Is beleggen verstandig? Zo beleg je verstandig

Iedereen kan beleggen: verstandig beleggen kan echter een uitdaging zijn. Met de tips in dit artikel beleg je verstandig & vergroot je de kans op een hoog rendement.

Is beleggen verstandig?

Naar mijn mening is beleggen voor bijna iedereen verstandig. Het is wel belangrijk dat je geld hebt dat je kunt missen. Wanneer dit niet het geval is, moet je niet gaan beleggen.

Wanneer je echter wel een klein bedrag (bijvoorbeeld 100 euro per maand) kunt missen, dan kan het zeker verstandig zijn om te beleggen. Door de inflatie wordt het bedrag op je rekening namelijk steeds minder waard, waardoor je daarmee in de toekomst minder kunt kopen. Door dit geldbedrag te investeren bestaat er zelfs de kans dat je op de lange termijn een groter bedrag bij elkaar spaart.

Hoe beleg je verstandig?

Zorg ervoor dat je altijd een buffer hebt waarmee je bijvoorbeeld de wasmachine kunt repareren. Een financiële buffer kan onverhoopte uitgaven opvangen en voorkomt dat je plotseling een groot deel van je aandelen moet verkopen.

Verder is het aan te raden om je beleggingen te spreiden. Investeer niet al je geld in één bedrijf: wanneer het bedrijf over de kop gaat verlies je direct je volledige investering. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te beleggen in een indexfonds. Op die manier kan je in één keer in een selectie aan aandelen beleggen.

Waar kan je beleggen?

Wil je aan de slag met beleggen? Verstandige keuze! Dit kan tegenwoordig al met kleine bedragen: zelfs wanneer je maar 100 euro per maand kunt missen, kan je beleggen uitproberen. Beleggen doe je bij een online broker: een broker is een partij die namens jou beleggingsproducten zoals een aandeel kan kopen & verkopen. Gebruik de onderstaande knop om direct de verschillende brokers met elkaar te vergelijken:

Risico’s van beleggen

Een verstandige belegger begrijpt wat de risico’s zijn. Op de korte termijn kan je op het verkeerde moment instappen: je kunt dan een koersverlies maken. Actief handelen kost meer energie en het kan uitdagend zijn om de markt te verslaan.

Op de lange termijn beleggen is een stuk zekerder. Zeker wanneer je ook op verschillende momenten instapt, vergroot je de kans op een positief rendement. Je kunt op die manier namelijk profiteren van een gemiddeld rendement wat in de praktijk vaak tussen de 6 en 8 procent ligt.

Hoe verdien je geld aan beleggingen?

De eerste manier waarop je geld aan een belegging kunt verdienen, is doordat deze meer waard wordt. Op de beurs is er een constant spel tussen vragers & aanbieders: de sterkste groep bepaalt vervolgens wat er met de prijs gebeurt. Wanneer er dus meer mensen zijn die een bepaald aandeel willen kopen, dan zie je dat de prijs toeneemt.

Een tweede manier waarop je geld kunt verdienen met een belegging, is via dividend. Bedrijven kiezen er soms voor om een deel van hun winst uit te keren. Je kunt vervolgens een ijsje kopen of dit geld weer herinvesteren.

7 principes voor een vliegende start

Met deze principes zorg je er op verstandige wijze voor dat je direct een vliegende start maakt!

Breng je financiële situatie in kaart

Leg voldoende spaargeld opzij: op die manier weet je zeker dat je altijd een buffer hebt wanneer je in de problemen raakt. Onderzoek hoeveel geld je periodiek kunt investeren: op die manier weet je met wat voor bedragen je kunt werken.

Stel een lange termijn doel in

Het is verstandig om een duidelijk doel op te stellen. Wil je bijvoorbeeld met je 50e met pensioen of spaar je voor de aanschaf van een huis? Door een duidelijk (financieel!) doel op te stellen, voorkom je dat je maar wat aanklooit.

Wacht niet te lang

Wachten met beleggen is zonde! Juist wanneer je vroeg begint, profiteer je optimaal van het rente op rente principe. Wist je namelijk dat je ook op je rendement weer rendement ontvangt? Zeker over een langere periode kan je vermogen dan exponentieel stijgen.

Spreid met mate

Sommige beleggers vinden het een beetje te leuk om te beleggen. Ze kopen bijvoorbeeld 120 verschillende aandelen: het probleem is dat het in dit geval lastig is om je resultaten bij te houden. Het is vaak slimmer om je beleggingen te spreiden over 20 tot 40 aandelen. Je kunt er ook voor kiezen om in een ETF te investeren: op die manier spreid je je geld automatisch over verschillende aandelen.

Let op de kosten

Een verstandige belegger let op de kosten. Hoge kosten verlagen je rendement sterk. Op papier lijkt een verschil van 1% weinig, maar doordat je kosten over tijd exponentieel oplopen kan je al snel tienduizenden euro; s verliezen. Ga daarom altijd op zoek naar de goedkoopste aanbieder.

Automatiseer

Heb je niet veel tijd? Stel dan regels op aan de hand waarvan je je beleggingen kunt automatiseren. Stop bijvoorbeeld periodiek een vast bedrag in een fonds: op die manier kan je vermogen langzaam doorgroeien zonder dat je het steeds in de gaten hoeft te houden.

Wil je actief speculeren?

Speculeren is niet voor iedereen geschikt: afhankelijk van de broker verliest tussen de 60 en 80 procent van de beleggers geld met actieve handel. Wil je actieve handel toch uitproberen? Met deze vier vuistregels kan je de risico’s van actief speculeren beter beheren.

Vuistregel 1: verliezen is winnen

Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar dat is het niet! De enige manier om te winnen met beleggen is door soms te verliezen. Niet elke belegging zal zo uitpakken als je hoopt: soms kan een bedrijf het plotseling veel slechter doen.

Om ervoor te zorgen dat je soms je verlies neemt is het van belang om van tevoren te bedenken wat je grenzen zijn. Door je grens vast te stellen schakel je vervelende emoties uit en maak je minder snel een onverstandige beslissing.

Binnen de software van de meeste brokers is het mogelijk om gebruik te maken van een stop loss. Een stop loss is een bepaalde waarde waarop je automatisch je verlies neemt. Door gebruik te maken van een stop loss kan je ervoor zorgen dat enorme dalingen zoals hier op de olie koers niet geheel voor je eigen rekening zijn.

Een stop loss sluit je beleggingspositie namelijk waardoor je het verlies op je belegging kunt beperken.

olie prijs

Vuistregel 2: win meer!

Een tweede vuistregel is meer winnen! Dit klinkt wellicht een stuk logischer dan de eerste vuistregel; toch zijn er genoeg beleggers die deze regel aan hun laars lappen en consistent meer verliezen dan winnen. Om het mogelijk te maken om meer te winnen kan je gebruiken maken van ratio’s.

Met het gebruiken van een ratio bedoel ik dat je voor iedere euro aan verlies ervoor zorgt dat er minimaal twee euro winst tegenover staat. Dit betekent dat je bij het openen van een belegging moet kijken of er genoeg ruimte is om meer winst te maken dan het potentiële verlies dat je leidt bij de ingestelde stop loss.

Wanneer dit niet het geval is, is het als verstandige belegger de beste beslissing om de belegging niet uit te voeren; op die manier voorkom je een belegging met een ongunstige risico-rendementsverhouding.

Vuistregel 3: profiteer altijd

Veel beleggers raken in paniek bij dalende koersen: dat is onverstandig! Wanneer je verstandig bent sta je juist te juichen bij sterk dalende koersen. Verstandige beleggers weten namelijk dat het mogelijk is om door short te gaan te profiteren van een dalende koers.

Bekijk daarom altijd de algemene trend en zorg ervoor dat je belegt bij een broker waar het ook mogelijk is om geld te verdienen bij een dalende koers. Op die manier profiteer je altijd en optimaliseer je je resultaten!

Vuistregel 4: oefen eerst met een demo

Het is onverstandig om direct met een groot bedrag te beginnen met beleggen. Wanneer je verstandig bent oefen je beleggen eerst met een demo. We hebben een overzicht gemaakt van brokers waar je het beste kunt beginnen; dit maakt het eenvoudig om direct te beginnen met oefenen:

Conclusie: is beleggen of investeren een goed idee?

Zelf ben ik een groot fan van beleggen: ik denk dan ook dat het een goed idee is. Het is wel belangrijk om goed na te gaan of het voor jou in je persoonlijke situatie verstandig is om te beleggen. Wanneer je bijvoorbeeld schulden hebt of geen geld kunt missen op de lange termijn, dan kan je beter wegblijven bij de beurs.

Feit blijft dat beleggingen de enige effectieve manier zijn om je te wapenen tegen inflatie en het in waarde dalen van je vermogen. Sparen kost geld, beleggen levert geld op.. dan is de keuze wat mij betreft snel gemaakt.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *