Defensief beleggen: bescherm je portefeuille

Er zijn vele soorten beleggers. Zo zijn er beleggers die best wat meer risico durven te nemen om meer rendement te krijgen, maar zijn er ook investeerders die zich wat meer richten op het beperken van het beleggingsrisico. Houd je je bezig met defensief beleggen, dan val je onder de laatste groep. Meer over deze manier van beleggen, lees je in dit artikel.

Wat is defensief beleggen?

defensief beleggenAls je defensief belegt, ben je je goed bewust van de diverse risico’s die bij het beleggen komen kijken. Je wil wel winst maken met jouw beleggingen, maar je gaat de meer risicovolle beleggingsproducten uit de weg. Ook als deze beleggingen je flinke winst op kunnen leveren. Je maakt simpelweg de wat meer veilige keuzes, ook als deze keuzes je minder rendement opleveren dan de risicovolle beleggingskeuzes.

Iemand die defensief belegt, wordt ook wel een defensieve belegger genoemd. Iemand die bereid is wat meer risico’s te nemen voor een hogere winst, wordt een offensieve belegger genoemd. Een offensieve belegger focust zich minder op de risico’s van een beleggingsproduct en meer op het rendement van een belegging.

Waar kan je defensief beleggen?

Defensief beleggen kan je doen bij een zogenaamde broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om te beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Voordat je kunt beleggen heb je dus een account nodig bij een broker. We hebben een duidelijk overzicht gemaakt waarmee je snel een goede broker kunt selecteren. Klik hier om naar het overzicht van online brokers te gaan >>

De voordelen van defensief beleggen

Er zijn diverse voordelen verbonden aan defensief beleggen. Als defensieve belegger maak je bijvoorbeeld minder snel verlies dan de offensieve belegger, simpelweg omdat je minder risico’s neemt. Het is niet uitgesloten dat je een keer verlies maakt, maar door je voorzichtige beleggingsgedrag is de kans op verlies wel kleiner.

Daarnaast kun je veel geld verdienen, ook als je defensief belegt. Je verdient in ieder geval meer dan mensen die hun geld op hun spaarrekening laten staan, want de spaarrente is op dit moment erg laag. Beleg je defensief, dan laat je jouw vermogen op een verstandige en vrij veilige manier voor je werken.

Aandelen of obligaties?

Veel mensen zien aandelen als meer offensief beleggen en obligaties meer als defensief beleggen. Op een bepaald niveau is dit waar. Aandelen zijn gemiddeld genomen volatieler en risicovoller maar beloven ook hogere rendementen. Tegelijkertijd keren obligaties vaak een vast rentepercentage uit en aan het einde van de looptijd ontvang je de som geld terug.

Toch hoeven aandelen niet altijd minder risicovoller te zijn dan obligaties. Er zijn ook erg stabiele aandelen en erg risicovolle obligaties. Wanneer je obligaties koopt van een bedrijf dan bijna failliet is, brengt dit natuurlijk grotere risico’s met zich mee. Het is daarom van belang om een goede balans op te bouwen binnen je portefeuille tussen risicovolle en minder risicovolle effecten.

Is defensief beleggen iets voor mij?

Voor je start met beleggen, is het goed om te achterhalen wat voor belegger je precies bent. Vind je het spannend om risico’s te nemen en beleg je liever zo veilig en voorzichtig mogelijk? Dan ben je een defensieve belegger. Vind je het juist spannend om risico’s te nemen en ben je bereid af en toe verlies te nemen om hogere winsten te halen? Dan ben je een offensieve belegger.

Vraag jezelf af welke manier van beleggen bij jou past. Ben je meer gericht op de winst dan op de risico’s van een beleggingsproduct? Dan ben je geen defensieve belegger, maar een offensieve belegger. Richt je je juist meer op de risico’s en het beperken van de risico’s van het beleggen, dan ben je een defensieve belegger.

Starten met defensief beleggen

Ben je een defensieve belegger? Dan ga je op zoek naar een geschikte defensieve beleggingsstrategie. Deze strategie gebruik je om de juiste beleggingsbeslissingen te maken als defensieve belegger. Er zijn diverse defensieve beleggingsstrategieën, dus er is altijd wel een strategie die bij jou past.

Wil je geld beleggen in een beleggingsfonds? Dan zoek je een defensief beleggingsfonds. Dit fonds heeft een strategie die bij de defensieve belegger past, ofwel die bij jouw manier van beleggen aansluit.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment