Ethisch beleggen: bestaat het?

De beginnende belegger komt als hij zich in de wereld van het beleggen begeeft voor heel wat vraagstukken te staan. De meeste daarvan zullen te maken hebben met technische details, maar beleggen roept soms ook ethische vragen op. Bij ethisch beleggen neem je verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke situatie. Is het eigenlijk wel mogelijk om ethisch te beleggen?

Wat is ethisch beleggen?

Ethisch beleggen is vaak een synoniem voor duurzaam beleggen, of maatschappelijk verantwoord beleggen. Dit is een vorm van investeren waarbij er rekening wordt gehouden met de gevolgen voor de mens en zijn leefomgeving. De ethische belegger gaat dan ook op zoek naar beleggingen die daar een positieve bijdrage aan brengen. Het rendement alleen is dan dus niet leidend.

Duurzaam of ethisch beleggen begon ooit vanuit charitatieve instellingen en kerken. Vanaf het jaar 2000 hebben echter ook institutionele beleggers en beleggingsfondsen het omarmd. In de meeste gevallen moet de klant bij de bank eerst bewust kiezen voor een duurzaam beleggingsfonds. Maar er zijn in Nederland ook banken zoals de Triodos Bank en ASN-Bank die alleen maar investeren in duurzame activiteiten en ondernemingen.

Bij moderne brokers kan je eenvoudig zelf participaties in ethische fondsen kopen. Ben je op zoek naar een goede broker om ethisch te beleggen? Gebruik dan de onderstaande knop:

Brokers vergelijken

Ethisch beleggen

Twee aspecten van duurzaam beleggen

Als je duurzaam wilt gaan beleggen is het belangrijk te weten dat duurzaam beleggen twee aspecten kent. Aan de ene kant worden niet-duurzame beleggingen uitgesloten, en aan de andere kant worden beleggingen geselecteerd die de samenleving juist duurzamer maken. Een duurzame belegger sluit dus beleggingen uit waarbij de nadelige gevolgen op de rekening van de toekomstige generaties komt, of worden afgewenteld op de kwetsbare natuur.

Wie in een onderneming belegt, zorgt ervoor dat deze haar bedrijfsactiviteiten kan uitvoeren. Dit wil dus zeggen dat de belegger een zekere invloed heeft. Deze invloed kan de belegger door duurzaam te beleggen positief aanwenden. Hij maakt de wereld leefbaarder door te beleggen in aandelen en obligaties van ondernemingen en landen die de mens en de natuur respecteren.

Twee manieren van ethisch beleggen

Als je ethisch wilt gaan beleggen is het belangrijk om te weten dat er twee manieren van ethisch beleggen zijn. Bij de eerste manier worden niet-duurzame beleggingen uitgesloten. Dit betekent dat beleggingen die negatief bijdragen aan de maatschappij worden geweerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sigaretten of wapen producten.

Andere fondsen hebben een meer positieve aanpak. Ze focussen zich volledig op fondsen die de samenleving juist duurzamer maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die bijdragen aan de kwaliteit van het milieu door het produceren van bijvoorbeeld windmolens.

Een ethische belegger sluit dus beleggingen uit waarbij de nadelige gevolgen op de rekening van de toekomstige generaties komt. Je bent dan niet onderdeel van het probleem, maar van de oplossing!

Bepaal wat het voor jou betekent

Er is geen kant-en-klaar pakket voor de ethische belegger. Ethiek zelf is immers subjectief. Of iets goed of slecht is, dat hangt helemaal af van je perspectief. Bedenk daarom voor jezelf wat je belangrijk vindt. Sommige beleggers willen bijvoorbeeld niet in drankproducten beleggen, terwijl andere beleggers daar geen problemen mee hebben.

Ook voor fondsen bestaat er geen harde lijn. Het is daarom verstandig om goed na te gaan waar beleggingsfondsen precies in beleggen. Wat voor een fonds ethisch is, hoeft voor jou immers niet ethisch te zijn!

Invloed uitoefenen

Wie in een onderneming belegt, zorgt ervoor dat deze haar bedrijfsactiviteiten kan uitvoeren. Dit wil dus zeggen dat de belegger een zekere invloed heeft. Deze invloed kan de belegger door duurzaam te beleggen positief aanwenden. Hij maakt de wereld leefbaarder door te beleggen in aandelen en obligaties van ondernemingen en landen die de mens en de natuur respecteren.

Wanneer mensen vaker overstappen op ethische beleggingen, dan zullen banken hier steeds meer op letten. Uiteindelijk willen banken immers klanten aantrekken en wanneer de vraag in dit soort financiële producten toeneemt dan zal hier steeds meer aandacht aan worden besteed.

Ethisch beleggen: nadelig?

We hebben nu een heleboel mooie kanten van ethisch beleggen opgesomd. Maar zijn er ook nadelen te noemen? Veel mensen hebben het idee dat beleggen op een ethische manier minder rendement met zich meebrengt. Dit is echter niet het geval. Uit onderzoek komt vaak naar voren dat duurzame fondsen beter verglijkbaar presteren als niet-duurzame fondsen.

Bij duurzame spaarproducten ligt de rente vaak wel wat lager. Wanneer je echter groen spaart, kan je gebruik maken van aantrekkelijke belastingvoordelen. Dit kan oplopen tot wel 2,38% extra op jaarbasis. In het artikel over groen beleggen lees je hoe dit belastingvoordeel in zijn werking gaat.

Ook is het aanbod bij ethisch beleggen natuurlijk beperkter. Dit komt doordat veel beleggingsproducten niet volledig ethisch zijn. Wanneer je de toekomst van onze mooie planeet echter belangrijk vindt, kan het de moeite waard zijn om even extra te zoeken. Ethisch beleggen hoeft je in ieder geval niets te kosten.

Hoe wordt duurzaamheid bevorderd?

Als je duurzaam belegt, is ethiek belangrijk voor je. Je zult je geld nooit beleggen in aandelen van bedrijven die kinderarbeid of dwangarbeid gebruiken, of die bijvoorbeeld wapens maken. Daarnaast investeer je nooit in overheden die de mensenrechten schenden of mensen onderwijs onthouden.

Integendeel, je zult kiezen voor beleggingen in aandelen van bedrijven die zich bezig houden met duurzame energie, of die borg staan voor schoon water. Je financiële steun gaat uit naar bedrijven die bijvoorbeeld microkredieten verstrekken aan kleine ondernemers in minder ontwikkelde landen, of overheden die het milieu beschermen.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment