Wat is defensief beleggen en hoe doe je het?

Er zijn vele soorten beleggers. Zo zijn er beleggers die best wat meer risico durven te nemen om meer rendement te krijgen, maar zijn er ook investeerders die zich wat meer richten op het beperken van het beleggingsrisico. Houd je je bezig met defensief beleggen, dan val je onder de laatste groep. Wil je weten hoe je zelf defensief kunt beleggen? In dit artikel bespreken we beste manier waarop je een defensieve beleggingsportefeuille kunt opbouwen.

Wat is defensief beleggen?

Als je defensief belegt, ben je je goed bewust van de diverse risico’s die bij het beleggen komen kijken. Je wil wel winst maken met jouw beleggingen, maar je gaat de meer risicovolle beleggingsproducten uit de weg. Ook als deze beleggingen je flinke winst op kunnen leveren. Je maakt simpelweg de wat meer veilige keuzes, ook als deze keuzes je minder rendement opleveren dan de risicovolle beleggingskeuzes.

Iemand die defensief belegt, wordt ook wel een defensieve belegger genoemd. Iemand die bereid is wat meer risico’s te nemen voor een hogere winst, wordt een offensieve belegger genoemd. Een offensieve belegger focust zich minder op de risico’s van een beleggingsproduct en meer op het rendement van een belegging.

Hoe kan je zelf defensief investeren?

Vind je stabiliteit en vermogensbehoud belangrijker dan groei en rendement? Dan is defensief beleggen wellicht goed geschikt voor jou! Er zijn verschillende manieren waarop je defensief kunt beleggen. We bespreken enkele populaire opties in dit artikel.

Beleggen in defensieve aandelen

Je kunt er voor kiezen om specifiek de meer defensieve aandelen te kopen. Defensieve aandelen zijn aandelen die het eigenlijk altijd wel redelijk goed doen. Dit zijn aandelen in stabiele, grote bedrijven die al een sterke positie hebben opgebouwd. Wanneer je defensieve aandelen koopt, hoef je geen wonderen te verwachten: doordat het bedrijf als zo groot is, zal de koers vaak niet sterk stijgen. Toch kan je vaak wel genieten van een stabiel dividend waardoor je een mooi inkomen kunt opbouwen met defensieve aandelen.

Ben je benieuwd waar je het beste defensieve aandelen kunt kopen? In de onderstaande tabel zie je een vergelijking met de beste aandelen brokers volgens onze tests:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Investeren in een indexfonds

Je kunt een indexfonds perfect gebruiken om defensief te beleggen. Een indexfonds of ETF kan je eenvoudig kopen op de beurs. Een indexfonds of ETF volgt een mandje met aandelen die bijvoorbeeld genoteerd staan aan een bepaalde beurs. Hierdoor spreid je de risico’s over een selectie aan aandelen waardoor je risico’s lager liggen en je toch profiteert van ontwikkelingen op de markt.

In obligaties beleggen

Ook obligaties worden vaak gekozen door defensieve beleggers. Een beurswijsheid suggereert dat je een percentage aan obligaties moet kopen dat gelijk is aan je leeftijd. Obligaties geven je een vaste, stabiele inkomstenstroom en wanneer de achterliggende partij niet failliet gaat ontvang je het bedrag van je investering aan het einde van de looptijd gewoon weer terug.

Wanneer de rentestand laag staat, is het echter lastig om een gunstig rendement te behalen met obligaties.

Een spaarrekening met meer rente

Een laatste optie voor de belegger die graag wat minder risico’s neemt, is geld sparen tegen een hoger rentepercentage. Bij Raisin kan je tegen hogere rentes je geld op een deposito stallen. De website werkt samen met buitenlandse banken die allemaal onder het depositogarantiestelsel vallen. Hierdoor kan je ook wanneer een bank omvalt alsnog een positief rendement behalen. Gebruik de onderstaande knop om direct te vergelijken waar je een spaarrekening met een hogere rente kunt openen:

Hoe stel je een defensieve beleggingsstrategie op?

Een defensieve beleggingsstrategie legt altijd de focus op veiligheid en stabiliteit. Het behalen van rendement is een secundair doel.

Wanneer je defensief wilt beleggen, investeer je alleen in beleggingsproducten met een laag risico. Dit zijn bijvoorbeeld (staats)obligaties met een goede kredietwaardigheid en een korte looptijd. Ook zogenaamde blue-chip aandelen in grote, stabiele ondernemingen kunnen gebruikt worden binnen een defensieve beleggingsportefeuille.

defensief beleggen

Een defensieve belegger houd vooral cashposities aan wanneer de markt daalt. Op die manier gaat hij grote verliezen op de aandelenmarkt uit de weg. Als defensieve belegger kan je bovendien gebruik maken van een stop loss: op die manier voorkom je dat een groot deel van je geld verloren gaat wanneer de markt omslaat.

Ook risicospreiding is extra belangrijk voor een defensieve beleggingsstrategie. Je kunt je beleggingen over verschillende beleggingsproducten, regio’s en sectoren spreiden. Door op verschillende momenten in te stappen voorkom je bovendien dat je op het hoogtepunt van de markt instapt.

Aandelen met een lage bèta zijn extra interessant wanner je defensief wilt beleggen: dit zijn aandelen die amper worden geraakt door veranderingen op de markt.

Waar kan je defensief beleggen?

Defensief beleggen kan je doen bij een zogenaamde broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om te beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Voordat je kunt beleggen heb je dus een account nodig bij een broker. We hebben een duidelijk overzicht gemaakt waarmee je snel een goede broker kunt selecteren. Gebruik de onderstaande knop om de verschillende brokers direct met elkaar te vergelijken:

Wat zijn de voordelen van defensief beleggen?

Er zijn voordelen verbonden aan defensief beleggen. Als defensieve belegger maak je bijvoorbeeld minder snel verlies dan de offensieve belegger, simpelweg omdat je minder risico’s neemt. Het is niet uitgesloten dat je een keer verlies maakt, maar door je voorzichtige beleggingsgedrag is de kans op verlies wel kleiner.

Daarnaast kun je een goed rendement behalen, ook als je defensief belegt. Je verdient op de lange termijn in ieder geval meer dan mensen die hun geld op hun spaarrekening laten staan, want de spaarrente is op dit moment erg laag. Beleg je defensief, dan laat je jouw vermogen op een verstandige en vrij veilige manier voor je werken.

Aandelen of obligaties?

Veel mensen zien aandelen als offensief beleggen en obligaties als defensief beleggen. Op een bepaald niveau is dit waar. Aandelen zijn gemiddeld genomen volatieler en risicovoller, maar beloven ook hogere rendementen. Tegelijkertijd keren obligaties vaak een vast rentepercentage uit en aan het einde van de looptijd ontvang je de som geld terug.

Toch hoeven aandelen niet altijd minder risicovoller te zijn dan obligaties. Er zijn ook erg stabiele aandelen en erg risicovolle obligaties. Wanneer je obligaties koopt van een bedrijf dan bijna failliet is, brengt dit natuurlijk grotere risico’s met zich mee. Het is daarom van belang om een goede balans op te bouwen binnen je portefeuille tussen risicovolle en minder risicovolle effecten.

Is defensief beleggen iets voor mij?

Voor je start met beleggen, is het goed om te achterhalen wat voor belegger je precies bent. Vind je het spannend om risico’s te nemen en beleg je liever zo veilig en voorzichtig mogelijk? Dan ben je een defensieve belegger. Vind je het juist spannend om risico’s te nemen en ben je bereid af en toe verlies te nemen om hogere winsten te halen? Dan ben je een offensieve belegger.

Vraag jezelf af welke manier van beleggen bij jou past. Ben je meer gericht op de winst dan op de risico’s van een beleggingsproduct? Dan ben je geen defensieve belegger, maar een offensieve belegger. Richt je je juist meer op de risico’s en het beperken van de risico’s van het beleggen, dan ben je een defensieve belegger.

Starten met defensief beleggen

Ben je een defensieve belegger? Dan ga je op zoek naar een geschikte defensieve beleggingsstrategie. Deze strategie gebruik je om de juiste beleggingsbeslissingen te maken als defensieve belegger. Er zijn diverse defensieve beleggingsstrategieën, dus er is altijd wel een strategie die bij jou past.

Wil je geld beleggen in een beleggingsfonds? Dan zoek je een defensief beleggingsfonds. Dit fonds heeft een strategie die bij de defensieve belegger past, ofwel die bij jouw manier van beleggen aansluit.

Ben je benieuwd welke beleggingsstrategieën er zijn? Lees dan ons artikel met 10 beleggingsstrategieën die je direct kunt toepassen:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *