Beleggen in katoen: hoe kan je dat het beste doen?

Het kan erg aantrekkelijk zijn om te beleggen in katoen. Katoen wordt namelijk nog steeds gebruikt in de helft van alle kleren die worden geproduceerd. Maar hoe kan je nu eigenlijk investeren in katoen en waarop moet je letten? In dit artikel lees je alles?

Hoe beleg je in katoen?

Optie 1: beleggen in katoen aandelen

De toegankelijkste optie voor beleggingen in katoen, is het kopen van aandelen van bedrijven die actief zijn in de katoenbranche.

Je kan vrij direct beleggen in katoen door aandelen te kopen van een bedrijf dat katoen produceert. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Albany International, Unifi en Culp. Ook kan je ervoor kiezen om te investeren in modebedrijven zoals Ralph Lauren of Hanesbrands. Houd er echter rekening mee dat dit indirecte beleggingen zijn: de grondstof katoen beïnvloed niet het volledige resultaat.

Ben je benieuwd waar je het beste in katoen aandelen kunt beleggen? Bekijk dan het onderstaande overzicht:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Optie 2: beleggen met een fond

Je kan er ook voor kiezen om in katoen te beleggen met een fonds of ETF. Een ETF probeert de koers van katoen zo goed mogelijk te volgen. Een voorbeeld van een ETF die de katoenprijs volgt is de iPath Series B Bloomberg Cotton SubIndex Total Return ETN. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe beleggen in ETF’s werkt.

Optie 3: actief beleggen in de prijs van katoen

Het is ten slotte ook mogelijk om actief te speculeren op het koersverloop van katoen. Dit doe je met een derivaat. Een populair derivaat voor het verhandelen van katoen zijn CFD’s:

  • Speculeer zowel op stijgende als dalende katoen prijzen
  • Zet een hefboom in om met een klein bedrag een grote positie te openen

Wist je dat je het verhandelen van katoen gratis kunt uitproberen met een demo? Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen:

beleggen in katoen

Waarom kan het slim zijn om in katoen te beleggen?

1. Vraag naar katoen in opkomende markten

Katoen is een grondstof waar altijd vraag naar is en de vraag zal door opkomende economieën zoals die van China en India alleen maar blijven stijgen. Bij een stijgende vraag is de kans groot dat de koers van katoen verder zal stijgen.

2. Klimaatveranderingen en schaarste

Tegelijkertijd kunnen klimaatveranderingen de productie beperken wat tot schaarste en hogere prijzen kan leiden. Houd daarom het weer en de klimaatontwikkelingen goed in de gaten wanneer je een belegging in katoen overweegt.

3. Bescherming tegen inflatie

Grondstoffen zoals katoen stijgen vaak mee met de inflatie. Wanneer de prijzen van producten stijgen, zie je dat grondstoffen vaak meebewegen. Hierdoor kan een investering in katoen een goede bescherming tegen inflatie bieden. De prijs van katoen wordt bovendien genoteerd in dollars, waardoor je ook in deze sterke munt belegt door katoen te kopen.

Wat zijn de risico’s van beleggen in katoen?

1. Alternatieven voor katoen

Er zijn alternatieven voor katoen wanneer de grondstof te duur wordt. Kledingmakers kunnen bijvoorbeeld overstappen op synthetische materialen zoals polyester. Het kan ook gebeuren dat deze materialen populairder worden dan katoen. Je ziet dit al veel in Westerse landen.

2. Overheden beïnvloeden de prijzen

Ook beïnvloeden overheden de prijzen regelmatig en worden er in sommige landen voorraden aangelegd. Hierdoor kan de prijs van katoen soms onverwachte sprongen maken. Maak daarom een uitgebreide analyse van de situatie voordat je een belegging in katoen opent.

Wat is de koers van katoen?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van de grondstof katoen? In de onderstaande grafiek kan je direct de CFD koers van katoen raadplegen.

Speculeren op stijgende & dalende katoen prijzen

Je kan steeds op twee manieren in katoen stappen. De eerste mogelijkheid is de grondstof kopen; je speculeert dan op een stijgende katoen prijs. Het is ook mogelijk om short te gaan; je speculeert dan juist op een dalende katoen prijs.

Wanneer je belegt in katoen, is het noodzakelijk om te bedenken welke kant de prijs op zal gaan. Dit kan je doen door een analyse van de marktsituatie te maken. Bekijk hierbij of het nieuws een daling in de oogst van katoen voorspelt. Wanneer dit het geval is zal door vraag en aanbod de prijs waarschijnlijk stijgen.

Investeren in katoen: ja of nee?

Katoen is nog een andere grondstof waar je als belegger in kunt investeren. In het verleden zag je dat de katoen prijs eigenlijk alleen maar steeg. Sinds we echter synthetische vezels gebruiken zie je dat steeds meer producenten overstappen naar deze materialen. Toch wordt het grootste deel van deze vraaguitval gecompenseerd door opkomende markten die steeds meer katoen gebruiken. Wanneer je wilt beleggen in katoen is het dan ook belangrijk om de balans tussen vraag en aanbod goed in de gaten te houden.

Veelgestelde vragen over beleggen in katoen

De prijs van katoen wordt vooral bepaald door schommelingen aan de aanbod & vraagkant. In 2023 steeg de prijs van katoen bijvoorbeeld sterk door droogte. Hierdoor vielen de oogsten tegen, terwijl de vraag na het aflopen van de corona pandemie weer sterk toenam.

Er zijn verschillende manieren waarop de prijs van katoen wordt bepaald. Het grootste deel van de katoen prijs wordt tegenwoordig bepaald door veilingen uitgevoerd door computers.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *