Hoe werkt beleggen in penny stocks?

Penny stocks. Wellicht heb je er al wel eens ooit over gehoord. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Waarom zijn deze aandelen zo goedkoop? En wat zijn de voor -en nadelen van deze aandelen? In dit blog vertellen wij jou alles over beleggen in penny stocks!

Waar & hoe kan je beleggen in penny stocks?

Je kunt penny stocks kopen voor de lange termijn of je kunt ervoor kiezen om actief te handelen in penny stocks. Open direct een account bij één van deze brokers om te beginnen met het verhandelen van penny stocks:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat zijn penny stocks?

Voor veel beginnende beleggers zijn penny stocks een mooie stap om te beginnen met handelen. Maar wat zijn penny stocks nu eigenlijk? De ene investeerder heeft er niets mee terwijl de andere belegger hier grote successen mee boekt.

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is een penny stock een aandeel dat erg goedkoop is. Penny stocks zijn te koop op de beurs voor bedragen tussen de 0,01 en 5 dollar. Dit is dus ontzettend goedkoop. De reden dat deze aandelen zo goedkoop zijn heeft te maken met de status van het bedrijf en hoe dit bedrijf zich in de markt heeft gevestigd. Later meer hierover.

Penny stocks staan erom bekend dat deze normaliter erg hard kunnen stijgen in vergelijking tot normale aandelen. Je hoeft er dus niet raar van op te kijken als zo’n penny stocks opeens met 30% per dag stijgt. Dit gebeurt echter niet altijd. Door de extreem lage prijzen kan een belegger duizenden aandelen kopen voor een relatief klein bedrag en vervolgens ontzettend veel rendement erop verdienen.

Vergeet echter niet dat penny stocks vaak een lage waarde om een reden hebben. Het achterliggende bedrijf is bijvoorbeeld niet erg bekend of kan zelfs in de problemen zitten. Investeren in penny stocks is dan ook zeker niet zonder risico.

beleggen in penny stocks

Waar komt de naam vandaan?

De letterlijke vertaling van een ‘penny’ is 1 cent. Volgens de SEC (Securities and Exchange Commision) wordt een aandeel een penny stock genoemd als het aandeel wordt vastgesteld onder de 5 dollar. Deze aandelen zijn vaak van bedrijven die weinig of geen financiële geschiedenis hebben of erger nog: het bedrijf staat op het punt om failliet te gaan. Het is mogelijk dat er elders een andere definitie van penny stocks wordt gehanteerd.

Wie beleggen in penny stocks?

Penny stocks zijn tegenwoordig erg populair. Verschillende groepen beleggers investeren graag in penny stocks. Er zijn verschillende soorten beleggers. Zo zijn er beleggers die het interessant vinden om erg veel risico’s te nemen als het gaat om investeren in aandelen. Daarnaast zijn er ook beleggers die op zoek zijn naar snel rendement met veel actie. Tot slot heb je de defensieve belegger die ook graag investeert in penny stocks.

Beleggen doe je met een beleggingsportefeuille. Door te investeren in meerdere penny stocks blijft het risico van de gehele portefeuille beperkt. Echter neemt de kans op hoge rendementen toe. Zoals we eerder hebben uitgelegd komt dit omdat penny stocks vaal veel harder kunnen stijgen dan normale aandelen. Een aandeel met een waarde van 1 cent dat stijgt naar 2 cent neemt immers direct 100% in waarde toe. Vandaar dat penny stocks ook erg in de smaak vallen bij beleggers met een kleine beleggingsportefeuille. Denk bijvoorbeeld aan een belegger die 500 euro te besteden heeft en op zoek is naar het grote geld.

Nu zul je je wellicht afvragen: hoe komt het dat die penny stocks zo goedkoop zijn? Wij leggen het graag aan je uit!

Waarom zijn penny stocks zo goedkoop?

Hier zijn verschillende redenen voor. Zo kan het zijn dat de vooruitzichten van het bedrijf niet rooskleurig zijn: het bedrijf maakt verlies of misschien is er momenteel niet voldoende geld in de kas waardoor het bedrijf in de moeilijkheden kan komen. Er is dus geen vastgestelde reden waarom een penny stock zo goedkoop is.

Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Zo zijn er nog talloze redenen waarom een penny stock zo goedkoop is: het aandeel is nog niet bekend, nog niet ontdekt door de markt of is helaas flink gedaald door een tijdelijke afkoeling in de sector.

Wat zijn de risico’s van penny stocks?

Investeren in penny stocks: het klinkt misschien als muziek in de oren. Er zitten ook aardig wat risico’s aan vast. Denk aan de eerdergenoemde redenen: het bedrijf maakt misschien verlies of is nog niet ontdekt door de markt.  Vaak is de volatiliteit bij deze aandelen hoger. Volatiliteit is de mate waarin een aandeel beweegt. Dit zorgt er dus voor dat de prijs van punt A naar punt B kan bewegen en is dus erg belangrijk voor vrijwel elke vorm van beleggen.

Forse koersdalingen

Je belegt je geld natuurlijk omdat je de verwachting hebt dat de prijs van een aandeel op een bepaald niveau zal stijgen of juist zal dalen. Een hogere volatiliteit betekent dus dat de prijs in een bepaalde periode veel beweegt. Dit kan voordelig, maar ook nadelig uitpakken. Als een aandeel stijgt, kun je meerdere keren profiteren van de winst. Daalt het aandeel, dan maak je helaas verlies…

Lage liquiditeit

Penny stocks is in zeer zekere zin een nichemarkt. Een nichemarkt is een klein specifiek deel van een handelsmarkt. Een probleem voor beleggers is een lage liquiditeit. Doordat het vaak aandelen van kleine bedrijven zijn, kan het soms lastig zijn om kopers te vinden. Hierdoor kan je je aandelen soms niet tegen koers van dat moment kopen.

Deze lage liquiditeit wordt versterkt doordat ze vaak niet genoteerd staan in een hoofdindex zoals de AEX of DAX. Het gevolg daarvan is dat penny stocks minder snel gezien worden door grote partijen en/of beleggers.

Zo investeren grote beleggers vaak niet in penny stocks, omdat deze een te groot risico vormen en deze beleggers juist op zoek zijn naar aandelen die stabiel zijn en ook stabiel blijven. Zo zijn koersuitslagen van bijvoorbeeld +30% of -15% helemaal niet vreemd voor een belegger die investeert in deze goedkope aandelen.

Faillissement

Onthoud daarnaast dat penny stocks zich nog niet bewezen hebben. Er zullen dan ook zeker de nodige rotte appels tussen zitten. Wanneer je investeert in penny stocks, loop je dan ook het risico om je volledige inleg te verliezen.

Pump and dump

Penny stocks zijn vaak perfect voor een zogenaamde pump and dump. Dit betekent dat de aandelen voor een erg laag bedrag gekocht worden en vervolgens de prijs wordt opgekrikt door het verspreiden van heel veel nieuws over het desbetreffende artikel. Dit gebeurt meestal via social media, verschillende forums of andere kanalen. Dit noemen ze de ‘pump.

Door het vele nieuws stijgt het aandeel enorm en krijgt het aandeel nog meer bekendheid, maar nu door nietsvermoedende investeerders. De penny stocks blijven stijgen en vervolgens worden deze op het hoogste niveau weer verkocht (dump) door de grote partij die de prijs probeerde op te voeren. Vaak zakt het aandeel dan weer terug naar de oude prijs. Veel naïeve en beginnende beleggers verliezen vervolgens hun inleg.

Is het dan wel de moeite waard om te investeren in penny stocks? Dat leggen we graag aan je uit!

Waarom beleggen in penny stocks?

Door het inleggen van een klein bedrag kun je snel geld verdienen door te beleggen in penny stocks. Investeerders beleggen graag in penny stocks in de hoop dat een bedrijf gaat groeien. Zo zijn bijvoorbeeld aandelen van Ford ook ooit begonnen als penny stocks Wij leggen je dit precies uit aan de hand van een simpel voorbeeld:

Stel je voor: je hebt 1000 euro te besteden en maakt een rendement van 10%. Dan heb je na een jaar dus 100 euro verdiend. Wat we hiermee duidelijk willen maken is dat je niet alleen in penny stocks moet investeren. Het is belangrijk om zo min mogelijk risico te lopen. Op deze manier kun je je vermogen op een veiligere manier laten groeien!

Echter moet je dat vermogen wel eerst verdienen. Hard werken is een mogelijkheid, maar 250% rendement boeken door te investeren in de juiste penny stocks zou ook kunnen! Zo kan je rendement dus in een keer flink groeien. Dit lukt echter niet iedereen en daarom raden wij je aan om dit risico alleen te nemen met bedragen die je kunt missen. Succes!

Zijn penny stocks veelbelovend?

Penny stocks zijn zeker veelbelovend! De risico’s die we eerder hebben behandeld kunnen namelijk ook in je voordeel werken en positief uitpakken. Doordat penny stocks een hoge volatiliteit hebben kun je in een relatief korte tijd veel geld verdienen met penny stocks. Er is een groot verschil tussen penny stocks en aandelen in grote bedrijven zoals Tesla. Een aandeel in een groot bedrijf kan namelijk een hele lange tijd dezelfde koers aanhouden waardoor je een standaard dividend ontvangt.

Deze aandelen blijven dus erg stabiel, wat het investeren in aandelen misschien niet heel spannend maakt. Echter is het risico ook een stuk lager wanneer je wilt investeren in deze aandelen. Penny stocks kunnen daarentegen in een jaar tijd alle kanten op gaan waardoor er soms meerdere keren per jaar flink geprofiteerd kan worden.

Hoe werkt het verhandelen van penny stocks in Nederland?

In Nederland zijn penny stocks te verhandelen via zogenaamde brokers. Een broker is een persoon die actief handelt tussen belegger en de markt. Om te investeren in penny stocks hoef je dus geen contact te hebben met een bank. Via een broker is het dus het makkelijkst om te investeren in penny stocks. Benieuwd hoe je investeert in penny stocks? Via onderstaand stappenplan vertellen we je er alles over!

1. Het vinden van een geschikte broker

Voordat je gaat investeren/handelen in penny stocks is het van belang dat je een geschikte broker zoekt. Deze online brokers fungeren als zogenaamde ‘bank’ waar jij makkelijk je penny stocks kunt kopen en verhandelen.

Het is belangrijk dat je een broker zoekt die je kunt vertrouwen en waar je je bij op je gemak voelt. Zorg dat je je goed online oriënteert en lees je goed in over de verschillende brokers die je kunnen helpen met het handelen in penny stocks. Vaak kun je er van uit gaan dat er bepaalde regels zijn opgesteld voor de broker. Deze regels hebben te maken met het geld van de gebruiker. Het is van zeer groot belang dat een broker daar discreet mee om gaat. Benieuwd hoe een broker omgaat met deze regels? Check dan de veelgestelde vragen (FAQ).

Kun je in de FAQ of ergens anders op de website helemaal niets vinden over de regels die de broker hanteert? Ga er dan zeker niet vanuit dat je geld of aandelen verzekerd zijn, mocht er iets gebeuren.

Ben je benieuwd bij welke brokers wij graag beleggen? Bekijk dan ons overzicht van de beste brokers:

2. Registreren bij een broker

Deze stap stelt gelukkig niet zo heel veel voor: jezelf registreren bij een broker. Dit is een erg makkelijk proces. Om een nieuw account aan te maken is het belangrijk dat je een goede gebruikersnaam gebruikt, een sterk wachtwoord bedenkt en een werkend e-mailadres hebt. Soms is er ook de mogelijkheid om je aan te melden door middel van je Facebook of Google account.

3. Het aanvullen van je saldo

Voordat je kunt gaan beginnen met het traden van penny stocks moet je deze eerst kopen. Dit kun je doen met het beschikbare saldo op je account. Je saldo kan je eenvoudig aanvullen door geld te storten. Ga je voor de eerste keer saldo toevoegen aan je account? Dan wordt er vaak gevraagd om jezelf te identificeren door een kopie van een identiteitsbewijs te uploaden.

4. Het kiezen van penny stocks

Het is tijd om te gaan kiezen in welke penny stocks je wilt gaan investeren. De penny stocks die beschikbaar zijn om in te handelen zullen per broker verschillend zijn.

Waar worden penny stocks verhandeld?

Penny stocks kun je aanschaffen via grote beurzen zoals de National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ). Ook is het mogelijk om penny stocks aan te schaffen die in een lagere klasse vallen.

Traditiegetrouw werden penny stocks niet verkocht via de grote beurzen, maar werden deze via de zogenoemde OTC-markten (Over The Counter) aangeboden. Dit zijn transacties die niet via de officiële beurs uit worden gevoerd. Het OTC Bulletin Board is hier een ideaal voorbeeld van. De regels van deze OTC-markten zijn vaak minder streng, wat voor penny stocks ideaal is.

Daarnaast zijn er ook aandelen met een lage koers die wel op de grote beurs verhandeld worden. Zo worden er op de Amerikaanse beurzen veel aandelen verhandeld die minder dan 5 dollar kosten. Voor beleggers die graag handelen in aandelen met lage koersen die op de grote beurzen verhandeld worden is dit een gunstige bijkomstigheid. Dit omdat het de beleggers extra geruststelling biedt omdat zij weten dat deze bedrijven zich aan strengere normen moeten houden.

penny stocks investeren

Verschillende soorten penny stocks

Er zijn verschillende soorten penny stocks. Wij hebben ze voor je op volgorde gezet:

Eerste rang penny stocks:

Dit zijn de aandelen die genoteerd zijn op de grote beurzen zoals NASDAQ en de New York Stock Exchange. Ze kosten meestal minder dan 5 dollar per aandeel, hoewel ze soms ook iets duurder dan 5 dollar kunnen zijn. Deze penny stocks moeten zich aan strengere eisen houden dan OTC-penny-aandelen omdat ze financiële informatie aan de beurs moeten verstrekken, wat betekent dat ze minder vatbaar zijn voor manipulatie.

Tweede rang penny stocks:

Dit zijn traditionele penny-aandelen die doorgaans tussen de één cent en 99 cent kosten.

Derde rang penny stocks:

Dit zijn aandelen van minder dan een cent per aandeel. Uiteindelijk zijn deze bedrijven niet sterk genoeg om de aandelen op één cent per aandeel te laten prijzen. Deze aandelen zul je dus ook nooit vinden op de New York Stock Exchange of NASDAQ.

Vierde rang penny stocks:

Dit zijn triple zero-aandelen. Dit zijn aandelen die tussen 0,0001 en 0,0009 cent per aandeel kosten.

Hoe vind je de beste penny stocks?

Zoals we eerder hebben uitgelegd kan het handelen in penny stocks verschillende risico’s met zich meedragen. Veel van de bedrijven die penny stocks aanbieden staan soms op het punt van instorten of zijn nog niet bekend in de aandelenmarkt. Daarnaast hebben deze bedrijven ook nog eens een hele hoge volatiliteit, waardoor handelaren veel geld kunnen verliezen. Je kunt echter nog steeds geld verdienen door te handelen in penny stocks. Het is van belang dat je weet waar je op moet letten en dat je slim handelt.

Hoe vind je een aantrekkelijke penny stock?

Wat maakt een penny-stock nu tot een sterk aandeel waar je wat geld aan kunt verdienen? Er zijn een paar kenmerken die belangrijk zijn om in de gaten te houden:

1. Een bedrijf moet geld verdienen.

Een bedrijf dat geld verliest is vaak een slechte investering, hoe laag de aandelenkoers ook staat.

2. Een bedrijf heeft veel activa of contanten nodig

Sterke bedrijven hebben geen extra geld nodig omdat ze genoeg geld in de kas hebben om rekening te houden met onvoorziene gebeurtenissen. Wanneer een bedrijf niet voldoende (vreemd) vermogen kan aantrekken, is het snel afgelopen.

3. Een bedrijf moet een strategie vinden

Penny stocks bedrijven willen geen penny stocks bedrijven zijn, dus de succesvolle bedrijven hebben een strategie om het bedrijf te laten groeien en willen graag opgemerkt worden door de grote beurzen.

Het is belangrijk dat je een bron vindt die betrouwbaar is en die je kunt gebruiken om potentiële penny stocks te vinden waar je in kunt investeren. Wil je veel geld verdienen met penny stocks? Dan zou je dus veel goede, betrouwbare bronnen moet hebben.

We willen je graag waarschuwen: vertrouw NOOIT een bron voor 100 procent. Gebruik deze bronnen alleen om informatie te vinden over bepaalde bedrijven. Je kunt beter tijd stoppen in het zoeken van goede bronnen in plaats van bedrijven in de gaten te houden waarover je een goed gevoel hebt. Voer je eigen analyse uit, voer je eigen transacties uit en neem de volledige verantwoordelijkheid voor je eigen resultaten.

Je kunt zelf veel aandelen vinden door gebruik te maken van een zogenaamde aandelen aandelenscreener (ook wel stock screener genoemd). Een aandelenscreener is een online tool waarmee je potentiële bedrijven kunt ontdekken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar aandelen in de metaalindustrie? Dan stel je de aandelenscreener in zodat deze alleen aandelen in de metaalindustrie laat zien. Erg handig toch?

Zelf gebruik ik dezelfde strategie voor het investeren in penny stocks als wanneer ik normale aandelen selecteer. Ik vraag mezelf af of het idee achter het bedrijf over tien, twintig of dertig jaar nog steeds kan werken. Geloof je in de visie van het bedrijf? Dan kan het mogelijkerwijs een interessante belegging zijn.

Hoe handel ik het makkelijkst in penny stocks?

Hopelijk ben je na dit artikel al een stukje wijzer over de wereld van penny stocks. Uiteraard willen we je graag nog enkele tips geven hoe je het makkelijkst kunt handelen in penny stocks en waar je op moet letten. De onderstaande tips ze helpen bij het handelen in penny-stocks en kunnen je kansen op succes aanzienlijk vergroten, mits je natuurlijk slim handelt en belegt. Succes!

1. Vermijd penny-stocks die op pink sheets worden verhandeld

Als investeerder of handelaar heb je ontzettend veel informatie nodig om een goede keuze te maken. Het is belangrijk dat je weet in welke penny stocks je gaat investeren. Pink sheets geven niet de belangrijke informatie van een bedrijf die je nodig hebt om te beleggen in penny stocks.

2. Vermijd gratis penny stock-aanbevelingen van promotors en experts

Helaas zijn er veel fraudeurs actief die vaak met mooie verhaaltjes en aanbiedingen penny-stocks aanbieden. Deze aanbiedingen zijn vaak te mooi om waar te zijn. Zorg dat je dus altijd goed geïnformeerd en vul niet zomaar je gegevens in op sites die je wellicht niet helemaal vertrouwt.

3. Gebruik altijd limietorders

Gebruik limietorders bij het verhandelen van penny stocks in plaats van marktorders. Deze marktorders kunnen vaak makkelijk worden gemanipuleerd, wat kan leiden tot verlies. Door gebruik te maken van limietorders, wordt er gegarandeerd dat je bestelling wordt uitgevoerd tegen de door jouw gewenste prijs of tegen een betere prijs.

4. Maak gebruik van een stop loss

Een stop loss order is de zogenaamde ‘superman’ onder beleggers en traders. Een stop loss order beperkt je verlies door je orders automatisch te sluiten zodra de koers daalt. Zorg er dus voor dat je een stop-loss order op al je transacties plaatst om eventuele verliezen te beperken als het aandeel opeens verlies draait. Een stop-loss order helpt je dus om bepaalde ​​aandelen te beschermen. Belangrijk!

5. Gebruik de juiste strategie

Last but not least: gebruik de juiste strategie om te handelen in penny stocks. Er geen ‘vaste’ strategie die garandeert om veel succes te boeken als je gaat handelen in penny stocks. Het is belangrijk dat je altijd achter je keuzes staat en dat je goed oplet met wie je in zee gaat.

Ten slotte: let op de marktkapitalisatie

De prijs van een aandeel zegt niet direct iets over de waarde van een bedrijf. De marktkapitalisatie is de waarde van alle uitstaande aandelen. Een bedrijf met één aandeel van een miljoen euro is net zo waardevol als een bedrijf met een miljoen aandelen van een cent. Het kan daarom helpen om ook de marktkapitalisatie van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

Penny stocks in een notendop

Met het risico en de onzekerheid van het handelen in penny-stocks is deze optie niet voor iedereen een goede keuze. Als je niet bang bent om wat risico te lopen en snel en slim kunt nadenken, kan het handelen in penny stocks een interessante optie zijn!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *