Gaat goud dalen of stijgen?

De koers van goud kan soms rare sprongen maken! In dit artikel bekijke we of het waarschijnlijker is dat de koers van goud gaat stijgen of dalen. We bekijken ook hoe je zelf kunt profiteren van zowel dalingen als stijgingen van het prachtige metaal.

Zelf profiteren van dalingen en stijgingen

  • Denk je dat goud gaat stijgenKoop dan goud (neem een long positie).
  • Denk je dat goud gaat dalen? Verkoop dan goud (neem een short positie)

Wil je zelf aan de slag met beleggen in goud? Klik dan op de onderstaande knop om direct brokers te vergelijken:

Gaat de prijs van goud dalen of stijgen?

  • Let op de koers van goud in dollars: een sterkere dollar maakt goud voor buitenlandse beleggers duurder.
  • Let op de economische situatie: gaat het slechter met de economie? Dan kan goud gaan stijgen..
  • Let op de koers van andere edele metalen, vooral zilver beweegt mee met de koers van goud.
  • Stijgt de inflatie? Dan is de kans groter dat de prijs van goud stijgt.
  • Let ook op de vraag naar goud: goud is immers ook een grondstof die gebruikt wordt.

De depreciatie van de dollar, voorbeeld

Zondag 25 september 2011 – Deze maand is de dollar gedeprecieerd van 0,69 euro naar 0,74 euro. De waarde van de dollar is negatief gecorreleerd met de waarde van het goud. De reden hierachter is dat een sterke dollar goud duurder maakt voor buitenlandse beleggers omdat ze hun eigen munt eerst moeten omzetten naar de dollar.

Als de goudprijs wordt bekeken in euro’s blijkt dat deze stabiel is gebleven. Hieruit valt af te leiden dat beleggers meer vertrouwen hebben gekregen in de dollar en Amerikaanse staatsobligaties, waardoor de dollar gestegen is in waarde.

Meerwaarde realiseren en automatische verkopen

De prijs van het goud was tot een recordhoogte gestegen. Ondanks de voorspelling dat goud nog niet het plafond bereikt had, hebben verschillende investeerders de opgebouwde meerwaarden verzilverd. Hiervoor zijn verschillende redenen voor:  Om de oorspronkelijke verhoudingen tussen de verschillende beleggingen te herstellen,  verliezen op andere beleggingen te compenseren of omdat er gespeculeerd wordt op een prijsdaling.

Deze verkopen zorgen voor een neerwaartse druk, waarvan institutionele beleggers de gevolgen voelen. Zij werken meestal met hefbomen om het rendement te verhogen.  Door de prijsdalingen krijgen ze een margin call.  ls gevolg hiervan worden de posities in goud automatisch afgebouwd waardoor de prijs verder daalt: een sneeuwbaleffect treedt op.

Heeft goud echt een speciale status?

Goud wordt nog steeds aanzien als de veilige haven in onzekere en slechte tijden. Wat niet vergeten mag worden is dat goud nog altijd een grondstof is. Op dit moment vertonen grondstoffen ook een neerwaartse trend. Dit wordt veroorzaakt door de groeivertraging. De vraag stagneert en daalt zelfs, waardoor de prijs ook daalt. Daarnaast zijn de grondstoffen vaak een belangrijke factor voor inflatie. Een hoge inflatie of inflatievrees zijn gekende factoren die een hoge goudprijs verklaren. Een stagnerende vraag en het gebrek aan inflatievrees hebben beide een negatief effect op de goudprijs.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *