Wat zijn de grootste fouten die beleggers maken?

Iedereen maakt fouten, ook als je aan het beleggen bent. Handelen is geen foutloze onderneming. Fouten maken met handelen kan leiden tot enorme financiële verliezen, iets wat je koste wat kost wil voorkomen. Helaas is het maken van fouten onvermijdelijk. Maar het maken van sommige fouten kun je voorkomen door te leren van de fouten die anderen al hebben gemaakt. Daarom leggen we in dit artikel uit waarom je fouten maakt en hoe je ervan kunt leren, en zetten we de meest gemaakte fouten op een rij zodat jij ze niet meer hoeft te maken.

Beleggen fouten voorkomen: gebruik een demo

Wil je veelgemaakte beleggen fouten voorkomen? Dan is het aan te raden om eerst zonder risico beleggen uit te proberen met een demo. De resultaten die je met een demo behaalt zijn fictief, waardoor je niet daadwerkelijk geld verliest.

Wil je weten waar je het beste een demo opent? Klik dan op de onderstaande knop en vergelijk de beste demo accounts met elkaar:

Wat zijn de grootste fouten die beleggers maken, en hoe kun je ze voorkomen?

Er zijn meerdere redenen waarom we fouten maken. Het kan zijn dat je nog ervaring mist, of nog niet over de juiste kennis of handigheidjes beschikt. Misschien heb je niet genoeg informatie om de juiste beslissingen te nemen, of weet je nog niet waar je deze informatie vandaan kunt halen. Maar de belangrijkste reden dat we fouten maken in het handelen komt doordat we beslissingen nemen op grond van emoties, zoals hebzucht of ongeduld. Zelfs ervaren handelaren maken hierdoor nog steeds fouten.

We kunnen de meest gemaakte beleggingsfouten opdelen in drie brede categorieën:

Laat je niet leiden door emoties

Emoties leiden tot het nemen van verkeerde of overhaaste beslissingen. Er zijn mensen die denken dat de invloed van je emoties op je handelsgedrag minder wordt als je geen emotionele binding hebt met het geld of de activa waarmee je handelt.

Het wordt erg lastig om koelbloedig beslissingen te nemen als je aan het beleggen bent met al je spaargeld, en dat de kans bestaat dat je alles verliest. Of als je handelt in aandelen van een bedrijf waar je heilig in gelooft. Je wordt nerveus, gestrest en raakt misschien zelfs in paniek. En in die geestelijke staat maak je verkeerde beslissingen, wat leidt tot een handelsfout.

Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen en bedenk al van tevoren een strategie voor het beheren van je beleggingen.

emoties beleggen fouten

Laat je niet verleiden tot competitief gedrag

Toch kunnen emoties ook parten spelen als je geen emotionele binding hebt met het geld of met de activa. Het handelen kan heel erg meeslepend zijn, vergelijkbaar met hoe je helemaal kunt opgaan in een spel. Als je thuis bijvoorbeeld een computer game speelt, staat er meestal geen geld op het spel. Het enige dat je kunt verliezen is je eer. Maar dat is meestal genoeg om helemaal in het spel getrokken te worden en je behoorlijk ellendig te voelen als je verliest.

Mensen zijn nu eenmaal competitief, en verliezen niet graag. Dit competitieve gedrag kan je ook parten gaan spelen als je gaat handelen. Voorkom daarom dat je op tilt slaat en probeer niet je verliezen terug te winnen. Evalueer je beleggingsbeslissingen en probeer op basis daarvan te bepalen of je fouten hebt gemaakt.

Leer van je handelsfouten

Beleggingsfouten maken is dus onvermijdelijk. De meeste mensen zien het maken van handelsfouten als een mislukking. Maar in feite is het maken van fouten een manier om te leren. Een goede handelaar leert namelijk van zijn fouten om ​​nog beter te worden. Zie het maken van fouten als het vergaren van wijsheid en inzichten om een beter begrip te krijgen van hoe dingen werken in de wereld van beleggen.

Het kan slim zijn om een beleggingsdagboek bij te houden. Je kunt hierin bijhouden wat er goed gaat en wat fout gaat. Op die manier verzamel je veel ervaring en kan je je beleggingsresultaten steeds verder verbeteren.

15 beleggingsfouten & hoe ze te voorkomen

Fouten maken is dus in principe niet erg, maar het wordt vervelend als je steeds dezelfde fouten blijft maken of zodanig fouten maakt dat het leidt tot grote financiële verliezen. Dat kan ervoor zorgen dat je het plezier in het handelen verliest en er helemaal mee stopt. Om dat te voorkomen hebben we voor jou de 15 meest voorkomende fouten op een rij gezet:

  • Fout 1: Je hebt geen duidelijke strategie & past deze te vaak aan
  • Fout 2: Je stapt te vroeg in op een belegging
  • Fout 3: Je stapt te laat in op een belegging
  • Fout 4: Je stapt te vroeg uit een belegging
  • Fout 5: Je stapt te laat uit op een belegging
  • Fout 6: Je hebt geen duidelijke focus binnen je strategie
  • Fout 7: Je hebt niet voldoende kennis om te beleggen
  • Fout 8: Je handelt in de verkeerde effecten
  • Fout 9: Je hebt niet genoeg geduld
  • Fout 10: Je handelt te vaak
  • Fout 11: Je belegt met geld dat je niet kunt missen
  • Fout 12: Je vergeet op de kosten te letten
  • Fout 13: Je luistert naar de verkeerde rolmodellen
  • Fout 14: Je denkt onterecht dat beleggen makkelijk is
  • Fout 15: Je gebruikt te snel een hoge hefboom

De grootste fouten die beleggers maken: Geen handelsstrategie hebben

Om succesvol te kunnen handelen heb je een handelsstrategie nodig. Het doel is om winst te maken met handelen en om dat te bereiken heb je een plan nodig, dat is je handelsstrategie. Een handelsstrategie werkt als een gids of een leidraad en zorgt ervoor dat je weet wanneer je moet kopen of verkopen en beperkt het aantal fouten dat je maakt door transacties op basis van emoties.

Elke handelsstrategie heeft 3 belangrijke elementen.

  1.    Wat te verhandelen: welke aandelen, en tegen welke expiratiedatum en welke uitoefenprijs?
  2.   Wanneer deel te nemen: weten wanneer je moet kopen of verkopen.
  3.   Wanneer uit te stappen: wanneer stap je uit om winst te maken of om de verliezen te beperken.

Hoe werkt een handelsstrategie?

Een strategie bedenk je op basis van de gegeven situatie en het doel wat je wilt bereiken. In je handelsplan bepaal je onder andere wanneer je instapt, uitstapt en waar je een stop loss order op instelt. Schrijf je handelsplan voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met beleggen.

Stel, het doel is om bepaalde aandelen te kopen. Dan bepaal je een aantal parameters zoals welke aandelen je wilt kopen, hoeveel, tegen welke prijs je in- en uitstapt, en waar je een stop loss order op instelt. Je controleert of de markt aan deze eisen voldoet door continu de markt te analyseren, en op het moment dat het specifieke aandeel de vooraf bepaalde prijs heeft bereikt dan koop of verkoop je het aandeel.

Je handelsplan werkt mogelijk niet elke keer. Zeker in het begin zul je veel moeten bijschaven. Maar negeer je emoties en volg toch gedisciplineerd je plan. Want als je geen handelsstrategie hebt, of als je je eigen handelsstrategie negeert, zijn liggen er een aantal beleggingsfouten op de loer. Dit zijn de meest voorkomende fouten die betrekking hebben op het ontbreken van een handelsstrategie:

Handelsfout 1: Te veel tussentijds veranderen aan je strategie

Het kan verleidelijk zijn om tussentijds je strategie bij te stellen, en bijvoorbeeld je winstdoelen bij te stellen als je ziet dat de koersen meer stijgen dan dat je had verwacht. Soms moet je inderdaad je strategie bijstellen, maar het andere uiterste is het micromanagen of over-managen van je strategie.

Afgezien van het feit dat je veel te veel tijd kwijt bent aan het continu bijstellen van je strategie, is de kans ook groot dat je je doelen uit het oog verliest.

Je kunt dit voorkomen door voor jezelf in je strategie vaste momenten in te plannen waarop je kijkt of je strategie nog overeenkomt met de werkelijkheid.  Een strategie bepaal je meestal voor een langere periode. Houd je aan je strategie en verander niet meteen van strategie als je niet meteen winst begint te maken.

beleggingsfout geen strategue

Handelsfout 2: Te vroeg instappen

Het is je misschien wel eens overkomen dat je gelijk had over welke aandelen meer waard zouden worden, maar dat je veel te vroeg bent ingestapt. Ook te vroeg instappen komt door het ontbreken of negeren van een handelsstrategie of door gebrekkig onderzoek.

Laten we als voorbeeld naar luchtvaartmaatschappijen kijken. Door de pandemie zagen we een scherpe daling van de koersen van luchtvaartmaatschappijen. Je zou dus nu kunnen zeggen dat het een goed moment is om in te stappen, want de koersen van luchtvaartmaatschappijen zullen weer omhoog gaan omdat we allemaal weer willen gaan vliegen zodra het weer kan. Na de eerste lockdown begonnen de koersen weer langzaam te stijgen, om direct weer te kelderen met de tweede lockdown. Als je na de eerste lockdown was ingestapt, was je te vroeg geweest.

Door te vroeg in te stappen kan je winst mislopen. Je kunt deze fout voorkomen door je niet alleen je baseren op technische analyse (TA), maar ook op fundamentele analyse (FA). De pandemie is een belangrijke factor in de sterke daling van de koersen van vliegmaatschappijen, dus het is interessant om te kijken naar hoe de pandemie zich ontwikkelt. Wat zijn de vooruitzichten aangaande de pandemie? Stijgt of daalt het aantal besmettingen, is er al een vaccin en wanneer zou je redelijkerwijs kunnen verwachten dat mensen weer kunnen gaan reizen?

Koop in dit voorbeeld dus pas aandelen op het moment dat de prijs volgens jouw strategie de drempelwaarde heeft bereikt en als er vooruitzichten zijn dat de pandemie op zijn retour is.

Handelsfout 3: te laat instappen

Het kan ook gebeuren dat je te laat instapt. Net als met te vroeg instappen is de oorzaak van te laat instappen het ontbreken of negeren van een handelsstrategie of gebrekkig onderzoek.

Neem een voorbeeld als de Bitcoin. 10 jaar geleden leek Bitcoin nog een rariteit, en zagen nog niet veel mensen de waarde ervan in. In 2010 betaalde Laszlo Hanyecz 10.000 Bitcoin voor twee pizza’s. Voor 10.00 Bitcoins kun je vandaag de dag 100 complete pizzeria’s kopen.

Wanneer aandelen een nieuwe recordhoogte bereiken, is dat vaak het moment waarop veel handelaren erin geïnteresseerd raken. Het is begrijpelijk, want als je met Bitcoin 10 jaar geleden was ingestapt was nu miljonair geweest. En aangezien globaal Bitcoin nog steeds een stijgende trend laat zien, denk je misschien dat je alsnog een slag kunt slaan.

Handelen in cryptovaluta’s is een vak apart. De crypto markt is zo volatiel, dat je eigenlijk niet weet wat de dag van morgen gaat brengen. Als je wilt instappen omdat iedereen al is ingestapt, ben je hoogstwaarschijnlijk te laat. De kans is groot dat de prijs al over zijn piek heen is. Geef niet toe aan ‘Fear Of Missing Out’, zoals handelen op emotie in de crypto wereld wordt genoemd, maar doe je onderzoek.

Hoeveel Bitcoins moeten er nog worden gedolven? Wat is de toekomst van Decentralised Finance? Koop alleen als je begrijpt wat de waarde van je aandeel is, of in dit geval je crypto, en als het bij je strategie past.

Fear of missing out

Veel mensen die de fout maken om te laat in te stappen hebben last van fear of missing out. Ze zien een bepaalde trend en vrezen dat ze veel geld mislopen wanneer ze niet NU ook kopen.

Hypes kunnen aandelen flink de hoogte in sturen: denk hierbij bijvoorbeeld aan Tesla. Aandelen stijgen echter nooit onbeperkt door en wanneer iedereen koopt, kan het soms best verstandig zijn om even af te wachten. Onthoud dat je door niets te doen ook niet direct wat verliest.

Handelsfout 4: Te vroeg uitstappen

Net zoals je te vroeg kunt instappen, kun je ook te vroeg uitstappen. De drijfveer is vaak angst ingegeven door hebzucht. Stel dat de prijs een aandeel dat je hebt ineens begint te stijgen. Je ziet dus ook hoeveel winst je hypothetisch al hebt gemaakt. De winst begin je te zien als concreet geld wat je op je bankrekening hebt staan, en wat je er allemaal wel niet mee kunt doen. Je wordt bang om die mogelijkheden kwijt te raken en je stapt uit. Maar dan zie je dat de prijs alleen nog maar verder stijgt.

Door te vroeg uit te stappen loop je winst mis. Ook te vroeg uitstappen is een teken van het ontbreken of negeren van een handelsstrategie, of een gebrekkig onderzoek. Als je goed onderzoek hebt gedaan, had je wellicht beter kunnen voorspellen dat de prijs verder zou stijgen.

Met een strategie had je een winstdoel vastgesteld, wat is gekoppeld aan de prijs waarop je gaat verkopen. Je verkoopt dus pas als je een bepaalde winst hebt gemaakt. Door je aan je strategie vast te houden heb je houvast om je emoties in bedwang houden en niet toe te geven aan de angst om te verliezen. Als je je onderzoek goed hebt gedaan, dan weet je namelijk dat die angst ongegrond is.

Veel beleggers hebben jammer genoeg de neiging om te vroeg uit te stappen wanneer een positie winstgevend is en te laat wanneer deze verliesgevend is.

Beleggingsfout 5: Te laat uitstappen

De grootste strategie gerelateerde handelsfout die je kunt maken is te laat uitstappen. Met alle bovenstaande fouten maak je minder winst of kan je verliezen lijden, maar met te laat uitstappen kun je behoorlijk grote verliezen lijden als je niet uitkijkt.

Als de koers van een aandeel of derivaat keldert, dan ben je emotioneel al snel geneigd om te denken dat het wel weer bij zal trekken. Het verschil is dat je het niet denkt, maar dat je het hoopt. Het is een volledig irrationeel gevoel wat je hebt omdat we niet van verliezen houden. Als je niet weet wanneer je moet verkopen, wordt voor je het weet een verlies van 100 euro een verlies van 1000 euro.

Je kunt dit soort verliezen binnen de perken houden door een stop loss order in te stellen. Een stop loss order is in feite een soort van verzekering. Je stelt zelf in dat je onder een bepaalde waarde automatisch gaat verkopen. Dit beschermt je tegen verdere koersdaling en de verliezen die daarmee gepaard gaan.

Handelsfout 6: Geen keuzes maken

Een grote fout die veel beginnende handelaren maken, is om het veel te snel veel te gecompliceerd te maken. Ze willen op elk paard wat voorbij komt inzetten. Dit gebrek aan focus leidt ertoe dat ze een gefragmenteerd portfolio hebben, en hun aandacht moeten spreiden over een veel te breed scala aan activa. Daardoor wordt het bijna onmogelijk om de verschillende markten in de gaten te houden en je strategieën te volgen.

Houd het simpel en verkies kwaliteit boven kwantiteit. Kies voor één strategie en handel in één markt.

beleggingsfout geen beslissing

Oplossing: stop met het timen van de markt

Wanneer je vaak de fout hebt om te vroeg of te laat een belegging te openen, kan het verstandig zijn om te stoppen met het timen van de markt.

Dit kan je bijvoorbeeld doen door de strategie dollar cost averaging toe te passen: je koopt dan periodiek een vergelijkbare selectie aan aandelen op. Hierdoor koop je zowel op lage als hoge punten aandelen, waardoor je kunt profiteren van het gemiddelde rendement.

Wanneer je het selecteren van aandelen helemaal overbodig wilt maken, kan je ervoor kiezen om te investeren in een ETF of indexfonds. Met een indexfonds kan je een gehele markt passief volgen, waardoor je tegen relatief lage transactiekosten toch in een grote markt kunt investeren. In onze special lees je hier meer over:

De grootste fouten die beleggers maken: Geen onderzoek doen

Na het ontbreken van een handelsstrategie is het verzuimen om onderzoek te doen en kennis te vergaren de oorzaak van de tweede categorie fouten.

Niemand kan meteen zwemmen als hij in het water springt. Eerst leer je hoe niet te zinken voordat je leert om te zwemmen. Zwemmen is een vaardigheid die je kunt leren, en datzelfde geldt voor handelen. Je kunt handelen leren door tijd en geld te investeren.

Beleggingsfout 7: Kennis is macht, en meer kennis is meer winst

Veel beginnende handelaren danken dat handelen vergelijkbaar is met het spelen van videogames, en dat je aan het handelen bent als je maar vaak genoeg op de Koop / Verkoop knop drukt. Dit is helaas niet hoe winstgevend beleggen werkt.

Een succesvolle handelaar werkt namelijk altijd aan het verwerven van vaardigheden om het risico te verkleinen. Hoe meer vaardigheden en kennis ze verwerven, hoe meer winst ze kunnen maken. Deze handelaren weten dat kennis macht is, en hoe meer ze leren, hoe meer ze verdienen. Onthoud echter dat je ook met veel kennis nog steeds geld kunt verliezen met beleggen.

Vergroot je handelskennis door boeken te lezen om te leren hoe financiële markten werken. Leer van andere handelaren door te observeren wat ze doen en te analyseren waarom ze bepaalde acties ondernemen. Zie het vergaren van kennis en vaardigheden als een waardevolle investering in jezelf, met 100% garantie op winst.

Handelsfout 8: Het verhandelen van de verkeerde aandelen of opties

Als je geen onderzoek hebt gedaan en geen handelsstrategie hebt, gebeurt het al snel dat je je laat leiden door nieuwsberichten of posts op social media. Stel, je hoort dat er een nieuwe auto wordt gelanceerd die de nieuwe Tesla zou kunnen worden. Dan ben je misschien geneigd om ook aandelen te kopen in dit bedrijf, terwijl het helemaal niet je plan was. Voor je het weet word je meegesleurd en neem je ondoordachte of overhaaste beslissingen.

Je kunt jezelf beschermen tegen deze fout door altijd zelf op zoek te gaan naar de juiste informatie en het bepalen van een handelsstrategie. Past het aandeel in je strategie, of ben je bang om buiten de boot te vallen als je niet instapt?

Past het aandeel in je strategie, ga dan niet over één nacht ijs, maar doe eerst onderzoek naar het bedrijf voordat je de aandelen koopt. Is het een nieuw bedrijf, probeer dan uit te vinden wie de investeerders zijn en probeer te voorspellen op basis van de markt of het bedrijf winstgevend zou kunnen worden. Analyseer de historische prijzen en de trends wanneer het bedrijf al langer beursgenoteerd is. Maak altijd een beslissing op basis van gedegen onderzoek, en laat je niet leiden door meningen van anderen.

De grootste fouten die beleggers maken: Je laten leiden door emoties

Wat zou het toch handig zijn als je tijdens het handelen een knop zou kunnen omzetten om je emoties uit te schakelen. Emoties zijn doorgaans een slechte raadgever voor een handelaar. Door emoties kan je overhaaste beslissingen nemen, bang zijn om te verliezen en overmoedig of inhalig worden.

Mensen zijn emotionele wezens. Het is dus bijna onmogelijk om je emoties helemaal uit te schakelen. Maar je kunt je er wel op beducht zijn, en er zoveel mogelijk aan doen om te voorkomen dat je emoties de overhand krijgen in het handelsproces.

Een goed boek om meer te leren over handelspsychologie en mentaliteit is ‘Trading In The Zone’ van Mark Douglas.

Beleggingsfout 9: Geen geduld hebben

Een belangrijke vaardigheid die je moet hebben als handelaar is geduld. Geduld is een vaardigheid die je kunt leren en noodzakelijk is om een goede handelaar te worden. Met geduld kun je je strategie volgen en wachten tot het beste moment is aangebroken om een transactie te doen.

Gebrek aan geduld leidt tot beleggingsfouten. Door ongeduld leidt bestaat de kans dat je een winstgevende transactie te vroeg sluit, of dat je geen zin hebt om te wachten totdat het moment om volgens je strategie te kopen of verkopen is aangebroken. Door ongeduld probeer je zoveel mogelijk transacties te sluiten binnen een zo kort mogelijk tijd omdat je denkt dat dit je de meeste winst oplevert.

Geduld kan je trainen

Door ongeduld kan je winst mislopen, of zelfs grote verliezen lijden. Gelukkig kan je geduld oefenen door jezelf te trainen in wachten. Psychologische analyses laten zien dat wachten ons gelukkiger maakt. En bovendien train je je geduld.

Een andere manier om je geduld te oefenen is door te stoppen met onbelangrijke taken te doen. Dat vermindert stress, en maakt tijd vrij voor essentiële zaken. Maak een lijst van taken die belangrijk zijn en verwijder de rest uit je planning. Word je ook bewust van taken die je ongeduldig maken. Multitasking geeft juist aanleiding tot frustratie omdat het lijkt alsof je geen vooruitgang boekt. Het helpt om je op één taak te concentreren.

En als laatste helpt het om diep en langzaam adem te halen. Langzaam ademen kalmeert je geest, en vermindert een ongeduldig gevoel.

Zoals Warren Buffet zegt: ‘De aandelenmarkt is een middel om geld van de ongeduldigen naar de geduldigen over te hevelen’.

beleggingsfout geduld

Handelsfout 10: Over-trading

Over-trading is een handelsfout die er stilletjes insluipt, en waarvan veel handelaren achteraf niet begrijpen hoe ze deze fout hebben kunnen maken.

Over-trading betekent overtollige handel. Een dergelijke handelsfout treedt op omdat handelaren hun handelsplannen niet naleven en niet weten wanneer ze moeten stoppen met handelen. Maar nog vaker treedt over-trading op door emoties toe te laten in het handelsproces. Stel, na een reeks verliezen wil je je verlies snel herstellen. Daarom ga je transacties met een hoog risico aan, met het gevaar dat je alleen maar in een neergaande spiraal terecht komt.

Je kunt over-trading voorkomen door gedisciplineerd je handelsplan te volgen en voor jezelf een winst / verlies limiet vast te stellen. Met deze limiet bepaal je een bedrag dat je je kunt veroorloven om in een bepaalde periode te verliezen, zoals een maand of per dag. Stel dat je € 1000 in de maand kunt verliezen, dan kan je € 32,88 per dag verliezen. Mocht je dus in 5 dagen tijd € 1000 verliezen, dan betekent dit dat je de rest van de maand rustig aan zal moeten doen door even niet te handelen.

Mensen die weinig beleggen, verdienen meer

Gemiddeld genomen verdienen mensen die weinig beleggingen uitvoeren vaak meer dan mensen die veel beleggingen uitvoeren. Dit komt doordat je over iedere belegging sowieso al transactiekosten betaalt: wanneer je veel posities opent betaal je deze kosten keer op keer. Bovendien neemt de kans op het maken van fouten toe wanneer je constant aan het beleggen bent.

Beleggingsfout 11: Handelen met geld dat je niet hebt

Een veelvoorkomende fout die wordt gemaakt is handelen met geld dat je niet kunt missen. Deze fout wordt deels veroorzaakt door een gebrek aan strategie, maar emoties als hebzucht of niet willen verliezen spelen hierin nog een grotere rol.

Net zoals met over-trading kan dit gebeuren doordat je geen winst / verlies limiet hebt ingesteld. Als je gaat handelen kan je het beste een bedrag per maand of dag instellen wat je limiet is om mee te  handelen. Daar kan je vervolgens je handelsstrategie op baseren. Wanneer je niet van tevoren voor jezelf bepaalt wat je maximaal in het handelen kunt of wilt steken, is de kans erg groot dat je nog meer uitgeeft dan dat je eigenlijk kunt missen. En dat kan desastreuze gevolgen hebben.

Om een budget voor handelen te bepalen bereken je eerst wat je per maand nodig hebt om je vaste lasten, eten, reparaties en andere terugkerende kosten te kunnen betalen. Dat geld wat je dan nog overhoudt kan je gebruiken om mee te beleggen. Handel niet met geld dat je niet hebt om jezelf te beschermen tegen grote financiële verliezen.

Andere veelgemaakte fouten

We hebben nu de fouten besproken die door veel beginnende beleggers worden genomen doordat ze de markt verkeerd timen of doordat ze teveel op emoties handelen. In het laatste deel van het artikel bespreken we enkele andere praktische fouten die vaak gemaakt worden.

Beleggingsfout 12: te veel kosten maken

Veel beginnende beleggers denken dat een kostenverschil van 0,5% weinig uitmaakt. Dit valt echter tegen: over een langere periode kan die 0,5% je al snel tienduizenden euro’s kosten. Dit komt doordat je door de kosten die je betaalt steeds net wat minder geld kunt beleggen, waardoor je steeds meer potentieel rendement laat liggen.

Het loont daarom zeker om brokers met elkaar te vergelijken: op die manier kan je bepalen bij welke partij je het beste zelf in aandelen kunt beleggen. Ben je benieuwd welke brokers goede partijen zijn om mee te beleggen? Gebruik dan de onderstaande knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Beleggingsfout 13: naar andere luisteren

Je buurman of postbode is waarschijnlijk geen expert op het gebied van beleggen. Vraag jezelf daarom altijd af of de persoon waarmee je praat echt rijk is geworden met beleggen. Is dit niet zo? Dan kan je waarschijnlijk beter eerst zelf uitgebreid onderzoek te doen voordat je je geld investeert.

Beleggingsfout 14: te makkelijk over beleggen denken

Hippe influencers laten het lijken alsof beleggen een eitje is. Het openen van een positie op bijvoorbeeld een aandeel is inderdaad niet lastig, maar ik neem aan dat je als belegger ook winstgevende resultaten wilt neerzetten. Het behalen van winst is zeker wanneer je actief belegt een behoorlijke uitdaging: het lukt dan ook maar een klein percentage van de mensen om consistent winstgevend te beleggen.

Denk daarom niet te gemakkelijk over beleggen en lees je goed in!

Beleggingsfout 15: te snel beginnen met een hefboom

Je kunt met een hefboom je beleggingsresultaten flink uitvergroten. Wanneer je een hefboom van één om twee inzet, behaal je bijvoorbeeld een twee keer zo hoge winst bij een gelijke stijging. Tegelijkertijd zie je dat je verliezen ook sneller oplopen. Wanneer een aandeel met maar de helft daalt, verlies je het volledige bedrag op je beleggingsrekening.

Handelen met een hefboom is dan ook meer weggelegd voor de meer geoefende belegger. Heb je nog weinig ervaring? Begin dan rustig aan te beleggen zonder een hoge hefboom in te zetten.

De grootste fouten die beleggers maken: Conclusie

Wanneer je als beginnende handelaar probeert om snel winst te maken, is de kans groot dat je gefrustreerd raakt omdat het niet zo snel gebeurt als je zou willen. En wanneer je gefrustreerd raakt nemen je emoties het over waardoor je nog meer gaat verliezen en voor je het weet ben je in een neerwaartse spiraal terechtgekomen.

Maar wanneer je succes begint te krijgen met een bepaalde methode en consistente resultaten begint te zien, begin je opeens te begrijpen dat je meer geld kunt verdienen door minder te handelen. Het wordt dan ook duidelijk wat je verliezende transacties zijn zodat je ze kunt elimineren.

Je fouten en wat je ervan hebt geleerd is de heilige graal van jouw handelssysteem.

Leren van fouten onderscheidt de winnaars van de verliezers. Handelaren die winst maken, maken fouten en leren ervan.

Stop met zoeken naar tips om snel geld te verdienen met handelen. Uiteindelijk levert je dat geen winst op. De beste manier om winst te maken is door je bewust te zijn van wat je doet, vragen te stellen en fouten te maken. Je fouten en wat je ervan geleerd hebt is in feite de heilige graal van jouw handelssysteem.

Zodra je je realiseert dat je een fout hebt gemaakt, hoop dan niet dat de markt verandert, of dat er een ander wonder gebeurt dat buiten jezelf ligt. Denk na over wat de beste oplossing is om je fout te herstellen en neem dan zelf onmiddellijk actie.

Elke handelaar zal ervaren wat het is om verliezen te lijden. De kunst is om je verliezen zo klein mogelijk te houden. Neem je verlies en leer ervan, en doe het volgende keer beter.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *