10 fouten die je als belegger niet moet maken

Iedereen maakt fouten. Het maken van een fout is altijd vervelend, maar zeker voor de belegger. Maak je een fout bij het beleggen, dan is de kans namelijk groot dat je geld verliest door deze misstap. Daarom is het belangrijk zo min mogelijk fouten te maken bij het investeren van je vermogen.

Een goede manier om te voorkomen dat je fouten maakt bij het beleggen, is door te achterhalen welke fouten anderen maken. Als je weet wat andere beleggers fout hebben gedaan, weet je precies welke misstappen jij niet moet maken. Daarom zetten we de meest voorkomende fouten van beleggers voor je op een rijtje in dit artikel.

Fout #1: beleggen met geleend geld

Een verstandige belegger investeert alleen zijn of haar eigen geld, niet het geld van de bank. Ook is het een must alleen geld te investeren dat je op de lange termijn kunt missen. Het aflossen van een lening kan dan ook gezien worden als de beste belegging.

Fout #2: beleggen zonder lange termijn doel

Veel mensen die willen beleggen, beginnen hier van de ene op de andere dag gewoon mee. Ze hebben geen lange termijn doel, maar starten gewoon met het investeren van hun vermogen. Ook dit is een grote fout, want met een horizon beleg je veel gerichter en dus beter.

Lange termijn doel beleggen

Fout #3: niet weten wat je precies koopt

Als je ergens in investeert, moet je wel precies weten wat dit beleggingsproduct inhoudt. Koop je bijvoorbeeld een aandeel, dan moet je wel weten wat een aandeel precies is. Ook is het verstandig om je te verdiepen in het bedrijf achter het aandeel.

Fout #4: beleggen zonder strategie

Je hebt niet alleen een horizon nodig als je start met beleggen, maar ook een strategie. Deze hoef je niet zelf te verzinnen, want er zijn genoeg goede beleggingsstrategieën. Kies er eentje van en houd deze strategie op de lange termijn aan.

Fout #5: inconsequent zijn

Als je eenmaal een strategie hebt gekozen, houd je je hieraan. Heb je bijvoorbeeld besloten lange termijn investeringen te gaan doen volgens een bepaalde strategie, dan houd je je buiten de wereld van de korte termijn beleggingen.

Fout #6: bang zijn voor verlies

Je maakt niet altijd winst als je geld investeert. Maak je verlies, dan accepteer je dit. Een grote fout die veel beleggers maken, is dat zij hun verlies laten staan. Ze willen het verlies niet accepteren en besluiten het daarom voor het gemak te negeren. Het gevolg? Het verlies wordt alleen maar groter. Maak daarom gebruik van een stop loss.

Bang beleggen

Fout #7: te snel je winst nemen

Als je een beetje winst hebt gemaakt, hoef je je winst niet direct te nemen. Alleen als je denkt dat er echt niets meer in een belegging zit, neem je je winst. In dit geval is de winst die je nu hebt, namelijk naar verwachting de maximale winst van jouw belegging.

Fout #8: beleggen met emotie

Een goede belegger is op en top rationeel: hij of zij belegt zonder emotie. Het is niet goed om angstig te zijn, maar ook gevoelens als boosheid, verdriet en zelfs uitzinnige blijdschap zijn niet goed voor je beleggingen. Bekijk daarom hoe je emoties een rol spelen bij je beleggingsresultaten.

Fout #9: beleggen zonder focus

Er zijn duizenden verschillende producten waar je in kunt investeren. Kies enkele producten om jouw vermogen in te steken en houd hier je focus op. Verlies je je focus, dan komt er niets van jouw beleggingen terecht. Ontdek hier waarin je het beste kunt beleggen.

Fout #10: alleen vooruit kijken

Een goede belegger kijkt zeker vooruit, maar vergeet ook niet om af en toe eens achterom te kijken. Analyseer de beleggingen uit je verleden en leer hiervan. Hier worden je beleggingen in de toekomst namelijk alleen maar beter van.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!