Beleggen bij de bank: het kan beter!

Er zijn nog steeds veel mensen die beleggen bij de bank en dat is zonde! In ons artikel over goedkoop beleggen was al te lezen dat er grote verschillen zijn op het gebied van beleggingskosten tussen verschillende aanbieders. Daarbij bieden de banken vaak de minst gunstige voorwaarden aan tegen de hoogste kostprijs. In dit artikel gaan we dieper in op alternatieven voor beleggen bij de bank.

Beleggen bij de bank

Veel mensen beleggen bij de SNS bank, ASN bank, Deutsche bank of ING bank en dat is zonde! De kosten bij deze banken liggen doorgaans erg hoog. Bij de ING bank betaal je bijvoorbeeld al een basisfee van €16 per jaar en een variabele fee die daar nog eens bovenop komt. Daarbij betaal je voor een transactie in een aandeel nog eens €4,00 en 0,04% van de aanschafwaarde. Dit alles maakt beleggen bij een bank erg duur en dit gaat ten koste van het rendement en de mogelijkheid tot risicospreiding.

Krijg je dan meer wanneer je belegt bij de bank? Eigenlijk niet; er zijn geen goede redenen die het dure beleggen bij de bank rechtvaardigen. De mogelijkheden zijn doorgaans gelijk aan die van een andere online broker. Alleen wanneer persoonlijk contact op prijs wordt gesteld kan een bank het winnen van een online broker; bij een bank als de ING kan je vaak op kantoor langskomen om bijvoorbeeld een rekening te openen.

beleggen bij de bank

Beleggen bij een online broker

Het is uiteindelijk goedkoper om bij een online broker te beleggen. De meeste online brokers rekenen geen jaarlijkse kosten voor het gebruik van de rekening; wanneer je er dus weinig mee doet kost dit je niets. Ook liggen de kosten voor het aankopen van bijvoorbeeld een aandeel significant lager.

Eén voorbeeld van een goedkope broker is bijvoorbeeld Plus500. Bij Plus500 handel je in derivaten op aandelen waardoor je niet fysiek het aandeel aanschaft. Hierdoor kunnen de transactiekosten significant lager liggen dan bij een traditionele bank. Het is mogelijk om Plus500 gratis uit te proberen door middel van een demo, klik hier om een account aan te maken >>

Fysieke broker

Ook wanneer je toch liever fysiek belegt kan een online broker uitkomst bieden. Er zijn namelijk ook online brokers die voordeligere tarieven aanbieden. Er is dan altijd nog een basiskostprijs per aandeel, maar deze is al snel de helft van bijvoorbeeld de kostprijs van de ING bank. Een goede aanbieder alwaar je fysiek in aandelen kunt beleggen is DEGIRO, je leest er hier alles over.

Uiteindelijk is het belangrijk om een broker te kiezen die goed bij je past. Het is daarom verstandig om de verschillende brokers goed met elkaar te vergelijken. Bedenk voor jezelf wat je het belangrijkst vindt aan een broker en maak op basis van je eigen selectiecriteria een keuze. In ons overzicht van brokers vind je verschillende goede brokers die bij je kunnen passen.

Vergeet niet, het aanmaken van een demo is gratis en helemaal risicoloos. Probeer daarom eerst uit welke broker je prettig vindt aanvoelen en ga dan pas aan de slag met het grote geld!

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment