Beleggen in katoen

Het kan erg aantrekkelijk zijn om te beleggen in katoen. De prijs van de grondstof katoen kan sterk wisselen en hier kan je van profiteren! Het maakt dankzij de nieuwe opties van online beleggen niet uit of de prijs stijgt of daalt; in beide gevallen kan je winst maken met een belegging in katoen. In dit artikel bekijken we hoe dit in zijn werking gaat.

Hoe beleg je in katoen?

De beste manier om in katoen te beleggen is door te beleggen met CFD’s of contract for difference. Door gebruik te maken van een CFD kan je speculeren op koersstijgingen en koersdalingen. Op die manier hoef je de katoen niet fysiek te ontvangen of leveren en kan je ook met kleinere bedragen profiteren van schommelingen in de prijs van katoen.

Je kan beleggen in katoen CFD’s bij de broker eToro. eToro is een gebruiksvriendelijke broker die wordt gezien als één van de meest populaire brokers. Je kan hier beleggen in katoen gratis uitproberen met een demo en doordat je een hefboom kan gebruiken is het ook met een klein bedrag al mogelijk om te beleggen in katoen.

Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demoaccount te openen bij eToro:

78% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

beleggen in katoen

Beleggen met een fonds

Je kan er ook voor kiezen om in katoen te beleggen met behulp van een fonds of ETF. Een ETF probeert de koers van katoen zo goed mogelijk te volgen. Een voorbeeld van een ETF die de katoenprijs volgt is de iPath Series B Bloomberg Cotton SubIndex Total Return ETN.

Bij DEGIRO beleg je direct in alle bekende ETF’s. Wanneer de ETF onderdeel uitmaakt van de kernselectie betaal je bovendien geen transactiekosten. Open daarom direct een account bij DEGIRO:

Lange termijn beleggen in katoen aandelen

Wanneer je op de lange termijn wilt investeren in katoen, is het niet verstandig om CFD’s te kopen. Wel kan je aandelen katoen kopen; je gaat dan op zoek naar bedrijven waarbij katoen een belangrijke rol speelt. Door vervolgens aandelen in deze bedrijven fysiek op te kopen kan je ook langer beleggingen in de grondstof katoen vasthouden. Denk er dan wel aan dat ook andere factoren een belangrijke rol spelen zoals de kwaliteit van het management.

Je kan vrij direct beleggen in katoen door aandelen te kopen van een bedrijf dat katoen produceert. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Albany International, Unifi en Culp. Wel is het belangrijk om te onthouden dat dit soort bedrijven zich vaak ook met andere dingen bezighouden. Albany International maakt bijvoorbeeld ook composieten voor de ruimtevaart.

Je kan nog indirecter in katoen aandelen beleggen door bijvoorbeeld Ralph Lauren of Hanesbrands aandelen te kopen. Kledingbedrijven gebruiken natuurlijk veel katoen. Toch heeft de grondstof maar in beperkte mate invloed op hun bedrijfsresultaten. Mode en de verkopen spelen dan een belangrijkere rol. Wanneer je dit soort aandelen wilt kopen, moet je dan ook een uitgebreidere en bredere analyse toepassen.

Wil je katoen aandelen kopen? Dan kan je dit het beste bij een goedkope broker doen. Je ziet hieronder direct bij welke brokers je in katoen aandelen kunt investeren:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies

Is het slim om in katoen te beleggen?

Voordat je belegt in katoen, is het verstandig om een afweging te maken of dit verstandig is. Er zijn zowel argumenten voor als tegen het kopen van katoen te bedenken. Katoen is een grondstof waar altijd vraag naar is en de vraag zal door opkomende economieën zoals die van China en India alleen maar blijven stijgen. Tegelijkertijd kunnen klimaatveranderingen de productie beperken wat tot schaarste en hogere prijzen kan leiden.

Er  zijn echter ook genoeg risico’s. Zo zijn er alternatieven voor katoen wanneer de grondstof te duur wordt. Kledingmakers kunnen bijvoorbeeld overstappen op synthetische materialen zoals polyester. Ook beïnvloeden overheden de prijzen regelmatig en worden er in sommige landen voorraden aangelegd. Maak daarom een uitgebreide analyse van de situatie voordat je een belegging in katoen opent.

Wat is de koers van katoen?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van de grondstof katoen? In de onderstaande grafiek kan je direct de CFD koers van katoen raadplegen.

Profiteren van stijgende en dalende markten

Je kan steeds op twee manieren in katoen stappen. De eerste mogelijkheid is de grondstof kopen; je maakt dan winst wanneer de koers van katoen stijgt. Het is ook mogelijk om short te gaan; je maakt dan juist winst wanneer de prijs van katoen zakt. Doordat je twee opties hebt kan je bij iedere marktsituatie een goed resultaat behalen. Wanneer je de verkeerde beslissing neemt verlies je vanzelfsprekend geld.

Wanneer je belegt in katoen, is het essentieel om te bedenken welke kant de prijs op zal gaan. Dit kan je doen door een analyse van de marktsituatie te maken. Bekijk hierbij of het nieuws een daling in de oogst van katoen voorspelt. Wanneer dit het geval is zal onder invloed van vraag en aanbod de prijs waarschijnlijk stijgen. Hier kan je op inspelen door dan snel grote hoeveelheden katoen op te kopen.

Strategie vereist

Beleggen in katoen kan risicovol zijn. Dit komt doordat de koers van katoen op ieder moment kan veranderen. Het is daarom belangrijk om een goede strategie te implementeren zodat je optimaal profiteert van de wijzigingen in de koers van de grondstof. Deze sterke koerswijzigingen die kunnen optreden bieden echter ook kansen.

Als je op de korte termijn belegt kan je namelijk profiteren van iedere kleine beweging door kleine posities te openen. Bovendien kan je gebruikmaken van een hefboom waardoor het ook met een kleine inleg mogelijk is om grotere bedrag te verdienen met beleggingen in katoen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *