Beleggen in een beleggingsfonds

Wil je meer rendement dan op je spaarrekening maar is zelf beleggen geen optie? Kies dan voor beleggen in een beleggingsfonds! Met een beleggingsfonds kan je automatisch je geld laten beleggen waardoor je zonder tijd te investeren toch een mooi rendement kunt behalen. Maar hoe werkt beleggen in een beleggingsfonds precies en waar kan je dit het beste doen?

Hoe werkt beleggen in een beleggingsfonds?

beleggen beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds is eenvoudig. Het meeste tijd gaat vanzelfsprekend zitten in het maken van een selectie: want welk beleggingsfonds is nu het beste? Zodra je dit hebt besloten hoef je alleen nog maar het minimumbedrag te storten en je kan vervolgens direct aan de slag.

Bij een beleggingsfonds ontvang je zogenaamde participaties. Het fonds belegt alle tegoeden van de klanten en verdeelt het rendement over de deelnemers of participanten naar ratio. Je krijgt dus het deel van het rendement waar je recht op hebt uitgekeerd en dit bedrag wordt bij de meeste fondsen direct geherinvesteerd.

Zodra je een fonds hebt gevonden is het dus niet moeilijk om direct te beginnen met beleggen!

Een fonds kiezen

Toch is beleggen in een beleggingsfonds niet noodzakelijkerwijs eenvoudig: je moet immers eerst bepalen welk fonds je selecteert. De keuze die je maakt heeft enorm veel invloed op het uiteindelijke resultaat: het is dus belangrijk dat je een beleggingsfonds kiest die past bij je beleggingsdoel.

Bij het selecteren van een beleggingsfonds spelen risico en rendement een cruciale rol. Het rendement is natuurlijk erg belangrijk: uiteindelijk willen we allemaal geld verdienen, we stoppen ons geld niet in een beleggingsfonds om vervolgens geld te verliezen.

Toch is het belangrijk om ook het risico niet uit het oog te verliezen. Zodra je gaat beleggen in een beleggingsfonds moet je onder andere letten op de drawdown of het maximale bedrag dat het fonds in de min heeft gestaan. Ook is het verstandig om te kijken hoe het fonds is omgegaan met de kredietcrisis in 2008.

Beleggen in een beleggingsfonds aantrekkelijk?

Of beleggen in een beleggingsfonds aantrekkelijk is, hangt geheel van je persoonlijke situatie af. Feit is dat, wanneer je goede fondsen selecteert, je een veel hoger rendement behaalt met een beleggingsfonds dan met een spaarrekening. Het is dus absoluut geen domme zet om een deel van je spaargeld in een beleggingsfonds te stoppen.

Een nadeel van het beleggingsfonds zijn de vaak hoge transactiekosten. Het fonds moet beheerd worden en een deel van de winst gaat dan ook naar de beheerder. Het rendement valt hierdoor dan ook lager uit dan wanneer je de activiteiten van het fonds zelf zou hebben uitgevoerd. Wanneer je interesse hebt in beleggen en je dit zelf wilt uitproberen is dit dan ook een nog aantrekkelijkere optie.

Wanneer je zelf wilt gaan beleggen is het verstandig om dit eerst uit te proberen door middel van een demo. Met een demo kan je onbeperkt en geheel zonder risico testen wat de mogelijkheden zijn. Bekijk hier waar je beleggen gratis kunt uitproberen >>

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment