Hoe kan je beleggen in een beleggingsfonds?

Wil je meer rendement dan op je spaarrekening, maar is zelf beleggen geen optie? Kies dan voor beleggen in een beleggingsfonds! Met een beleggingsfonds kan je automatisch je geld laten beleggen waardoor je zonder tijd te investeren toch een mooi rendement kunt behalen. Maar hoe werkt beleggen in een beleggingsfonds precies en waar kan je dit het beste doen?

Hoe werkt beleggen in een beleggingsfonds?

Beleggen in een beleggingsfonds is eenvoudig. Het meeste tijd gaat vanzelfsprekend zitten in het maken van een selectie: want welk beleggingsfonds is nu het beste? Zodra je dit hebt besloten hoef je alleen nog maar het minimumbedrag te storten en je kan vervolgens direct aan de slag.

Bij een beleggingsfonds ontvang je zogenaamde participaties. Het fonds belegt alle tegoeden van de klanten en verdeelt het rendement over de deelnemers of participanten naar ratio. Je krijgt dus het deel van het rendement waar je recht op hebt uitgekeerd en dit bedrag wordt bij de meeste fondsen direct geherinvesteerd.

Zodra je een fonds hebt gevonden is het dus niet moeilijk om direct te beginnen met beleggen!

Waar kan je beleggen in een beleggingsfonds?

Je kunt beleggen in een beleggingsfonds bij een online broker. Een broker is een bedrijf dat financiële effecten namens jou kan kopen. Het openen van een account bij een broker is eigenlijk altijd gratis. Je betaalt wel geld voor het uitvoeren van transacties: het is daarom belangrijk om de verschillende brokers met elkaar te vergelijken:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat zijn de voordelen van beleggen in een beleggingsfonds?

Veel beleggers kiezen een beleggingsfonds vanwege het gemak: je hoeft er weinig naar om te kijken aangezien de fondsbeheerder alle lastige beslissingen neemt. Doordat het mogelijk is om met kleine bedragen te beginnen, kan je ook als beginnende investeerder direct aan de slag met een fonds.

Een ander groot voordeel van beleggen in een fonds, is dat je automatisch aan risicospreiding doet. Een fonds investeert immers in een bredere selectie aan aandelen waardoor je met één belegging direct in een serie aan beleggingsproducten investeert.

Het is overigens wel aan te raden om goed te onderzoeken waar het fonds in investeert. Niet elk fonds is even gespreid als je zou denken: sommige fondsen volgen bijvoorbeeld een index waar een handjevol aandelen het hoogste gewicht hebben.

beleggen in beleggingsfonds

Hoeveel kost beleggen in een beleggingsfonds?

De kosten tussen beleggingsfondsen kunnen sterk verschillen: bij sommige fondsen betaal je hoge beheerkosten. Zeker bij sommige actieve fondsen, kunnen de kosten hoog uitvallen. Dit komt doordat actieve fondsen vaak veel analisten moeten inhuren. Sommige fondsen rekenen bovendien prestatiekosten: wanneer het fonds goed presteert, betaal je ook een deel van het rendement terug aan het fonds.

Het is verstandig om goed op te letten met actieve fondsen: het lukt actieve fondsen zelden om op de lange termijn actief de markt te verslaan. Aangezien de kosten van een actief fonds hoog liggen, kan het in veel gevallen aantrekkelijker zijn om een indexfonds te investeren.

Een indexfonds is een passief fonds dat automatisch in een mandje aandelen belegt. Doordat de beleggingsbeslissingen automatisch worden genomen, hoeven er geen dure analisten worden betaald. Hierdoor betaal je bij beleggingen in een indexfonds eigenlijk alleen de aankoop- en verkoopkosten.

Welk rendement behaal je met beleggingsfondsen?

Het rendement op een beleggingsfonds kan sterk schommelen. De koers van een beleggingsfonds stijgt of daalt afhankelijk van de waarde van de onderliggende effecten. Bovendien keren veel fondsen ook dividend uit. Wanneer een fonds geen dividend uitkeert, wordt het dividend doorgaans opnieuw geïnvesteerd.

Het gemiddelde rendement van een fonds kan sterk schommelen: reken over een lange periode op een rendement tussen de 6 en 8 procent op jaarbasis. Natuurlijk zijn er altijd specifieke regio’s die het veel beter of slechter doen. Het kan daarom slim zijn om je risico’s te spreiden over verschillende beleggingsfondsen.

Wat zijn de risico’s van beleggen in een beleggingsfonds?

Beleggen in een beleggingsfonds is niet zonder risico. De risico’s van beleggingen in een beleggingsfonds liggen zeker lager dan de risico’s van beleggen in losse aandelen. Toch kan je ook met een investering in een beleggingsfonds zeker geld verliezen.

Zo kan je geld verliezen door het koersrisico: de koers van het fonds daalt dan waardoor je investering minder waard wordt. Ook bestaat er het debiteurenrisico: wanneer één van de bedrijven in het fonds failliet gaat, kan je een groot deel van je inleg verliezen. Als de interesse in de aandelen waarin het fonds handelt daalt, dan kan je je participatie lastig verkopen: dit heet ook wel het liquiditeitsrisico.

Wanneer je belegt in fondsen die investeren in buitenlandse aandelen, dan krijg je ook te maken van een valutarisico. Wanneer je eigen valuta in waarde daalt, dan kan je geld verliezen aangezien je minder geld terugkrijgt wanneer je de belegging verkoopt. Ook renteverhogingen kunnen je rendement verminderen en ten slotte bestaan er ook geografische / sectorspecifieke risico’s.

Onthoud daarom dat beleggen nooit zonder risico’s is: investeer alleen in beleggingsproducten die je begrijpt met geld dat je niet nodig hebt.

Wat voor soorten fondsen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten beleggingsfondsen: met een aandelenfonds beleg je bijvoorbeeld alleen in aandelen en met een obligatiefonds alleen in obligaties. Wanneer je je risico’s zoveel mogelijk wilt spreiden over verschillende beleggingsproducten, dan kan je voor een mixfonds kiezen. Met een mixfonds investeer je in een combinatie van beleggingsproducten. Wanneer je meer risico’s wilt nemen kan je ook kiezen voor een hedgefund: een hedgefund probeert door gebruik te maken van derivaten de markt te verslaan.

Beste strategie voor beleggen in een fonds

Wanneer je wilt beleggen in een beleggingsfonds, hoef je weinig beslissingen te nemen. Dit betekent echter niet dat je volledig achterover kunt leunen: je moet immers nog wel bepalen op welke manier je instapt in het fonds. Je kunt ervoor kiezen om direct met een fors bedrag in het fonds te stappen. Dit is voor de meeste mensen echter niet de beste manier om te beleggen in een fonds.

Het is vaak slimmer om gespreid in te stappen. Deze manier van beleggen wordt ook wel dollar cost averaging genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld iedere maand € 1000 stort, stap je zowel op de meest aantrekkelijke als de minst aantrekkelijke momenten in. Op die manier behaal je dus het gemiddelde resultaat van het fonds.

Een fonds kiezen

Toch is beleggen in een beleggingsfonds niet noodzakelijkerwijs eenvoudig: je moet immers eerst bepalen welk fonds je selecteert. De keuze die je maakt heeft enorm veel invloed op het uiteindelijke resultaat: het is dus belangrijk dat je een beleggingsfonds kiest die past bij je beleggingsdoel.

Bij het selecteren van een beleggingsfonds spelen risico en rendement een cruciale rol. Het rendement is natuurlijk erg belangrijk: uiteindelijk willen we allemaal geld verdienen, we stoppen ons geld niet in een beleggingsfonds om vervolgens geld te verliezen.

Toch is het belangrijk om ook het risico niet uit het oog te verliezen. Zodra je gaat beleggen in een beleggingsfonds moet je onder andere letten op de drawdown of het maximale bedrag dat het fonds in de min heeft gestaan. Ook is het verstandig om te kijken hoe het fonds is omgegaan met de kredietcrisis in 2008.

Beleggen in een beleggingsfonds aantrekkelijk?

Of beleggen in een beleggingsfonds aantrekkelijk is, hangt geheel van je persoonlijke situatie af. Feit is dat, wanneer je goede fondsen selecteert, je een veel hoger rendement behaalt met een beleggingsfonds dan met een spaarrekening. Het is dus absoluut geen domme zet om een deel van je spaargeld in een beleggingsfonds te stoppen.

Een nadeel van het beleggingsfonds zijn de vaak hoge transactiekosten. Het fonds moet beheerd worden en een deel van de winst gaat dan ook naar de beheerder. Het rendement valt hierdoor dan ook lager uit dan wanneer je de activiteiten van het fonds zelf zou hebben uitgevoerd. Wanneer je interesse hebt in beleggen en je dit zelf wilt uitproberen is dit dan ook een nog aantrekkelijkere optie.

Wanneer je zelf wilt gaan beleggen is het verstandig om dit eerst uit te proberen door middel van een demo. Met een demo kan je onbeperkt en geheel zonder risico testen wat de mogelijkheden zijn. Bekijk hier waar je beleggen gratis kunt uitproberen >>

Conclusie: is het slim om te beleggen in een beleggingsfonds?

Beleggen in een beleggingsfonds is voor bijna iedere belegger aan te raden. Vooral met indexfondsen kan je een mooi, gemiddeld en stabiel rendement behalen. Voor periodiek in te stappen neem je de stress van het timen van de markt weg waardoor je zelfs zonder kennis kunt profiteren van de ontwikkelingen op de aandelenmarkt. Door de kracht van rente op rente groeit je vermogen bovendien exponentieel op den duur: vroeg instappen is daarom aan te raden.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *