Wat is scalpen?

Scalpen is een aparte manier van beleggen: bij scalpen houd je de positie doorgaans namelijk maximaal 2 minuten open. Je opent dan bijvoorbeeld een positie op het aandeel TNT om deze al bijna direct weer (met een kleine winst) te sluiten.

Hoe werkt scalping?

scalpenBij scalpen probeer je als belegger van de kleinste koerswisselingen te profiteren. Dit doe je doorgaans door gebruik te maken van een hefboom. De koers van een aandeel fluctueert normaal gesproken gering gedurende twee minuten. Scalpers proberen te profiteren van deze kleine koersbewegingen.

Wanneer een aandeel op 5 euro staat en je wilt als scalper een kleine winst maken dan kan je de positie openen om deze vervolgens weer op 5,01 euro te verkopen. Scalpers zijn vaak helemaal ingesteld op deze kleine koersbewegingen en zullen niet snel de positie lang laten doorlopen.

Mag scalpen?

Scalpen is in Nederland helemaal legaal. Toch kunnen brokers besluiten om scalpen te verbieden. Bij de broker Plus500 is scalpen bijvoorbeeld niet toegestaan. Wanneer je toch graag wilt scalpen kan je de broker Markets.com uitproberen, bij deze broker is het namelijk geheel legaal om te scalpen.

Waarom scalpen lastig is

Scalpen is vrij lastig. Doordat je per belegging slechts weinig winst behaald moet je veel beleggen om een leuk bedrag te verdienen. Bovendien betaal je op elke geopende belegging transactiekosten. Deze transactiekosten drukken je resultaat relatief gezien nog sterker doordat je per belegging slechts een geringe winst behaald.

Professionele scalpers zijn vaak zo goed in het openen en sluiten van posities dat ze tientallen beleggingen uitvoeren per uur. Door heel snel posities te openen en sluiten op basis van bijvoorbeeld technische analyses is het mogelijk om nog hogere winsten te behalen dan met het openen van enkele posities per dag/week/maand. 

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!