Tesla aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Wil je Tesla aandelen kopen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres! Je kunt hier de laatste koersgegevens raadplegen en je vindt hier ook een uitgebreide analyse van het aandeel. Op die manier kan je verstandig beleggen in aandelen Tesla.
Hoe kan je Tesla aandelen kopen?
Denk je ook dat Tesla met alle innovaties de toekomst in handen heeft? Dan kan het kopen van Tesla aandelen erg interessant zijn! Het is echter belangrijk om dit bij een goedkope partij te doen. Wanneer je niet op de kosten let, gooi je een deel van je rendement weg.
Bekijk hieronder bij welke partij je tegen voordelige tarieven in Tesla aandelen kunt investeren:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | |||
Beleg voordelig in aandelen Tesla & probeer gratis met een demo. Je kapitaal loopt risico. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Actuele koers Tesla
Ben je benieuwd naar de actuele Tesla koers? Het is een aandeel waarbij de prijs sterk kan schommelen. Als belegger is dit natuurlijk erg interessant. Hieronder kan je de actuele koers van Tesla bekijken. Ook kan je direct een order plaatsen wanneer je dat wilt.
Bedrijfsgegevens van Tesla
Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Tesla.
Analyse van Tesla
Voordat je besluit of je Tesla wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Tesla zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.
Beurskoersen van de laatste 5 dagen
In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Tesla zien van de laatste 5 dagen:
Wat doet de koers van Tesla in 2024?
Ben je benieuwd wat analisten denken dat Tesla gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Tesla is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!
Waarom kan het voordelig zijn om Tesla aandelen te kopen?
- Sterk merk: Tesla is het bekendste merk wanneer het aankomt op elektrisch rijden. Elon Musk als hoofd van het bedrijf draagt bovendien verder bij aan de legendarische reputatie van het bedrijf.
- Technologische innovatie: doordat Tesla constant nieuwe technieken introduceert, lukt het Tesla om de concurrentie voor te blijven.
- Sterke financiële prestaties: Tesla groeit sterk en het bedrijf weet ieder jaar dan ook weer te verrassen.
- Verticale integratie: Tesla controleert een groot deel van de supply chain, waardoor het mogelijk is om de efficiëntie van de bedrijfsprocessen te verbeteren.
- Strategische samenwerkingen: Tesla werkt samen met bedrijven als Panasonic en Tencent. Deze samenwerkingen leveren het bedrijf een vaste inkomstenstroom op.
- Goedkoper: Tesla introduceert voordeligere elektrische voertuigen, waardoor de auto’s toegankelijker worden voor de gemiddelde consument.
Wat zijn de risico’s van beleggen in Tesla?
Beperkingen in de productie
Beleggen in Tesla neemt de nodige risico’s met zich mee. Wanneer het bedrijf blijft groeien, kan een tekort aan batterijen een probleem zijn. Momenteel is de productie nog te beperkt om aan de toekomstige geprojecteerde vraag te kunnen voldoen. Er zijn dan ook behoorlijke kapitaalinvesteringen nodig om alle Tesla auto’s te blijven leveren.
Lage benzineprijs
Een lage benzineprijs is ook een risico voor Tesla. De grootste concurrent van Tesla auto’s zijn nog steeds benzineauto’s van de ‘traditionele automerken’. Wanneer het relatief goedkoper wordt om in een benzineauto te rijden, dan zullen mensen minder snel een Tesla auto kopen.
Stijgende concurrentie
Ook de toegenomen concurrentie kan het aandeel van Tesla onderuit helpen. Nu elektrisch rijden momentum krijgt, ontwikkelen steeds meer bedrijven elektrische auto’s. Zo kwam Chevrolet met de Bolt en Nissan met de Leaf waardoor elektrisch rijden mogelijk is tegen gunstige tarieven. Ook grote technologische bedrijven zoals Apple en Google kunnen in de toekomst het marktaandeel van Tesla verkleinen.
Hoge kapitaalkosten
Een ander risico zijn de hoge kapitaalkosten. Het bedrijf geeft enorm veel geld uit aan het opbouwen van fabrieken en productieprocessen. Hier staan relatief late inkomsten tegenover. Het is voor de aandeelhouder dan ook de vraag of deze kosten worden terugverdiend.
Afhankelijkheid van Elon Musk
Een ander groot risico voor het Tesla aandeel is de afhankelijkheid van Elon Musk. Elon Musk is een kleine beroemdheid en mensen zien hem als een inspirerend figuur. Hij werkt echter aan allerlei ondernemingen tegelijk en wanneer hij in de toekomst zijn interesse verliest dan kan dit negatieve effecten hebben op de aandeelkoers van het bedrijf. Wanneer je in Tesla gaat beleggen is het belangrijk om met deze risico’s rekening te houden.
Toen Elon Musk Twitter had overgenomen, zag je bijvoorbeeld dat de aandelenkoers van Telsa daalde. Beleggers vroegen zich af of hij wel efficiënt aandacht kan besteden aan beide bedrijven tegelijk.
Wat zijn de grootste concurrenten van Tesla?
- General Motors
- Volkswagen
- Ford
- NIO
- Rivian
Tesla aandelen kopen in enkele stappen
Voordat je begint met beleggen in Tesla, is het belangrijk om te onthouden dat het aandeel zich beweegt als een rollercoaster. De aandeelkoers is erg volatiel wat onder andere komt door de soms opvallende uitspraken van Elon Musk, de CEO van het bedrijf.
Stap 1: onderzoek het aandeel
Tesla is momenteel het populairste auto-aandeel. We merken dat veel mensen Tesla aandelen vooral kopen omdat ze het een mooi bedrijf vinden. Dit is echter geen verstandige beleggingsstrategie. Het is belangrijk om de aandelen alleen te kopen wanneer je er na onderzoek zeker van bent dat het aandeel potentie heeft.
Wanneer je wilt weten of het aandeel het kopen waard is, kan je in de cijfers duiken. Dit noemen we ook wel fundamentele analyse. Het is verstandig om te bekijken wat de kapitaalpositie van het bedrijf is. Ook kan je de toekomstvisie van Tesla onderzoeken: denk je dat het bedrijf ook in de toekomst voldoende weet te vernieuwen? Pas wanneer je zeker weet dat het aandeel goed binnen je portefeuille past koop je het aandeel.
Stap 2: kies een goede broker
Je kan aandelen kopen bij een online broker. Het is belangrijk om een broker te kiezen met lage tarieven. Wanneer je een broker kiest met hoge tarieven, verlies je direct een groot deel van je rendement. Op de lange termijn kan dit nadelig uitpakken. Wil je weten bij welke brokers je het voordeligst kunt beleggen in Tesla? Met de onderstaande knop kan je direct de verschillende brokers vergelijken:
Stap 3: bepaal wanneer je het aandeel wilt kopen
Zodra je hebt besloten dat je Tesla aandelen wilt kopen, moet je nog wel besluiten wanneer je het aandeel koopt. Sommige beleggers kiezen ervoor om het aandeel direct te kopen. Dit kan met een marktorder. Dit is een goede strategie voor beleggers die het aandeel een langere tijd willen vasthouden en vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf.
Ben je een actieve handelaar? Dan kan je het beste gebruikmaken van een limiet order. Met een limiet order koop je het Tesla aandeel pas zodra deze een bepaalde prijs heeft bereikt. Je kan dan bijvoorbeeld het koersverloop van het aandeel bestuderen en instappen op een aantrekkelijk moment. Op die manier kan je optimaal profiteren van de bewegelijkheid van het aandeel.
Je kan er ook voor kiezen om het aandeel over een periode te kopen. Je kiest dan een bepaald bedrag waarvoor je maandelijks Tesla aandelen koopt. Dit is een goede strategie wanneer je wilt voorkomen dat je op de top instapt. Wel moet je voldoende geld hebben om deze strategie te kunnen toepassen. In ons artikel over het kopen van aandelen kan je in meer details lezen hoe het kopen van aandelen werkt.
Stap 4: bepaal hoeveel je koopt
Het is ten slotte belangrijk om te beslissen hoeveel Tesla aandelen je koopt. Wanneer je gaat beleggen, is het verstandig om je vermogen te spreiden over verschillende beleggingsproducten. Voorkom dat je je volledige investering inzet op Tesla. Bereken daarom het percentage dat je wilt riskeren op Tesla aandelen en bepaal aan de hand daarvan hoe groot de positie is die je inneemt.
Stap 5: je belegging in Tesla evalueren
Nadat je een belegging op Tesla hebt geopend, is het werk nog niet voorbij. Je zult je beleggingen moeten blijven analyseren om te besluiten wat een aantrekkelijk exit moment is. Het is verstandig om al voordat je Tesla aandelen koopt te bedenken wanneer je weer uitstapt.
Elon Musk in het nieuws – de invloed van de CEO op de aandelenkoers
Elektrisch rijden heeft zeker de toekomst. Toch is dit zeker niet de enige reden waardoor het aandeel regelmatig in het nieuws is. Het bedrijf krijgt ook veel aandacht door de excentrieke CEO van Tesla, Elon Musk. De koers van het aandeel wordt veel beïnvloed door de uitspraken en acties van deze CEO.
Acties die de technische capaciteiten van de CEO laten zien, kunnen de aandelenkoers positief beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan succesvolle lanceringen door zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Andere uitspraken en acties pakken juist minder goed uit. Zo noemde hij een man die hem bekritiseerde in het verleden een pedofiel. Ook wordt hij nu aangeklaagd voor het aankondigen van een overname voor $ 420 miljoen die uiteindelijk niet doorging. Hiervoor heeft zowel hij als het bedrijf een boete van 20 miljoen moeten betalen.
Toch gelooft de CEO zelf niet dat dit nadelig is geweest voor het bedrijf. Onder de noemer negatieve aandacht is ook aandacht zorgt de CEO er in ieder geval voor dat Tesla regelmatig in de schijnwerpers staat. De uitspraken van de CEO kan je ook goed gebruiken om actief te speculeren op het Tesla aandeel. Zijn acties hebben namelijk een sterke invloed op de koers van het aandeel.
Heb je vertrouwen in de CEO van Tesla? Dan kan het interessant zijn om Tesla aandelen te kopen.
Bitcoin en Tesla
In februari 2021 kondigde Tesla aan dat ze $1,5 miljard aan Bitcoin hadden gekocht. Ook accepteerde het bedrijf vanaf dat moment betalingen in Bitcoins. De koers van crypto steeg hierdoor snel, omdat het erop leek dat Bitcoin steeds meer als betalingsmiddel zou worden geaccepteerd.
In mei 2021 besloot Tesla echter te stoppen met het accepteren van Bitcoins als betaalmiddel vanwege de invloed op het milieu. De koers van Bitcoin daalde hierdoor sterk. Tesla heeft haar Bitcoins nog niet verkocht en denkt erover na om crypto weer als betalingsmiddel te accepteren wanneer de belasting van het milieu is opgelost.
Hoe is het bedrijf gewaardeerd?
Voordat je aandelen Tesla koopt, is het verstandig om de cijfers eerst even goed te analyseren. Wanneer we alleen naar de cijfers kijken, lijkt Tesla wat duur. De aandelenkoers van Tesla ligt op het moment van schrijven in 2023 relatief hoog in verhouding met andere autoproducenten.
De waardering van het aandeel komt dan ook voornamelijk tot stand door het grote vertrouwen van veel beleggers in de toekomstige groei van het bedrijf. Het bedrijf is natuurlijk veel vernieuwender dan de meer traditionele autoproducenten. In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kan een bedrijf als Tesla natuurlijk flink groeien.
Toch heeft het bedrijf hiervoor nog steeds veel kapitaal nodig. Het lukt het bedrijf nog niet goed om erg winstgevend te zijn. Op de lange termijn zal Tesla de bedrijfsresultaten dus nog flink moeten verbeteren. Denk je dat het Tesla zal lukken om in de toekomst betere resultaten neer te zetten? Dan kan je een investering in Tesla zeker overwegen.
Koersverloop Tesla
Het aandeel Tesla is vrij volatiel. Dit komt doordat het aandeel grotendeels gewaardeerd is op basis van potentie. Potentie is echter lastiger te meten. De prijs van een aandeel Tesla komt tot stand door de meningen van miljoenen beleggers. Hierdoor kan het bedrijf door goed of slecht nieuws snel van prijs veranderen.
In de periode 2020-2022 steeg de aandelenprijs van Tesla bijvoorbeeld explosief. Toen de rentes echter fors werden verhoogd kelderde de koers weer met bijna 82%. Dit komt doordat Tesla een groeiaandeel is.
Toekomstplannen van Tesla
Momenteel lijkt Tesla het imago te willen veranderen. Tesla is nu nog vooral een auto voor de milieubewuste elite, maar het bedrijf werkt aan betaalbaardere varianten.
Wanneer het Tesla lukt om de prijs van een auto verder omlaag te brengen, kunnen ze een geheel nieuwe afzetmarkt bereiken. Dit kan natuurlijk gunstig zijn voor de toekomstige groei van het bedrijf.
De geschiedenis van Tesla
Tesla werd opgericht in 2003 door Martin Eberhand en Marx Tarpenning. Deze ondernemers wilden samen een elektrische sportauto op de markt brengen. In die tijd werd het bedrijf nog bestuurd door één van de mede-oprichters van PayPal.
Even later kreeg Elon Musk interesse in Tesla Motors. Hij investeerde in het bedrijf en zorgde ervoor dat er budget beschikbaar kwam voor nieuw onderzoek. Uiteindelijk groeide het bedrijf uit naar het Tesla Motors zoals we dat nu kennen.
Wel of niet aandelen Tesla kopen?
Tesla is een populaire belegging onder particuliere beleggers. Dit is niet vreemd wanneer je naar het rendement van de afgelopen jaren kijkt: de aandelen zijn meer dan 1000% in waarde gestegen. Op de korte termijn zie je dat de koers nog steeds erg volatiel is, in de periode tussen 2022 en 2023 daalde de koers bijvoorbeeld met meer dan 70%.
Beleggen in Tesla is dan ook alleen aantrekkelijk voor mensen met een hoge risicotolerantie. Je moet er tegen kunnen dat je investering in een korte tijd minder waard kan worden.
Voor de lange termijn zijn er genoeg kansen: elektrisch rijden wordt steeds populairder en Tesla is nog steeds marktleider op dit gebied. Het merk Tesla is zelfs meer waard dan het grootste deel van alle andere autoproducenten bij elkaar.
Vergeet echter niet om eerst de prestaties van het bedrijf Tesla goed te onderzoeken. Pas wanneer je zeker weet dat het bedrijf nog steeds een solide positie heeft, kan je een investering in Tesla overwegen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!