Beleggen in koper: hoe & waar doe je dit?

Koper is in het jaar 2023 misschien wel dé interessante grondstof voor beleggers. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het beleggen in koper & koper aandelen. Want hoe & waar kan je nu eigenlijk het beste in koper investeren?

Hoe & waar kan je in koper beleggen?

Voordat ik dieper inga op de prijsontwikkelingen van koper, bespreek ik de manieren waarop je in koper kunt beleggen.

Manier 1: ETF’s en ECT

Je kunt in koper beleggen door de koers direct te volgen met een ETF of ECT: dit zijn beursproducten die de koers volgen. Klik hier om meer te lezen over beleggen in ETF’s.

Wil je beleggen in koper met een ETF? Dit kan bijvoorbeeld met:

  • WisdomTree Copper ETF (COPAP): deze ETF volgt de koersontwikkelingen van koper direct.
  • Global X Copper Miners ETF (4COP): met deze ETF kan je beleggen in bedrijven die actief zijn in de koperproductie; denk hierbij bijvoorbeeld aan Teck Resourcers en First Quantum.

Je kunt koper ETF’s (en aandelen) kopen bij de onderstaande professionele brokers:

BrokerInformatieReviewAanmelden
Gratis demo + tot 8,51% rente + zonder vaste kosten beleggen
eToro logo aandelenDirect beleggen in koper. Ook koper aandelen kopen zonder commissies. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. 51% van de reatail beleggers verliest geld met CFD's.
DEGIRO-review-logo€ 2,50 per transactie & geen kosten voor ETF's in de kernselectie

Manier 2: koper aandelen

Een andere manier waarop je indirect kunt beleggen in het prijsverloop van koper, is door aandelen van bedrijven te kopen die actief zijn in de koper productie. Verderop in het artikel bespreken we in details in welke koper aandelen je kunt beleggen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de koers van koper bedrijven niet direct samenhangt met de koperprijs. De prestaties van een bedrijf hebben namelijk een grote invloed op de uiteindelijke resultaten. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke bedrijven je kunt investeren in koper aandelen:

Manier 3: futures

Zelf zou ik beleggen in koper met futures niet aanraden: je hebt namelijk een groot bedrag in om te beleggen en de kleinste koersbeweging heeft een sterk effect op je resultaat. Eén future heeft namelijk al betrekking op $ 120.000.

Je kan als alternatief kijken naar CFD’s. Met CFD’s kan je speculeren op zowel koersstijgingen als koersdalingen van de koperprijs. Bovendien bepaal je met CFD’s zelf met welk bedrag je speculeert. Ook handelen in CFD’s is risicovol. Klik hier om de mogelijkheden gratis uit te proberen met een demo.

Manier 4: opties

Je kunt ook speculeren op de koperprijs door gebruik te maken van opties. Met een optie koop je het recht om koper of koper aandelen te kopen tegen een vastgestelde prijs. De optie verloopt op een gegeven moment, waardoor je de volledige inleg kunt verliezen. Wil je in meer details lezen hoe opties werken? Klik dan hier!

Waarvoor wordt koper gebruikt?

Voordat je belegt in koper, is het belangrijk dat je wee waar koper voor wordt gebruikt. Koper is een roodkleurig metaal dat net zoals zilver warmte en elektriciteit kan geleiden. Bovendien is koper erg buigzaam waardoor het materiaal goed te gebruiken is in de bouw.

Een ander voordeel van koper is dat het recyclebaar is: hierdoor kunnen delen weer worden hergebruikt.

Koper wordt gebruikt voor de volgende toepassingen:

  • Bouwconstructies
  • Leidingen
  • Elekctriciteitsverbindingen
  • Elektronische producten (radio, tv, mobiele telefoon)
  • Computerchips
  • Elektrische auto’s

In tegenstelling tot veel andere edelmetalen, wordt koper nog niet in een kluis opgeslagen. De waarde van koper wordt dan ook vooral bepaald door de industriële toepassingen. Wanneer het goed gaat met de wereldwijde economie, zie je dan ook vaak dat de prijs van koper stijgt.

Waarom kan beleggen in koper interessant zijn?

1.      Je speculeert op de huizenmarkt

Koper wordt veel gebruikt in bouwconstructies. Wanneer er veel wordt gebouwd, neemt de prijs van koper vaak toe. Koper kan dan ook een interessante investering zijn wanneer het goed gaat met de economie.

2.      Je speculeert op een duurzame toekomst

Koper is een belangrijk materiaal in elektrische auto’s. Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema: door in koper te investeren speel je in op deze trend. Er worden waarschijnlijk steeds meer elektrische auto’s geproduceerd en verkocht, wat de prijs van koper ten goede kan komen.

3.      Risico op tekorten

Zeker wanneer de economische groei aanhoudt, kunnen er forse koper tekorten ontstaan. Veel overheden hebben strenge milieuregels, waardoor lang niet alle koper reserves kunnen worden geëxploiteerd. Tegelijkertijd neemt de vraag naar koper tijdens de energietransitie toe. Wanneer het tekort verder oploopt, kan de koperprijs eigenlijk alleen maar omhoog.

Wat zijn de risico’s van beleggen in koper?

1.      Economische crisis

Wanneer het minder goed gaat met de economie, daalt de prijs van koper waarschijnlijk. China is een grote afnemer van koper: in het verleden hing de koers van koper dan ook vaak samen met de beurskoersen van het land. Door de opkomst van koper als belangrijk product voor elektrische auto’s lijkt deze relatie te verzwakken. Toch kan een economische crisis de koers van koper zeker onder druk zetten.

2.      Alternatieve materialen

Producenten zijn constant op zoek naar alternatieve materialen: voor computerchips werd bijvoorbeeld eerst aluminium gebruikt en dit is nu overgegaan op koper. Zeker wanneer de koperprijs te sterk stijgt, gaan producenten op zoek naar alternatieven. Dit kan leiden tot een dalende vraag en daardoor ook een dalende koers.

Beleggen in koper

Wat zijn de beste koper aandelen?

Ben je op zoek naar koper aandelen? In dit deel van het artikel beschrijven we kort enkele bedrijven die actief zijn binnen de koperindustrie.

  • BHP Group : BHP Group is een mijnbouwbedrijf uit Australië. Het bedrijf exploiteert koper mijnen in onder andere Chili en Australië en betaalt een goed dividend uit.
  • Glencore : dit bedrijf is één van de grootste koper producten van de wereld. Het bedrijf produceert koper uit mijnen gelegen in Afrika, Australië en Zuid-Amerika.
  • Tack Resources : dit is een mijnbouwbedrijf afkomstig uit Canada wat een stabielere regio is. Tack Resources is ook actief in de oliesector.
  • Southern Copper : dit bedrijf is actief in Peru en Mexico. Interessant is dat het bedrijf de grootste koperreserves bezit.
  • Lunding Mining : deze speler is vooral actief in Europa met mijnen in Portugal, Spanje, Finland en Zweden.

Wat zijn de voordelen van investeren in koper?

  • Diversificatie: door te beleggen in grondstoffen zoals koper, voeg je spreiding toe aan je portefeuille. Hierdoor neemt het algehele risico af.
  • Inflatie bescherming: grondstoffen stijgen vaak mee met de inflatie. Hierdoor kan een belegging in koper een goede inflatie hedge zijn.
  • Schaarste: grondstofvoorraden zijn eindig, hierdoor neemt het aanbod op een gegeven moment af. Houd er wel rekening mee dat koper recyclebaar is.

Laatste beleggingstips voor koper beleggingen

  • Begrijp de risico’s: beleggen is risicovol, dit geldt ook voor beleggingen in koper en koper aandelen.
  • Maak een plan: bepaal vooraf met welk bedrag je in koper wilt investeren en wanneer je weer uitstapt. Op die manier voorkom je dat emoties je beslissingen beïnvloeden.
  • Spreid je risico’s: beleg in verschillende beleggingsproducten. Met een goede spreiding verklein je het risico van je portefeuille.

Veelgestelde vragen over beleggen in koper

De grondstof koper wordt verhandeld op de CME onder het symbool HG.

Koper wordt gezien als een edelmetaal. In tegenstelling tot goud en zilver wordt koper nog niet echt gebruikt voor het vasthouden van waarde. Dit kan wel veranderen wanneer koper schaarser wordt in de toekomst.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *