Hoe kan je 10.000 euro van je spaargeld investeren?

Heb jij 10.000 euro op je bankrekening staan waar je eigenlijk helemaal niets mee doet? Dan is dit natuurlijk mooi, maar ook een beetje zonde. Je kunt jouw geld namelijk ook slim voor je laten werken, om jouw vermogen op korte termijn flink te laten groeien. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is die 10.000 euro in de juiste beleggingsproducten investeren. In dit artikel bespreken we de beste 14 methoden waarmee je 10.000 euro aan spaargeld kunt investeren.

Hoe kan je het beste 10.000 euro van je spaargeld investeren?

Dankzij de opkomst van het internet zijn er meer mogelijkheden dan ooit om je geld aan het werk te zetten. Voordat je besluit om geld te investeren in één van de 14 opties op deze pagina, is het belangrijk om te onthouden dat investeren een commitment is. Geduld is het belangrijkste wapen van iedere investeerder: wanneer je consistent geld belegt dan kan je op de lange termijn een groot vermogen opbouwen.

Optie 1: handelen op de automatische piloot

Op de beurs worden dagelijks goede bedragen verdiend: door slim aandelen te kopen & verkopen kan je hoge rendementen behalen. 10.000 euro is een goed bedrag om te beginnen met het verhandelen van aandelen. Wanneer je echter niet voldoende kennis hebt, dan kan je de beurs misschien beter links laten liggen.

Er bestaan gelukkig platformen waar je gebruik kunt maken van de kennis van andere beleggers. zo’n platform is eigenlijk het ‘Twitter’ voor beleggers: je neemt de beleggingen van andere getalenteerde mensen over waardoor je zelf de lastige beslissingen niet hoeft te nemen.

Een goed platform voor het overnemen van beleggingen is eToro. Bij eToro kan je gebruikmaken van sociaal handelen: je kunt hier direct zien wat voor beleggingen iemand uitvoert. Doordat het platform voldoende informatie geeft over de prestaties van de belegger, kan je bepalen of de strategie goed bij je past. Beleggers verschillen bijvoorbeeld sterk in de mate waarin ze risico’s nemen.

Je kunt deze manier van beleggen geheel gratis proberen met een virtuele demo. Gebruik de onderstaande knop om een gratis account te openen bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

10000 euro investeren kopieren

Optie 2: zelf aandelen kopen

Wanneer je het niet eng vindt om zelf aandelen te kopen, dan kan het ook interessant zijn om hiermee aan de slag te gaan. Ook met een bedrag van 10.000 euro is het belangrijk om je kansen zoveel mogelijk te spreiden: dit doe je door te beleggen in verschillende regio’s en sectoren. Wanneer het tijdelijk minder goed gaat in één regio dan kunnen de gunstige resultaten in een andere regio je beleggingsresultaten een boost geven.

Overigens is het slim om niet de volledige 10.000 euro direct te investeren. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag in aandelen te investeren. Op die manier voorkom je dat je op het verkeerde moment instapt: wanneer je dit doet, dan kan het erg lang duren voordat je een positief rendement behaalt.

Ook is het belangrijk om de bedrijven waar je in wilt investeren voldoende te onderzoeken. Dit kan je zelf doen door naar de financiële gegevens van het bedrijf te kijken. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om advies te winnen op een site als IEX: tegen een maandelijkse betaling ontvang je daar kooptips.

Ben je benieuwd waar je het beste met 10.000 euro kunt investeren? Bekijk dan het overzicht met de beste brokers:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies

Optie 3: investeren in een fonds

Bezit je 10.000 euro, maar heb je geen tijd of motivatie om de aandeelbeurzen zelf in de gaten te houden? Dan kan je er ook voor kiezen om geld te investeren in een fonds. Veel mensen kiezen voor een actief beheerd fonds bij hun bank: dit is vaak niet de beste keuze. Actieve fondsen verslaan de markt maar zelden, terwijl de beheerkosten hoog liggen.

Voor de meeste mensen is het dan ook slimmer om een indexfonds of ETF te kopen. Een ETF is een fonds dat verhandeld wordt op de beurs en die je op elk moment kunt kopen & verkopen. Met een ETF kan je in van alles en nog wat beleggen: veel mensen kiezen ervoor om een index als de S&P 500 of Dow Jones te volgen. Je kunt er echter ook voor kiezen om in een specifieke sector te investeren (bijvoorbeeld de gaming sector) of in een speciale regio (Rusland).

Doordat een indexfonds passief wordt beheerd, betaal je geen hoge beheerkosten. Dit komt je rendement ten goede. Door periodiek een bedrag te investeren voorkom je bovendien dat je al je geld op het verkeerde moment investeert.

Wil je ook (een deel) van je 10.000 euro aan spaargeld investeren in een fonds? Dan is het aan te raden om hiervoor een account aan te maken bij DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen aankoop- en verkoopkosten over fondsen uit de kernselectie:

Optie 4: geld uitlenen aan bekenden

10.000 is een mooi geldbedrag waarmee je iemand anders goed op weg kunt helpen. Is er bijvoorbeeld iemand in je familie die een bedrijf wilt starten of ken je een familielid die hulp nodig heeft bij de aanschaf van een huis? Dan kan je een goed extra rendement behalen door het geld uit te lenen.

Geld uitlenen aan bekenden heeft de nodige voordelen: de lenende partij heeft geen last van de restricties die een financiële partij oplegt en doordat er geen derde partij tussenzit, kan je als lenende partij een hoger rendement behalen.

Het is natuurlijk wel erg belangrijk om je geld alleen aan een betrouwbare partij uit te lenen. Zelfs wanneer je de andere persoon goed kent, is het verstandig om alles contractueel goed vast te stelen. Ruzies en conflicten ontstaan regelmatig door geldproblemen.

Als alternatief kan je er ook voor kiezen om je geld uit te lenen door gebruik te maken van P2P lenen. Er bestaan diverse platformen waar je geld kunt uitlenen aan andere partijen. Het platform zorgt er vervolgens voor dat de betalingen netjes worden uitgevoerd. Ook met P2P platformen moet je goed opletten: in het verleden gebeurde het regelmatig dat een partij niet uitbetaalde. Voorbeelden van dit soort platformen zijn Fast Invest, Mintos en Lender & Spender.

Optie 5: cryptomunten

Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de 10.000 euro te investeren in cryptomunten. Ik zou het de meeste mensen niet aanraden om al hun spaargeld in de cyprocurrencties te investeren. Er bestaat nog teveel onzekerheid rondom de toekomst van de meeste cryptomunten en de koers kan zomaar tien procent of meer instorten of één dag.

Dat gezegd te hebben kan een investering in een cryptomunt ook erg goed uitpakken. Nieuwe munten stijgen soms nog 100 procent of meer in waarde binnen een paar dagen tijd. Op die manier kan je dus een erg hoog rendement behalen.

Wanneer je het niet erg vindt om actief te handelen, dan kan je met cryptomunten een nog veel hoger rendement behalen. Dit doe je door direct te reageren op het laatste nieuws: wanneer een bepaalde cryptomunt bijvoorbeeld recent omarmd wordt door een grote partij dan kan dit de koers direct een forse boost geven.

Wanneer je gaat beleggen in crypto ’s, is het extra belangrijk om de achterliggende partij goed te onderzoeken. Niet alle cryptobrokers zijn even betrouwbaar: voorkom daarom dat je een fors bedrag verliest doordat het bedrijf achter de cryptomunt er met je geld vandoor gaat.

10000 euro spaargeld beleggen

Optie 6: actief speculeren

Je kunt er ook voor kiezen om actief te speculeren op koerswijzigingen op de beurs. Veel mensen kopen aandelen en houden ze een langere tijd vast: je kunt dan een rendement op de lange termijn verwachten van zes tot acht procent. Wanneer je op een slimme manier actief speculeert kan je op één belegging al snel zes tot acht procent aan rendement behalen. Natuurlijk kan je door actief te speculeren ook in één klap je volledige inleg verliezen. Het is daarom belangrijk om alleen voor deze optie te kiezen wanneer je weet wat je doet.

Veel mensen die actief speculeren maken gebruik van technische analyse: je gaat dan op zoek naar horizontale niveaus waar de prijs regelmatig op reageert. Door hier slim op in te spelen kan je een goede strategie opbouwen waarmee je regelmatig een goed rendement kunt behalen.

Een goede manier om actief te beleggen is door gebruik te maken van CFD’s. Met CFD’s kan je ook short posities openen waarmee je een positief resultaat behaalt bij een dalende koers. Je kunt bovendien een hefboom toepassen waardoor je met 10.000 euro tot wel 300.000 euro kunt investeren.

Je kunt speculeren op de beurs eerst gratis uitproberen met een demo bij Plus500. Het is zeker aan te raden om eerst te testen of speculeren wel bij je past: op die manier voorkom je grote verliezen. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo te openen bij Plus500:

72% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Optie 7: geld verhuizen naar een buitenlandse rekening

Wanneer je niet actief wilt investeren, maar toch een hoger rendement wilt behalen met je spaargeld, dan kan je ervoor kiezen om je spaargeld te verhuizen naar een buitenlandse bankrekening. In Nederland leveren bankrekeningen maar een beperkt rendement op: het is dan zeker slim om over te stappen naar andere banken die een hogere rente aanbieden.

Het is dan wel belangrijk om een bank te kiezen die onder het depositogarantiestelsel valt. Dit stelsel garandeert dat je de eerste €100.000 op je account niet zomaar verliest. Banken in het buitenland zijn misschien minder betrouwbaar, wat het extra belangrijk maakt om op deze fail-safe te letten.

Er bestaan diverse vergelijkswebsites waar je direct kunt zien bij welke bank je de hoogste rente ontvangt. Voor Europa kan je bijvoorbeeld een kijkje nemen op Raisin.

Optie 8: investeren in vastgoed

Historisch gezien is vastgoed eigenlijk altijd een slimme investering geweest. Natuurlijk heeft vastgoed ook moeilijke tijden meegemaakt: de huizencrisis van 2008 liet duidelijk zien dat vastgoed zeker niet alleen maar zal stijgen. Toch zal de vraag naar huizen niet zomaar verdwijnen, aangezien mensen toch een plek nodig hebben om te wonen.

10.000 euro investeren in vastgoed is dan ook interessant. 10.000 euro is jammer genoeg niet voldoende om zelf een pand te kopen. Wanneer je zelf een pand kunt kopen, profiteer je van huurinkomsten en kan je bovendien een mooi rendement behalen wanneer de huizenprijzen stijgen.

Je kunt met 10.000 euro echter wel in vastgoedprojecten van andere partijen investeren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door in een vastgoed ETF te investeren of door aandelen te kopen van een bedrijf dat actief is in de vastgoedwereld. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een vastgoedproject: dit kan wel risicovoller zijn, aangezien dit soort constructies vaak niet onder een toezichthouder vallen.

Wanneer je gaat beleggen in vastgoed is het onverminderd belangrijk om scherp te blijven. Er zijn voldoende onbetrouwbare figuren op de markt en niet elk vastgoedobject is even interessant. Onderzoek daarom altijd of het pand waarin je investeert daadwerkelijk een goed rendement kan opleveren. Houd daarnaast de economie in de gaten en voorkom dat je net voordat een nieuwe bubbel knapt investeert in vastgoed.

Optie 9: een investering in jezelf

Met 10.000 euro kan je er ook voor kiezen om te investeren in jezelf. Met 10.000 euro kan je bijvoorbeeld (gedeeltelijk) een universitaire studie afronden. Tuurlijk, je gaat voor dat bedrag geen diploma halen aan Oxford of Cambridge. Dit neemt niet weg dat extra academische kennis je salaris een behoorlijke boost kan geven.

Ook op het internet kan je diverse cursussen vinden die je nieuwe vaardigheden kunnen leren. Deze cursussen kosten lang niet allemaal 10.000 euro: soms kan je voor een paar honderd euro al enorm waardevolle vaardigheden leren. Een investering in jezelf is eigenlijk nooit verspilling. Let er wel goed op dat je het geld investeert in een partij die echt weet waar hij het over heeft. Je kunt op het internet ook veel mensen vinden die cursussen rijk worden verkopen en die eigenlijk alleen maar rijk zijn worden door het verkopen van de cursussen.

10000 euro investeren

Optie 10: investeer in obligaties

Ook obligaties kunnen een interessante investering zijn. Door de lage rente is een belegging in een obligatie echter zelden de beste optie: je ziet dan ook dat de interesse in aandelen meer is toegenomen dan de interesse in obligaties.

Je kunt er ondanks deze situatie toch voor kiezen om een deel van je vermogen in obligaties te investeren. Zeker in onzekere tijden is het fijn om te kunnen rekenen op een enigszins vast inkomen in de vorm van rente. Wanneer je het aandurft kan je ook obligaties kopen van bedrijven die een hogere rente uitkeren.

Optie 11: begin een onderneming

Het starten van een onderneming kan de beste investering zijn die je kunt doen. Met 10.000 euro kan je zeker een goede start maken. Met de opkomst van het internet heb je zelfs veel minder geld nodig om een goed resultaat te kunnen behalen met je onderneming.

Het kan bijvoorbeeld erg interessant zijn om een online blog te starten. Een tijdje geleden heb ik mijn moeder bijvoorbeeld geholpen met het opzetten van een website over tuinieren. Tegenwoordig ontvangt ze tienduizenden bezoekers per maand op deze website waardoor ze er een mooi bedrag aan overhoudt. De totale investering voor deze onderneming bedroeg slecht een paar tientjes, dus het rendement komt dan neer op duizenden procenten.

Wanneer je wat tijd en geld overhebt kan je dus gerust een online blog beginnen. Dit is helemaal niet zo moeilijk en wanneer je voldoende bezoekers weet te trekken kan je er een goede winst mee behalen. Het is dan slim on een onderwerp te kiezen waar je veel interesse in hebt en waar je graag over schrijft.

Wanneer je investeert in het opzetten van een onderneming, dan moet je rekening mee houden dat je ook veel tijd moet investeerden. Het starten van een bedrijf is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd.

Optie 12: schulden aflossen

Bezit je 10.000 spaargeld en heb je nog schulden? Dan is het slim om eerst de schulden af te betalen. Door je schulden af te betalen, ontvang je immers direct een rendement. Wanneer de rente of je schuld zes procent bedraagt, dan verdien je zes procent op jaarbasis door de schuld af te lossen.

Het is daarom onverstandig om te investeren in bijvoorbeeld aandelen wanneer je nog schulden hebt lopen. Je moet een wel erg hoog rendement behalen wil je er onder de streep op vooruit gaan. Pas wanneer je meer dan zes procent op jaarbasis verdient, dan zou je in dit geval een positief resultaat behalen.

Investeer daarom alleen met geld dat van jou is & dat je kunt missen. Op die manier behaal je het maximale rendement met een investering van 10.000 euro.

Optie 13: producten verkopen

Een andere manier waarmee je extra geld kunt verdienen is door via het internet producten te verkopen. Je kunt dit natuurlijk op kleine schaal doen via bijvoorbeeld Marktplaats: door slim producten op te kopen kan je ze vervolgens met winst verkopen. Er zijn echter aantrekkelijkere manieren waarop je een positief rendement kunt behalen met het kopen en verkopen van producten.

Een interessante nieuwe manier waarmee je geld kunt verdienen is dropshipping. Met dropshipping verkoop je de producten van een andere partij onder je eigen naam. Je hoeft binnen dit bedrijfsconcept zelf geen voorraad aan te leggen: je bent alleen maar verantwoordelijk voor de marketing.

Wanneer je een product hebt gevonden dat het erg goed doet, kan je ook voor 10.000 een voorraad inslaan. Het kan wel lastig zijn om met een vergelijkbaar bedrag te concurreren met andere grote webshops. Het is daarom zeker aan te raden om een duidelijk plan op te stellen voordat je begint met het slim opkopen en verkopen van producten.

Optie 14: goud of andere grondstoffen kopen

Je kunt er ook voor kiezen om je geld te investeren in een grondstof als goud. Goud wordt vaak als veilige haven gezien: je ziet dan ook dat goud het vooral goed doet wanneer er veel onzekerheid bestaat over de economische toekomst.

Sommige mensen kiezen ervoor om altijd wat goud in hun beleggingsportefeuille op te nemen. Op die manier hedge je tegen risico’s bij een economische crisis: wanneer het plotseling minder goed gaat, compenseren de winsten van je goud de verliezen die je behaalt met bijvoorbeeld aandelen.

Wanneer er meer tijd hebt om je beleggingen te overdenken, dan kan je ook actiever handelen in goud. Verkoop goud wanneer er een nieuwe recordprijs behaald wordt, en koop goud wanneer de onzekerheid op de financiële markten toeneemt. Je kan er ook voor kiezen om in andere grondstoffen te beleggen: wat denk je bijvoorbeeld van olie of zilver?

Denk & plan vooruit

Het is belangrijk om goed vooruit te plannen wanneer je met een bedrag van 10.000 euro gaat investeren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende geld achter de hand houdt om eventuele problemen op te lossen. Op die manier voorkom je dat je op een ongunstig moment je investeringen moet verkopen waardoor je een negatief rendement behaalt.

Het is daarnaast belangrijk om duidelijk je tijdshorizon op te stellen. Sommige mensen beleggen vooral op de korte termijn terwijl andere mensen bezig zijn met het opbouwen van een pensioen. De strategie die het beste bij je past, hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren en doelen.

Hoe lang duurt het om 10.000 euro te verdubbelen?

Wanneer je geld investeert op de beurs, dan kan je het geld op een gegeven moment verdubbelen naar 20.000 euro. Het duurt vaak korter dan je denkt om je geld te verdubbelen: dit komt door het fenomeen van rendement op rendement.

Wanneer je 10% rendement behaalt op je aandelen en je investeert dit bedrag opnieuw in aandelen, dan ontvang je hier op de lange termijn ook weer rendement over. Op die manier groeit je rendement exponentieel wat goed is voor de resultaten op de lange termijn.

Hoe lang het duurt voordat je investering van 10.000 euro verdubbeld hangt af van je rendement. Tegen een gemiddeld rendement van 8% duurt het 9 jaar voordat je vermogen is verdubbeld terwijl het tegen 4% 17,7 jaar duurt. Zoals je ziet kan een paar procent een groot verschil maken! Het is daarom belangrijk om altijd tegen lage kosten te beleggen: op die manier voorkom je dat het veel langer duurt om je geld te verdubbelen.

Wil je weten waar je het goedkoopst kunt beleggen? Op onze pagina over goedkoop beleggen lees je alles wat je moet weten:

Risicoprofiel

Voordat ik dit artikel over het investeren van 10.000 euro afsluit, behandel ik nog graag even de risicoprofielen. Risico en rendement zijn met elkaar verbonden: je ontvangt als belegger een beloning voor het risico dat je neemt. Gelukkig heb je volledige inspraak over het niveau van risico dat je bereid bent om te nemen. We onderscheiden vaak drie niveaus:

  • Defensief: waarbij je belegt in veilige producten zoals obligaties.
  • Neutraal: waarbij je belegt in een mix van beleggingsproducten.
  • Offensief: waarbij je belegt in risicovollere producten.

Met de meer risicovolle beleggingsproducten behaal je over de langere termijn naar verwachting een hoger rendement. Zeker op de kortere termijn kan je met dit soort beleggingen ook veel meer geld verliezen. Het is daarom belangrijk om een risicoprofiel te kiezen dat bij je past.

Conclusie: wat moet je doen met 10.000 aan spaargeld?

Raak niet ontmoedigd omdat je maar 10.000 euro aan spaargeld bezit. Rijkdom moet ergens beginnen en door vandaag te beginnen met het slim investeren van je geld kan je een mooi vermogen opbouwen.

Er zijn zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen diverse manieren waarmee je slim met 10.000 euro kunt beleggen. Het kan zeker slim zijn om de verschillende opties te combineren: op die manier doe je aan diversificatie waardoor je resultaten minder volatiel worden.

Blijf wel scherp wanneer je gaat investeren via het internet: lang niet elk bedrijf heeft het beste met je voor. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit vaak ook het geval. Laat je niet oplichten en stel een uitgebreid plan op: op die manier bereik je het meeste.

4 beleggingstips om slim met 10.000 euro te investeren

Wij helpen je graag jouw 10.000 euro op de juiste manier te investeren. Dit doen we door in dit artikel vier tips te geven om je vermogen slim te beleggen.

Tip 1: bepaal je strategie

Je kunt die 10.000 euro op je bankrekening zomaar in enkele willekeurige aandelen steken, maar dit is niet zo verstandig. De meest succesvolle beleggers investeren hun geld altijd met een bepaalde strategie. Wil je echt veel winst maken met die 10.000 euro op je bankrekening, dan is het verstandig eerst jouw beleggingsstrategie te bepalen.

Er zijn vele verschillende beleggingsstrategieën. Welke strategie het beste bij jou past, is geheel afhankelijk van de manier waarop je jouw geld wil beleggen. Vind je het spannend om wat extra risico’s te nemen? Dan kies je een offensieve beleggingsstrategie. Houd je meer van zekerheid, veiligheid en het beperken van risico’s? Dan kies je één van de vele defensieve beleggingsstrategieën.

Tip 2: bepaal in welke beleggingsproducten je wilt investeren

Als je jouw beleggingsstrategie eenmaal hebt bepaald, moet je bepalen in welke beleggingsproducten je de 10.000 euro wil investeren. Je kunt in aandelen investeren, maar ook in vastgoed, in goud, in een vreemde valuta of in opties. Welke beleggingsproducten je kiest, is onder andere afhankelijk van jouw beleggingsstrategie.

Het is verstandig om in meerdere beleggingsproducten te investeren. Door die 10.000 euro over meerdere beleggingen te spreiden, spreid je namelijk je kansen én je risico’s. Gaat het minder goed met de ene belegging, dan wordt dit verlies opgevangen door een belegging waar het juist weer beter mee gaat.

10000 euro beleggen

Tip 3: vergelijk brokers met elkaar

Nadat je hebt besloten in welke beleggingsproducten je wil investeren, moet je nog een broker vinden waar je de beleggingen kunt uitvoeren. Door diverse brokers met elkaar te vergelijken, vind je vanzelf de goedkoopste aanbieder. Dit is belangrijk, want met lage beleggingskosten houd je meer geld over als winst.

Let op: niet alle brokers zijn even betrouwbaar. Ga altijd in zee met een betrouwbare broker, zeker als je 10.000 euro gaat investeren bij deze partij. Investeer je jouw geld bij een onbetrouwbare broker, dan loop je het risico dat je jouw vermogen kwijtraakt wat je uiteraard wilt voorkomen.

Wil je weten bij welke brokers we zelf graag beleggen? In ons overzicht van beste brokers bespreken we de verschillende mogelijkheden:

Tip 4: evalueer en leer

Tot slot is het verstandig je beleggingen regelmatig te evalueren. Wat is je tussentijdse winst? Welke beleggingsproducten presteren goed en welke beleggingsproducten presteren minder? Waar kun je mogelijk nog meer winst uit halen?

Door jezelf deze vragen te stellen, kun je jouw beleggingsstrategie mogelijk verbeteren. Lukt dit inderdaad, dan kun je met jouw investering van 10.000 nog meer winst maken. Wij raden je dan ook zeker aan jouw beleggingen af en toe eens goed onder de loep te nemen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *