Is beleggen bij je eigen bank verstandig?

Er zijn nog steeds veel mensen die beleggen bij de bank en dat is zonde! In ons artikel over goedkoop beleggen was al te lezen dat er grote verschillen zijn op het gebied van beleggingskosten tussen verschillende aanbieders. Daarbij bieden de banken vaak de minst gunstige voorwaarden aan tegen de hoogste kostprijs. In dit artikel gaan we dieper in op alternatieven voor beleggen bij de bank.

Waarom is beleggen bij je eigen bank vaak geen goed idee?

Veel mensen beleggen bij hun eigen bank: dit kan bijvoorbeeld de ING bank of de ABN AMRO zijn. Dit is natuurlijk eenvoudig en gemakkelijk: je hoeft dan immers geen moeite te doen wanneer je een beleggingsaccount wilt openen. Toch ben je vaak dief van eigen partij wanneer je besluit om in aandelen & obligaties te beleggen bij je eigen bank.

Bij de ING bank betaal je bijvoorbeeld al een basisfee van € 20 per jaar en een variabele fee die daar nog eens bovenop komt. Daarbij betaal je voor een transactie in een aandeel nog eens € 3,60 en 0,06% van de aanschafwaarde. Dit alles maakt beleggen bij een bank erg duur en dit gaat ten koste van het rendement en de mogelijkheid tot risicospreiding.

Het is uiteindelijk goedkoper om bij een online broker te beleggen. De meeste online brokers rekenen geen jaarlijkse kosten voor het gebruik van de rekening; wanneer je er dus weinig mee doet kost dit je niets. Ook liggen de kosten voor het aankopen van bijvoorbeeld een aandeel lager.

Zijn er voordelen aan beleggen bij je eigen bank?

Krijg je dan meer wanneer je belegt bij de bank? Eigenlijk niet; er zijn geen goede redenen die het dure beleggen bij de bank rechtvaardigen. De mogelijkheden zijn doorgaans gelijk of beperkter aan die van een andere online broker. Alleen wanneer persoonlijk contact op prijs wordt gesteld kan een bank het winnen van een online broker; bij een bank als de ING kan je vaak op kantoor langskomen om bijvoorbeeld een rekening te openen.

Maakt het veel verschil?

Sommige beleggers vinden het de moeite niet waard om over te stappen. Wat maakt één procent aan extra transactiekosten nu out in het grotere plaatje? Wanneer je de verschillen doorrekent op de lange termijn dan kan die ene procent heel veel uitmaken.

Dit komt doordat je ook op rendement weer rendement ontvangt. Wanneer je met € 100.000 belegt tegen een rendement van 6% dan behaal je na 30 jaar een vermogen van € 574.349,12. Wanneer je 1% extra aan kosten betaalt en daardoor een rendement behaalt van 5% dan behaal je na 30 jaar een vermogen van € 432.194,24. Je totale resultaat komt door die ene procent aan transactiekosten daardoor ruim 32% lager uit!

Wat zijn alternatieven voor beleggen bij je bank?

Beleggen bij je bank is duur! Wanneer je het niet erg vindt om van een andere partij gebruik te maken, kan je dan ook een account openen bij een professionele beleggingsbroker:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

 Ontdek wat bij je past

Uiteindelijk is het belangrijk om een broker te kiezen die goed bij je past. Het is daarom verstandig om de verschillende brokers goed met elkaar te vergelijken. Bedenk voor jezelf wat je het belangrijkst vindt aan een broker en maak op basis van je eigen selectiecriteria een keuze. In ons overzicht van brokers vind je verschillende goede brokers die bij je kunnen passen.

Vergeet niet, het aanmaken van een demo is gratis en helemaal risicoloos. Probeer daarom eerst uit welke broker je prettig vindt aanvoelen en ga dan pas aan de slag met het grote geld!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *