fbpx

Bull vs Bear: hoe spring je in op de markt?

Bij beleggen hebben mensen het vaak over de bulls en de bears. In dit artikel bekijken we wat ze met de bull en bear bedoelen en analyseren we hoe je inspringt op de markt van bulls en bears!

Wat betekent een bull market?

Een bull wordt in het Nederlands vertaald als stier. Dit is een bekende Wall Street term alwaar ook een stier te vinden is; overigens is de stier ook geplaatst voor de Amsterdamse beurs. Wanneer we het over een bull market hebben, hebben we het over een markt waar de koersen voornamelijk stijgen. We spreken dan dus van een positief marktsentiment waarbij de koersen steeds verder stijgen.

Veel mensen halen de bull en bear market door elkaar heen. Je kan de bull markt onthouden door te bedenken dat de hoorns van de stier omhoog wijzen.

Wat betekent een bear market?

Een bear market is het tegenovergestelde van de bull market en de nachtmerrie van menig belegger. Wanneer er sprake is van een bear market is er een overheersend negatief marktsentiment. De koersen van de aandelen dalen dan voornamelijk. Je kan de bear market onthouden door te bedenken dat de poten van een beer omlaag gericht zijn wanneer hij staat. Overigens is er geen beer om de beurs te vinden; waarschijnlijk willen beleggers hun angsten niet te vaak onder ogen zien.

bull versus bear markt

Hoe profiteer je van een bull market?

Wanneer er sprake is van een bull market, heerst er een groot vertrouwen onder de investeerders. De mensen die deelnemen aan zo’n markt worden ook wel de kudde genoemd. Dit is dan ook precies de verstandigste strategie in een bull market; ga vooral mee met de trend. Een bull market is een mooi moment om aandelen te kopen.

Wel is het belangrijk om in een bull market scherp te blijven; na iedere top volgt een dal. Zoals in 2008 bleek kan zo’n dal flink diep zijn en lang aanhouden. Wanneer de koersen beginnen te dalen kan het dan ook verstandig zijn om je aandelen weer te verkopen.

Hoe voorkom je van een bear market?

Bij een bear market is er sprake van een periode waarin de koersen van aandelen juist sterk dalen. De investeerders zijn dan over het algemeen erg pessimistisch over de toekomst. Veel beleggers denken dat een bear market reden is voor paniek; met al die dalende koersen is er immers geen geld te verdienen!

Niets is minder waar; het is namelijk mogelijk om short te gaan. Wanneer de koersen dusdanig sterk dalen is het wijs om deze krachtige mogelijkheid te gebruiken. Wanneer je short gaat verdien je juist geld zodra de koersen van aandelen dalen. Dankzij deze moderne mogelijkheid die je bij online brokers kunt gebruiken kan je zowel in een bull market als in een bear market geld verdienen met beleggen. 

Pagina in het Engels 

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!