Beleggen op de korte termijn

Voor je begint met beleggen, moet je bepalen op welke manier je jouw geld wil investeren. Je kiest een beleggingsstrategie. Je kunt ervoor kiezen op de lange termijn te beleggen, maar je kunt ook beleggen op de korte termijn. Op deze pagina lees je meer over korte termijn beleggingen.

Beleggen op de korte termijn: een korte introductie

korte termijn beleggenAls je geld belegt op de korte termijn, investeer je (een deel van) jouw vermogen in bepaalde aandelen. Dit doe je niet om de aandelen vervolgens weken of maanden in je portefeuille te houden, maar om ze snel weer te verkopen. Het doel? Zo veel mogelijk winst maken, uiteraard op de korte termijn.

Bij het beleggen op de korte termijn heb je niet zo veel vertrouwen nodig in een organisatie en de producten en/of diensten die dit bedrijf verkoopt. Het aandeel dat je koopt, verkoop je toch snel weer. Wel is het uiteraard belangrijk dat je winst verwacht. Alleen als je denkt dat een aandeel op de korte termijn meer waard wordt, investeer je in dit specifieke aandeel. Als het aandeel inderdaad in waarde gestegen is, verkoop je het met winst.

Je kan echter ook goede resultaten behalen met beleggingen op de korte termijn bij een verwachte koersdaling. Bij moderne online brokers kan je namelijk ook short gaan. Wanneer je short gaat anticipeer je op een koersdaling van een aandeel. Wanneer het aandeel vervolgens inderdaad daalt in waarde, behaal je een positief resultaat.

Het voordeel van korte termijn beleggen

Beleg je op de korte termijn, dan kun je op de korte termijn veel geld verdienen. Dit is een groot voordeel van het korte termijn beleggen, maar het is niet het enige voordeel. Een ander voordeel van korte termijn beleggen, is dat je verliesgevende aandelen nooit lang in je portefeuille houdt. Dit betekent dat als je verlies maakt, je nooit op de lange termijn geld verliest.

Op de korte termijn ben je dus flexibeler. Hierdoor kan je profiteren van tussentijdse bewegingen omlaag en omhoog. Wel is het belangrijk om te bedenken dat je hiervoor ook meer ervaring nodig hebt. Je moet je beleggingen immers beter timen!

Online beleggen op de korte termijn

Korte termijn beleggen doe je altijd bij een online broker. Dit is een bedrijf dat verschillende soorten aandelen verkoopt en waar je jouw aandelen ook weer aan kunt verkopen, als je hier winst mee hebt gemaakt. Er zijn vele online brokers actief in Nederland, maar niet alle brokers zijn even professioneel en betrouwbaar:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Een fictief voorbeeld

Beleggen of speculeren op de korte termijn kan eenvoudig verduidelijkt worden door middel van een voorbeeld. Een beursgang kan een erg interessant moment zijn om in de eerste instantie op de korte termijn te beleggen. Bij een beursgang is de koers immers erg volatiel en hier kan je op inspringen door op verschillende momenten snel te verkopen en kopen.

Dit was bijvoorbeeld goed uitgepakt bij het aandeel Facebook. Na de beursgang daalde de koers gedurende langere tijd. Het was dan verstandig geweest om short te gaan in de beginperiode. Zodra de bodem in zich kwam, kon je aandelen op kopen en op de lange termijn profiteren van de stijgende koers van het bedrijf.

Je kan ook goed profiteren van korte termijn investeringen door het nieuws te volgen. Een goed nieuwsbericht kan de koers tijdelijk omhoogstuwen terwijl paniek de koers flink doet dalen. Houd daarom het nieuws goed in de gaten en probeer altijd te bedenken hoe de gemiddelde belegger het nieuws zal interpreteren.

Tip: oefen met korte termijn beleggen

Ga je voor het eerst korte termijn beleggen? Dan raden wij je aan om even te oefenen met een fictief vermogen, voor je met echt geld gaat speculeren. Bij een broker als Plus500 is dit absoluut geen probleem. Wil je even oefenen met korte termijn beleggen, dan maak je gewoon een demo-account aan. Met dit account beleg je niet met echt geld, maar met een fictief vermogen. Wel werkt het beleggen precies hetzelfde als echt korte termijn beleggen. Dit betekent dat je even goed kunt oefenen.

Als je goed geoefend hebt, kun je echt starten met korte termijn beleggen. Omdat je een tijdje geoefend hebt, is de kans groter dat je hier winst mee maakt. Succes!

Combineer korte & lange termijn beleggen

Het is verstandig om korte en lange termijn beleggingen te combineren. Met korte termijn beleggingen kan je profiteren van sterk volatiele aandelen. Vervolgens kan je door aandelen op te kopen ook profiteren van koersstijgingen op de lange termijn.

Zoals altijd geldt dat risicospreiding verstandig is. Dit doe je ook door meerdere belegging strategieën toe te passen. Beleg daarom niet al je geld op de korte of lange termijn. Door accounts te openen bij verschillende brokers kan je beide strategieën perfect toepassen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *