Hoe kan je geld het beste laten beleggen?

Je kunt jouw vermogen zelf in diverse beleggingsproducten investeren, maar je kunt er ook voor kiezen dit aan een ander over te laten. Investeer je (een deel van) jouw vermogen in een beleggingsfonds, dan wordt er voor jou in diverse beleggingsproducten geïnvesteerd. Dit betekent dat je jouw vermogen voor je kunt laten werken, zonder dat je zelf actief bezig hoeft te zijn met beleggen.

Hoe kan je je geld laten beleggen?

Het is eenvoudig om deel te nemen aan een fonds. Dit doe je doorgaans door zogenaamde participaties te kopen. Dit kan je doen bij een broker. Een broker is een partij waar je in allerlei effecten kunt handelen. Naast het kopen en verkopen van bijvoorbeeld aandelen of obligaties kan je er ook handelen in participaties van een beleggingsfonds. De waarde hiervan schommelt vervolgens afhankelijk van de prestaties van het fonds.

Traders volgen

Wanneer je liever wat meer risico’s neemt, maar liever niet actief zelf bezig bent, kan je er ook voor kiezen om andere handelaren te volgen. Bij eToro kan je andere beleggers volgen: je opent dan automatisch dezelfde beleggingen die ze openen in hun account. Gebruik de knop om direct een account te openen bij eToro:

74% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.74% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

Gratis beleggen in fondsen

Zelf beleg ik in fondsen bij DEGIRO. Je kunt bij deze broker namelijk zonder aankoop- en verkoopfondsen instappen in een brede selectie aan fondsen die zijn opgenomen binnen de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen bij DEGIRO:

Periodiek inleggen

Vind je het zelf zoeken en selecteren van fondsen ingewikkeld? Het kan nog makkelijker! Zelf beleg ik ook een deel van mijn geld met InDelta. Je kunt bij deze partij automatisch je geld beleggen in verschillende markten. Je kan dan elke maand een vast bedrag inleggen: bijvoorbeeld € 100, € 500 of € 1000. Zelf heb ik een mooi rendement behaald met InDelta in de afgelopen periode, gebruik de knop om direct een account te openen:

Welke opties bestaan er om geld te laten beleggen?

Je kunt je geld op verschillende manieren laten beleggen. In dit deel van het artikel bespreken we kort welke opties er bestaan.

Optie 1: passief laten beleggen

Je kunt ervoor kiezen om je geld passief te laten beleggen. Er zijn dan geen dure analisten nodig die beleggingsbeslissingen voor je nemen. Je kunt passief beleggen door een ETF te kopen bij een broker. De meeste ETF’s volgen een bepaalde markt: bijvoorbeeld alle aandelen genoteerd aan de S&P 500 of de AEX.

Een groot voordeel van passief beleggen met ETF’s is dat je profiteert van een gemiddeld rendement tegen minimale kosten. Door periodiek in te stappen, verklein je bovendien de volatiliteit van je beleggingen. Je stapt dan zowel op gunstige als ongunstige momenten in.

Wel moet je even moeite doen: er bestaan namelijk honderden ETF’s en je moet er één selecteren die goed bij je beleggingsdoelstellingen past. Wanneer je tevreden bent over je keuze, kan je simpelweg periodiek geld toevoegen aan het fonds.

Optie 2: je geld actief laten beleggen

Veel mensen kiezen voor een actief beheerd fonds. Analisten beleggen je geld dan in een selectie aandelen of obligaties waarvan ze verwachten dat ze bovengemiddelde goede resultaten neerzetten. Wanneer je een goed fonds selecteert, kan je een bovengemiddeld rendement behalen met deze manier van beleggen.

Wel is het belangrijk om te vermelden dat het weinig fondsen lukt om de markt consistent te verslaan. Onderzoek het trackrecord van het fonds daarom goed en houd in de gaten of ze goed blijven presteren.

Een actief beheerd fonds is eigenlijk altijd duurder dan een passief beheerd fonds: je betaalt voor de extra service. Een actief fonds moet namelijk analisten in dienst nemen en dat is natuurlijk niet gratis.

Optie 3: vermogensbeheer

Je kunt er ook voor kiezen om vermogensbeheer te gebruiken. Vermogensbeheer is vooral toegankelijk voor mensen met een groter vermogen. Je gaat dan met een professional om de tafel zitten die vervolgens een beleggingsstrategie opstelt die goed bij je past.

Vermogensbeheer is de duurste manier waarop je geld kunt laten beleggen. Wanneer je veel vermogen hebt, kan vermogensbeheer uitkomst bieden aangezien je op die manier echt ‘ontzorgt’ wordt.

Het is belangrijk om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. Je gaat echt een relatie aan met een vermogensbeheerder, kies daarom een beheerder waarvan de filosofie overeenkomt met je eigen perspectief.

Wat zijn de voordelen van geld laten beleggen?

Het laten beleggen van je vermogen brengt diverse voordelen met zich mee. Het eerste voordeel van het laten beleggen van je geld, is dat je zelf niet bezig hoeft te zijn met investeren. Heb je het al druk genoeg met je werk, de kinderen, het huishouden en je vele sociale verplichtingen, dan is dit zeker een voordeel te noemen. Je hoeft niet uren per week bezig te zijn met beleggen, maar je kunt wel geld verdienen met jouw vermogen.

Een ander voordeel van het laten beleggen van je geld, is dat je in dit geval van de expertise van een professional kunt profiteren. Zeker als je niet veel verstand hebt van beleggen, de verschillende beleggingsproducten en de diverse beleggingsrisico’s, is het slim jouw geld door een ander te laten beleggen. Door de juiste beleggingsbeslissingen van een expert, kun je een mooi rendement behalen.

In de praktijk blijkt bovendien dat mensen die hun geld laten beleggen een hoger rendement behalen dan mensen die zelf aandelen selecteren. Het is namelijk erg lastig om de markt te verslaan; dit lukt maar weinig particuliere beleggers. Met een fonds kan je ook een markt volgen waardoor je profiteert van het gemiddelde rendement. Hier betaal je veel lagere transactiekosten voor, aangezien een fonds veel aandelen in één keer koopt.

Wat zijn de nadelen van je geld laten beleggen?

Afhankelijk van de manier waarop je je geld laat beleggen, kan het laten beleggen van geld duur zijn. Je geld in een indexfonds stoppen is goedkoop, maar persoonlijk vermogensbeheer is prijzig. Voor persoonlijk vermogensbeheer heb je bovendien een fors vermogen nodig.

Wanneer je je geld laat beleggen, mis je vaak ook de betrokkenheid die je wel hebt wanneer je echt zelf je beleggingen selecteert. Veel mensen beleven ook plezier aan het zelf beleggen van geld en het kan dan jammer zijn om deze ervaring te missen.

Ook heb je wanneer je geld laat beleggen minder controle. Sommige fondsen zullen je geld bijvoorbeeld in aandelen van bedrijven stoppen waar je niet achter staat. Je bent bovendien minder flexibel tijdens een economische crisis, waardoor het lastiger is om te profiteren van dalende koersen.

Laten beleggen is niet beleggen zonder beslissingen

Ook wanneer je geld laat beleggen, moet je nog de nodige beslissingen nemen. Je moet bijvoorbeeld bepalen welk bedrag je wilt beleggen. Het is verstandig om periodiek een vast bedrag in te leggen; op die manier voorkom je dat je fors instapt op het verkeerde moment.

Bij veel fondsen kan je bovendien een beleggersprofiel kiezen. Een defensief profiel heeft een lager risico, maar het verwachte rendement ligt ook lager. Met een offensief profiel zijn de mogelijkheden uitgebreider.

Je moet natuurlijk ook kiezen op welke manier je zelf gaat beleggen. Het is zeker aan te raden om regelmatig te evalueren of je nog tevreden bent met je uitbesteedde beleggingen.

Voor wie is laten beleggen geschikt?

Je geld laten beleggen is geschikt voor iedereen die weinig van beleggen af weet, maar toch wilt profiteren van een hoger (potentieel) rendement. Je kunt beleggen gebruiken om toe te werken naar een spaardoel zoals je studie of pensioen.

Hoeveel rendement behaal je?

Hoeveel rendement je behaalt door je geld te laten beleggen is lastig te zeggen: sommige jaren presteert de markt beter dan andere jaren.

Je moet in ieder geval kijken naar beheerkosten op een fonds. Wanneer je 1% over je belegde vermogen op jaarbasis betaalt, dan moet het rendement dus in ieder geval 1% hoger uitvallen om een positief resultaat te behalen in vergelijking met een belegging met een beheerpercentage van 0%. Het loont daarom zeker om de kosten en rendementen goed met elkaar te vergelijken.

Geld laten beleggen met winst: 3 tips

Er zijn vele beleggingsfondsen waar je (een deel van) jouw vermogen in kunt investeren om je geld te laten beleggen. Welk fonds je kiest, heeft zeker invloed op de winst die je maakt met jouw belegging. Daarom is het belangrijk een goed fonds te kiezen om in te investeren. Onderstaande drie tips kunnen je hierbij een handje helpen.

Tip 1: onderzoek het team achter een fonds

Als je in een fonds investeert, wordt jouw geld door het team achter het fonds geïnvesteerd. Hoeveel winst je maakt, is afhankelijk van de prestaties van dit team. Daarom is het verstandig je even te verdiepen in het team dat achter een fonds zit. Heb je een goed gevoel bij dit team? Dan kun je prima in dit fonds investeren. Voelt het team toch niet zo goed aan, dan ga je op zoek naar een ander fonds.

Tip 2: lees een recensie

Veel mensen weten het niet, maar er worden zeker recensies geschreven over beleggingsfondsen. Door een recensie door te lezen, kom je er vanzelf achter of een fonds wel of niet bij jou past. Lees je meerdere recensies door, zowel van professionals als van beleggers zoals jijzelf, dan krijg je een nog beter beeld van een beleggingsfonds. Het kost even tijd, maar het helpt je wel de juiste beslissing te maken bij het selecteren van een fonds om in te beleggen.

Tip 3: check de kosten

Het is zonde als je onnodig te veel betaalt om in een fonds te investeren, simpelweg omdat de kosten van een fonds van jouw winst af gaan. Controleer daarom altijd de kosten van een fonds, zodat je niet onnodig te veel betaalt voor jouw belegging.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *