Hoe kan je beleggen in whisky?

Gedurende lange tijd werd een belegging in whisky aanzien als iets dat uitsluitend was voorbehouden voor echte liefhebbers. Vandaag de dag weten we wel beter. Beleggen in whisky kan in principe op twee verschillende manieren. Als liefhebber zal je er graag voor willen kiezen om daadwerkelijk flessen met deze heerlijke drank aan te kopen en gedurende enige tijd veilig en wel in je kelder te bewaren.

De rasechte belegger zal hier misschien weinig voeling mee hebben waardoor hij er eerder voor zal opteren om te investeren in een vaten. Ben je eveneens geïnteresseerd in de unieke voordelen die beleggen in whisky met zich meebrengt? Wij vertellen je graag hoe je een dergelijke belegging op zo optimaal mogelijke wijze kan doen!

Prima alternatieve belegging

De huidige situatie op de economische markt heeft er voor gezorgd dat steeds meer beleggers op zoek gaan naar alternatieve beleggingsvormen. Whisky is daar één van. Vooral vanuit China is de vraag naar een dergelijke belegging door de jaren heen aanzienlijk geworden. Beleggen in whisky wordt Vandaag de dag dan ook gezien als een zeer toegankelijke vorm van beleggen die niet alleen leuk, maar bovendien ook nog eens behoorlijk winstgevend kan zijn.

Welke whisky aankopen?

Wil je graag je belegging daadwerkelijk fysiek in de hand kunnen houden? In dat geval zal je er voor willen kiezen om whisky te selecteren en aan te kopen. De vraag die je, je dan ongetwijfeld stelt is welke whisky nu daadwerkelijk interessant is om in te investeren en welke niet. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij eenvoudig. Hoe exclusiever de whisky en hoe beperkter het aantal flessen die er van zijn gemaakt, des te groter de kans op een aanzienlijk rendement, zelfs op relatief korte termijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat whisky van een onafhankelijke botteling niet zo goed kan worden verhandeld als whisky die wel door een distilleerderij is gebotteld.

World Whisky Index

Voor zelfstandige beleggers die fysiek hebben belegd in whisky is het vaak niet zo eenvoudig om de flessen te verkopen. Uiteraard kan je er voor kiezen om je heil te zoeken op een veilingsite zoals Ebay of Marktplaats, maar op deze manier is het bijzonder lastig om de juiste doelgroep te bereiken. Een veel interessanter alternatief is de World Whisky Index.

Dit is een internetbeurs waar de perfecte combinatie is terug te vinden van vraag en aanbod. De beurs biedt je als belegger de mogelijkheid om een heuse whiskyportefeuille te openen. Zodra een geïnteresseerde koper de gevraagde prijs biedt is de fles in kwestie verkocht. Het beheer van de World Whisky Index wordt geregeld door Scotch Whisky International en wordt vanaf oktober 2014 erkend als aanbieder van beleggingsproducten door de AFM.

Beleggen in whisky vaten

Wil je er niet voor kiezen om fysiek te beleggen in whisky en voel je er meer voor om een belegging in vaten te doen? Dat kan. De Scotch Whisky Organisation waarschuwt beleggers evenwel dat een dergelijke belegging wat meer risico’s met zich meebrengt. Beleggen in whiskyvaten wordt doorgaans niet door een individu, maar wel door een groep gedaan.

In Nederland bestaan er op dit vlak een aantal initiatieven waar je deel aan kan nemen. Een bekend voorbeeld hiervan is Caskplan. Zij kopen één à twee keer per jaar een vat whisky bij een distilleerderij en geven vervolgens certificaten van aandelen uit. Er dient ongeveer 10 jaar te worden gewacht vooraleer het vat met whisky kan worden gebotteld en de verschillende investeerders hun flessen ontvangen.

Interessant of niet?

Een belegging in whisky kan, zeker op lange termijn erg interessant zijn. Er kan een mooi rendement mee worden geboekt, maar uitsluitend wanneer er goed wordt nagedacht over welke whisky er daadwerkelijk wordt gekocht. Zorg er bovendien ook voor dat de whisky op meest optimale wijze kan worden bewaard om er zeker van te zijn dat er niet aan kwaliteit en verkoopwaarde moet worden ingeboet.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *