maar het wordt ook aan veel andere producten toegevoegd. Denk hierbij aan koeken, snoep, frisdranken en zelfs veel producten waar je het niet van verwacht. De suikerindustrie is een miljardenindustrie, die jouw investering zeker waard kan zijn.

Hoe kan je beleggen in suiker?

Je kan op verschillende manieren beleggen in suiker. Je kunt ervoor kiezen om direct in het prijsverloop van suiker te investeren. Een andere optie is het kopen van suiker aandelen. Ten slotte kan je ook beleggen in suiker door een participatie in een fonds of ETF te kopen. Laten we kijken wat de mogelijkheden zijn!

Mogelijkheid 1: beleggen in suiker aandelen

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in suiker door aandelen te kopen van bedrijven die zich met deze grondstof bezighouden. Denk hierbij aan suikerproducenten zoals Imperial Sugar Company en Alexander & Baldwin. Je kan ook investeren in snoepmakers zoals Hershey en Tootsie Roll Industries. Bij bedrijven die zich bezighouden met het produceren van snoep, spelen andere factoren zoals persoonlijke smaak ook een belangrijke rol. Onderzoek het bedrijf achter een aandeel daarom altijd in detail.

Ben je benieuwd bij welke brokers je tegen gunstige voorwaarden in suiker aandelen kunt investeren? Bekijk dan de onderstaande tabel:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Mogelijkheid 2: beleggen in het prijsverloop van suiker

Je kunt er ook voor kiezen om actief te speculeren op het prijsverloop van suiker. Dit doe je door gebruik te maken van derivaten. Met een derivaat kan je speculeren op stijgende (long) en dalende (short) koersen. Op die manier kan je reageren op de laatste marktontwikkelingen.

De prijs van suiker kan op de korte termijn flink schommelen. Het is daarom belangrijk om een goede strategie te hanteren bij de handel in suiker. Wil je beleggen in suiker uitproberen? Open dan een gratis demo bij een online broker:

Beleggen in suiker ETF’s

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in suiker met een ETF. Met een ETF kan je binnen enkele minuten een belegging in suiker uitvoeren. Deze vorm van beleggen is ook geschikt voor de langere termijn. Voorbeelden van fondsen die zich bezighouden met suiker zijn:

  • iPath Series B Bloomberg Sugar Subindex Total Return ETN
  • Teucrium Sugar Fund
  • iPath Pure Beta Sugar ETN

Een nadeel van beleggen in suiker met ETF’s, is het feit dat je weinig controle hebt over je belegging. Wil je meer weten over beleggen in ETF’s? Klik dan hier!

beleggen in suiker

Wat zijn de voordelen van beleggen in suiker?

1. Suiker is een massa product

Een groot voordeel van suiker, is het feit dat het een massaproduct is. Hierdoor kunnen andere partijen amper invloed uitoefenen op het koersverloop van suiker. Hierdoor is de kans op koersmanipulatie een stuk kleiner.

2. De vraag naar suiker stijgt

Ook de toenemende vraag is een voordeel voor het uitvoeren van een belegging in suiker. In opkomende economieën neemt de welvaart van de gemiddelde bewoner sterk toe. Steeds meer mensen zullen zoete producten zoals ijs en stroop willen kopen. De toename in vraag naar suiker kan de prijs doen stijgen.

3. Suiker zit in bijna alles

Suiker is een essentieel product waar je amper omheen kunt. In Nederland consumeert de gemiddelde Nederlander tussen de 50 en 80 gram suiker per dag. Suiker wordt dan ook toegevoegd in veel producten. Wist je dat je zelfs in brood suiker kunt vinden? Allemaal trucjes van de voedselproducten om ons verslaafd te maken aan bepaalde voedingsmiddelen.

4. Kans op fors stijgende prijzen

Het grootste voordeel van beleggen in suiker, zijn de kansen op het behalen van een hoog rendement. Zeker bij speciale omstandigheden zoals het mislukken van een oogst, kan de koers plotseling flink stijgen. Als actieve handelaar kan je goed inspelen op deze omstandigheden waardoor je de bewegingen om kunt zetten in zoete winst! Houd er echter rekening mee dat je ook fors geld kunt verliezen wanneer je de verkeerde beslissing neemt.

5. Bescherming tegen inflatie

Grondstoffen stijgen vaak mee met de inflatie. Dit kan een investering in de grondstof suiker aantrekkelijk maken.

6. Investeren in de dollar

De prijs van suiker staat genoteerd in de Amerikaanse dollar. Wanneer je gelooft dat de euro kracht verliest, kan je met een belegging in suiker dit risico afdekken.

Wat zijn de nadelen van beleggen in suiker?

1. Geen direct inkomen uit suiker

Suiker zelf geeft je geen direct inkomen. Wanneer je in een bedrijf investeert dan ontvang je daar vaak een winstuitkering over in de vorm van dividend. Natuurlijk kan je dit nadeel omzeilen door aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in de suikerindustrie.

2. Meer nadruk op gezondheid

Een ander risico voor beleggingen in suiker, is het feit dat het product een slecht imago heeft. Mensen leggen de focus steeds meer op hun eigen gezondheid en proberen suiker zoveel mogelijk uit te bannen. Wanneer deze trend doorzet, kan de vraag naar suiker in de toekomst afnemen.

3. Risico op boetes

Ook is het belangrijk om te onthouden dat de suikerindustrie goed in de gaten gehouden wordt door bijvoorbeeld de Europese Commissie. Misstappen worden had afgestraft. Wanneer je belegt in een bedrijf dat zich bezighoudt met shady praktijken dan kan dit zomaar verkeerd aflopen. In Europa worden regelmatig hoge boetes uitgedeeld aan bedrijven.

Waardoor wordt de prijs van suiker beïnvloed?

Wanneer je gaat beleggen in suiker, moet je bepalen of de prijs zal gaan stijgen of dalen. Hiervoor is het belangrijk om te kijken naar het verschil tussen de productie en consumptie. Wanneer de productie groter is dan de consumptie dan kan dit de prijs onder druk zetten.

Veel suikerriet is afkomstig is uit Brazilië en India. Bij het voorspellen van de koers kan je dus kijken naar deze regio’s. Extreem weer in bijvoorbeeld Brazilië kan ertoe leiden dat oogsten mislukken waardoor het aanbod afneemt. Bij een lager aanbod zal de prijs vervolgens stijgen.

Ook de wisselkoers in deze landen kan de suikerprijs beïnvloeden. Wanneer de Braziliaanse real sterker wordt, kunnen boeren ervoor kiezen om meer suiker in eigen land te verkopen. Hierdoor kan de prijs op de wereldmarkt stijgen.

Let daarnaast ook op de vraag naar ethanol, deze grondstof is een directe concurrent van benzine. Voor het maken van ethanol is suiker nodig.

Ten slotte kunnen boeren besluiten om over te stappen naar een ander gewas wanneer de inkomsten op suikerriet afnemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij importheffingen of wanneer de schulden van boeren toenemen. Bij beleggingen in suiker is het daarom belangrijk om factoren die invloed kunnen hebben op het aanbod goed in de gaten te houden.

Wat is de actuele koers van suiker?

Hieronder zie je de actuele koers van suiker. Ook kan je direct een CFD positie openen op de grondstof:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *