Met een beleggingssimulator beleggen

Het is niet verstandig om direct in het diepe te springen als beginnende belegger: gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om door middel van een beleggingssimulator beleggen helemaal zonder risico’s uit te proberen. In dit artikel bekijken we hoe je de beleggingssimulator kunt gebruiken en we bekijken hoe je er je eerste belegging mee doet.

Gratis beleggingssimulator gebruiken

Voor het handelen in onder andere aandelen en grondstoffen heb je speciale software nodig. Deze software wordt vaak aangeleverd door een broker. Hieronder kan je direct een account openen bij de beleggingssimulator van populaire brokers:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Doorloop vervolgens de volgende stappen:

  1. Ga eerst naar de website van de beurssimulator
  2. Navigeer naar de simulatie binnen de software
  3. Maak een account aan door je mail en wachtwoord te kiezen

Aan de slag met de simulator

Zodra je het softwarepaket hebt gedownload en je account is aangemaakt kan je direct beginnen met handelen.  Het is belangrijk om te weten dat alles wat je in de simulator met demo geld doet absoluut geen risico kent: je kunt dus nooit echt geld verliezen wanneer je niet zelf geld hebt gestort.

Links in beeld zie je een overzicht van de effecten waarin je kunt beleggen. Hierbij kan je kiezen tussen aandelen, Forex (valuta’s), grondstoffen, indexfondsen (AEX, Dow Jones) en EFT’s. Bij ieder effect zie je de koop- en verkoopprijs, hiervoor kan je handelen in het betreffende effect.

De koopprijs is de prijs waarvoor je het effect kunt kopen. Wanneer je op kopen drukt, speculeer je op een koersstijging. Binnen de simulator kan je het effect echter ook verkopen.  Wanneer je op verkopen drukt speculeer je op een prijsdaling.

beleggensimulator eToro

Je eerste belegging uitvoeren

Voor het uitvoeren van je eerste belegging, hoef je namelijk alleen maar op de koop- of verkoopknop te drukken. Zodra je een keuze hebt gemaakt kan je een bedrag kiezen waarvoor je de positie wilt innemen. Daarnaast is het verstandig om een waarde in te stellen waarop je automatisch je verlies neemt.

Een groot voordeel van de beleggingssoftware is het feit dat het ook mogelijk is om een zogenaamde order te plaatsen. De positie opent dan pas zodra een bepaalde prijs is bereikt. Wanneer je een patroon ziet in de grafiek kan je profiteren door de belegging pas op het laagste moment te kopen of door de belegging pas op het hoogste moment te verkopen.

beleggensimulator order plaatsen

Wat is een beleggen simulator precies?

De kans is groot dat je al eens gebruik hebt gemaakt van een simulator. Een voorbeeld van een populaire simulator is Fifa. Met Fifa simuleer je alsof je een voetballer bent en kan je meedoen in de eredivisie. Eigenlijk is een beleggen simulator hiermee te vergelijken. Met een beleggen simulator kan je met een fictief geldbedrag aandelen kopen en verkopen.

Een trading of beleggen simulator is erg aantrekkelijk. Je kan met een simulator de mogelijkheden immers geheel zonder risico uitproberen. Hierdoor kan je allerlei verschillende strategieën toepassen en kijken wat wel en wat niet werkt. Wanneer je er vervolgens zeker van bent dat je goed kunt beleggen kan je een account openen bij een echte broker.

Wat maakt een simulatie goed?

Niet alle simulaties zijn even goed. Er zijn verschillende factoren die bepalen of een aandelen simulator sterk is. Belangrijk is onder andere dat:

  • De marktomstandigheden overeenkomen met de echte omstandigheden.
  • Het aanbod aan effecten uitgebreid genoeg is
  • Nuttige analyse opties beschikbaar zijn
  • De software voldoende gebruiksvriendelijk si

Niet alle simulaties zijn dan ook even bruikbaar. Het is daarom verstandig om eerst goed te onderzoeken welke simulatie het beste aansluit bij je wensen.

Wat zijn goede trading simulaties?

Hieronder bespreken we zes sterke trading simulaties die trachten om de aandelen handel één op één fictief na te maken.

eToro aandelen simulator

eToro is net zoals Plus500 een partij waar je zowel met demo als met echt geld kunt handelen. Bij eToro kan je zowel het handelen in echte aandelen als het handelen in CFD’s simuleren. Hierdoor heb je veel extra mogelijkheden om de beleggingssimulatie uit te proberen.

eToro copytrader

Bij eToro kan je andere beleggers volgen

Een handige extra functionaliteit is het sociale platform. Met het sociale platform kan je met andere beleggers discussiëren over specifieke aandelen. Op die manier kan je je strategie of visie delen en kijken of andere mensen hier wat aan kunnen toevoegen. Het is bij eToro zelfs mogelijk om andere beleggers te volgen. De beleggingen die ze uitvoeren worden dan automatisch ook geopend binnen je eigen account.

Ben je tevreden met de behaalde resultaten binnen de simulatie? Dan kan je er op elk moment voor kiezen om echt geld te storten.

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

Plus500: voor de handel in CFD’s

Plus500 is een goede partij voor de actieve handelaar die beleggen in CFD’s wil simuleren. Je kan bij Plus500 handelen in CFD’s op alle bekende aandelen, indexfondsen en valuta’s. Met CFD’s kan je orders plaatsen op zowel stijgende als dalende markten. Deze manier van beleggen is ideaal voor iedereen die er over nadenkt om een daytrader te worden.

Plus500 is zelf ook een broker. Ben je tevreden met de resultaten binnen deze simulatie? Dan kan je dus direct geld storten en aan de slag met echte handel. De resultaten die je behaalt binnen de simulatie zijn 100% gelijk aan de resultaten die je in het echt zou behalen. Dit maakt de simulatie erg nuttig. Gebruik de onderstaande knop om ook een gratis demo te openen bij Plus500 .

80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.

Wall Street Survivor: spelenderwijs ontdekken

Een nadeel van de simulator van Plus500 is dat je alles zelf moet uitvogelen. Dit is niet het geval bij Wall Street Survivor. Wall Street Survivor is een gratis pakket waar je spelenderwijs kunt ontdekken hoe investeren in aandelen precies werkt.

WallStreetSurvivor simulator

Binnen de website kan je gratis de basis cursussen over investeren volgen. Ook ontvang je een virtueel account met $100.000 en enkele video’s die je kunnen helpen met investeren. Leuk is dat de website wedstrijden organiseert. Doe je het dus erg goed? Dan maak je kans om enkele duizenden dollars te winnen. Op die manier kan je door te oefenen dus zomaar een leuk starterskapitaal winnen.

Binnen de website kan je ook een abonnement afsluiten. Met het abonnement krijg je toegang tot veel uitgebreide cursussen. Dit is ideaal wanneer je meer wilt leren over het investeren in aandelen. De nadruk bij Wall Street survivor ligt meer op het opbouwen van een portfolio en investeren op de lange termijn. Al met al is Wall Street survivor een leuke simulatie voor iedere belegger die meer wilt leren:

HowTheMarketWorks

Een andere krachtige simulator is HowTheMarketWorks. Op deze website krijg je een behoorlijk pakket aan mogelijkheden… voor helemaal geen geld! De website biedt een overvloed aan nuttige tutorials en informatie die de beginnende belegger op gang kan helpen. Hierdoor is de site ook erg geschikt voor docenten die hun studenten willen introduceren tot de aandelenmarkt.

HowTheMarketWorks beleggen simulator

Toch is het een fout om aan te nemen dat HowTheMarketWorks alleen geschikt is voor de beginnende belegger. Je kan er namelijk ook in allerlei geavanceerde effecten beleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opties of futures op grondstoffen. Extra leuk is het feit dat je wedstrijden kunt opzetten met je vriendengroep. Op die manier kan je competitief aan de slag met deze partij.

Wil je meer leren over de handel van aandelen en lijkt het je leuk om bijvoorbeeld je eigen wedstrijd op te zetten? Open dan een gratis account bij HowTheMarketWorks:

MarketsX trading simulatie

MarketsX is een andere trading simulator waar je het beleggen in CFD’s kunt uitproberen. Deze manier van beleggen is vooral geschikt voor de actieve belegger die de markten wilt verslaan. Wanneer je in CFD’s belegt kan je een hefboom toepassen. Een hefboom maakt het mogelijk om met kleinere bedragen grotere resultaten te behalen. Je kan echter ook veel sneller een groot bedrag verliezen.

MarketsX biedt een uitgebreid arsenaal aan analysemogelijkheden waardoor je bijvoorbeeld complexe technische analyses kunt uitvoeren. De simulatie is dan ook erg geschikt voor de serieuze belegger die actie aan de slag wilt gaan met de handel in bijvoorbeeld CFD aandelen. Gaat het beleggen goed? Dan kan je altijd besluiten om over te gaan op een account met echt geld. MarketsX is immers ook een broker (81,3% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s).

Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo te openen met een gesimuleerd geldbedrag:

Marketwatch

Bij Marketwatch kan je een portfolio opbouwen. Je selecteert je aandelen en je kan vervolgens zien hoe je mandje van aandelen het doet tegenover de mandjes van andere spelers. Bij Marketwatch kan je gebruik maken van geavanceerde opties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stop loss order waarmee je je verliezen zoveel mogelijk kunt beperken.

MarketWatch simulator games

Het sociale aspect van Marketswatch is noemenswaardig. Je kan communiceren met andere spelers waardoor je één op één kunt leren van de beste beleggers. Ook heb je de mogelijkheid om wedstrijden te starten en je kunt ervoor kiezen om een watchlist te starten. Met een watchlist kan je alternatieve portfolios in de gaten houden en deze informatie kan je gebruiken om je eigen beleggingen te verbeteren.

Waar moet je op letten bij een beleggingssimulatie?

Veel beleggers nemen de resultaten binnen een beleggingssimulatie of aandelensimulatie te letterlijk. Ze gaan ervan uit dat de sterke resultaten die ze behalen bij de simulatie ook in het echt zullen plaatsvinden. In de praktijk kan dit nog wel eens tegenvallen.

Handelen met nepgeld is namelijk altijd comfortabeler dan beleggen met echt geld. Mensen doen vreemde dingen wanneer ze hun eigen geld langzaam zien verdwijnen. Je hebt hier veel emotionele stabiliteit en zekerheid voor nodig.

Wanneer het goed gaat binnen een beleggingssimulator, is het belangrijk om rustig te blijven. Ga niet direct enorme bedragen investeren en probeer beleggen eerst uit met een klein bedrag. Op die manier ontdek je vanzelf of de resultaten overeenkomen met die binnen de simulator.

Echt aan de slag?

Zodra je begrijpt hoe de beleggingssimulator werkt kan je met echt geld aan de slag. Veel beleggers komen erachter dat beleggen met echt geld toch anders voelt. Dit komt doordat emoties een belangrijkere rol gaan spelen dan wanneer je met fictief geld handelt. In ons artikel over de psychologie bij beleggen lees je hier meer over.

Door met de gratis demo te oefenen binnen de simulatie leer je hoe je het beste kunt omgaan met geld en hoe je de beste beleggingen uitvoert. Zodra je dit onder de knie hebt kan je echt geld storten en beginnen met handelen! Klik hier om te kijken waar je met een gratis demo beleggen kunt uitproberen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *