Groen beleggen: betaal tot 2,38% minder belasting!

Groen beleggen kan een erg interessante beleggingsvorm zijn. Wanneer je groen belegt ontvang je namelijk interessante belastingvoordelen. Dit zorgt ervoor dat je ondanks de lagere vergoeding van de bank toch een leuk rendement kunt behalen. Bovendien draag je bij aan een betere planeet door in te stappen binnen een groen fonds.

Wat is groen beleggen?

Bij groen beleggen staat het milieu centraal. Groene beleggingen zijn dan ook beleggingen in fondsen die deelnemen aan projecten die het milieu beschermen. Dit kan bijvoorbeeld een project zijn voor het aanleggen van zonnepanelen.

Groen beleggen en belastingvoordeel

Als je in een groenfonds belegt dan kom je in aanmerking voor een aantrekkelijke belastingkorting: de zogenaamde ‘korting voor maatschappelijke beleggingen’. Zo mag je in 2019 een bedrag van €58.540 groen sparen of beleggen zonder dat je daar vermogensrendementsheffing over betaalt. Wanneer je een fiscale partner hebt, kan dit zelfs oplopen tot 117.080 euro!

Maar er zijn meer voordelen aan het groen beleggen. Voor het belegde vermogen in een groenfonds ontvang je als belegger een extra aanvullende heffingskorting. Deze korting is 0, 7 procent van het bedrag dat in box 3 vrijgesteld is. Deze belastingvoordelen zorgen er dus voor dat je een hoger rendement kunt behalen met groen beleggen. Maar bij welke type investeringen heb je recht op deze belastingvoordelen?

Fiscale voordelen

Het groenfonds

Met geld uit een groenfonds is het voor een bank mogelijk om een lening met een lagere rente te verstrekken aan een bepaald groenproject. Onder deze groenprojecten vallen duurzame energieprojecten, duurzame huizen, biologische landbouwbedrijven en natuurprojecten. Een groenproject heeft, om officieel een groenproject te mogen heten, een zogenaamde groenverklaring nodig.

Deposito

Het is ook mogelijk om je geld in een groene deposito te storten. Net zoals bij beleggingen in een groenfonds krijg je ook bij deze deposito’s aantrekkelijke belastingvoordelen. Banken betalen vaak geen of amper rente op een deposito. Toch is deze vorm van sparen aantrekkelijk aangezien je een belastingkorting tot 2,38% kunt ontvangen! Vooral op een spaarrekening is dit een erg goed rendement.

Groen beleggen

De groenverklaring

Alleen banken met een groenfonds verzorgen de financiering van projecten met een groenverklaring. Als een bedrijf of een organisatie zo een groenverklaring aan wil vragen gaat hij ervoor naar zo een bank met een groenfonds. Deze vraagt vervolgens weer de groenverklaring aan bij het Agentschap NL, of het DR- loket.

Wil je weten welke fondsen en beleggingen een belastingvoordeel hebben? In dit document van de belastingdienst kan je zien bij welke fondsen je kunt profiteren van deze voordelen.

Hoe aantrekkelijk is het voordeel?

De mate waarin de belastingvoordelen aantrekkelijk zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. De voordelen zijn het grootst voor vermogende mensen. Tegenwoordig wordt er in box 3 gewerkt met een schijvensysteem. Dit betekent dat je tussen de 0,58% en de 1,68% aan belasting betaalt over je vermogen. Wanneer je een groot vermogen hebt, bespaar je dus 1,68% over elke euro die je groen belegt. Wanneer je geen vermogen hebt boven de drempel van €30.360 dan haal je geen direct voordeel uit je groene belegging.

De heffingskorting is ook alleen maar voordelig wanneer je inkomstenbelasting betaalt. De heffingskorting van 0,7% verlaagt immers de belasting die je moet betalen. Dit werkt alleen wanneer je daadwerkelijk belasting moet betalen. Het voordeel dat je behaalt op je groene belegging ligt dus ergens tussen de 0% en de 2,38%.

Meer weten over belastingen op je beleggingen? Lees dit artikel.

Rendement van groene beleggingen

Er wordt wel beweerd dat geldleningen aan sociaal- ethische fondsen vaak een wat lager rendement opleveren. Maar dit hoeft bij duurzame beleggingen helemaal niet het geval te zijn! Het groene beleggen levert dan zelfs juist vaak meer op. Maar nog los van de vergelijking of het rendement nu laag of hoog is, moet je daar de belastingvoordelen die de fiscus berekent natuurlijk bij meetellen.

Voordelen van groen beleggen

Samengevat is groen beleggen een aantrekkelijke optie voor mensen die graag maatschappelijk en ethisch verantwoord bezig zijn, en tegelijkertijd naar een mooi rendement verlangen. Als het rendement op de groene beleggingen tegenvalt, dan staat daar tegenover dat er vaak een groot belastingvoordeel mee is te behalen. Dit maakt dat het groene beleggen je als belegger een goed gevoel geeft, en nog rendabel is ook.

Als je als belegger niet alleen aan geld verdienen denkt, maar ook de gedachte duurzaamheid in je hart hebt gesloten, is groen beleggen daarom een goede optie. Voor het beleggen in houtplantages (bijvoorbeeld teak) wordt de term groen beleggen overigens wel eens misbruikt. Dit is een totaal andere vorm van beleggen die niets te maken heeft met de beleggingen in groenfondsen die veel fiscale voordelen opleveren.

Naast groen beleggen is het ook mogelijk om duurzaam te beleggen. Bij duurzaam beleggen ontvang je niet noodzakelijk belastingvoordelen, maar draag je wel bij aan een betere wereld. Wil je meer weten over duurzaam beleggen? Lees dan dit artikel!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *