Wat is het verschil tussen een variabele en vaste spread?

Bij sommige brokers is het mogelijk om te kiezen tussen variabele of vaste spreads: maar wat is nu eigenlijk voordeliger? In dit artikel herhalen we wat de spread precies is en brengen we de verschillende kenmerken van variabele en vaste spreads naar voren. Op die manier kan je een weloverwogen keuze maken tussen deze twee mogelijkheden.

Wat is de spread?

De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een effect op één moment. Dit verschil is de commissie die de broker ontvangt. Wanneer je het paar EUR/USD kunt kopen voor 1.2671 en verkopen voor 1.2709 is de spread 0.0002 of ook wel 2 pips.

Een spread zijn relatieve kosten: dit betekent dat je meer betaalt wanneer je met een groter bedrag belegt. Bij sommige brokers betaal je daarnaast ook nog een vaste commissie. Wil je meer weten over wat spreads precies zijn? Lees dan dit artikel.

Variabele/vaste spread

Forex spread variabel vastEen variabele spread is een spread die afhankelijk van de marktsituatie kan verschillen. Hierbij speelt het handelsvolume een belangrijke rol: wanneer er sprake is van hoge volatiliteit kan het moeilijk zijn om de aangeboden prijs te realiseren waardoor de broker genoodzaakt kan zijn om de variabele spread op te hogen. Vanzelfsprekend ligt de variabele spread doorgaans lager dan de vaste spread.

Een vaste spread is een spread die van tevoren vaststaat. Het maakt dan niet uit hoe slecht de marktomstandigheden zijn: de kosten om een transactie te openen blijven gelijk. Een vaste spread biedt vanzelfsprekend meer zekerheid, maar voor deze zekerheid betaal je bij iedere trade een hoger bedrag aan transactiekosten.

Variabele of vaste spread?

Zelf raad ik de variabele spread aan. De kosten per trade liggen bij de variabele spread vaak een stuk lager waardoor je enorm op de transactiekosten kunt besparen. Je weet van tevoren altijd wat de spread is aangezien de koop- en verkoopprijs gewoon vaststaan, wanneer de spread te hoog wordt kan je ook besluiten om geen trade te openen.

Onder normale marktomstandigheden ligt de variabele spread lager dan de vaste spread. Je kunt hierdoor, zeker wanneer je met regelmaat trades opent, enorm besparen op de totale transactiekosten. Alleen bij speciale evenementen kan het aantrekkelijk zijn om de vaste spread te kiezen, op die manier heb je meer zekerheid.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *