Hoe profiteer je van een dalende olie prijs?

De prijs van olie kan flink schommelen: gelukkig zijn er manieren waarop je altijd kunt profiteren van een crashende olieprijs! Er is nu sprake van een ongekende situatie waarbij de prijs van een vat olie tot onder de nul euro is gedaald. Maar hoe kan je profiteren van deze uitzonderlijke situatie?

Waarom is de olieprijs zo sterk gecrasht?

De coronacrisis heeft al het wereldwijde economische verkeer stilgelegd. Hierdoor is de vraag naar olie naar een nieuw dieptepunt gedaald.

Aan het begin van de crisis daalde de prijs van olie al erg sterk. De olieproducerende landen kwamen niet tot een akkoord waardoor er nog teveel olie werd geproduceerd. De 23 olieproducerende landen sloten uiteindelijk een verbond om de productie te verlagen. Ook met de lagere productie wordt de vraaguitval echter niet goed opgevangen.

Er is nu sprake van een zware overproductie. Wanneer je olie voor mei wilt kopen krijg je daar geld voor toe. Het is voor de producten namelijk duur om die 160 (!) miljoen olievaten op olietankers allemaal op te slaan.

Nu zie je dat de future contracten voor olie allemaal worden gedumpt. Dit gebeurt omdat mensen onder de huidige situatie liever niet met een vat olie blijven zitten. Hierdoor is de Amerikaanse WTI-olie op 20 april 100% gecrasht en is er sprake van een negatieve prijs.

Hoe kan je profiteren tijdens een crashende olieprijs

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt inspelen op een crashende olieprijs. Laten we kijken wat je opties zijn.

oile prijs crash

Op zoek naar koopjes

Je kan er juist ook voor kiezen om op zoek te gaan naar koopjes. Een bedrijf als Shell is over een lange periode stabiel geweest. Het bedrijf keert ieder jaar meer dividend uit en heeft een solide bedrijfsmodel. Ook in het verleden waren ze bestand tegen de nodige crisissen.

De kans dat een bedrijf als Shell gaat omvallen is dan ook klein. Je kan een oliecrash dan ook als een mooi koopmoment zien voor stabiele olieaandelen. Een goede partij om olieaandelen te kopen is eToro.

Bij BUX kan je namelijk geheel zonder vaste commissies te betalen aandelen kopen en verkopen.

Een tracker volgen

Je kan ook op zoek gaan naar een tracker die de prijs van olie probeert te benaderen. Een indexfonds probeert de prijs van bijvoorbeeld olie te volgen. Lees goed na wat iedere tracker nu precies doet.

Er bestaan ook trackers die juist inspelen op een dalende oliekoers. Andere trackers doen het goed bij hoge volatiliteit. Je kan met de juiste tracker onder alle marktomstandigheden beleggen.

Een goede partij om te beleggen in trackers is DEGIRO. Je kan bij deze broker gratis beleggen in de kernselectie van trackers. Gebruik de onderstaande knop om een account te openen bij deze broker:

Hoe zit het met de toekomst van olie?

De economie zit wereldwijd op slot en de vraag naar olie zal dan ook niet snel toenemen. Toch zal iedere crisis worden overwonnen. Wanneer het virus onder controle is beginnen de radartjes weer te draaien. En die radartjes lopen vaak nog op olie. Ooit zal er dan ook weer vraag naar olie zijn en het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat er over enkele jaren weer nieuwe toppen worden gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *